IOTA adalah rangkaian tanpa izin berasaskan teknologi lejar diedarkan (DLT) yang telah dibangunkan untuk memenuhi keperluan ekonomi global yang berkembang pesat. Seperti yang dijelaskan pada rasmi laman web, platform IOTA telah dibina untuk menyokong transaksi yang melibatkan aplikasi berasaskan Internet of Things (IoT).

Platform IOTA mengekalkan integriti data di samping membenarkan transaksi perasaan antara peserta rangkaian. Menurut pembangunnya, terdapat kekurangan ketelusan dalam sistem kewangan yang ada kerana sangat bergantung pada perantara yang dipercayai untuk menyelesaikan transaksi. 

Sistem yang Ada Bergantung pada “Kepercayaan yang Delegasikan dan Tidak Boleh Disahkan”

Seperti yang dinyatakan di laman web IOTA, institusi kewangan tradisional menyimpan lejar yang mengandungi rekod debit (pengeluaran) dan kredit (deposit) pemegang akaun. Pemegang akaun bank mesti mempercayai bank untuk menguruskan data kewangan yang sangat sensitif dengan tepat dan jujur. 

Selain mempercayai bank dengan rekod kewangan yang sensitif, saat ini tidak ada cara yang boleh dipercayai untuk mengesahkan maklumat yang terdapat di internet. Seperti yang ditunjukkan oleh pembangun IOTA, sistem maklumat yang ada bergantung pada “kepercayaan yang didelegasikan dan tidak dapat diverifikasi” – yang dianggap sebagai halangan utama bagi ekonomi tanpa izin. 

Keuntungan Kecekapan Besar Disedari Setelah Mengeluarkan Pihak Ketiga

Walau bagaimanapun, pasukan IOTA menyatakan bahawa sistem yang membolehkan DLT untuk data dan wang membolehkan kami menyimpan maklumat sensitif dengan cara yang sangat selamat, terdesentralisasi, tanpa izin, dan diedarkan. Menurut pasukan pembangunan IOTA, sistem pengurusan data jenis ini secara berkesan menghilangkan keperluan orang tengah atau pihak ketiga yang dipercayai – kerana perkhidmatan mereka tidak lagi diperlukan ketika menyelesaikan transaksi.

Dengan membuang perantara dari proses penyelesaian transaksi, individu dan perniagaan dapat mewujudkan “peningkatan kecekapan yang sangat besar.” Ini, menurut pencipta IOTA, yang percaya bahawa “cadangan nilai” baru akan muncul dalam ekonomi masa depan – setelah pihak ketiga digantikan oleh sistem yang didayakan DLT yang lebih berkesan.

Rangkaian Crypto berasaskan Blockchain Tidak Dapat Skala Dengan Berkesan

Walaupun kebanyakan rangkaian cryptocurrency didasarkan pada teknologi blockchain, pasukan teknikal IOTA berpendapat bahawa struktur data blockchain itu sendiri mempunyai kekurangan teknikal asas. Oleh kerana batasan reka bentuk yang wujud ini, platform bertenaga blockchain utama seperti rangkaian Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH) mengalami masalah skalabiliti.

Pada masa ini, rangkaian Bitcoin hanya dapat diproses 4 transaksi sesaat (TPS) sementara blockchain Ethereum hanya terhad kepada 15 TPS. Sebagai tambahan kepada masa pemprosesan yang perlahan, yuran transaksi pada rangkaian blockchain yang besar dapat cukup tinggi.

Menjadi Lebih Berpusat Di Sekitar “Beberapa Pelakon Kuat”

Cabaran lain yang dihadapi oleh yang ada rantaian sekatan melibatkan masalah yang berkaitan dengan tadbir urus platform. Sebagai sebahagian daripada proses pengurusan rangkaian, pengesah transaksi mesti diberi kompensasi dengan adil atas usaha mereka. 

Walau bagaimanapun, pemaju IOTA menyatakan bahawa insentif kewangan untuk mengesahkan transaksi telah menjadi sangat kompetitif. Ini, kata pasukan IOTA, menyebabkan rangkaian blockchain menjadi semakin terpusat di sekitar “beberapa pelakon yang kuat.”

Blockchains Tidak Sesuai untuk Aplikasi Peringkat Perusahaan

Menurut pencipta IOTA, keperluan untuk rangkaian kripto inklusif dan tanpa izin telah meningkat dengan ketara dalam beberapa tahun kebelakangan. Tetapi platform cryptocurrency berkemampuan blockchain semasa tidak sesuai untuk aplikasi peringkat perusahaan, kata pemaju IOTA.

Untuk mengembangkan platform diedarkan yang lebih berskala dan mantap, pencipta IOTA telah membina rangkaian yang berasaskan Tangle. Pasukan IOTA percaya bahawa Tangle akan melengkapkan teknologi teras yang sedang dikembangkan untuk Web 3.0 standard dan juga untuk apa yang disebut sebagai “Internet Segala-galanya.”

“Memperkasakan” Manusia dan Mesin

Beroperasi sebagai lapisan penyelesaian dengan model transaksi tanpa bayaran, rangkaian IOTA akan sangat aman dan juga dapat mendukung sebilangan besar aplikasi. Seperti yang dinyatakan di laman webnya, IOTA bertujuan untuk “memperkuat mesin dan manusia” dengan membiarkan mereka berpartisipasi secara bebas dalam ekonomi tanpa izin baru.

Terutama, pasukan IOTA kini sedang mengembangkan “Ekonomi Mesin” – yang dianggap sebagai salah satu bahagian terpenting dalam ekonomi tanpa izin global. Sebagai rangkaian DLT yang dibuat khusus untuk IoT-aplikasi dan peranti yang diaktifkan, platform IOTA bertujuan untuk menyokong ekonomi mesin – yang mungkin terdiri daripada berjuta-juta sensor dan CPU yang saling berinteraksi antara satu sama lain.

Blockchain yang Sedia Ada Tidak Memenuhi Keperluan Ekonomi Masa Depan

Semasa berkomunikasi dan bertukar data, entiti di rangkaian IoT mungkin harus melakukan pembayaran mikro atau nano untuk menyelesaikan transaksi antara satu sama lain. Oleh kerana batasan asas rantaian blok dan penggunaan proses pengurusan rangkaian intensif tenaga seperti perlombongan (oleh rantai bukti kerja), pasukan teknikal IOTA berpendapat bahawa platform ini tidak dapat memenuhi permintaan ekonomi masa depan.  

Untuk membolehkan peranti IoT dan rangkaian berselang yang bersangkutan untuk berkomunikasi dan bertransaksi dengan cara yang lebih cekap dan menjimatkan, pasukan IOTA telah merancang lejar diedarkan yang tidak memerlukan pengelompokan transaksi menjadi blok dan menghubungkannya untuk membentuk rantai (yang adalah bagaimana blockchain mengatur data transaksi). 

Sebilangan kecil Kuasa Pengiraan yang Diperlukan untuk Mengesahkan Transaksi

Daripada menggunakan struktur data blockchain, jaringan IOTA didasarkan pada “aliran transaksi individu yang dililit bersama.” Untuk mengambil bahagian di platform IOTA, pengguna mesti mengesahkan dua transaksi sebelumnya yang disiarkan di rangkaian. Tidak seperti perlombongan di rangkaian Bitcoin (atau rantai PoW lain), hanya diperlukan sejumlah besar kuasa pengiraan untuk mengesahkan transaksi di rangkaian IOTA.

Pengurusan rangkaian di IOTA tidak memerlukan hierarki peranan dan tanggungjawab pengguna seperti yang terdapat dalam cryptocurrency berdasarkan bukti kepentingan (DPoS) yang didelegasikan seperti EOS dan Tron (TRX). Semua peserta rangkaian di platform IOTA dapat menerima insentif yang sama untuk mengesahkan transaksi.

Transaksi berasaskan IOTA Akan Selalu “Bebas Percuma”

Untuk melakukan transaksi di Kusut, hanya dua transaksi sebelumnya yang mesti disahkan. Mereka yang mengesahkan sekurang-kurangnya dua transaksi di rangkaian IOTA diberi ganjaran dengan melakukan urus niaga mereka sendiri secara percuma (tiada bayaran dikenakan). 

Dirujuk sebagai sistem “bayar-ke-hadapan” untuk mengesahkan transaksi, pencipta IOTA percaya rangkaian DLT dapat berfungsi dengan berkesan tanpa penghargaan kewangan. Pembangun platform mendakwa bahawa urus niaga berasaskan IOTA akan “tanpa bayaran sepenuhnya.”

Platform IOTA Mengesahkan Transaksi Lebih Cepat Semasa Aktiviti Rangkaian meningkat

Pasukan pengembangan IOTA menyatakan bahawa model tanpa bayaran platform membolehkannya menyimpan maklumat sensitif dengan selamat dalam transaksi berasaskan Tangle. Rangkaian IOTA juga memiliki kemampuan untuk menyebarkan sejumlah besar data di beberapa transaksi yang dikelompokkan atau dihubungkan. 

Berdasarkan graf asiklik terarah (DAG), struktur Tangle mampu menangani sejumlah besar transaksi – yang merupakan syarat untuk kebanyakan aplikasi kelas perusahaan. Terutama, pasukan teknikal IOTA mendakwa bahawa rangkaian IOTA sebenarnya menjadi lebih pantas dalam memproses transaksi apabila terdapat “lebih banyak aktiviti di ‘the Tangle’.”

Bagaimana Kusut Berfungsi?

Seperti yang dijelaskan di laman web IOTA, struktur data Tangle tidak memiliki blok atau rantai, yang keduanya digunakan oleh kebanyakan rangkaian blockchain yang ada untuk mengatur dan mengurus data transaksi. Sebaliknya, Tangle terdiri dari “aliran transaksi yang saling berkaitan dan individu.”

Transaksi yang saling berkaitan ini terletak pada platform yang diedarkan yang dikendalikan oleh rangkaian peserta yang terdesentralisasi. Seperti yang diperhatikan oleh pembangun IOTA, Tangle yang berbasis DAG digunakan untuk menerapkan rangkaian IOTA (bukan blockchain) – kerana ia berpotensi memproses sejumlah besar transaksi. 

Struktur Data berasaskan DAG Tangle Menguruskan Transaksi dan Kelulusan

Pasukan IOTA menjelaskan bahawa rantaian blok mempunyai batasan yang melekat kerana mereka memerlukan semua peserta untuk menyetujui “rantai terpanjang” – sementara garpu dan cawangan sampingan dibuang (semasa proses ini). Tangle, bagaimanapun, membiarkan cabang DAG yang terpisah secara beransur-ansur bergabung dan bergabung, yang membolehkan platform IOTA mencapai throughput yang jauh lebih besar daripada rangkaian blockchain.

Sebagai struktur data berdasarkan DAG, simpul (atau titik akhir) pada Tangle mewakili data transaksi dan tepi grafik mewakili “persetujuan”. Apabila transaksi baru disiarkan di rangkaian IOTA, transaksi tersebut didaftarkan (atau direkodkan) sebagai yang baru bucu di DAG Tangle.

Hanya Transaksi dengan Sejarah yang Boleh Disahkan Yang Dapat Diluluskan

Seperti disebutkan, transaksi juga terkait dengan dua transaksi sebelumnya, yang telah disetujui melalui proses (dijelaskan di atas) diikuti oleh transaksi lain yang dilakukan di jaringan. Hanya transaksi yang mempunyai sejarah yang dapat disahkan yang dianggap sah, kata pasukan IOTA. Lebih-lebih lagi, protokol rangkaian IOTA hanya menyetujui transaksi yang sah.

Akaun yang mengandungi urus niaga yang diluluskan selalu mempunyai keseimbangan positif, yang memastikan bahawa peserta rangkaian tidak dapat terlibat perbelanjaan berganda atau cuba melakukan transaksi penipuan. 

Transaksi Pertama Didaftarkan di Genesis Stage IOTA

Transaksi pertama yang tercatat di Tangle dikenali sebagai “genesis.” Menurut pengasas IOTA, semua token IOTA dihasilkan dalam peringkat genesis, dan tidak ada token tambahan yang akan dibuat. Semua transaksi yang dibuat di Tangle “menyetujui genesis secara langsung atau tidak langsung”, kata pasukan IOTA.

Transaksi boleh menjadi sebahagian daripada mekanisme konsensus rangkaian IOTA yang sedang berkembang – setelah mereka disetujui oleh “sebilangan besar transaksi yang lebih baru.” Setelah transaksi dianggap sebagai sebahagian daripada permuafakatan rangkaian, pasukan teknikal IOTA mendakwa bahawa mustahil untuk mengubah urus niaga asal. 

Bukti Kerja Kecil Diperlukan untuk Mencegah Spam dan Garpu

Keutuhan dan kebolehubahan lejar IOTA dan urus niaganya dijaga dengan mengharuskan setiap transaksi baru melakukan pengiraan bukti kerja yang kecil. Dengan cara yang serupa dengan cara rangkaian Bitcoin bertujuan untuk mencegah Serangan DoS dengan menghendaki pelombong melakukan bukti kerja, platform IOTA menjadikannya “spam atau garpu Tangle” mahal setelah konsensus dicapai.

Bagaimana Transaksi Diproses di Rangkaian IOTA

Untuk melakukan transaksi di rangkaian IOTA, proses yang disebut “pemilihan tip” dilakukan dengan “berjalan secara rawak” dari genesis “menuju tip.” Seperti yang dijelaskan oleh pembangun IOTA, “jalan berhenti” setelah mencapai tip. Jalan kaki diulang sehingga dua petua dapat dipilih. 

“Bias” Ke Arah Transaksi dengan Berat Kumulatif Besar

Menurut tim IOTA, jalannya “berat sebelah terhadap transaksi” yang memiliki bobot kumulatif yang lebih besar, atau mengutamakan transaksi yang telah disetujui oleh sejumlah besar transaksi lain. Dengan kata lain, laman web IOTA menyatakan bahawa ini serupa dengan “berjalan menuju cawangan paling berat.”

Pemilihan jenis ini memungkinkan cawangan yang lebih besar untuk meningkatkan ukuran, sementara cawangan yang lebih kecil mulai semakin kecil dan “akhirnya hilang” – yang bermaksud bahawa mereka tidak disetujui oleh transaksi yang lebih baru yang disiarkan di rangkaian IOTA.   

Konsep “Cabang Terberat” Mirip dengan Idea Rantai Terpanjang di Blockchains

Seperti yang dinyatakan oleh pembangun IOTA, konsep “cabang paling berat” agak serupa dengan konsep rantai terpanjang dalam rangkaian blockchain. Walau bagaimanapun, pasukan reka bentuk IOTA mendakwa bahawa teknik cawangan yang paling berat memungkinkan fleksibiliti yang lebih besar, kerana membolehkan cawangan yang lebih kecil bergabung dengan cawangan yang lebih besar. 

Menurut pasukan IOTA, rangkaian berasaskan Tangle mampu mencapai throughput yang jauh lebih besar daripada platform berasaskan blockchain – sementara juga dapat berfungsi sebagai “sistem konsensus yang tidak dapat dipercaya.”

Hanya Transaksi dengan Berat Kumulatif Besar yang Ditambah dengan Konsensus

Walaupun urus niaga berasaskan blockchain disahkan setelah mereka disahkan oleh beberapa blok di rangkaian, transaksi berdasarkan IOTA dapat disetujui dan ditambahkan ke konsensus rangkaian setelah mereka memperoleh berat kumulatif yang cukup.

Seperti yang dinyatakan oleh pembangun IOTA, berat kumulatif ditentukan dengan mengira jumlah bukti kerja yang diperlukan untuk mengesahkan transaksi. Jenis pendekatan reka bentuk ini menghalang entiti berniat jahat mengubah sejarah transaksi atau transaksi “tidak menyetujui” kerana mereka perlu melakukan banyak bukti kerja ketika cuba mengubah transaksi yang mempunyai bobot kumulatif yang sangat besar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me