Memandangkan populariti projek Bitcoin Unlimited yang semakin meningkat, kami telah memutuskan untuk membuat panduan yang bertujuan untuk memberikan idea asas mengenai apa itu Bitcoin Unlimited dan mengapa ia dibuat. Untuk mengetahui lebih lanjut, pastikan untuk mengunjungi laman web rasmi.

Ingatlah untuk selalu memeriksa semua pihak dari sebarang argumen, terutama perbahasan ukuran blok Bitcoin di mana terdapat banyak pendapat dan hujah untuk dan menentang peningkatan had saiz blok yang segera. Kaji semua pilihan yang ada seperti pengaktifan Segwit, Bitcoin Classic, Blok 8MB dan lain-lain.

Sebagai syarikat, CryptoCompare masih belum mengambil sikap mengenai isu ini. Namun, sebagai individu, pendapat kami mengenai perkara ini berbeza. Satu perkara yang dapat kita semua setuju, bagaimanapun, adalah bahawa kita ingin melihat Bitcoin berubah menjadi sistem pembayaran arus perdana yang banyak digunakan, sesuatu yang tidak mungkin dilakukan dengan peraturan semasa.

Apakah Ukuran Blok

Seperti yang mungkin anda ketahui, Bitcoin adalah cryptocurrency berasaskan blockchain. Semua urus niaga yang berlaku dalam rangkaian dicatatkan pada blockchain ini, lejar umum yang dapat dilihat oleh siapa saja tetapi dirusak oleh siapa pun. Buku besar ini terdiri daripada blok-blok yang sesuai (oleh itu namanya, blockchain).

Ketika pengguna membuat transaksi, transaksi tersebut dimasukkan ke dalam blok yang sedang ditambang pada waktu itu, dan kemudian akan disahkan oleh blok yang mengikutinya. Semakin banyak blok di atas urus niaga anda, semakin selamat untuk menganggapnya tidak berubah.

Transaksi, pada tahap paling dasar, terdiri dari data yang biasanya terdiri dari informasi mengenai transaksi itu sendiri, nilainya, siapa yang mengirimkannya dan siapa yang akan menerimanya. Data ini, seperti yang lain, mengambil ruang pada blok yang disertakan.

Pada masa ini, setiap blok pada blockchain Bitcoin dapat mengandungi 1 mb data, yang bermaksud bahawa ukuran blok bitcoin adalah 1 megabait. Ini bermaksud bahawa ada batasan untuk berapa banyak transaksi yang dapat masuk dalam blok Bitcoin, menurut data yang terdapat dalam transaksi tersebut.

Had blockize telah diberlakukan untuk mencegah serangkaian serangan yang pernah terjadi kerana ukuran blok yang tidak terbatas.

Isu Saiz Blok Bitcoin

Sekiranya anda berada di crypto untuk sementara waktu, anda pernah mendengar perdebatan abadi yang merangkumi masalah ukuran blok. Perbahasan ini telah menjengkelkan masyarakat selama bertahun-tahun dan telah memecahbelahkannya kepada dua kumpulan: Mereka yang menyokong peningkatan yang besar dan yang menentangnya. Isu ukuran blok lebih daripada sekadar rasa ingin tahu atau teknikal dan ia memang dapat menentukan masa depan Bitcoin sebagai mata wang arus perdana.

Di Bitcoin, terdapat banyak pasukan pembangun yang berusaha untuk memajukan apa yang mereka percayai sebagai visi terbaik untuk masa depan Bitcoin. Pasukan ini membuat klien (dompet) yang dapat digunakan untuk memberi isyarat suara mengenai beberapa isu dan cadangan, seperti cadangan segwit atau ukuran blok yang meningkat keras.

Pada masa ini, pelanggan yang paling popular adalah, tanpa keraguan, Bitcoin Core. Walau bagaimanapun, pasukan lain berusaha untuk mendorong visi mereka untuk Bitcoin yang lebih baik dan di antaranya juga Bitcoin Unlimited. Walaupun Bitcoin Core adalah pelanggan yang paling popular, pelombong telah menandakan persetujuan mereka untuk Bitcoin Unlimited dan ia semakin popular di luar SegWit.

Bitcoin Tanpa Had

The Bitcoin Tanpa Had pelanggan (dompet) digunakan untuk memberi isyarat sokongan untuk pengaktifan "Konsensus Muncul" protokol yang dirancang untuk membolehkan ukuran blok dinamik, dengan memanfaatkan mekanisme konsensus Bitcoin yang ada (biasanya disebut Konsensus Nakamoto). Node dapat menunjukkan keutamaan pada masalah ukuran blok, dan mengarahkan simpul mereka hanya menyampaikan blok di bawah ukuran pilihan mereka, sehingga mengganggu pengedaran blok yang lebih besar di seluruh rangkaian. Ini memberikan “suara” kepada semua peserta rangkaian dan bukan hanya penambang

Sistem ini membolehkan pengguna memilih ukuran blok maksimum yang ingin mereka terima sebagai sah. Walau bagaimanapun, terdapat mekanisme failafe yang dapat dikonfigurasi oleh pengguna yang membolehkan pengguna menerima blok yang lebih besar daripada had yang telah mereka tetapkan sebelumnya jika jumlah blok di atas had ini mencapai angka tertentu. Sistem ini memastikan bahawa tidak ada pengguna yang tertinggal secara tidak sengaja.

Dalam sistem BU, pengendali simpul dapat memilih had blokisasi yang mereka pilih dengan mengubah klien mereka melalui menu GUI dan pelombong memilih untuk meningkatkan atau menurunkan ukuran blok mengikut node yang dipilih. Ini, secara teori, akan membuat sistem di mana skala Bitcoin mengikut ruang yang diperlukan untuk menampung transaksi dalam rangkaian yang cenderung terus berkembang seperti populariti dan pangkalan pengguna Bitcoin. Seperti yang pernah dikatakan oleh Satoshi Nakamoto:

“Dalam beberapa dekad apabila ganjarannya terlalu kecil, yuran transaksi akan menjadi pampasan utama bagi simpul. Saya yakin bahawa dalam 20 tahun akan ada jumlah transaksi yang sangat besar atau tidak ada jumlah. “

Ia berfungsi seperti ini:

Nod boleh menandakan ukuran blok yang ingin mereka terima, sama ada lebih tinggi atau lebih rendah daripada yang sekarang pada masa itu. Tetapan ini disebut Ukuran Blok Berlebihan (EB) dan dapat dikonfigurasi oleh nod melalui klien BU mereka. Penambang kemudian, mengikut isyarat node, akan meningkatkan (atau menurunkan) had ukuran blok untuk memenuhi permintaan node. Tetapan ini dipanggil Saiz Generasi Maksimum (MG) dan dapat dikonfigurasi oleh pelombong.

Untuk mengelakkan tetapan EB terlalu rendah untuk beberapa nod, menyebabkan perpecahan rantai (garpu), BU mempunyai mekanisme failafe yang boleh dikonfigurasikan oleh pengguna, yang telah kami sebutkan sebelumnya. Ini membolehkan pengguna menerima blok yang melebihi had ini jika mereka mencapai angka tertentu. Tetapan ini dipanggil Kedalaman Penerimaan Berlebihan (AD).

Bitcoin Unlimited akan diaktifkan apabila majoriti pelombong menandakan persetujuan mereka. Fakta bahawa sebilangan besar pelombong boleh menentukan rantai terpanjang (dan rantai terpanjang "menang") adalah kebenaran asas Bitcoin "Konsensus Nakamoto" mekanisme. Bitcoin Unlimited menyedari ini. Walaupun anda mungkin pernah mendengar bahawa Segregated Witness (SW) mengaktifkan dengan suara 95%, tahap pengaktifan ini hanyalah suatu kebiasaan. Yang benar adalah bahawa jika 51% pelombong menginginkan perubahan, mereka hanya dapat menambang blok yang diubah, dan menolak semua blok yang tidak berubah. Oleh kerana 51% adalah majoriti pelombong, rantai yang berubah akan menjadi yang terpanjang, dan oleh itu "pemenang".

Lebih bermasalah, suara majoriti tidak menjamin pengaktifan. Penambang mungkin berbohong dalam memilih mereka, dan menolak untuk mengaktifkan perubahan apabila tiba waktunya, atau mengembalikannya setelah beberapa blok. Strategi ini, secara kebetulan sangat menghancurkan Saksi Berasingan kerana memungkinkan para penambang mencuri semua duit syiling yang telah dibelanjakan sebagai transaksi SW. Oleh itu, protokol pengaktifan lapisan yang lebih tinggi ini pada asasnya bergantung pada kejujuran majoriti peserta. Ini masuk akal. Mengundi pada titik pengaktifan adalah penyelesaian yang salah untuk perkara yang sama "diedarkan kata sepakat" masalah yang menimpa para penyelidik selama bertahun-tahun sehingga penyelesaian elegan Bitcoin dicipta.

Isu konsensus ini adalah mengapa mekanisme pengaktifan Bitcoin Unlimited memastikan bahawa tidak ada pengguna Bitcoin Unlimited yang tertinggal secara tidak sengaja ketika pengaktifan berlaku. Walau bagaimanapun, jelas menguntungkan apabila aktivasi berlaku apabila sebilangan besar pelombong dan peserta ekosistem menyetujuinya. Sejak Bitcoin Unlimited menyedari bahawa semua "lapisan yang lebih tinggi" skema pengaktifan bergantung pada kepercayaan, mereka hanya memilih untuk mempercayai. Mereka percaya bahawa pelombong dan peserta ekosistem lain sangat berminat dengan kejayaan Bitcoin, dan diharapkan mereka akan berkomunikasi bersama untuk menjadualkan pengaktifan apabila sesuai. Simulasi menunjukkan bahawa kadar kelulusan 75% akan menghasilkan peralihan yang sangat lancar, tetapi pengaktifan pada persetujuan 2 / 3rds juga mungkin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me