NEO – Rangkaian Terbuka Untuk Ekonomi Pintar

Apa itu NEO?

NEO adalah cryptocurrency yang telah mendapat banyak populariti dan nilai sepanjang tahun lalu. Seperti kebanyakan cryptocurrency, yang ini menggunakan blockchain, tetapi mempunyai beberapa perbezaan utama dari jumlah besar. Salah satu perbezaan ini, penggunaan GAS dalam blockchain, telah menimbulkan sedikit kekeliruan. Jadi hari ini, kita akan membincangkan apa itu NEO, apa itu GAS, dan bagaimana mereka bergabung untuk menjadikan apa yang kita ketahui sebagai blockchain NEO.

Mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai NEO

Tidak seperti cryptocurrency lain, NEO berfungsi pada sistem berasaskan saham. Jadi, apabila memikirkan apa itu NEO, lebih baik menganggapnya sebagai keselamatan daripada cryptocurrency. Sebenarnya, setiap NEO dianggap oleh “NEO Smart Economy” sebagai satu bahagian dari blockchain NEO. Oleh itu, pada asasnya, NEO adalah bahagian pemilikan!

NEO menerbitkan 100 juta NEO, atau 100 juta saham, dalam blockchain NEO. NEO berfungsi seperti saham. Malah, NEO bahkan memberikan hak suara kepada pemilik, yang menurutnya kertas putih, adalah di mana nilai dalam cryptocurrency diturunkan.

Satu lagi persamaan penting yang ditunjukkan NEO dengan pasaran sekuriti adalah penggunaan dividen. Sangat sedikit, jika ada, cryptocurrency lain berfungsi pada sistem dividen. Setiap NEO, atau saham yang dimiliki, dibayar dividen. Dividen ini dibayar dalam GAS (kami akan menerangkan apa itu GAS nanti). Pembayaran dividen ini diambil dari bayaran yang dijana pengguna ketika mereka beroperasi dalam NEO Smart Economy.

Dalam semangat cryptocurrency yang sebenarnya, GAS yang dihasilkan dari pemilikan NEO perlahan-lahan akan menurun setiap tahun. Penurunan GAS yang dihasilkan ini akan berterusan hingga tahun 2038. Pada ketika ini, 100 juta GAS akan dihasilkan melalui NEO Smart Economy.

Apa itu GAS

GAS adalah bahagian yang sangat penting dalam sistem NEO. Pada dasarnya, GAS dianggap sebagai bahan bakarnya yang menjadikan Ekonomi Pintar NEO terus bergerak. Pada akhirnya, pengguna melakukan pelbagai tugas dalam platform NEO. Untuk setiap tugas ini, bayaran dibuat untuk memasukkan data ke dalam blockchain.

Bayaran sistemik yang dijana oleh pengguna ketika menggunakan platform NEO mesti dibayar dalam apa yang dikenali sebagai GAS, akhirnya memberikan nilai GAS. Bayaran yang dijana melalui tindakan pada dasarnya ada untuk membayar penjaga buku untuk yuran perakaunan serta caj perkhidmatan tambahan yang dibahagikan di antara pemegang NEO, yang dikenali sebagai pemegang saham NEO. Akhirnya, GAS digunakan sebagai cagaran untuk simpanan penama penjaga buku.

Menggabungkan Ini Menciptakan NEO, “The Ethereum Cina”

NEO sering dipanggil Ethereum Cina, dan untuk alasan yang baik. Ethereum adalah blockchain pertama yang menggunakan kontrak pintar untuk membolehkan pengguna mengakses blockchain dan membina aplikasi di atasnya. Struktur GAS NEO dalam blok block NEO memungkinkan banyak fungsi yang sama.

Sebenarnya, Ethereum mempunyai struktur pembayaran seperti GAS. Walau bagaimanapun, mata wang dalam blockchain Ethereum dikenali sebagai Ether, bukannya gas. Walaupun demikian, untuk setiap tindakan yang dilakukan dalam blockchain Ethereum, Ether dibayar.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan utama antara keduanya. Pertama dan paling utama, NEO mempunyai penyokong yang cukup besar, kerajaan China menjadi salah satu dari mereka. Hasilnya, NEO menjadi sumber terbuka pertama, projek blockchain awam di China! Pada masa ini, Ethereum tidak disokong oleh badan pemerintah atau pengawal selia mana pun.

Satu lagi perbezaan utama antara keduanya berkaitan dengan kecekapan tenaga. Blockchain Ethereum berjalan pada model model bukti. NEO kini menjalankan apa yang dikenali sebagai Byzantine Fault Tolerant, atau dBFT. Dipercayai bahawa dBFT lebih cekap tenaga daripada bukti kerja, sementara perbezaannya mungkin tidak besar, ia terbukti menjadi kelebihan bagi pelombong NEO.

Walaupun begitu, perbezaan terbesar antara keduanya ada hubungannya dengan bahasa yang mereka jalankan. Ethereum menggunakan bahasa kompleks yang dikenali sebagai Solidity. Malangnya, sebilangan kecil pengaturcara mengetahui bahasanya. Walau bagaimanapun, NEO dibina supaya kontrak pintar dapat ditulis dalam C # dan Java, bahasa pengaturcaraan yang lebih biasa. Dipercayai bahawa ini akan membantu mempercepat pengambilan NEO jika dibandingkan dengan Ethereum dan lain-lain. Sebenarnya, kerana faktor utama seperti ini, NEO telah berjaya menjadi 10 cryptocurrency teratas.

Pemikiran Akhir

Jawapan terbaik untuk soalan “Apa itu NEO?” mudah, ia adalah cryptocurrency seperti yang lain. Walaupun banyak yang membandingkan idea cryptocurrency dengan sekuriti, NEO adalah cryptocurrency pertama yang nampaknya bertindak sebagai keselamatan. Pada masa yang sama, ia membawa model blockchain sumber terbuka revolusioner ke China. Dengan kemampuannya yang unik, struktur seperti sekuriti, dan kemampuan untuk mengehoskan aplikasi dan kontrak pintar yang dibuat oleh pengguna, seperti Ethereum, tidak hairanlah NEO telah berjaya mencapai 10 papan utama cryptocurrency teratas.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map