Apakah Libra Cryptocurrency dan Blockchain Facebook?

Buku putih rasmi untuk Facebook sangat dinantikan projek cryptocurrency, disebut sebagai Libra, kini telah diterbitkan. Sebagai tambahan kepada kertas putih terperinci, pemaju projek Libra telah melancarkan laman web yang menerangkan bagaimana pelbagai komponen cryptocurrency berasaskan blockchain akan bekerjasama. Objektif utama duit syiling Libra Facebook adalah untuk membolehkan orang yang berada di mana sahaja mengakses perkhidmatan kewangan yang lebih murah dan cekap.

Libra: Mata Wang Global dengan Infrastruktur Kewangan yang Menyokong

Menurut yang baru dilancarkan laman web berdedikasi untuk memberikan maklumat terkini mengenai projek Libra, cryptocurrency Facebook bertujuan untuk menjadi “infrastruktur mata wang global dan kewangan sederhana” yang akan “memberi kuasa kepada berbilion orang.”

Seperti yang dinyatakan di laman web rasmi projek, para pemaju projek Libra merancang untuk “mencipta semula wang” untuk mengubah ekonomi global. Salah satu tujuan utama inisiatif berkaitan kripto Facebook adalah untuk membantu orang di seluruh dunia “menjalani kehidupan yang lebih baik.” 

Hampir Sepertiga daripada Penduduk Global Tidak Ber bank

Beberapa masalah utama dengan sistem kewangan yang ada termasuk 1.7 bilion orang di seluruh dunia, atau 31% penduduk global, tidak mempunyai akses ke perkhidmatan perbankan moden. 

Bagi mereka yang dapat membuka akaun bank, melakukan pembayaran rentas sempadan adalah proses yang lambat dan tidak efisien – kerana biasanya memerlukan sekitar tiga hari kerja untuk menyelesaikan pemindahan antarabangsa.

Lebih-lebih lagi, bank biasanya mengenakan yuran transaksi yang agak tinggi yang menjadikan perkhidmatan mereka tidak praktikal untuk digunakan untuk banyak organisasi kecil dan sederhana (PKS) dan perniagaan. Untuk mengatasi masalah ini dalam sistem kewangan semasa, para pengasas projek Libra merancang untuk membuat “menggerakkan wang” semudah dan hemat biaya seperti mengirim pesanan teks.

Terutamanya, cryptocurrency Facebook akan dapat diakses oleh pengguna tidak kira di mana mereka tinggal dan jenis pekerjaan yang mereka lakukan. Untuk membolehkan kemasukan kewangan yang lebih besar, pemaju projek Libra juga bertujuan untuk membolehkan orang dari semua kumpulan pendapatan mengakses medium pertukaran (MoE) berasaskan kripto Facebook

“Mudah Alih, Stabil, dan Cepat”

Seperti yang disebutkan di laman web proyek Libra, mata wang global akan “dapat diakses oleh siapa saja yang memiliki smartphone tingkat awal” dan sambungan internet asas. Mata wang Libra juga “disokong oleh cadangan” untuk “menjaga nilainya stabil”, kata pemaju projek.

Rizab yang menyokong cryptocurrency Libra akan merangkumi sekumpulan aset “turun naik rendah” seperti deposit bank dan sekuriti kewangan tradisional. Aset yang menyokong syiling Libra dalam edaran akan terdiri daripada mata wang fiat utama seperti USD, Euro, GBP, dan JPY. Seperti yang dinyatakan dalam dokumentasi proyek, Libra “tidak disatukan ke satu mata uang dan tidak memiliki nilai tetap dalam mata uang dunia nyata.”

Urus niaga yang melibatkan Libra akan cepat dan mudah dilakukan, tidak kira di mana dana tersebut akan dipindahkan. Ini, tuntutan pengasas projek cryptocurrency akan membolehkan pengguna menghabiskan wang mereka dengan mudah dan berpatutan.

“Skalabel, Selamat, dan Dapat Diakses di Dunia”

Cryptocurrency Libra akan dapat diakses oleh pengguna di seluruh dunia dan infrastruktur kewangannya akan dirancang untuk “memupuk ekosistem produk dan perkhidmatan” – yang memudahkan orang melakukan transaksi sehari-hari.

Untuk menyediakan persekitaran yang selamat dan selamat bagi pengguna untuk bertransaksi, cryptocurrency Libra akan dikembangkan berdasarkan teknologi lejar diedarkan (DLT). Selain itu, mata wang kriptografi Facebook bertujuan untuk menangani apa yang dianggap oleh pembangunnya beberapa masalah yang berkaitan dengan aset digital terdesentralisasi utama – termasuk Bitcoin dan Ether (ETH), token asli rangkaian blockchain Ethereum.

Nilai Libra Hari Ini Akan “Mendekati Nilainya Besok”

Laman web projek Libra menyatakan bahawa cryptocurrency akan dibuat dengan cara yang membolehkan pengguna “mengetahui” bahawa nilai duit syiling Libra hari ini akan “hampir dengan nilainya esok” dan pada masa akan datang.

Seperti yang dijelaskan oleh pasukan pengembangan projek Libra, cryptocurrency Facebook disokong oleh cadangan, yang merupakan “mekanisme utama untuk mencapai pemeliharaan nilai.” Pengasas crypto juga menyatakan bahawa dengan “menyokong sepenuhnya setiap duit syiling” dengan “aset stabil dan cair”, pengguna harus selalu mempunyai pilihan untuk menjual syiling Libra mereka “pada atau hampir dengan nilai rizab.”

Libra Coin Akan Mempunyai “Nilai Intrinsik”

Kestabilan cryptocurrency Facebook dilaporkan akan disokong oleh “kumpulan kompetitif” aset digital pertukaran dan beberapa penyedia kecairan lain. Menurut pemaju Libra, jenis ekosistem ini akan memberikan cryptocurrency “nilai intrinsik” dan ia juga harus memastikan perlindungan terhadap turun naik harga yang melampau yang dialami oleh kebanyakan cryptoasset yang ada. 

Dana yang disimpan dalam simpanan akan datang dari pelbagai pelabur dalam “Token Pelaburan yang terpisah” dan pengguna Libra setiap hari. Sebuah persatuan akan dibentuk untuk “membayar insentif” dalam duit syiling Libra kepada anggota pengasas, laman web projek menyatakan. 

Untuk menampung kos operasi yang terlibat dengan penyelenggaraan rangkaian Libra, token keselamatan akan dilancarkan setelah mendapat persetujuan peraturan. Token Pelaburan Libra juga akan menjadi sebahagian daripada cadangan projek cryptocurrency. Hanya pelabur yang bertauliah yang dapat memperoleh token pelaburan, yang berpotensi membenarkan pemegang memperoleh keuntungan yang dijana dari pembayaran faedah

Libra Blockchain akan Dilaksanakan Sebagai “Pangkalan Data yang Dapat Diprogramkan”

Model insentif jenis ini akan digunakan untuk mempromosikan penggunaan mata wang global baru oleh sekelompok pengguna yang pelbagai – yang terutama akan merangkumi pembangun perisian, peniaga, dan pengguna biasa. Menurut pengurusan proyek, dana untuk koin Libra yang akan dibayar sebagai insentif akan diambil dari “penempatan swasta kepada pelabur.”

Untuk menyokong sebilangan besar pengguna platform, Libra blockchain akan dilaksanakan sebagai “pangkalan data yang dapat diprogramkan” – yang terutama akan digunakan untuk memudahkan transaksi yang melibatkan cryptocurrency “turun naik rendah”. Terutama, platform yang didesentralisasi dan didayakan oleh DLT Facebook akan mempunyai “kemampuan untuk berfungsi sebagai MoE yang efisien” untuk berbilion pengguna di seluruh dunia, nota kertas putih Libra. 

Protokol Libra

The Protokol Libra akan terdiri daripada pelaksanaan rangkaian blockchain Libra. Platform yang diedarkan akan bertujuan untuk “mewujudkan infrastruktur kewangan” yang mendorong inovasi dengan menurunkan halangan masuk – sambil juga meningkatkan akses ke perkhidmatan kewangan asas. 

Menurut dokumentasi rasmi protokol Libra, rangkaian crypto berkuasa DLT yang terdesentralisasi akan dilancarkan setelah prototaip sumber terbuka, Libra Core, diuji secara menyeluruh. Pasukan reka bentuk Libra dilaporkan menjangkakan “usaha kolaborasi global”, yang akan bertujuan untuk memajukan ekosistem cryptocurrency Facebook yang sedang berkembang.

Persatuan Libra: Entiti Bebas Untung Swiss yang Bebas

Organisasi bukan untung yang berpusat di Switzerland, yang disebut Persatuan Libra, telah ditubuhkan untuk “memperkasakan berbilion” pengguna baru cryptocurrency Facebook yang diharapkan. Sebagai dijelaskan oleh pasukan pembangunan Libra, ahli-ahli Persatuan akan memasukkan sekumpulan nod pengesahan (transaksi). 

Semasa duit syiling Libra pertama kali diperkenalkan, pengesah utamanya adalah syarikat multinasional besar, institusi akademik utama, dan beberapa “rakan impak sosial” (SIP). Kumpulan pengesah rangkaian Libra awal ini akan dianggap sebagai ahli pengasas projek. Diharapkan persatuan itu akhirnya berkembang untuk merangkumi “mana-mana entiti” yang dapat menjalankan simpul validator sambil juga mempertahankan “kepentingan yang mencukupi” di Libra.

Pelaburan Minimum $ 10 Juta Diperlukan untuk Menjadi Pengesahan Node

Nod pengesahan rangkaian Libra akan diminta untuk melabur minimum $ 10 juta dalam Token Pelaburan Libra, yang akan dikeluarkan oleh Persatuan cryptocurrency. Untuk mengekalkan dan mengurus node penuh pada blockchain Libra, pengendali boleh menanggung kos tahunan sekitar $ 280,000. 

Organisasi bukan untung atau mereka yang menumpukan pada penyediaan perkhidmatan awam seperti NGO, rakan impak sosial (SIP), institusi akademik, dan organisasi multilateral tidak perlu membuat pelaburan untuk bergabung dengan Persatuan ini. Walau bagaimanapun, semua nod pengesahan perlu menanggung kos operasi untuk mengekalkan nod penuh

Menggalakkan Penyertaan Kewangan yang Lebih Besar

Menurut pemaju Libra, peranan utama Persatuan adalah untuk “mengkoordinasikan antara pengesahan node usaha” yang diperlukan untuk melaksanakan dan mengekalkan rangkaian cryptocurrency yang selamat dan diedarkan – yang akan mendorong kemasukan kewangan yang lebih besar. 

Seperti yang disebutkan dalam dokumentasi luas Libra, dua bidang utama “koordinasi dan pemerintahan” merangkumi aspek teknikal – yang akan “mendorong ke arah penyelarasan di antara node validator” dan komuniti pengembangan sumber terbuka cryptocurrency. Aspek kedua untuk melengkapkan Syiling LibraUsaha pelaksanaan yang berterusan melibatkan pengurusan kewangan yang betul. Ini termasuk menjaga rizab yang mencukupi dan mengalokasikan dana dengan betul untuk pelbagai inisiatif yang bertujuan untuk memungkinkan penyertaan kewangan yang lebih luas.

Ahli Piagam Persatuan Libra: Visa, Mastercard, PayPal 

Memberi reaksi kepada berita yang kelihatan positif mengenai pelancaran cryptocurrency baru Facebook (dijangka pada tahun 2020), stok pemproses pembayaran gergasi Visa baru-baru ini berprestasi tinggi indeks saham syarikat perkhidmatan kewangan yang lebih luas.

Terutama, Visa, Mastercard, dan PayPal adalah ahli piagam Persatuan Libra. Anggota pengasas ini dilaporkan akan diizinkan untuk melihat secara mendalam bagaimana pembangun Facebook membuat apa yang mungkin menjadi salah satu rangkaian pembayaran digital terbesar di dunia – kerana ia berpotensi menaikkan dua bilion pengguna aktif bulanan gergasi media sosial itu. 

Tiada Ahli Persatuan Boleh Mengawal Lebih daripada 1% Libra Blockchain

Organisasi terkenal lain yang telah bergabung dengan Geneva, Libra Association yang berpusat di Switzerland termasuk syarikat modal teroka yang berpangkalan di Uber dan Silicon Valley, Andreessen Horowitz (a16z). Untuk mewujudkan dan mengekalkan rangkaian yang terdesentralisasi, tidak ada anggota Persatuan yang akan dibenarkan untuk mengawal lebih dari 1% daripada blockchain Libra.

Tidak seperti rangkaian Bitcoin, platform Libra akan dilancarkan sebagai blockchain yang dibenarkan dan hanya ahli pengasas yang dapat mengakses rangkaian cryptocurrency (pada mulanya). Namun, rancangan pengembangan jangka panjang untuk Libra akan melibatkan peralihan ke rangkaian tanpa izin di mana “tidak ada satu pun yang dapat mengubah peraturan jaringan secara sepihak.”

Libra Blockchain Akan Beralih ke Rangkaian Tanpa Izin

Menurut ahli-ahli Persatuan, blockchain Libra akhirnya harus tanpa izin agar ia dianggap sebagai “perkhidmatan awam yang benar.” Seperti yang dinyatakan dalam kertas putih

blockchain Libra kini berdasarkan (dan akan dikendalikan oleh) variasi algoritma konsensus Byzantine Fault Tolerant (BFT). Platform Libra telah dikembangkan pada kerangka HotStuff VMware.

Urus niaga yang dilakukan di blockchain Libra akan dilakukan tanpa nama samaran. Ini bermaksud bahawa untuk semua transaksi berdasarkan Libra, jumlah yang dipindahkan, cap waktu (ketika transaksi berlaku), dan alamat crypto awam akan dapat dilihat oleh semua peserta rangkaian. Walau bagaimanapun, Persatuan menjelaskan bahawa ia tidak akan menyimpan rekod data pengguna.

Pemindahan cryptocurrency di rangkaian Libra yang melibatkan dompet kustodian dapat dimuktamadkan di luar rangkaian dan kemungkinan besar memerlukan pengguna mengemukakan dokumen kenal pasti pelanggan (KYC) / anti pencucian wang (AML).

Anak Syarikat yang berdaftar dengan FinCEN, Calibra untuk Mengendalikan Data Pengguna dengan Cara yang Mematuhi

Untuk “memisahkan antara data sosial dan kewangan dan untuk membina dan mengoperasikan perkhidmatan atas namanya di atas jaringan Libra”, pengurusan Facebook telah menubuhkan sebuah entiti yang disebut Calibra. Sebagai Rangkaian Penguatkuasaan Jenayah Kewangan (KEWANGAN) – anak syarikat Facebook yang berdaftar, tujuan utama Calibra adalah untuk memastikan pematuhan peraturan semasa mengendalikan data pengguna. Menurut catatan dalam fail, Calibra telah didaftarkan dengan FinCEN sebagai perniagaan perkhidmatan wang (MSB). 

Ditugaskan pada Februari 2019, nombor pendaftaran Calibra adalah 31000141265767. Di bawah jenis lesen MSB, Calibra boleh beroperasi secara sah di semua 50 negeri A.S. Pendaftaran FinCEN juga akan membolehkan entiti komersil memberikan perkhidmatan di sembilan komanwel dan wilayah. 

Calibra Wallet Akan Diakses dari WhatsApp, Facebook Messenger

Pelepasan peraturan untuk Calibra diperlukan kerana dimaksudkan untuk berfungsi sebagai dompet yang akan menyimpan nilai wang dalam bentuk koin Libra. Ia dilaporkan akan tersedia sebagai aplikasi mudah alih yang berdiri sendiri, yang bermaksud pengguna tidak akan diminta untuk mengekalkan akaun Facebook untuk menggunakan Libra.

Dompet Calibra juga dapat diakses dari aplikasi WhatsApp dan Facebook Messenger.

Melalui antara muka pengguna kedua-dua aplikasi ini, pengguna dapat mengirim dan menerima duit syiling Libra. Dengan cara yang serupa dengan dompet dalam talian yang lain, pengguna akan mempunyai pilihan untuk menambah nilai (yang bermaksud menukar mata wang fiat tempatan menjadi syiling Libra); dan mengeluarkan mata wang tempatan (yang melibatkan penukaran dari cryptocurrency Libra anda kepada wang fiat).

Pematuhan Peraturan Global dan Pelancaran Testnet / Mainnet

Pembangun aplikasi yang menggunakan rangkaian blockchain Libra akan diminta untuk mematuhi yang sesuai pengawalseliaan garis panduan, yang akan berbeza-beza bergantung pada bidang kuasa di mana kerja pembangunan dijalankan. Walau bagaimanapun, rangkaian blockchain Libra sendiri dilaporkan tidak akan mengikuti dasar peraturan tertentu.

Seperti yang dijelaskan, mainnet jaringan blockchain Libra dijadualkan dilancarkan pada tahun 2020, dan testnet platform akan diperkenalkan dalam beberapa minggu mendatang, menurut Persatuan.

Penggubal Undang-undang A.S. meminta Pengurusan Facebook untuk Menangguhkan Projek Crypto

Pada 19 Jun 2019, penggubal undang-undang Amerika diminta bahawa Facebook menangguhkan rancangan pengembangan cryptocurrencynya. Anggota Kongres A.S. Maxine Waters, ketua Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan House, berpendapat bahawa Facebook “meneruskan pengembangannya yang tidak terkendali dan memperluas jangkauannya ke dalam kehidupan penggunanya.”

Waters juga menyebutkan bahawa kerana “masa lalu bermasalah” gergasi media sosial, dia “meminta agar Facebook menyetujui moratorium pergerakan apa pun untuk mengembangkan cryptocurrency sehingga Kongres dan pengawal selia berpeluang memeriksa masalah ini dan mengambil tindakan.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map