IPro yang berpangkalan di California Digugat oleh SEC Untuk Penipuan Piramid Crypto $ 26 Juta

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC) mengemukakan tindakan injunksi sivil terhadap pengendali skim piramid yang didakwa, model perniagaan penipuan yang mengumpulkan $ 26 juta dari pelabur. Yang menjadi pengadilan bagi situasi tersebut adalah Daniel Pacheco, 45, seorang penduduk San Clemente, California yang telah dituduh oleh SEC menjual sekuriti tidak berdaftar dan juga mengendalikan skim piramid mata wang digital berjuta-juta dolar.

The keluhan dari SEC menyatakan perkara berikut:

“Pacheco terlibat dalam skema piramid penipuan dengan meminta ahli IPro melalui cara yang salah dan menyesatkan, termasuk laman web, persidangan promosi, dan pertemuan secara langsung, di mana dia menyebut aspek keuntungan dari Pelan Kompensasi IPN IPro, sementara pada saat yang sama mengalihkan dana IPro untuk kepentingannya sendiri. “

Taktik Penipuan IPro

Penipuan itu dilakukan terutamanya dengan bantuan Pelajaran E-Dagang dan mata Crypto yang Boleh Ditebus.

Pacheco menjual sekuriti tidak berdaftar melalui syarikat berpusat di California yang dikendalikannya (IPro Network LLC danIPro Solutions LLC) antara jangka masa Januari 2017 hingga Mac 2018, SEC dinyatakan dalam siaran akhbar.

IPro hadir dengan cryptocurrency sendiri, Pro Currency. Mata Wang Pro, aset digital yang digunakan untuk menebus mata ahli IPro, disenaraikan di CoinMarketCap sebagai “ProCurrency” dengan singkatan dari “PROC.”

Mata wang kripto yang disenaraikan di CoinMarketCap mempunyai logo yang sama seperti dalam tutorial IPro ini video:

Anggota IPro dapat memperoleh mata yang boleh ditebus crypto sama ada sebagai rebat untuk pembelian pakej atau dengan bantuan merujuk pengguna lain ke IPro.

Pacheco mengumpulkan lebih dari $ 26.5 juta dari pelabur AS melalui penutupan “Pakej IPro” yang terutama tertumpu pada pelajaran e-dagang tentang bagaimana membuat keuntungan dengan sebuah kedai dalam talian serta menyediakan pelanggannya dengan rancangan pembayaran berdasarkan pendaftaran dan kemampuan untuk menukar mata menjadi Mata Wang Pro.

Menurut SEC keluhan, dalam masa lebih kurang 14 bulan, Pacheco berjaya mengembangkan komuniti IPro dengan pesat menjadi 20,000.

Pacheco memberitahu pelabur IPro bahawa syarikatnya akan membuat platform e-dagang di mana Pro Currency akan digunakan untuk transaksi, yang akan memberikan nilai untuk cryptocurrency dalam jangka panjang.

IPro juga hadir dengan tambahan biaya pengaktifan tahunan $ 50 untuk pelanggan menjadi ahli aktif dengan potensi kemajuan untuk menjadi rakan jualan bebas atau rakan jualan bebas premium.

Skim Spiraling Ponzi

Pacheco tidak malu memanfaatkan sepenuhnya dana yang dikumpulkannya dengan pakej IPro. Dia segera membeli rumah mewah dengan harga $ 2.5 juta di Redlands, California bersama dengan Rolls Royce dengan harga $ 150,000.

Ini hanya permulaan untuk salah urus dana IPro kerana akan berlanjutan dan membawa kepada keruntuhan skim piramid yang cepat kerana syarikat itu tidak dapat membayar komisen dan faedah lain seperti bonus yang terhutang kepada anggotanya.

Menurut SEC, defendan memindahkan $ 1.9 juta kepada Accept Success Corporation, sebuah syarikat yang dimiliki oleh anak perempuannya namun dikekang oleh Pacheco, dan $ 2 juta kepada E Profit Systems LLC, sebuah syarikat dengan tanggungan terhad yang juga dia urus dan gunakan untuk menyimpan $ 600,000 Dana IPro secara tidak adil.

Oleh kerana 30% daripada bonus pengambilan dibayar dalam mata tukar Mata Wang Pro, syarikat hanya perlu memperuntukkan antara 41.5 dan 45.5 peratus dari semua pendapatannya untuk membayar bonus dan komisen, menurut SEC. IPro mempunyai rancangan pampasan di mana syarikat itu seharusnya mengagihkan bonus perekrutan antara 58 dan 65 peratus dari semua pendapatannya dari pakej syarikat.

Tetapi sepanjang Januari 2017 dan Ogos 2018, IPro hanya dapat membayar kurang dari 30 peratus kepada anggotanya, yang mengakibatkan organisasi tersebut runtuh dan menghentikan semua operasi pada bulan Mac 2018.

Akhir ProCurrency

Kes seperti ini adalah mengapa industri kripto terus dilanda sejak penubuhannya. Terdapat banyak kelemahan yang wujud melabur dalam cryptocurrency terutamanya kerana sifatnya yang tidak menentu dan penipuan seperti Mata Wang Pro. Ini merupakan halangan No.1 dalam penggunaan cryptocurrency arus perdana.

Sejak Januari 2018, PROC mengalami penurunan berterusan, jatuh dari $ 0.10 hingga serendah $ 0.0013. Pulangan Pelaburan ProCurrency (PROC) semasa (ROI) di CoinMarketCap berada pada -98.66 peratus. Dengan kemerosotan mata wang, mata wang akan segera jatuh.

Tweet1Kongsi26BerkongsiWhatsApp

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map