Berapa Banyak Cryptocurrency Terdapat? – dalam Panduan Kedalaman

Walaupun terdapat beribu-ribu cryptocurrency, lebih dari 5,000 menurut laman web penyenaraian utama, kebanyakannya tidak digunakan dan dianggap tidak relevan.

Pasaran kripto kebanyakannya berat, dengan 10 cryptocurrency teratas merangkumi hampir 90% daripada jumlah permodalan pasaran, walaupun terdapat banyak cryptocurrency di luar sana. Dalam artikel ini kita akan mengkaji berapa banyak cryptocurrency yang ada serta kelebihan, kes penggunaan, dan kekurangan cryptocurrency yang menguasai pasaran.

Cryptocurrency Teratas mengikut Permodalan Pasaran

Sebelum kita menjawab soalan “berapa banyak cryptocurrency”, kita perlu melihat kripto yang kini mempunyai permodalan pasaran terbesar. Perlu diingat, bagaimanapun, cryptocurrency teratas dapat dengan mudah berubah seiring berjalannya waktu, kerana kapitalisasi pasaran dapat dipengaruhi dengan mudah oleh pelbagai faktor dan kripto terkenal dengan sifat mudah berubah.

Bitcoin

Koin yang memulakannya sedekad yang lalu, Bitcoin adalah mercu tanda dalam sejarah kewangan. Ia menjadi bentuk wang pertama yang tidak dikeluarkan atau dimiliki oleh pihak berkuasa pusat. Teknologi asasnya, blockchain, berubah dan mengganggu banyak industri menjadi lebih baik.

Walaupun beberapa penyelesaian sedang dikembangkan, seperti Rangkaian Kilat, Bitcoin pada masa ini terhad dan tidak dapat berfungsi sebagai mata wang untuk transaksi harian. Oleh itu, Bitcoin kini dilihat sebagai emas digital dan berfungsi terutamanya sebagai simpanan nilai. Ia juga merupakan tonggak di mana seluruh pasaran cryptocurrency berdiri, kerana ia mewakili 66% daripada jumlah permodalan pasaran.

Ethereum

Cryptocurrency generasi pertama, atau apa yang disebut altcoin, rangkaian Ethereum merevolusikan industri ini dengan memperkenalkan kontrak pintar. Dilancarkan pada tahun 2015, Ethereum menambahkan lapisan nilai baru kepada cryptocurrency, kontrak pintar membolehkan transaksi dapat diprogramkan.

Kapasiti untuk melaksanakan kontrak sendiri, yang aturannya dapat ditulis menjadi garis kod, menghilangkan kebutuhan pihak ketiga yang dipercayai. Ini juga membuka jalan untuk aplikasi terdesentralisasi dan kegilaan Penawaran Syiling Permulaan (ICO), yang menyaksikan ribuan token dibuat melalui platform Ethereum.

Peningkatan utama, Ethereum 2.0, akan melaksanakan perubahan mendalam pada rangkaian dan dijadualkan pada tahun 2020 ini.

XRP

Dibuat pada tahun 2012, Ripple’s XRP adalah protokol sumber terbuka yang direka sebagai penyelesaian pembayaran global, yang membolehkan transaksi cepat dan murah. Platform XRP membezakan dari cryptocurrency biasa dan ia tidak memerlukan penambangan, semua 100 bilion token XRP yang ada telah ditambang.

Selalunya disebut sebagai cryptocurrency bank, platform ini telah digunakan dan diuji oleh banyak bank dan institusi kewangan terkemuka di seluruh dunia.

Namun, telah menjadi sasaran beberapa kontroversi dan pemeriksaan selama bertahun-tahun, terutama disebabkan oleh masalah pemusatan dan peratusan besar token XRP yang dipegang oleh syarikat Ripple.

Tunai Bitcoin

Dicipta pada tahun 2017, Bitcoin Cash dibuat kerana perbahasan penskalaan yang berlaku selama bertahun-tahun dalam komuniti Bitcoin. Mengklaim Bitcoin dimaksudkan untuk skala dan digunakan sebagai skala digital melalui penyelesaian dalam rantai, salah satu puak yang berperang menuntut ukuran blok yang lebih besar agar Bitcoin mempunyai kapasiti transaksi yang lebih besar.

Atas beberapa sebab – termasuk masalah pemusatan – banyak di kalangan masyarakat tidak menginginkan perubahan seperti itu kepada Bitcoin. Terutama pembangun Bitcoin Core, yang membayangkan masalah itu diselesaikan secara luar talian dengan Lightning Network. Pada puncak perbahasan, rangkaian Bitcoin mengalami garpu keras dari mana Bitcoin Cash dibuat dan menjadi salah satu altcoin yang paling berjaya.

Visi Bitcoin Satoshi (BSV)

Salah satu projek yang paling kontroversial dalam komuniti kripto, Bitcoin Satoshi’s Vision dibuat pada tahun 2018 dan merupakan hasil daripada jaringan keras Bitcoin Cash. Setahun setelah penubuhannya, komuniti Bitcoin Cash tidak dapat mencapai kata sepakat mengenai arahnya.

 Satu kumpulan ingin mengekalkan ukuran blok 32MB dan melaksanakan peningkatan (tanpa nama dan ciri kontrak pintar) yang menjauh dari protokol Bitcoin yang asal. Kumpulan yang lain ingin meningkatkan ukuran blok secara eksponensial dan membuat skala Bitcoin tetapi mengekalkan semua yang lain sama, mengatakan ia adalah visi asal Satoshi seperti yang ditulis dalam kertas putih. Dari bahagian ini datang BSV

Ramai dalam komuniti crypto mendakwa bahawa projek BSV adalah skema dicipta oleh pencipta Bitcoin yang diproklamasikan sendiri Craig Wright dan CoinGeek. Baru-baru ini BSV akhirnya mengatasi BCH dari segi cap pasaran berkat rali yang mengagumkan, beberapa tuntutan disusun melalui jumlah dagangan palsu.

USDTether

USDT adalah satu-satunya stablecoin dalam senarai dan sejauh ini adalah yang paling dominan. Hampir 80% daripada semua BTC diperdagangkan terhadap USDT, menurut laporan terbaru dari CryptoCompare. Raja stablecoin telah mendapat reputasi terkenal sejak penubuhannya pada tahun 2014.

Telah dikreditkan kerana mewujudkan permintaan tiruan yang akhirnya mendorong ledakan kripto terakhir tahun 2017. Bukan hanya itu, tetapi beberapa kebimbangan telah dikemukakan selama bertahun-tahun mengenai sokongan USDT, kerana banyak pihak berpendapat bahawa Tether (syarikat di belakang USDT) tidak mempunyai simpanan yang cukup untuk menyokong berbilion token USDT yang beredar.

Litecoin

Salah satu cryptocurrency tertua, Litecoin adalah permulaan Bitcoin awal. Banyak yang membandingkan Litecoin dengan perak, mirip dengan Bitcoin dibandingkan dengan emas. Dicipta oleh Charlie Lee pada tahun 2011, kod Litecoin tidak jauh berbeza dengan Bitcoin tetapi membenarkan kapasiti urus niaga yang lebih besar, memungkinkan jumlah transaksi yang lebih besar dengan bayaran yang lebih rendah. Bekalan Litecoin juga lebih besar dan dengan itu jarang berlaku, maka perbandingan perak.

EOS

Dilancarkan pada tahun 2018, EOS adalah hasil ICO terbesar dalam sejarah dengan sejumlah $ 4.2 bilion dikumpulkan dalam ICO sepanjang tahun. Dikenali sebagai “pembunuh Ethereum”, EOS adalah platform kontrak pintar yang mempunyai banyak persamaan dan merupakan pesaing langsung kepada Ethereum. Keseluruhan infrastruktur EOS dirancang untuk memungkinkan pengembangan, hosting, dan pelaksanaan aplikasi terdesentralisasi skala besar (dApps).

Rangkaian ini jauh lebih pantas dan berskala daripada Ethereum, membolehkan dApps berjalan lebih lancar dan mempunyai keupayaan untuk memproses beribu-ribu transaksi sesaat dengan bayaran sifar. Tetapi kapasiti rangkaian yang lebih besar ini berharga, dan kos itu adalah struktur terpusat.

Keprihatinan bermula setelah menyekat pengeluar membekukan akaun yang menyimpan token dicuri, sesuatu yang tidak seharusnya berlaku dalam platform terdesentralisasi, dan sekarang banyak ahli mendakwa bahawa sistem pengundian tidak demokratik dan mendorong pemusatan.

Binance Coin (BNB)

Binance Coin adalah tanda raksasa perdagangan cryptocurrency Binance, salah satu pertukaran cryptocurrency terbesar di dunia dari segi jumlah perdagangan. Dilancarkan pada tahun 2017, beberapa hari sebelum pelancaran pertukaran Binance, BNB adalah token yang menjalankan blockchain sendiri. BNB bukan sahaja memainkan peranan penting dalam membiayai pertukaran itu, tetapi juga berperanan penting dalam ekosistem Binance.

BNB dapat digunakan untuk membayar yuran perdagangan di pertukaran Binance dan juga akan memberikan akses kepada ciri-ciri canggih pada pertukaran Binance yang terdesentralisasi. BNB adalah satu-satunya harga cryptocurrency meningkat semasa musim sejuk crypto. Sebab utama untuk ini adalah hakikat bahawa Binance membeli kembali token BNB dari pengguna dan membakarnya, meningkatkan kekurangan dan nilai BNB.

TRON TRX

Dicipta pada tahun 2017 oleh Justin Sun, TRON adalah platform terdesentralisasi yang direka untuk berfungsi sebagai platform pengedaran kandungan untuk industri hiburan. Pada awal projek ini dilanda tuduhan plagiarisme, kerana banyak pakar menunjukkan bahawa bahagian kertas putih dan garis-garis tertentu di pangkalan kod TRON disalin dari projek lain.

Tanpa menghiraukan reputasi yang kurang baik, Yayasan TRON telah berusaha keras untuk membawa inovasi ke dalam industri. Pada tahun 2018 diumumkan penciptaan dana $ 100 juta untuk permainan blockchain (TRON Arked, serta pemerolehan BitTorrent gergasi perkongsian fail. Pembelian membawa kepada Token BitTorrent (BTT), yang dibuat melalui ICO pada platform TRON dan akan memacu platform BitTorrent di masa depan.

Projek TRON telah berinovasi dalam beberapa bulan terakhir dan bahkan telah melabur – atau bahkan memperoleh – pertukaran crypto Poloniex, yang digunakan untuk melancarkan pertukaran terdesentralisasi Polonidex, di mana token TRC-20 TRX diperdagangkan.

Mata wang kripto teratas dianggarkan mempunyai bahagian pasaran hampir 90% daripada permodalan pasaran lebih dari $ 250 bilion ruang cryptocurrency, walaupun terdapat kira-kira 5.100 cryptocurrency yang beredar pada masa penulisan.

Mengapa begitu banyak Cryptocurrency?

Industri kripto boleh menjadi agak menakutkan bagi pendatang baru yang mengetahui berapa banyak cryptocurrency yang ada. Ramai yang merasa keliru apabila menyedari terdapat ribuan cryptocurrency, masing-masing mempunyai ciri dan kes penggunaan yang unik.

Oleh kerana sifat cryptocurrency sumber terbuka, semua orang dapat menggunakan kod yang ada untuk membuat duit syiling mereka sendiri. Seolah-olah itu tidak mencukupi, menjadi semakin mudah apabila Ethereum dan platform kontrak pintar lain membolehkan sesiapa sahaja membuat cryptocurrency mereka sendiri tanpa memerlukan pengetahuan pengaturcaraan.

Ini mewujudkan keadaan yang sempurna untuk berlakunya cryptocurrency baru, kerana semua orang dan nenek mereka kini dapat melancarkan duit syiling mereka sendiri. Kegilaan ICO yang berlaku pada tahun 2017 bertanggungjawab membawa keuntungan yang belum pernah terjadi sebelumnya, baik untuk syarikat di belakang projek ini dan untuk beberapa pelabur awal yang bertuah.

Industri dan pelabur telah berkembang sedikit lebih bijak dan skeptikal sejak itu, kerana banyak ICO dan digunakan sebagai kaedah untuk mengumpulkan dana tanpa niat pembangunan selepas itu.

Selepas ledakan tahun 2017, banyak projek mati, baik kerana buruk (“kotoran”) atau kerana pasukan tidak mempunyai insentif yang tepat untuk berkembang setelah mendapat dana berjuta-juta.

Musim sejuk crypto membawa pembersihan yang agak diperlukan, menamatkan kehidupan banyak cryptocurrency yang tidak berguna. Pada akhir tahun 2018 jumlah cryptocurrency baru yang memasuki ruang semakin perlahan, menurut penganalisis Bloomberg, Mike McGlone dan ulasannya mengenai MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 Small-Cap Index.

Token Decentralized Finance (DeFi)

Mustahil untuk menulis tentang berapa banyak cryptocurrency tanpa mengambil token yang berkaitan dengan protokol kewangan yang terdesentralisasi. DeFi mengubah produk kewangan lama menjadi protokol telus dan tanpa kepercayaan tanpa orang tengah.

Platform pinjaman peer-to-peer, di mana sesiapa sahaja boleh meminjam dan meminjamkan wang dari orang lain, pasaran ramalan terdesentralisasi, di mana sesiapa sahaja boleh membuat pertaruhan mereka sendiri dan bukannya rumah yang menentukan apa yang boleh anda pertaruhkan, dan koin stabil yang terdesentralisasi hanyalah beberapa contoh penyelesaian DeFi yang popular. Selalunya, platform ini mengeluarkan token untuk mengesan dana pengguna.

Terdapat juga token yang dibungkus seperti WBTC, token yang dibuat di blockchain Ethereum yang mempunyai nilai yang sepadan dengan Bitcoin. Sama ada melalui kontrak pintar atau dengan disokong satu lawan satu dengan aset yang mendasari, token ini dapat menawarkan kecairan dan membantu mengembangkan pasaran cryptocurrency yang mereka “dibungkus” ke.

Adakah Ruang Crypto Perlu Memiliki Banyak Cryptocurrency?

Mungkin tidak, dilihat kerana sebahagian besar pasaran tertumpu pada cryptocurrency teratas. Tetapi walaupun mungkin tidak perlu, itu tidak bermaksud buruk untuk memiliki banyak jenis. Banyaknya cryptocurrency yang kita lihat hari ini adalah hasil gelombang inovasi dalam teknologi kewangan.

Dalam proses pengembangan dan pematangannya, industri kripto akan memisahkan krim dari tanaman dan hanya mata wang kripto yang menambah nilai sebenar yang akan kekal.

Adalah sukar untuk menggambarkan bagaimana industri akan kelihatan dalam 10 tahun, bahkan Satoshi Nakamoto sendiri mengatakan ini mengenai Bitcoin:

“Saya yakin bahawa dalam 20 tahun akan ada jumlah transaksi yang sangat besar atau tidak ada jumlah”.

Namun, nampaknya tahun-tahun mendatang akan membentuk semula dunia kewangan dan bagaimana kita melihat wang.

Bagaimana kewangan tradisional akan menggunakan cryptocurrency dan teknologi lejar yang terdesentralisasi akan memainkan peranan penting dalam evolusi teknologi kewangan. Kami telah menyaksikan kelahiran Neobanks, bank yang 100% digital dan hanya menjangkau pelanggan melalui aplikasi komputer, dan beberapa aplikasi kewangan terdesentralisasi sudah tersedia.

Tetapi bagaimana perbankan tradisional akan menampung teknologi sedemikian? Walaupun kelayakan mereka masih dikaji, Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC) adalah trend yang nampaknya baru muncul yang dapat sangat membantu penyertaan kewangan dan menjadikan perbankan menjadi lebih cekap dalam pelbagai cara.

Dengan semua kelebihan dan kekurangannya, ada kemungkinan dalam beberapa dekad yang akan datang wang akan kehilangan bentuk fizikalnya ketika kita berkembang menjadi masyarakat tanpa tunai.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map