Jadi, anda mencari pertukaran cryptocurrency P2P. Berita indah! Dalam artikel ini, saya akan mengesyorkan kepada anda pertukaran 7 P2P teratas berdasarkan kajian saya.

“Mengapa saya harus menggunakan pertukaran peer-to-peer dan bukannya pertukaran terpusat seperti Binance atau CoinBase?”

awak bertanya.

Soalan yang baik! Dua sebab besar:

keselamatan dan privasi.

Bergantung pada pertukaran, tidak ada polisi Kenali Pelanggan Anda (KYC) atau Dobi Anti Wang (AML). Sekiranya anda fikir membeli cryptocurrency adalah perniagaan peribadi anda, maka P2P adalah pilihan yang sangat baik untuk anda.

Anda pernah mendengar pertukaran digodam dan penggodam melarikan diri dengan berjuta-juta dolar (seperti bagaimana Bitfinex digodam dengan harga 119,756 BTC …) Apabila anda membeli pertukaran P2P, anda menyimpan cryptocurrency di dompet peribadi anda.

Baca: Peretasan Bitcoin terbesar yang pernah ada

Pertukaran Rakan Sebaya Peer 2, Dijelaskan

Apakah perbezaan terbesar antara pertukaran P2P dan pertukaran terpusat?

Perbezaannya: anda tidak membeli crypto secara langsung dari buku pesanan, sebaliknya anda membeli terus dari orang yang mempunyai harga yang ditetapkan. Ini bermaksud anda boleh membeli dengan harga terbaik.

Dalam kebanyakan kes, anda tidak akan membayar yuran semasa anda membeli / menjual di platform.

“Bagaimana dengan keselamatan? Tidakkah saya akan ditipu? “

Apabila anda berdagang di bursa P2P, platform bertindak sebagai escrow untuk memastikan keselamatan bagi kedua-dua pihak.

Jadi apa yang berlaku apabila anda membeli bitcoin di bursa P2P?

Dalam contoh ini, anda ingin membeli bitcoin. Anda menghantar wang dan pertukaran menyimpan bitcoin penjual di escrow. Penjual kemudian mengesahkan bahawa anda telah mengirim wang itu, dan kemudian pertukaran melepaskan bitcoin. Sekiranya orang tersebut tidak menghantar bitcoin kepada anda, anda selalu boleh mempertikaikannya.

Saya mengesyorkan agar anda selalu berdagang dengan seseorang yang mempunyai skor maklum balas teratas dan telah melakukan banyak transaksi. Ketika berdagang di platform P2P, reputasi adalah segalanya. Baca panduan saya sebelumnya mengenai Localbitcoins untuk membantu anda memahami perkara ini dengan lebih baik.

Atau anda selalu dapat berjumpa dengan orang di kedai kopi untuk berniaga.

“Wah, itu maklumat! Bolehkah anda mengesyorkan beberapa pertukaran P2P ?! “

Saya gembira anda bertanya!

Saya telah meneliti dan menggunakan 7 pertukaran P2P, yang saya anggap sebagai yang terbaik pada tahun 2021. Saya telah memasukkan yuran, pengalaman pengguna, dan kemudahan perdagangan sebagai sebahagian daripada penilaian.

Kedengaran baik? Mari kita menggali terus…

1. Menyenangkan (Global)

Paxful ditubuhkan pada tahun 2015, dan ia adalah jenama yang diiktiraf untuk perdagangan P2P.

Saya suka antara muka pengguna Paxful kerana intuitif untuk digunakan.

Di Paxful, anda boleh membeli bitcoin menggunakan pindahan wang melalui bank, CashU, Paypal, Western Union dan pelbagai kad hadiah. Oleh kerana ia P2P, anda boleh membeli dengan harga terbaik.

Membeli di Paxful adalah mudah dan diperkemas. Anda menghantar dana dan kemudian anda menunggu penjual menghantar kripto kepada anda.

Berapakah bayaran untuk Paxful?

Harga 1% untuk penjual. Sekiranya anda ingin membeli cryptocurrency, anda tidak akan membayar sebarang bayaran.

Sekiranya anda berniaga dengan seseorang di Paxful, pastikan orang itu mempunyai banyak maklum balas yang memuaskan dan dia disahkan ID.

Daftar untuk Paxful

2. Localbitcoins (Global)

Ditubuhkan pada tahun 2012, syarikat yang berpangkalan di Finland ini adalah pertukaran P2P yang paling popular semasa tahun 2017.

Anda boleh membayar dengan Paypal, deposit tunai, transfer bank, atau bertemu dengan orang di kedai kopi tempatan.

(Tetapi pada tahun 2019, Localbitcoins telah melarang perdagangan secara tunai dengan wang tunai. Saya mengesyaki kerana orang terus dirompak …)

Kerana populariti Localbitcoins, ia mempunyai banyak penjual di laman web ini, jadi harganya kompetitif.

Berapakah yuran untuk Localbitcoins??

Anda boleh membeli atau menjual bitcoin secara percuma. Walau bagaimanapun, jika anda membuat iklan (untuk menjual atau membeli), anda harus membayar 1% dari perdagangan yang telah selesai.

Baca: Kajian LocalBitcoins: Adakah LocalBitcoins Selamat & Bagaimana nak guna

Atas sebab keselamatan, jangan simpan bitcoin anda di dompet Localbitcoin. Kenapa? Kerana laman web itu digodam. Seperti kata pepatah lama, “jika bitcoin tidak ada di dompet anda, itu bukan bitcoin anda.”

Buat Akaun di Localbitcoin

3. HODL HODL

HODL HODL adalah pertukaran peer to peer yang tidak melakukan pemeriksaan KYC. Fikirkan HODL HODL sebagai platform perdagangan crypto untuk perdagangan bukan kustodian.

Beberapa ciri utama platform ini adalah:

  • 0.3% yuran perdagangan
  • Perdagangan P2P global
  • Tanpa KYC
  • Pertukaran P2P Bukan Kustodial
  • Pemberitahuan Telegram untuk perdagangan

Pertukaran P2P ini tidak berfungsi untuk pengguna yang ingin tetap tidak dikenali dengan urus niaga kripto mereka, dan tidak selesa dengan KYC.

Lawati HODL HODL

4. Binance P2P

Binance, jenama yang paling terkenal di ruang crypto, mengetahui kepentingan P2P. Itulah sebabnya mereka telah memulakan pertukaran rakan sebaya mereka.

Antara muka P2P Binance mudah dan senang digunakan. Terdapat pilihan syiling yang bagus untuk anda beli atau jual: USDT / BTC / BUSD / BNB / ETH / EOS. Selain itu, anda boleh menyelesaikan perdagangan menggunakan Wechat, Alipay, Transfer bank, atau QIWI.

Tidak menjadi masalah sama ada anda tinggal di Thailand, Australia atau Brazil kerana Binance P2P dapat melayani anda. Pertukaran menyokong lebih daripada 31 mata wang dunia nyata.

Apa kekurangannya?

Kumpulan pembeli dan penjual di pasaran adalah terhad. Tetapi tidak mengapa, saya rasa ia akan bertambah besar pada masa akan datang.

Berapakah bayaran untuk Binance P2P? Percuma untuk membeli atau menjual.

Buat Akaun Binance untuk Mengakses P2P

5. Wazirx (India)

Ditubuhkan pada tahun 2017, Wazirx mengiklankan dirinya sebagai “pertukaran kripto India yang paling dipercayai.”

Antaramuka Wazirx senang digunakan. Rasa gembira ketika anda berdagang cryptocurrency di telefon pintar anda.

Di mana Wazirx bersinar: ini adalah “mesin P2P pencocokan automatik” pertama di dunia. Oleh itu, bukannya memilih penjual, platform akan melakukannya secara automatik untuk anda. Sepatutnya ini memberi anda kadar pertukaran terbaik.

Berapakah bayaran semasa anda menggunakan P2P Wazirx?

$ 0.

Perkara terbaik dalam hidup adalah percuma, betul?

Saya berasa selamat menggunakan Wazirx kerana ia telah diambil alih oleh Binance.

Buat Akaun Wazirx

6. Remitano

Remitano berpusat di Singapura dan mereka telah berniaga sejak tahun 2015. Setiap kali anda menggunakan perkhidmatan cryptocurrency, anda mahu perniagaan ini lama dan mapan, yang mengurangkan peluang mereka menutup kedai semalaman.

Bagaimanapun, saya suka Remitano kerana saya telah menggunakannya sejak 2018.

Antaramuka intuitif untuk digunakan, pemilihan penjual / pembeli banyak.

Apakah kelemahannya? Bayarannya tinggi. Remitano akan mengambil total 1% dari perdagangan yang telah selesai (dibandingkan dengan bursa lain yang memerlukan 0,25% atau percuma) Juga, mereka akan dikenakan biaya ketika anda menyimpan atau mengeluarkan crypto.

Jadi mengapa saya terus kembali ke Remitano? Kerana keselamatannya terkemuka dan perkhidmatan pelanggan baik. Saya berasa sangat selamat ketika berdagang di Remitano.

Lawati Remitano

7. Pertukaran tempatan – Pertukaran Rakan Sebaya:

Localcoinswap didaftarkan di Hong Kong dan telah beroperasi sejak tahun 2017.

Apakah titik penjualan utama Localcoinswap?

Ia tidak memerlukan KYC (kenali pelanggan anda). Secara teori, anda boleh terus tidak dikenali semasa menggunakan pertukaran ini. Namun, sebilangan penjual menghendaki anda menunjukkan ID sekiranya anda melakukan pindahan wang melalui bank.

Saya suka bagaimana Localcoinswap menawarkan puluhan kaedah pembayaran seperti PayTM, M-Pesa, Wechat pay, Alipay, QIWI, IMPs dll.

Saya juga suka kumpulan penjual yang besar. Anda boleh mendapatkan tawaran yang melebihi 2.5% daripada kadar pasaran (yang masuk akal semasa anda membeli)

Apakah struktur yuran? Sekiranya anda membeli atau menjual, percuma. Namun, jika anda membuat tawaran untuk membeli atau menjual, itu adalah bayaran 1% untuk perdagangan yang selesai.

(Mengapa anda ingin membuat tawaran? Mungkin kerana anda ingin menjual 5% di atas kadar pasaran dan menjana keuntungan dll)

Terokai LocalCoinSwap

Jadi, adakah anda sudah bersedia untuk memulakan pengembaraan P2P anda?

Saya telah melengkapkan anda dengan pengetahuan yang anda perlukan untuk memulakan perdagangan di platform P2P. Saya telah memberikan penjelasan dan amalan terbaik untuk menjadikan perdagangan berjalan lancar.

Adakah ini pertama kali anda berdagang di bursa P2P? Tiada masalah. Cuba berniaga dengan jumlah yang sedikit untuk mendapatkan “nuansa” pertukaran. Kemudian anda boleh berniaga dalam jumlah besar. Siapa tahu, mungkin suatu hari anda akan menjadi “pedagang” bitcoin profesional di bursa ini?

Untuk mengulas mengapa saya suka P2P: privasi, keselamatan, sedikit bayaran. Bagi saya, P2P merangkumi cryptocurrency, peer 2 peer spirit. Itulah sebabnya saya masih menggunakan pertukaran P2P hingga hari ini.

Jadi, mana yang terbaik untuk anda? Ini sesuai dengan pilihan anda dan akhirnya, apa yang paling sesuai untuk anda. Paxful dan Localbitcoins harus menjadi pilihan pertama anda kerana kedua-duanya adalah pelopor pertukaran crypto p2p.

Sekiranya anda ingin berdagang di bursa terdesentralisasi, lihat artikel kami yang lain: Pertukaran desentralisasi terbaik. Berdagang di bursa terdesentralisasi lebih selamat kerana anda memegang dompet anda sendiri.

Terima kasih untuk membaca. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tinggalkan komen di bawah.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me