Fungible vs Non-Fungible Tokens – Kakšna je razlika?

Danes bomo preučevali zamenljive vs nezamenljive žetone, znane tudi kot NFT, znane tudi kot čudovite. V mainstream so vdrli z nenadno priljubljenostjo cryptokitties – virtualne zbirateljske igre za mačke. Čeprav ERC-721, ki temelji na Ethereumu, ostaja najbolj priljubljen NFT na trgu, obstaja več projektov, na primer RSK, ki so ustvarili lastne zbirateljske žetone. Torej, preden se lotimo česar koli od tega, opravimo nekaj temeljnih raziskav.

Kaj je žeton?

V resničnem življenju je žeton stvar, ki služi kot vidna ali oprijemljiva predstavitev dejstva, kakovosti, občutka itd. Žepe lahko izpraznite že zdaj in obstaja velika verjetnost, da boste naleteli na veliko resničnih žetonov.

 • Vaša osebna izkaznica kaže, da vas podjetje dobro zaposli.
 • Vaše vozniško dovoljenje je žeton, ki predstavlja dejstvo, da ste v svoji državi opravili usposabljanje, potrebno za vožnjo.
 • Vaša kartica hotela kaže, da ste hotelu plačali sobo.

Podobno je v kriptoversu žeton predstavitev “nečesa” v njegovem določenem ekosistemu. To bi lahko vrednotilo, stavilo, volilno pravico ali kar koli drugega. Žeton ni omejen na določeno vlogo; lahko ima veliko vlog v svojem naravnem ekosistemu. Žeton predstavlja sredstvo ali pripomoček, ki ga ima podjetje, in ga običajno oddajo svojim vlagateljem med javno prodajo.

Vloge žetona

Žeton je predstavitev nečesa v njegovem določenem ekosistemu. Lahko je vrednost, delež, volilna pravica ali kar koli drugega. Žeton ni omejen na določeno vlogo; lahko v svojem naravnem ekosistemu opravlja veliko funkcij, kot so:

 • Cestnina: žeton lahko deluje kot prehod na Dapp. Za dostop do Dappa boste morali držati žetone.
 • Glasovalne pravice: Žetoni lahko imetnike tudi kvalificirajo, da imajo določene glasovalne pravice. Pomislite na EOS, če imate žetone EOS, boste lahko glasovali za proizvajalce blokov.
 • Izmenjava vrednosti: To je ena bolj tradicionalnih vlog žetonov v ekosistemu. Žetoni lahko pomagajo ustvariti notranji ekonomski sistem znotraj aplikacije.
 • Izboljšanje uporabniške izkušnje: žeton lahko imetnikom omogoči tudi obogatitev uporabniške izkušnje v okviru določenega okolja. Npr. V Brave (spletni brskalnik) bodo imetniki BAT (žetoni, ki se uporabljajo v Brave) dobili pravico do obogatitve uporabniške izkušnje z uporabo svojih žetonov za dodajanje oglasov ali drugih storitev, ki temeljijo na pozornosti na platformi Brave..
 • Valuta: Uporablja se lahko kot hranilnik vrednosti za izvajanje transakcij znotraj in zunaj danega ekosistema.
 • Lastništvo nečesa edinstvenega: nezamenljiv žeton lahko predstavlja nekaj posebnega za tega uporabnika. Npr. Kriptotoke.

Fungible vs Non-Fungible Tokens

V redu, dobili smo nekaj osnovnih informacij o delovanju žetonov, poglejmo si razliko med zamenljivi in ​​nezamenljivi žetoni. Glede na Investopedia:

“Zamenljivost je dobrina ali zamenljivost sredstva z drugim posameznim blagom ali sredstvi iste vrste.”

Razumimo to na primeru.

Recimo, da si od prijatelja sposodite bankovec za 100 USD. Ali ji morate vrniti denar, ali ji morate resnično vrniti z istim zapisom??

Absolutno ne.

Lahko jo vrnete z novo bankovcem za 100 dolarjev. Pravzaprav lahko prijatelju podarite 2 bankovca za 50 dolarjev ali celo 10 za 10 dolarjev. Popolnoma v redu bo, ker so dolarji (ali papirnate valute na splošno) večinoma zamenljivi.

Recimo, da si sposodite prijateljski avto. Ali bo v redu, če ji vrnete kakšen drug avto? Kaj če ji razbijete avto in ji vrnete motor, kolesa, vrata itd.? Imeli boste srečo, če ne bo vložila pritožbe zoper vas!

Torej, kaj se je zgodilo tukaj?

Avto šteje za zbirateljske predmete, zato ni zamenljiv.

To je temeljna razlika med zamenljivim sredstvom in nezamenljivim sredstvom.

Valute dobijo večjo vrednost zaradi njihove zamenljivosti. Bolj ko se določena valuta upošteva in sprejema, več ljudi jo bo uporabljalo in s tem večja bo njena zaznana vrednost. Torej, če je plačilo ena glavnih pripomočkov žetona, ki vas zanima, preverite, ali je žeton zamenljiv ali ne..

Nezamenljivost je zaželena prednost, ko je vaš žeton zbirateljski in dobi svojo vrednost zaradi svoje edinstvenosti.

Standardi Ethereum Token: ERC-20 vs ERC-721

Za ustvarjanje zdravega ekosistema je bistvenega pomena, da lahko Dapps, zgrajen na vrhu Ethereuma, nemoteno komunicira med seboj. Kaj pa se bo zgodilo, če imamo dva žetona, recimo Token Alpha in Token Beta, in oba imata različno strukturo pametnih pogodb?

Za interakcijo obeh žetonov bodo morali razvijalci natančno preučiti obe pogodbi in natančno določiti, kako bodo ti žetoni delovali med seboj.

Zdaj to v resnici ne pomeni dobre prilagodljivosti, kajne?

Če obstaja 100 različnih žetonov s 100 različnimi pogodbami, potem bo za zožitev vseh kvalifikacij in pogojev, potrebnih za zagotovitev, da bodo prenosi med vsemi temi žetoni potrebni, treba ogromno zapletenih izračunov. To sploh ni idealen scenarij.

Zato je bila sprejeta odločitev za standardizacijo pravil, ki urejajo osnovno arhitekturo žetona. Ti sklopi pravil se imenujejo ERC-20. “ERC” pomeni “Zahteva za komentar Ethereuma”, medtem ko je tej zahtevi dodeljena številka ’20’.

Poglejmo, kaj gradi temelje ERC20:

 • totalSupply
 • ravnotežje
 • prenos
 • prenosOd
 • odobriti
 • dodatek

To so pravila in funkcije, ki jih morajo nujno imeti žetoni ERC-20. Lahko pa imajo tudi naslednje 3 neobvezne značilnosti.

 • Ime žetona
 • Simbol
 • Decimalno (do 18)

Ta pravila opredeljujejo ERC-20, zamenljiv standard.

Lastnosti zamenljivih žetonov

 • Drugi žeton iste vrste lahko nadomesti en žeton.
 • Osnovna pravila, ki urejajo žetone, so enaka.
 • Zamenljivi žetoni so deljivi in ​​različne manjše frakcije bi lahko uporabili za vračilo večjega zneska. Npr. 1 BTC lahko vrnete z 0,50 BTC, 0,30 BTC in 0,20 BTC.

ERC-721 – Nenemogljivi standard

Standard žetona ERC-721 pomaga ustvariti nezamenljive žetone. V mnogih pogledih je po funkcionalnosti precej podoben ERC-20. Ta podobnost obstaja iz dveh razlogov:

 • Prvič, razvijalci lažje opravijo prehod. , se jim ne bo treba naučiti kopice novih stvari
 • Uporabnikom, ki lahko te žetone shranjujejo v navadne denarnice in jih trgujejo na borzah, olajša življenje.

Vmesnik za ERC-721 ponuja dva načina:

 • ownerOf: poizvedba lastnika žetona
 • transferFrom: za prenos lastništva žetona

Funkcije ERC-721

Standard ERC-721 opredeljuje naslednje funkcije: ime, simbol, totalSupply, balanceOf, ownerOf, odobritev, prevzem lastništva, prenos, tokenOfOwnerByIndex in tokenMetadata. Opisuje tudi dva dogodka: prenos in odobritev.

Preden se lotimo razprav o posameznih funkcijah, morate vedeti, kaj mislimo pod lastništvom žetonov in ustvarjanjem žetonov funkcij ERC-721.

Lastništvo žetonov

Ko kupite žetone ERC-20, bodo vaše lastniške pravice zapisane v pametnih pogodbah. Pametna pogodba vsebuje tudi podatke o tem, koliko žetonov bo imel vsak naslov po dogovoru … in to je to. Stvar je v tem, da teh pogodb ni treba skrbeti za določene žetone, ker so zamenljivi, zato so vsi enaki.

Vendar vrednost enega žetona ERC-721 zaradi enakovrednosti ni enaka drugemu žetonu ERC-721. Dodajanje naslova in stanja pogodbi ne bo dovolj; dodati je treba tudi edinstvene podatke o lastništvu žetona.

Dogodki

Dogodki se sprožijo, kadar koli jih pokliče pogodba in se predvajajo v vseh poslušnih programih.

Programi zunaj pogodbe poslušajo dogodke, da lahko ob izvršitvi izvedejo kodo. Standard ERC-721 obravnava dva dogodka:

 • Prenos ()
 • Odobritev ()

# 1 Prenos

Kadarkoli žeton zamenja lastnika, se ta dogodek sproži. Vsakič, ko se lastništvo žetona premakne z ene osebe na drugo, se ta dogodek sproži. Podrobno opisuje naslednje:

 • Kateri račun je poslal žeton?
 • Kateri račun je prejel žeton?
 • Kateri žeton je bil prenesen (s preverjanjem ID-ja)?

# 2 Odobritev

Ta drugi dogodek se sproži vsakič, ko uporabnik dovoli, da drug uporabnik prevzame lastništvo določenega žetona. Dogodek podrobno opisuje, kateri račun je trenutno lastnik žetona in kateri račun v prihodnosti dobi dovoljenje za njegovo lastništvo. Prav tako preveri ID žetona, da ugotovi, kateri žeton je bil odobren za prenos lastništva.

Drugi standardi, ki niso zamenljivi

# 1 ERC-1155

ERC-1155 je še en nezamenljiv žetonski standard, ki ga je popularizirala ekipa Enjin. Tu definirani ID-ji ne predstavljajo enega sredstva, temveč razrede sredstev. Torej, če želimo narediti zbirateljske “kartice”, bi lahko imeli osebni dokument, ki predstavlja “kartice”. V denarnici bi jih bilo lahko 50.

Prednost, ki jo ima ERC-1155 pred ERC-721, bi moral uporabnik teh 50 kartic prenesti s spreminjanjem stanja pametne pogodbe. Pomanjkljivost ERC-1155 pa je v izgubi sledljivosti.

# 2 ERC-998

Sestavljivi materiali, kot je ERC-998, nudijo predlogo, s katero lahko NFT imajo v lasti nezamenljiva in zamenljiva sredstva..

Prednosti in slabosti nezamenljivih žetonov

Prednosti

 • Standard ERC-721 je lahko način, s katerim bi bilo mogoče vsako pomembno sredstvo tokenizirati na javni ali hibridni verigi blokov s popolno nespremenljivostjo in varnostjo.
 • Nezamenljive žetone je mogoče oblikovati s precej več virov, kot je v tem času na voljo večini. Uporabniki lahko to storijo, tako da metapodatkom sredstva dodajo dodaten kontekst in informacije.

Slabosti:

 • Standard žetona ERC-721 je še vedno razmeroma nov.
 • Zamenljivi žetoni so do določene mere deljivi. ERC-721 preprosto ni mogoče razdeliti in ga je treba kupiti ali prodati celega.

Kot smo že omenili, je več projektov začelo izdajati žetone NFT. Eden takšnih je RSK.

Kaj je RSK?

Rootstock (RSK) je pametna pogodbena platforma ki je s tehnologijo stranskih verig povezan z verigo Bitcoin. Rootstock se je rodil kot združljiv z aplikacijami Ethereum (model web3 / EVM / Solidity). Zamisel za ustanovitev RSK je bila dati Bitcoin blockchain funkcionalnost pametne pogodbe. V svojem jedru je Rootstock kombinacija:

 • Turingov popoln deterministični navidezni stroj, ki ga upoštevajo viri (za pametne pogodbe), združljiv z Ethereum-ovim EVM.
 • Dvosmerno vezana Bitcoin stranska veriga (za trgovino, denominirano v BTC), ki temelji na močni federaciji.
 • Konsenzni protokol za združevanje rudarjenja SHA256D (za soglasno varnost, ki se opira na Bitcoin-ove rudarje) z blokovnim intervalom 30 sekund. (za hitra plačila).

RSK: Primeri uporabe NFT

Njegovo partnerstvo z Watafanom lahko popolnoma opiše napredek RSK na področju nezamenljivih žetonov.

Watafan bo zvezdnikom omogočil, da ustvarijo svoje digitalne kartice za trgovanje, znane tudi kot watacards.

 • Znane osebnosti lahko darilo svojim oboževalcem podarijo kot darilo ali avtogram.
 • Za osebno denarnico se lahko kriptografsko podpišejo.
 • Pametne pogodbe ščitijo intelektualno lastnino idolov.
 • Vsakič, ko oboževalci med seboj trgujejo z watacardami na sekundarnem trgu. Zadevna slavna oseba bo prejela del delnic.
 • Watafan želi digitalno lastnino dvigniti na naslednjo raven s spodbujanjem pametnih pogodb. Watafan idoli si lahko zaščitijo avtorske pravice in digitalno identiteto s pametnimi pogodbami RSK.
 • Watacards se bodo dolgoročno uveljavili kot nova vrsta sredstev, ki lahko pomagajo ohranjati intelektualne avtorske pravice umetnikov, športnikov, glasbenikov, igralcev in drugih.

Kako zgraditi RSK NFT?

Tukaj je dober vir za začnite kodirati svoj nezamenljivi žeton in video s podrobnimi navodili za ustvarite svoj zbirni žeton v omrežju RSK.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map