Kaj je Dash kriptovaluta? Crash tečaj

Vsi, ki so kdorkoli, govorijo o bitcoinih in kriptovalutah. Čeprav je res, da je Bitcoin dober primer decentralizirane, enakovredne valute, ko gre za zasebnost, se zdaj res ne ujema, kajne? Skupaj z zasebnostjo so časi potrditve transakcij v Bitcoinu TAKO visoki, da je za vsakodnevne transakcijske izredno nepraktične.

Pravzaprav, glede na ta graf tukaj:

Kaj je Dash kriptovaluta? Crash tečaj

Zasluga za podobo: Business Insider.

Če plačate najnižje možne provizije za transakcije, boste morali počakati na srednji čas 13 minut, da bo vaša transakcija minila. Evan Duffield je spoznal, da je to izredno problematično, in si je omislil rešitev.

Evan Duffield je na Bitcoin prišel leta 2010 in je bil nad tehnologijo izjemno navdušen, vendar ni bil navdušen nad počasno hitrostjo transakcij in pomanjkanjem zasebnosti.

Imel je številne ideje o tem, kako izboljšati delovanje Bitcoinov, vendar mu člani jedra Bitcoin tega nikoli ne bi dovolili, saj bi to pomenilo spremembo kode jedra.

Zato se je 18. januarja 2014 odločil za uporabo kode Core in izdelavo lastne kriptovalute.

Dash se je prej imenoval Xcoin, ki je kasneje postal “DarkCoin”. Sčasoma je bil preimenovan v Dash, ki je portmanteau “Digital Cash”.

Za Dashom stoji ekipa:

Kaj je Dash kriptovaluta? Crash tečaj

Zasluge za slike: spletna stran Dash.

Pogrešnica Instamine.

V prvih dveh dneh po izstrelitvi so izkopali 1,9 milijona kovancev, kar je ~ 10% celotne zaloge, ki bo kdaj izdana. Evan Duffield je dejal, da je to zaradi napake, ki je nastala, ko je bila koda Litecoin razčlenjena, da je ustvarila Dash, ki je ovirala težave.

Težava je bila takoj odpravljena in Duffield je predlagal rešitve:

Za ponovni zagon kovanca. “Zračna kapljica”, da bi bila prvotna distribucija širša.

Skupnost pa teh predlogov v veliki večini ni odobrila. Večina izkopanih kovancev je bila pozneje razdeljena na borzah po zelo nizkih cenah.

Kaj je Dash kriptovaluta? Crash tečaj

Kaj je Dash kriptovaluta? Crash tečaj

Preden se globoko potopimo in ugotovimo, zakaj je Dash tako zaželen, najprej opravimo osnovni pregled.

Dash ima trdno zgornjo mejo 18 milijonov kovancev, kar pomeni, da bo Dash kdajkoli izdelan le 18 milijonov. V času pisanja je v obtoku ~ 7,85 milijona kovancev.

Vsak kovanec stane ~ 697 ameriških dolarjev, skupna tržna kapitalizacija pa približno 5,4 milijarde ameriških dolarjev. Povprečni čas rudarjenja blokov je 2,5 min, kar je 4-krat hitreje kot bitcoin (~ 10 minutni čas kopanja blokov).

Dash ima tudi spremenljivo nagrado blokov, ki se vsako leto zmanjša za 7,1%.

Zdaj pa si oglejmo nekatere značilnosti Dash-a, zaradi katerih je resnično poseben.

Funkcija # 1: Masternode

Polna vozlišča so strežniki, ki se izvajajo v omrežju P2P in omogočajo vrstnikom, da jih uporabljajo za prejemanje posodobitev o dogodkih v omrežju. Kot si lahko predstavljamo, ta vozlišča zahtevajo veliko vzdrževanje in nego. Zaradi teh razlogov se število polnih vozlišč ni tako znatno povečalo, kot bi se moralo. To znatno poveča čas širjenja bloka.

Rudarji v idealnem primeru želijo, da se njihovi novo najdeni bloki čim hitreje širijo po omrežju. Vsaka druga zamuda poveča možnost, da bi kakšen drug rudar zmagal v “blok dirki” in svoje bloke dodal v verigo pred svojimi.

Eden od načinov za povečanje količine teh polnih vozlišč je uporaba boljšega sistema spodbud.

Torej, to je predlagal dokument Dash:

»Ta vozlišča so zelo pomembna za zdravje omrežja. Odjemalcem omogočajo sinhronizacijo in hitro širjenje sporočil po omrežju. Predlagamo dodajanje sekundarnega omrežja, znanega kot omrežje Dash Masternode. Ta vozlišča bodo zelo razpoložljiva in bodo omrežju zagotavljala potrebno raven storitve, da bodo lahko sodelovali v programu nagrajevanja Masternode. “

Kaj natančno so Masternode?

Masternode so kot celotna vozlišča v Bitcoin omrežju, le da morajo omrežju zagotoviti določeno storitev in MORAJO imeti nekakšne velike naložbe v sistem. Če želite voditi Masternode, morate vložiti 1000 DASH.

Torej, vprašanje, ki bi si ga morali zastaviti, je, zakaj mora Masternode narediti takšno naložbo?

V zameno za svoje storitve se Masternodes vrnejo v obliki dividend od svojih naložb. To v bistvu naredi, da Masternode spodbudi, da delujejo v najboljšem interesu ekosistema. Dash je bila prva kriptovaluta, ki je v svoj protokol implementirala model Masternode.

Masternode ustvarijo drugostopenjsko omrežje po algoritmu Dokaz o storitvi in ​​obstaja na vrhu običajnega prvorazrednega omrežja rudarjev.

Ta dvotirni sistem ustvarja sinergijo med dokazili o storitvi in ​​mehanizmi za dokazovanje dela v omrežju Dash.

Ena od masternode je vklopljena in je odgovorna za določen nabor funkcij, kot sta InstantSend in PrivateSend. Zadolženi so tudi za upravljanje.

Ker vodenje masternode zahteva denar in trud, da bi spodbudili operaterje vozlišč, so za svoj trud nagrajeni. Nagrada je običajno 45% blokovne nagrade. Da pa bomo dobili konkretnejši odgovor, bomo morali preveriti nekatere parametre.

Sistem nagrajevanja masternod

Ker se število Masternodov, aktivnih v sistemu DASH, nenehno spreminja, nagrada še naprej niha v skladu s to formulo:

(n / t) * r * b * a

Torej so spremenljivke v tej enačbi naslednje:

 • n je število masternod, ki jih upravlja operater
 • t je skupno število masternod
 • r je trenutna nagrada bloka (trenutno ~ 3,6 DASH)
 • b je blok v povprečnem dnevu. Za omrežje Dash je to običajno 576.
 • a je povprečno plačilo Masternode (45% povprečnega zneska bloka)

Donosnost naložbe za vodenje a Masternode lahko izračunamo kot:

((n / t) * r * b * a * 365) / 1000

Naročanje masternod

Masternode lahko uporabimo za hitro in nezaupljivo izvajanje pomembnih nalog. Za poudarjanje hitrosti lahko izberemo N psevdonaključnih Masternod za izvajanje nalog. Te Masternode lahko v bistvu opravijo nalogo, ne da bi jo moralo sodelovati celotno omrežje. To je močan kontrast Bitcoinov, kjer mora vsako vozlišče sodelovati pri soglasju.

Psevdonaključna izbira se izvede z uporabo naslednjega algoritma.

Za (mastenoda v masternodah)

{

current_score = masternode.CalculateScore ();

if (current_score > najboljši_rezultat)

{

najboljši_rezultat = trenutni_rezultat;

win_node = masternode;

}

}

CMasterNode :: CalculateScore ()

{

pow_hash = GetProofOfWorkHash (nBlockHeight); // dobimo razpršitev tega bloka

pow_hash_hash = Hash (pow_hash); // hash POW hash za povečanje entropije

razlika = abs (pow_hash_hash – masternode_vin);

povratna razlika;

}

Kako deluje Dash Proof-of-Service

Kot lahko uganite, imajo Masternode v sistemu veliko moči in vpliva. Kot take je treba sprejeti ukrepe, da bodo čim bolj tolerantni do bizantinske napake. To pomeni, da mora sistem delovati nemoteno, tudi če nekatere Masternode delujejo pod par.

Masternode lahko teče pod enakomerno stopnjo predvsem iz dveh razlogov. Vodijo jo bodisi malomarni igralci bodisi jo vodijo zlonamerni. Ne glede na to je za ekosistem lahko katastrofalno, če Masternode niso v spletu ali če delujejo na napačni višini bloka.

Da se prepričate, da Masternode delujejo tako, kot bi morale, Dash uporablja dokaz o storitvi.

Če želite izničiti vpliv zlonamernih masternod na sistem, morajo vozlišča pingati preostanek omrežja, da zagotovijo, da ostanejo aktivna. Omrežje Masternode pri tem deluje tako, da izbere 2 kvoruma na blok.

Quorum A preverja storitev Quorum B po blokih.

Sklepčnost A so najbližja vozlišča trenutnemu zgoščenemu bloku, medtem ko so Quorum B najbolj oddaljena vozlišča od rekel hash.

 • Masternode A (1) preveri Masternode B (rank 2300)
 • Masternode A (2) preverja Masternode B (uvrstitev 2299)
 • Masternode A (3) preverja Masternode B (rang 2298)

~ 1% omrežja se preveri vsak blok, kar pomeni, da se celotno omrežje preveri 6-krat na dan. Vozlišča se izberejo naključno prek sistema Quorum, da sistem ostane nezaupljiv. Vsako vozlišče sme imeti šest kršitev, preden je deaktivirano.

Torej, predstavljajte si, da je Alice zlonamerna igralka in želi onesnažiti ekosistem Dash. Za uspešno kršitev sistema jo bo treba izbrati šestkrat zapored. V nasprotnem primeru bo sistem odpravil vse prejšnje kršitve. Edini način, da se 6-krat zapored izbere, je, da Alice dobi več masternod, vendar smo videli, da bo za to morala vložiti svoj denar (1000 Dash na masternode).

Tudi če to stori, kaj se zgodi naprej?

Kaj je Dash kriptovaluta? Crash tečaj

Zasluga za sliko: Dash Whitepaper

V zgornji tabeli:

 • n je skupno število vozlišč, ki jih nadzira napadalec
 • t skupno število masternod v omrežju
 • r je globina verige

Glede na tabelo bo imela Alice, če je v sistem vložila milijon Dashov in ima 1000 masternod, le 0,6755% verjetnosti za uspeh.!

To je nekaj precej tankih verjetnosti. To v bistvu naredi DASH Sybill dokaz.

Kaj pa, če vloži več denarja in ima v lasti več Masternodov?

Ali lahko potem preslepi sistem?

Da bi odgovorili na to vprašanje, naredimo preprost miselni eksperiment.

V času pisanja stane 1 Dash ~ 550 USD.

Če bi nekdo kupil 1500 masternod v omrežju Dash, bi moral vložiti 1500 * 1000 Dash = 1.500.000 Dash, kar je 825.000.000 USD.

Recimo, da nekdo resnično vloži 825 milijonov dolarjev svojega denarja v sistem, kar bi bilo v njegovem najboljšem interesu?

Ukrepajte proti interesom sistema in se prepričajte, da znatna količina premoženja, ki ste ga dali kot vložek, drastično pade.

ALI naredite vse, da se prepričate, da se vrednost vašega vložka poveča.

Verjetno bi se odločili za slednjo izbiro.

2. funkcija: PrivateSend

Skratka, PrivateSend ohranja zamenljivost z zamenjavo kovancev med uporabniki, da prekine sledljivo zgodovino kovancev.

Zdaj pa poglejmo dolgo različico.

Preden začnemo razumeti, kako deluje »PrivateSend«, moramo razumeti koncept »CoinJoin«.

Kaj je CoinJoin?

CoinJoin je metoda anonimizacije, ki jo je za transakcije z bitcoinom predlagal Gregory Maxwell. Temelji na tej ideji: “Ko želite izvesti plačilo, poiščite nekoga drugega, ki želi tudi plačilo in izvedite skupno plačilo skupaj.”

To je slikovna predstavitev CoinJoin:

Kaj je Dash kriptovaluta? Crash tečaj

Zasluge za slike: Wikipedia

Kot lahko vidite, pri skupnem plačilu ne morete povezati vhodnih in izhodnih izhodov v eni bitcoin transakciji. To zagotavlja, da natančen tok transakcije ni znan tretjim osebam.

CoinJoin je bil zasnovan za reševanje enega najbolj temeljnih problemov Bitcoin transakcij, pomanjkanja zamenljivosti.

Investopedia opredeljuje zamenljivost na naslednji način:

“Zamenljivost je dobrina ali zamenljivost sredstva z drugim posameznim blagom ali sredstvi iste vrste.”

Torej, kaj je zamenljivo in kaj ne?

Recimo, da ste si od prijatelja izposodili 20 USD. Če mu denar vrnete z DRUGIM računom v višini 20 USD, je popolnoma v redu. Dejansko jim lahko celo vrnete denar v obliki bankovca za 10 USD in 2 USD 5 računov. Še vedno je v redu. Dolar ima zamenljive lastnosti (čeprav ne ves čas).

Če pa bi si nekdo izposodil avto za konec tedna in se vrnil ter mu v zameno dal kakšen drug avto, potem bo ta oseba verjetno udarila po obrazu. Pravzaprav, če ste odšli z rdečo Impalo in se vrnili z drugo rdečo Impalo, potem tudi to ni končana stvar. Avtomobili so v tem primeru nezamenljivo sredstvo.

Torej, kakšen je dogovor z zamenljivostjo, ko gre za kriptovalute?

Poglejmo na primer bitcoin. Bitcoin se ponaša z odprto knjigo in odprto knjigo. Kar pa pomeni tudi, da lahko vsi vidijo transakcije v njem in kar je še pomembneje, vsi lahko vidijo sled te transakcije. To v bistvu pomeni, da predpostavimo, da ste lastnik bitcoina, ki je bil nekoč uporabljen v neki nezakoniti transakciji, npr. nakup drog, bi bil za vedno vtisnjen v podrobnosti transakcije. To v bistvu naredi, da vam “umaže” bitcoin.

Pri nekaterih ponudnikih in menjalnicah bitcoinov ti “umazani” kovanci nikoli ne bodo vredni toliko kot “čisti” kovanci. To ubija zamenljivost in je eno najpogostejših kritik za bitcoin. Navsezadnje, zakaj bi trpeli, če ga je eden od prejšnjih lastnikov vašega bitcoina uporabil za nekaj nezakonitih nakupov?

Čeprav je CoinJoin briljantna rešitev vprašanja o zamenljivosti, ima veliko slabosti.

Slabost # 1: združevanje transakcij

Eden najpogostejših načinov izvajanja CoinJoin je s preprostim združevanjem transakcij tako:

Kaj je Dash kriptovaluta? Crash tečaj

Zasluga za sliko: Dash Whitepaper

(Po podatkih, vzetih iz pregledne knjige Dash)

To pa uporabnike izpostavlja različnim načinom spremljanja uporabnikovih kovancev prek teh združenih transakcij.

V tem primeru je bilo 0,5 združenja BTC poslanih skozi združitev.

Če želite preprosto identificirati vir, morate vrednosti samo dodati na desni, dokler se ne ujemajo z vrednostmi na levi

Prekinitev transakcije:

0,05 + 0,0499 + 0,00001 (provizija) = 0,10BTC.

0,0499 + 0,05940182 + 0,0001 (provizija) = 0,010940182BTC.

To je eksponentno težje, saj se v mešalnik doda več uporabnikov. Vendar tveganje za odpravo anonimizacije še vedno ostaja.

Slabost # 2: Prednje povezovanje

V drugih izvedbah CoinJoin lahko uporabnik anonimizira svojo transakcijo in nato spremembo pošlje borzi ali drugemu subjektu, ki pozna identiteto uporabnika.

Po tem lahko entiteta uporabi spremembo in preprosto sledi uporabniku, pri tem pa upošteva vse transakcije, ki so se zgodile med

Ta šibkost se imenuje “Povezovanje naprej”.

Kaj je Dash kriptovaluta? Crash tečaj

Zasluga za sliko: Dash Whitepaper

Sprehodimo se skozi dogajanje na zgornjem diagramu.

 • Alice uporablja CoinJoin na vhodu 1,2 BTC, kar vodi do izhoda 1 BTC in 0,2 BTC.
 • Alice porabi 0,7 BTC od svojih 1 BTC izhodov in se vrne za 0,3 BTC.
 • Sprememba 0,3 BTC nato preide na znan vir, npr. izmenjava.
 • Vendar lahko vir 0,3 BTC preprosto izsledi njene transakcije in prekine anonimnost.

Slabost # 3: s povezovanjem

Druga zanimiva slabost je Skozi povezovanje.

Upoštevajte spodnji diagram:

Kaj je Dash kriptovaluta? Crash tečaj

Zasluga za sliko: Dash Whitepaper

Kako bomo od tu prepoznali pošiljatelja naše anonimne transakcije?

Začnite pri “menjalni transakciji” in se pomikajte nazaj, dokler ne pridete do dela, kjer Alice anonimno pošlje 0,7 BTC. To popolnoma razbije anonimnost.

Ta vrsta napada se imenuje “Skozi povezovanje”.

Če se vrnemo k diagramu:

 • Alice kupi 1,2 BTC od coinbase.
 • Nato ga anonimizira v izhod 1 BTC in prejme 0,3 BTC spremembe.
 • Nato kombinira spremembo 0,3 BTC s prejšnjo spremembo 0,2 BTC.
 • Z združitvijo te anonimne spremembe s spremembo, ki jo je prejela od coinbase, je ogrožena celotna anonimnost.
 • Vsakdo lahko preprosto spremlja 0,2 BTC prek coinbase in spozna njegovo celotno zgodovino transakcij.

Kljub slabostim je Dash videl, kako koristno je njihov denar narediti zamenljiv, in je zato uvedel program “PrivateSend”.

PrivateSend je storitev mešanja kovancev, ki temelji na CoinJoin s spremembami.

Spremembe vključujejo:

 • Uporaba masternod.
 • Veriženje z mešanjem z več masternodami.
 • Omejitev mešanice na sprejem samo fiksnih apoenov (na primer 0,01 DASH, 0,1 DASH, 1 DASH in 10 DASH itd.). Največje dovoljeno poimenovanje je 1000 DASH.

  Uporaba pasivnega vozlišča.

Kako deluje PrivateSend?

PrivateSend transakcijam doda zasebnost tako, da doda več enakih vhodov številnih uporabnikov in jih nato pošlje na več izhodov. Ker transakcijskega toka ni mogoče izslediti, se zasebnost transakcije ohrani.

Dash White Paper navaja:

“PrivateSend uporablja dejstvo, da lahko transakcijo oblikuje več strank in jo sklene več strank, da združi sredstva na način, da jih po tem ni več mogoče ločiti. Glede na to, da so vse transakcije PrivateSend nastavljene tako, da lahko uporabniki plačujejo sami, je sistem zelo varen pred krajo in uporabniški kovanci vedno ostanejo na varnem. Trenutno za mešanje z uporabo PrivateSend potrebujemo vsaj tri udeležence. “

Kaj je Dash kriptovaluta? Crash tečaj

Zasluga za sliko: Dash Whitepaper

Na zgornji sliki so 3 uporabniki dodelili svoja denominirana sredstva za mešanje. Nato se uporabniki vrnejo z uporabo naključno razvrščenih izhodov.

Kot lahko vidite, so ta poimenovanja ključnega pomena za namene mešanja. Kot že omenjeno, so dovoljeni apoeni 0,01 ČRTILO, 0,1 ČRTILO, 1 ČRTILO, 10 ČRTILO, 100 ČRTILO IN 1000 ČRTIL.

Nato se skupna poimenovanja mešajo, da se zagotovi anonimnost.

PrivateSend je omejen na 1000 DASH na sejo. To pomeni, da kadar gre za bistveno večje količine denarja, je potrebno več sej. PrivateSend deluje v pasivnem vozlišču, da zagotovi, da so časovni napadi težki in uporabniška izkušnja enostavna.

Vsaka seja PrivateSend je omejena na tri odjemalce, kar pomeni, da ima vsak uporabnik 1 od 3 možnosti, da sledi transakciji. Da bi anonimnost še povečali, se uporablja verižni pristop, pri katerem se sredstva pošiljajo prek več Masternodov enega za drugim..

Funkcija # 3: InstantSend

Ena najprivlačnejših lastnosti DASH-a, skupaj z zasebnostjo, je hitrost transakcije.

Kot je bilo omenjeno na začetku tega vodnika, je čas transakcij z Bitcoinom običajno zelo dolg. Dejansko je čas transakcije v Bitcoinu takšna težava, da je bil pred kratkim izpuščen s črto kot način plačila.

InstantSend to težavo reši s skoraj takojšnjimi transakcijami.

Prvič, kako delujejo transakcije v Bitcoinu?

 • Alice želi Bob-u poslati 1 BTC in ustvari transakcijo.
 • Transakcija je v bistvu sporočilo rudarjem, v katerem je navedena njena namera, da jo opravijo.
 • Nato rudarji potrdijo transakcijo in podatke vnesejo v bloke, ki jo dokončajo.
 • Bob dobi 1 BTC.

Razlog, zakaj je za rudarje pomembno, da opravijo postopek potrjevanja, je dvojen:

Najprej se prepričajte, da je dejansko Alice tista, ki je začela transakcijo. Da se prepričate, da ni dvojnih zaprav.

Kaj je dvojna poraba?

Dvojna poraba v bistvu pomeni porabo popolnoma istega kovanca za več transakcij hkrati. Ta problem je obkrožen zaradi rudarjev. V verigi blokov se transakcije zgodijo le, ko rudarji transakcije postavijo v bloke, ki so jih minirali.

Zdaj predpostavimo, da naj bi Alice poslala 1 bitcoin Bobu, nato pa pošlje isti kovanec Charlieju, rudarji pa bi v eno transakcijo vnesli eno transakcijo in v tem primeru prepisali drugo, s čimer bi preprečili dvojno porabo.

Torej, kako Dash obide problem dvojne porabe, medtem ko pošilja skoraj takojšnje transakcije?

Pojdimo skozi korake InstantSend:

Vsakič, ko je blok izkopan v pomišljaju, rudar pošlje razpršitev bloka. Hash bloka se uporablja za izbiro kvoruma masternod. V enem kvorumu je 10 masternod.

Sklepčnost med zdaj in časom, ko je izkopan naslednji blok (~ 2,5 min), postane “InstantSend organ” mreže Dash. Recimo, da želi Alice poslati Bob 1 DASH prek InstantSend, izbrani kvorum zaklene vhode transakcije in odda vhodne podrobnosti.

To zaklepanje zagotavlja preprečevanje dvojne porabe. Recimo, da želi Alice enak vložek poslati Charlieju in sprožiti dvojno porabo, ker bodo vnosi že predvajani, omrežje bo zavrnilo novo transakcijo.

Pošiljatelj in prejemnik nato v sekundi prejmeta 5 potrditev transakcije, kar zagotavlja, da je transakcija opravljena

Zaključek: Kaj je pomišljaj?

Torej, tu ste.

Tri značilnosti Dash-a, zaradi česar je edinstven.

Kar zadeva pisanje, je tako videti grafikon Dash:

Kaj je Dash kriptovaluta? Crash tečaj

Kreditne slike: Coinmarket Cap

Dash je označen kot “Digital Cash” in veliko zakonitih trgovcev ga je začelo sprejemati.

Denarnica TenX s sedežem v Singapurju je dejansko ustvarila mobilno aplikacijo in debetno kartico, ki lahko Dash pretvori v fiatne valute. Aplikacijo so celo preizkusili v poslovalnicah, kot je Mcdonald’s.

Zdi se, da ima Dash resničen potencial, da ga mainstream sprejme.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me