Kaj je Ethereum Gas? [Najobsežnejši vodnik po korakih doslej!]

Kaj je Ethereum Gas?

TL; DR

 1. Ethereum Gas je enota, ki meri količino računalniškega napora, potrebnega za izvajanje nekaterih operacij.
 2. Vsaka posamezna operacija, ki sodeluje v Ethereumu, pa naj gre za transakcijo ali pametno izvajanje pogodbe, zahteva določeno količino plina.
 3. Rudarjem v Eteru plačajo znesek, ki je enak celotni količini plina, ki jim je bila potrebna za izvedbo celotne operacije.

Ethereum Gas – je življenjska sila ekosistema Ethereum, tega ni mogoče drugače opredeliti. Plin je enota, ki meri količino računalniškega napora, potrebnega za izvedbo določenih operacij.

Vsaka posamezna operacija, ki sodeluje v Ethereumu, naj bo to preprosta transakcija, pametna pogodba ali celo ICO, vzame določeno količino plina. Plin se uporablja za izračun zneska pristojbin, ki jih je treba plačati omrežju za izvedbo operacije.

V tem priročniku bomo razumeli, kako deluje plin. Toda preden to storimo, se moramo naučiti več konceptov. Torej, brez nadaljnjega odlašanja začnimo globoko potapljanje na Ethereum Gas.

Kaj je Ethereum Gas: vodnik po korakih

Zakaj v Bitcoinu ni potreben plin?

Bitcoin je nastal, ker so vsi postavljali enaka vprašanja.

 • Ali bo mogoče ustvariti obliko denarja, ki jo bo mogoče nakazati med dvema osebama brez posrednika??
 • Ali bo mogoče ustvariti decentraliziran denar, ki bo lahko deloval na nečem podobnem blockchainu?

Satoshi Nakamoto je na ta vprašanja odgovoril, ko je ustvarjal bitcoin. Končno smo imeli decentraliziran denarni sistem, ki lahko prenaša denar od ene osebe do druge.

Vendar pa je prišlo do težave z bitcoini, kar je težava z vsemi verigami blokov prve generacije. Dovolili so samo denarne transakcije, pogojev k tem transakcijam ni bilo mogoče dodati.

Alice lahko pošlje Bob 5 BTC, vendar ni mogla postaviti pogojev za te transakcije. Npr. Bobu ni mogla povedati, da bo denar dobil le, če bo opravljal določene naloge.

Za te pogoje bi bilo potrebno zelo zapleteno skriptiranje. Nekaj ​​je bilo treba, da bi bil postopek bolj brezhiben.

… In to “nekaj” je bila pametna pogodba.

Kaj je pametna pogodba?

Pametne pogodbe vam pomagajo zamenjati denar, lastnino, delnice ali kaj vrednega na pregleden in brezkonflikten način, pri čemer se izognete storitvam posrednika.

Kaj je Ethereum Gas: vodnik po korakih

Ethereum Vitalika Buterina je zlahka vztrajnik te generacije. Svetu so pokazali, kako se blockchain lahko razvije iz preprostega plačilnega mehanizma v nekaj veliko bolj smiselnega in zmogljivega.

Torej, kaj so te “pametne pogodbe” in v čem je velika stvar?

Pametne pogodbe so avtomatizirane pogodbe. Samoizvajajo se s posebnimi navodili, zapisanimi v njihovi kodi, ki se izvršijo ob izpolnjevanju določenih pogojev.

Kaj je Ethereum Gas: vodnik po korakih

Več o pametnih pogodbah lahko izveste v našem poglobljenem priročniku tukaj.

Pametne pogodbe so način, kako se stvari izvedejo v ekosistemu Ethereum. Ko želi nekdo opraviti določeno nalogo v Ethereumu, začne pametno pogodbo z enim ali več osebami.

Pametne pogodbe so vrsta navodil, napisanih z uporabo programskega jezika “solidity”, ki deluje na podlagi logike IFTTT, imenovane tudi logika IF-THIS-THEN-THAT. V bistvu, če je prvi sklop navodil končan, izvedite naslednjo funkcijo in po njej naslednjo ter ponavljajte, dokler ne pridete do konca pogodbe.

Najboljši način za razumevanje tega je, če si zamislite prodajni avtomat. Vsak korak, ki ga naredite, deluje kot sprožilec, da se naslednji korak izvede sam. To je nekako tako kot domino učinek. Torej, preučimo korake, ki jih boste izvedli med interakcijo s prodajnim avtomatom:

 • 1. korak: Avtomatu daste nekaj denarja.
 • 2. korak: Vtaknete gumb, ki ustreza elementu, ki ga želite.
 • 3. korak: Predmet pride ven in ga zberete.

Zdaj si oglejte vse te korake in premislite. Ali bo kateri od korakov deloval, če prejšnji ni bil izveden? Vsak od teh korakov je neposredno povezan s prejšnjim korakom. Razmisliti je treba še o enem dejavniku, ki je sestavni del pametnih pogodb. Veste, v celotni interakciji s prodajnim avtomatom ste (prosilec) delali izključno z avtomatom (ponudnik). Vključenih ni bilo nobenih tretjih oseb.

Torej, kako bi izgledala ta transakcija, če bi se zgodila v omrežju Ethereum?

Recimo, da ste pravkar kupili nekaj od prodajnega avtomata v omrežju Ethereum, kako bodo videti koraki?

Korak 1: Avtomatu daste nekaj denarja in to zabeležijo vsa vozlišča v omrežju Ethereum, transakcija pa se posodobi v knjigi.

2. korak: Vtaknete gumb, ki ustreza elementu, ki ga želite, in zapis o tem se posodobi v omrežju in knjigi Ethereum.

3. korak: Element pride ven, vi ga zberete in to zabeležijo vsa vozlišča in knjiga.

Vsako transakcijo, ki jo opravite s pametnimi pogodbami, bo omrežje zabeležilo in posodobilo. To naredi, da vsi, ki sodelujejo v pogodbi, odgovarjajo za svoja dejanja. Človeški zlobi odvzame tako, da vsakršna dejanja postanejo vidna celotni mreži

Kaj je navidezni stroj Ethereum?

Preden razumemo, kaj je Ethereum Virtual Machine (EVM), moramo razumeti, zakaj je potreben “Virtual Machine”.

Vrnimo se torej k pametnim pogodbam.

Katere so zaželene lastnosti, ki jih želimo v naši pametni pogodbi?

Vse, kar se izvaja na verigi blokov, mora biti nespremenljivo in mora imeti možnost, da teče skozi več vozlišč, ne da bi to ogrozilo njegovo integriteto. Posledica tega je, da morajo biti funkcije pametne pogodbe tri stvari:

 • Deterministično.
 • Preklicno.
 • Izolirano.

Funkcija # 1: deterministična

Program je determinističen, če daje enak izhod določenemu vhodu vsakič. Npr. Če je 3 + 1 = 4, potem bo 3 + 1 VEDNO 4 (ob predpostavki iste osnove). Ko torej program daje enak izhod na isti nabor vhodov v različnih računalnikih, se program imenuje determinističen.

Obstajajo različni trenutki, ko lahko program deluje nedeterministično:

 • Klicanje nedeterminističnih funkcij sistema: Ko programer pokliče nedeterministično funkcijo v svojem programu.
 • Nedeterminirani podatkovni viri: če program pridobi podatke med izvajanjem in je ta vir podatkov nedeterminističen, potem program postane nedeterminističen. Npr. Denimo, da program, ki pridobi 10 najboljših iskanj v Googlu za določeno poizvedbo. Seznam se lahko še naprej spreminja.
 • Dinamični klici: Ko program pokliče drugi program, se to imenuje dinamično klicanje. Ker je cilj klica določen samo med izvajanjem, je nedeterministične narave.

Značilnost # 2: Preklicno

V matematični logiki imamo napako, imenovano “problem zaustavitve”. V bistvu navaja, da ne moremo vedeti, ali lahko določen program svojo funkcijo izvrši v določenem roku. Leta 1936 je Alan Turing s pomočjo Cantorjevega diagonalnega problema ugotovil, da ni mogoče vedeti, ali se dani program lahko konča v določenem roku ali ne.

To je očitno problem pametnih pogodb, ker morajo biti pogodbe po definiciji sposobne odpovedati v določenem roku. Sprejeti so bili nekateri ukrepi za zagotovitev, da obstaja možnost, da se pogodba od zunaj “ubije” in ne vstopi v neskončno zanko, ki bo črpala vire:

 • Turingova nepopolnost: Turingov nepopolni verižni blok bo imel omejeno funkcionalnost in ne bo mogel izvajati skokov in / ali zank. Zato ne morejo vstopiti v neskončno zanko.
 • Števec korakov in stroškov: Program lahko preprosto zabeleži število “korakov”, ki jih je naredil, tj. Število ukazov, ki jih je izvedel, in nato zaključi, ko je določeno število korakov izvedeno. Druga metoda je merilnik pristojbin. Tu se pogodbe izvajajo s predplačniško pristojbino. Vsako izvajanje inštrukcije zahteva določen znesek pristojbine. Če porabljena pristojbina presega vnaprej plačano pristojbino, se pogodba odpove.
 • Časovnik: Tu se hrani vnaprej določen časovnik. Če izvedba pogodbe preseže rok, se prekine od zunaj.

Značilnost # 3: Izolirano

V verigi blokov lahko kdor koli in vsakdo naloži pametno pogodbo. Zaradi tega lahko pogodbe zavestno in nevede vsebujejo virus in napake.

Če pogodba ni osamljena, lahko to ovira celoten sistem. Zato je ključnega pomena, da je pogodba izolirana v peskovniku, da reši celoten ekosistem pred negativnimi vplivi.

Zdaj, ko smo videli te funkcije, je pomembno vedeti, kako se izvajajo. Običajno se pametne pogodbe izvajajo po enem od obeh sistemov:

 • Navidezni stroji: Ethereum to uporablja.
 • Docker: Fabric to uporablja.

Primerjajmo to dvoje in ugotovimo, kaj omogoča boljši ekosistem. Zaradi poenostavitve bomo Ethereum (Virtual Machine) primerjali s Fabric (Docker).

Kaj je Ethereum Gas: vodnik po korakih

Kot lahko vidimo, navidezni stroji zagotavljajo boljše deterministično, trajno in izolirano okolje za pametne pogodbe. Vendar imajo pristaniki eno posebno prednost. Omogočajo prilagodljivost jezikovnega kodiranja, medtem ko se je v navideznem računalniku (VM), kot je Ethereum, treba naučiti povsem novega jezika (trdnost) za ustvarjanje pametnih pogodb.

EVM je navidezni stroj, v katerem delujejo vse pametne pogodbe v Ethereumu. Je preprost, a zmogljiv 256-bitni virtualni stroj Turing Complete. Turing Complete pomeni, da lahko glede na vire in pomnilnik kateri koli program, ki se izvaja v EVM, reši kateri koli problem.

Kaj je Ethereum Gas?

Kot je razloženo v uvodu, je plin enota, ki meri količino računalniškega napora, potrebnega za izvajanje nekaterih operacij.

Opomba: Preden nadaljujemo, vzkliknite Josepha Chowa za svoje neverjetna predstavitev na plin Ethereum.

Večina pametnih pogodb, ki se izvajajo v EVM, je kodiranih z uporabo Solidity (Ethereum namerava v prihodnosti preiti na Viper iz Solidity). Vsaka vrstica kode v Solidity zahteva izvedbo določene količine plina.

Grafikon cen ETH plina

Spodnja slika je vzeta iz rumenega papirja Ethereum in z njo lahko dobite grobo predstavo o tem, koliko določena navodila stanejo na plin. Vsaka transakcija zahteva najmanj 21.000 plina v skladu s to tabelo:

Kaj je Ethereum Gas: vodnik po korakih

Vljudnost slike: Ethereum rumeni papir

Da bomo bolje razumeli, kako deluje plin v Ethereumu, uporabimo analogijo. Recimo, da se odpravite na potovanje. Preden to storite, sledite naslednjim korakom:

 • Pojdite na bencinsko črpalko in določite, koliko bencina želite natočiti v avto.
 • Ta bencin napolnite v avtu.
 • Bencinski črpalki plačate znesek, ki jim ga dolgujete za bencin.

Zdaj pa potegnimo vzporednice z Ethereumom.

Vožnja avtomobila je operacija, ki jo želite izvesti, na primer izvajanje funkcije pametne pogodbe.

Plin je v redu… .plin.

Bencinska črpalka je vaš rudar.

Denar, ki ste jim ga plačali, so provizije rudarjev.

Vse operacije, ki jih uporabniki želijo izvesti v ethereumu, morajo zagotavljati plin za naslednje:

 • Za kritje njegovih podatkov, ki so tudi notranji plin.
 • Pokriti celoten izračun.

Zdaj, ko smo zajeli osnovne osnove, boste morda postavili naslednje vprašanje.

Zakaj imamo ta plinski sistem?

Odgovor je preprost … spodbuda.

Kot vsak sistem enakovrednega preverjanja dela je tudi Ethereum močno odvisen od hashrateja svojih rudarjev. Več rudarjev, več hashrate, bolj varen in hiter sistem.

Da bi v sistem pritegnili več rudarjev, morajo sistem narediti čim bolj donosen in privlačen za rudarje. V Ethereumu lahko rudarji zaslužijo na dva načina:

 • Z rudarjenjem blokov in pridobivanjem blokovskih nagrad.
 • Tako da postanejo začasni diktatorji svojih miniranih blokov.

Raziščimo drugo točko.

Rudarji so odgovorni za vnos transakcij v svoje bloke. Da bi to lahko storili, morajo s svojo računsko močjo potrditi pametne pogodbe. Plinski sistem jim omogoča, da za to zaračunajo določeno pristojbino.

Ta pristojbina je znana kot honorar rudarja in jim pomaga, da jih spodbudijo k aktivnemu sodelovanju v ekosistemu.

Torej, koliko pristojbin lahko zaračunajo? Preden lahko to izračunamo, razumimo, kako merimo plin.

Plin se preprosto meri v enotah plina. Transakcija, poslana v omrežje Ethereum, stane nekaj ločene količine plina (npr. 100 plina), odvisno od tega, koliko EVM navodil je treba izvesti.

Torej, kako pretvorimo plin v eter?

Fiksne cene pretvorbe ni. Pošiljatelj transakcije mora določiti poljubno ceno plina. Po drugi strani pa mora rudar preveriti morebitne transakcije, ki so jim všeč (običajno tiste, ki določajo najvišjo ceno plina). Povprečna cena plina je običajno približno 20 Gwei (ali 0,00000002 ETH), vendar se lahko v času velikega omrežnega prometa poveča, saj je več transakcij, ki tekmujejo za vključitev v naslednji blok.

Naslednji grafikon prikazuje povprečni diagram cen plina Ethereum.

Kaj je Ethereum Gas: vodnik po korakih

Vljudnost slike: Etherscan.

Preden nadaljujemo, je pomembno poznati koncept omejitve plina.

Kaj je Ethereum Gas Limit?

Za izvedbo operacije v Ethereumu mora pošiljatelj transakcije določiti omejitev plina, preden jo odda v omrežje. Omejitev plina je največja količina plina, ki jo je pošiljatelj pripravljen plačati za to transakcijo.

Pri določanju mejne vrednosti plina je treba upoštevati naslednje točke:

 • Različni postopki bodo imeli različne stroške plina (kot je bilo že prikazano).
 • Rudarji bodo prenehali z izvajanjem, ko bo zmanjkalo plina.
 • Če ostane kakšen plin, ga nemudoma vrne obratovalnemu generatorju.

Poglejmo, kako to deluje v hipotetičnem scenariju.

Denimo, da dodajamo dve številki in da mora pogodba narediti naslednja dejanja:

 • Shranjevanje 10 v spremenljivko. Recimo, da ta operacija stane 45 plinov.
 • Če dodamo dve spremenljivki, recimo, da to stane 10 plinov.
 • Shranjevanje rezultata, ki spet stane 45 plinov.

Recimo, da pošiljatelj določi omejitev plina 120 plinov.

Skupni plin, ki ga rudar uporabi za izvajanje izračuna, je (45 + 10 + 45) = 100 plina.

Pristojbina, ki se dolguje rudarju, če predpostavimo, da 1 plin stane 20 Gwei, je (100 * 20 Gwei) = 0,000002 ETH.

Zdaj, koliko plina ostane?

120 – 100 = 20 plina.

20 neuporabljenih plinov se vrne pošiljatelju (20 * 20 Gwei) = 0,0000004 ETH.

Torej, če rečem, je treba upoštevati dva scenarija:

 • Navedena mejna vrednost plina je prenizka.
 • Navedena mejna vrednost plina je previsoka.

Scenarij 1: Omejitev plina je prenizka

Če operaciji zmanjka plina, se vrne v prvotno stanje, kot da se v resnici ni nič zgodilo, vendar mora generator delovanja še vedno rudarjem plačati provizijo za njihove računske stroške in operacija se doda v verigo blokov (tudi če ni bilo izvedeno).

Če se vrnemo k naši analogiji potovanja, če v avtomobilu niste napolnili dovolj bencina, ne boste mogli priti do cilja, vendar ste tudi takrat bencinski črpalki plačali denar za gorivo?

Poglejmo, kako to deluje v naši hipotetični pametni pogodbi. Koraki so bili:

 • Shranjevanje 10 v spremenljivko. Recimo, da ta operacija stane 45 plinov.
 • Če dodamo dve spremenljivki, recimo, da to stane 10 plinov.
 • Shranjevanje rezultata, ki spet stane 45 plinov.

Vendar pošiljatelj tokrat določi omejitev plina 90 plinov.

Zdaj vemo, da bo za izpolnitev posla potreben plin 100 plinov, vendar smo določili le 90 omejitev plina.

V tem primeru bo rudar opravil izračun za 90 plinov in nato zaračunal pristojbine pošiljatelja za 90 plinov, ki se izkažejo (90 * 20 Gwei) = 0,0000018 ETH.

Prav tako se pogodba vrne v prvotno stanje in transakcija je vključena v verigo blokov.

Scenarij 2: Omejitev plina je previsoka

Kaj torej, če omejitev plina nastavimo previsoko?

To bi bilo smiselno narediti prav? Poleg tega se za preostanek vrne pošiljatelju?

To se dobro sliši na papirju, v resnici pa v resnici ne deluje tako dobro.

Rudarji so omejeni z omejitvijo blok plina, za katero bomo domnevali, da je 6.700.000 plina. Osnovna transakcija (preprost prenos ETH) ima najmanj 21.000 plinov. Rudarji lahko vključujejo samo transakcije, ki so manjše ali enake omejitvi blok-plina.

Kaj je Ethereum Gas: vodnik po korakih

Vljudnost slike: Hackernoon

Recimo, da obstaja transakcija A (ki opravi preprost prenos ETH) in ima določeno mejo plina 42.000, dve transakciji B in C (tudi preprosti prenosi ETH), ki imata določeno mejo plina 21.000.

Kar bo bolj smiselno, da rudar vstavi svoj blok?

 • Ali bodo dali v transakcijo A in vrnili ogromno neuporabljenega plina?
 • Ali pa bodo dali transakcije B in C in vrnili malo v nič?

Druga točka jim je bolj ekonomsko smiselna?

Prav zato napihnjena mejna vrednost plina ni smiselna pot. Bolj smiselno je, da določite omejitev plina, ki je le malo višja od zahtevane količine plina za vašo transakcijo.

Sledi tabela povprečnih mejnih vrednosti plina.

Kaj je Ethereum Gas: vodnik po korakih

Vljudnost slike: Etherscan

Visoka in nizka raven Ethereum v primerjavi z visoko in nizko pristojbino

Zaenkrat bi vam moralo biti jasno, da plin in eter nista isti stvari. Plin je količina računske moči, potrebna, medtem ko je eter valuta, ki se uporablja za plačilo tega plina.

Zdaj, ko vemo o vsem, kar smo doslej pridobili, pojdimo skozi nekatere scenarije za plin in pristojbine.

Če ima operacija NIZKEGA plina, ga rudarji niti ne bodo pobrali, ker nima dovolj plina za dokončanje izračuna.

Če ima operacija NIZKE provizije, ima morda dovolj goriva, da jo pokrije, vendar kljub temu rudarji ne bodo trkali, da bi jo pobrali, ker operacija z nizkimi honorarji zanje ekonomsko ni privlačna.

Če ima operacija VISOK plin, to pomeni, da je postopek napihnjen z visoko mejo plina, zato ga rudarji ne bodo pobrali.

Če ima operacija VISOKO pristojbino, potem rudarji vedo, da bodo z njo zaslužili veliko denarja in jo bodo takoj pobrali.

Trenutno priporočene cene plina za različne vrste hitrosti transakcij, glede na etgasstation so:

Kaj je Ethereum Gas: vodnik po korakih

Kaj se zgodi v scenarijih vračila plina za Ethereum?

Kot trdnost obstajata dva ukaza, ki zagotavljata, da dobite nazaj nekaj povračila za plin.

 • SAMOUBE: To v bistvu ubije pametno pogodbo. S tem boste dobili nazaj 24000 bencina.
 • TRGOVINA: Izbris shrambe, s čimer boste dobili nazaj 15.000.

Torej, če vaša pogodba porabi 14.000 plinov in izbriše skladišče, morate vrniti (15000-14000) 1000 plinov, ki vam jih povrnejo?

Ni tako preprosto.

V tem primeru bi rudarji izgubili vso spodbudo. Navsezadnje vam rudarji ne bi smeli plačevati, da pravilno izračunate?

Da bi se izognili takim scenarijem, je bil postavljen pogoj.

Zbrano nadomestilo ne sme presegati polovice porabljenega plina med izračunom.

Vzemimo primer, da to razjasnimo.

… Recimo, da imamo pametno pogodbo, ki porabi 14.000 plinov.

Omejitev plina, ki smo jo postavili, je 20.000 plina.

Pametna pogodba vključuje tudi ukaz SSTORAGE.

Torej, koliko plina bo ustvarjalec pogodbe dobil nazaj po izračunu?

Najprej bodo dobili nazaj (20.000-14.000) = 6000 enot neuporabljenega plina.

Zdaj je bil uporabljen tudi ukaz SSTORAGE, zato naj bi teoretično dobili tudi 15.000 plina nazaj.

Količina plina, ki je bila porabljena v pogodbi, je 14.000, od takrat pa 15.000 > 14.000 / 2, ustvarjeno POVRAČILO bo 14.000 / 2 = 7000.

Torej je skupni plin, ki ga ustvarjalec na koncu dobi nazaj, 6000 + 7000 = 13.000.

Vzemimo še en primer.

Recimo, da tokrat pogodba porabi 70.000 plinov in vključuje funkcijo SAMOUBI.

Funkcija SUICIDE vam mora vrniti 24.000 plinov nazaj, kar je < 70.000 / 2.

V tem primeru bo povračilo plina 24.000 + neuporabljeni plin.

Kritika plina Ethereum. Ali je upravičeno?

Čeprav je plinski sistem dobil pohvale, ker je predstavil nemoteno delujoč mehanizem, ki precej pozitivno spodbuja rudarje, je v zadnjem času deležen kritik, ker je predrag za razvijalce in ustvarjalce pametnih pogodb..

Glede tega je Danny Ryan v svoji raziskavi naredil nekaj zanimivih študij Hackernoon članek.

Upoštevajte naslednji scenarij:

Kaj je Ethereum Gas: vodnik po korakih

Ko v Ethereumu milijonkrat dodate dve številki, stane približno 26,55 USD.

Danny Ryan je to primerjal s standardnim sistemom AWS. Dejal je, da lahko v 0,04 sekunde z uporabo pythona milijonkrat doda dve številki, kar pomeni, da urna stopnja Amazon EC2 po 0,0059 USD stane 0,000000066 USD..

To pomeni, da je računanje v Ethereumu 400 milijonov krat dražje!

Na podlagi svojih študij je sklenil:

“Po pravici povedano je seštevanje dveh številk 1 milijonkrat nekoliko izmišljeno. Dobro napisana pogodba bi takšno računsko zapletenost verjetno premaknila izven verige in se v pogodbi bolj ukvarjala s posodobitvijo stanja. Shranjevanje velike količine podatkov v verigo blokov tudi ni običajna naloga. Glede na nalogo bi uporabnik verjetno shranil kriptografsko referenco (razpršitev) podatkov v verigi, ostale podatke pa zadržal zunaj verige.

Kljub temu se moramo kot razvijalci zavedati teh stroškov in temu primerno oblikovati dApps. Najti moramo ravnovesje med zapletenostjo verige in zunaj verige, hkrati pa izkoristiti decentralizirane zmožnosti verige blokov. “

Povečanje cen plina Ethereum, ki vplivajo na inovacije

Problem visokih cen plina Ethereum je v tem, da razvijalcu onemogoča mikrotransakcijska plačila za svoje projekte. V zadnjem času se je znatno povečal zaradi preobremenjenosti omrežja s DeFi in naraščajoče provizije za transakcije.

Kot morda že veste, aplikacije DeFi (decentralizirano financiranje) trenutno preživljajo obdobje razcveta. Vsi si želijo rezino pridelka pri pridelovanju. V času pisanja je znesek, zaklenjen v DeFi, približno 11 milijard USD, pri čemer so UniSwap, Maker, WBTC najbolj priljubljene aplikacije.

Lepota DeFi-ja od razvijalca POV je v njegovi sestavljivosti. Z lahkoto lahko vključite različne funkcije DeFi in ustvarite povsem novo aplikacijo. Vendar pa z naraščajočimi pristojbinami za plin razvijalci postajajo težje vključiti notranji ekonomski sistem, ki omogoča mikroplačila.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map