Kaj je Hyperledger? [Najobsežnejši vodnik po korakih!]

Eden od projektov, pri katerem boste neizogibno naleteli, ko obiščete blockchain konference in spremljate blockchain novice, je Hyperledger fundacije Linux

A čeprav je razmeroma enostavno razumeti, kaj so kriptovalute, kot sta Bitcoin in celo Ethereum, je težje razbrati glavo pobude Hyperledger. Če pa že, boste našli nekaj vznemirljivih projektov za nevalutne industrijske aplikacije veriženja blokov.

Kaj je Hyperledger? Kratka vadnica za Hyperledger

Začnimo s tem, kar Hyperledger ni: ni podjetje. Ne kriptovalute. Ne blockchain. Ne IBM-ov blockchain kovanec. Hyperledger je nekaj podobnega središču za razvoj odprtega industrijskega blockchaina. Na svoji spletni strani Hyperledger pojasnjuje:

»Hyperledger je odprtokodno sodelovanje, ustvarjeno za pospeševanje medpanožnih tehnologij veriženja blokov. Gre za globalno sodelovanje, ki ga gosti Linux Foundation, vključno z vodilnimi na področju financ, bančništva, interneta stvari, oskrbovalnih verig, proizvodnje in tehnologije. “

Hyperledger ne podpira Bitcoina ali katere koli druge kriptovalute. Toda platforma je navdušena nad tehnologijo veriženja blokov. Od samega spleta, pravi spletno mesto, “tehnologija ni obljubila širše in temeljnejše revolucije kot tehnologija veriženja blokov.” Blockchains lahko “ustvari novo generacijo transakcijskih aplikacij, ki v svojem jedru vzpostavlja zaupanje, odgovornost in preglednost, hkrati pa racionalizira poslovne procese in pravne omejitve.”

Kaj je Hyperledger? Kako Linux Foundation gradi odprto platformo okoli blockchain projektov Intela in IBM-a

Tako imamo veliko obljub – in Hyperledger imamo. Z njo želi Linux Foundation ustvariti okolje, v katerem se skupnosti razvijalcev programske opreme in podjetja srečujejo in usklajujejo pri gradnji verig blokov. Fundacija Linux je platformo ustanovila decembra 2015. Februarja 2016 je objavila prve ustanovne člane, marca 2016 se je pridružilo še deset članov.

Danes ima Hyperledger impresiven seznam več kot 100 članov. Seznam zajema širok obseg dobro poznanih voditeljev v industriji. Vključuje velikane tehnološke mobilnosti, kot sta Airbus in Daimler, IT-podjetja, kot so IBM, Fujitsu, SAP, Huawei, Nokia, Intel in Samsung, finančne institucije, kot so Deutsche Börse, American Express, JP Morgan, BBVA, BNP Paribas in Well Fargo, pa tudi kot Blockchain zagoni, kot so Blockstream, Netki, Lykke, Factom, bloq in Soglasja. Veliko največjih svetovnih podjetij s področja tehnologije in financ se na Hyperledger sestane z nekaterimi najbolj vročimi blockchain zagonskimi podjetji.

Nekaj ​​podobnega izvršni vladi Hyperledgerja je odbor voditeljev. Sestavlja ga več kot 10 vodstvenih delavcev, večina z desetletnimi izkušnjami na področju odprtokodne kode in tesnimi povezavami z več panogami. Našli boste voditelje fundacije Apache in konzorcija W3C ter inženirje iz IBM-a in druge. Nekateri člani Hyperledgersa, kot sta Richard Brown in Tamas Blumer, so že leta sodelovali z Blockchainom. Hyperledger za svoje člane ne zagotavlja le tehničnega znanja in okvirov programske opreme, temveč tudi različne stike z industrijo in razvijalci.

Razmeroma na začetku zgodovine Hyperledgerja je moral projekt sprejeti pomembno odločitev. Izvršnega direktorja Briana Behlendorfa so vprašali, ali bo obstajal »Hyperledger Coin«, denarna enota, ki deluje na verigah Hyperledger. Behlendorf je odgovoril, da projekt Hyperledger sam nikoli ne bo ustvaril lastne kriptovalute.

“Nikoli ne boste videli kovanca Hyperledger,” je dejal, “S pritiskom na valuto se izognemo toliko političnim izzivom, da bi morali vzdrževati globalno skladno valuto.”

Ta odločitev je močno oblikovala strateške cilje Hyperledgerja za gradnjo industrijskih aplikacij tehnologije veriženja blokov in jih močno ločila od shem bogatenja, ki se običajno razvijajo iz verig blokov. To je lahko bolj dolgočasno, a tudi bolj enostavno za tehnologijo.

model tkanine hiperledger

Nadalje “listina” opisuje cilje Hyperledgerja, kot je vodnik misije. V skladu z njo naj bi platforma “ustvarila odprtokodni okvir distribuirane knjige in osnovo kode za podjetja” ter ustvarila, spodbujala in vzdrževala odprto infrastrukturo.

To je nekako zgovorno, a nekako nejasno. Orisuje nekakšen program, vendar ne odgovarja na velika, pomembna vprašanja: Kaj vse ta vodilna svetovna podjetja in vodje počnejo v Hyperledgerju? Katere projekte silijo naprej? Kdo sodeluje?

Hiperledger projekti

“Krovna strategija” Hyperledger inkubira in promovira vrsto poslovnih blockchain tehnologij, ogrodja, knjižnic, vmesnikov in aplikacij. Trenutno je Hyperledger gostitelj naslednjih projektov:

Žaga Hyperledger:

To je modularna zbirka verig blokov, ki jo je razvil Intel in uporablja nov soglasni algoritem, imenovan Proof of Elapsed Time (PoeT).

Hyperledger Iroha:

Iroha je projekt nekaj japonskih podjetij za ustvarjanje enostavnega za vključitev okvira za verigo blokov.

Tkanina Hyperledger (Hyperledger IBM):

Ta projekt vodi IBM. Fabric je izvedba tehnologije veriženja blokov, ki je zasnovana kot osnova za razvoj visoko obsežnih aplikacij verige blokov s prilagodljivo mero dovoljenj.

Hiperledger Burrow:

Ta projekt razvija dovoljeno pametno pogodbeno napravo po specifikaciji Ethereuma.

Hyperledger Composer

Orodje za gradnjo poslovnih omrežij blockchain.

Raziskovalec Hyperledger

Hyperledger Explorer je blockchain modul in eden izmed projektov Hyperledger, ki ga gosti The Linux Foundation. Zasnovan za ustvarjanje uporabniku prijazne spletne aplikacije, lahko Hyperledger Explorer pregleduje, prikliče, uvede ali poizveduje bloke, transakcije in povezane podatke, podatke o omrežju (ime, stanje, seznam vozlišč), verižne kode in družine transakcij ter vse druge ustrezne informacije, shranjene v knjigi.

Hiperledger Indy

Hyperledger Indy je zbirka orodij, knjižnic in drugih komponent za digitalne identitete, ki temeljijo na verigah blokov.

Hiperledger violončelo

Model uvajanja blockchain kot storitve.

storitve hiperledgerjev

Poleg teh okvirnih projektov ima Hyperledger več projektov orodij za lažji in učinkovitejši dostop do blokovnih verig in njihov razvoj..

Hyperledger očitno sodeluje v širokem obsegu nedenarnih blockchain projektov. Toda ta grob pogled na te projekte mora ostati nezadovoljiv, saj kratki opisi ne presegajo ključnih besed. Zato si podrobneje ogledamo dva najpomembnejša projekta: Sawtooth in Fabric. Oba projekta so ustvarila velika podjetja – Intel in IBM – in jih Hyperledger podarila kot odprtokodno kodo. S Hyperledgerjem podjetja še naprej potiskajo svoje blockchain projekte naprej, medtem ko so vsi ostali vabljeni, da prispevajo.

Hyperledger Sawtooth (Intel)

Sawtooth Lake je Intelov modularni paket verig blokov. Napisan je v Pythonu in je zasnovan za primere uporabe na številnih področjih, od IoT do Finance. Prevladujoče značilnosti Sawtooth Lake so v tem, da podpira dovoljene in brez dovoljenj aplikacije in razmestitve ter da uporablja novo razvit soglasni algoritem, imenovan Proof of Elapsed Time (PoET).

Kaj je Hyperledger? Kako Linux Foundation gradi odprto platformo okoli blockchain projektov Intela in IBM-a

PoET uporablja nova navodila za varno CPU, ki so vedno bolj na voljo v novih procesorjih, kot je Intel. PoET s temi navodili zagotavlja varen in naključen izbor tako imenovanega “vodje”. To lahko primerjamo z rudarjenjem bitcoinov, pri katerem rudarji tekmujejo za enkraten dostop za pisanje verige blokov. Razen dokaznega algoritma Bitcoin, PoET ne potrebuje posebne rudarske strojne opreme.

Da bi postal vodja, mora vsak “validator” – kar je enako vozlišču ali rudarju – uporabiti varno navodilo CPU, da zahteva čakalni čas. Za vodjo bo izbran potrjevalec z najkrajšim čakalnim časom. Kot vsako dobro rudarjenje tudi algoritem PoET deluje kot loterija s ceno, da dobi dostop do pisanja v verigo blokov.

Razen pri kriptovalutah za vodjo ni nagrade. Je le del izvajanja programske opreme. Tako ne bo nobene energetske konkurence kot v kriptovalutah. Vsako vozlišče lahko preprosto uporabi svoj CPU – če gre le za nov model in morda Intelov – za brezplačno sodelovanje pri izbiri voditeljev. Kar je rudarjenje v bitcoinih, je preprosto nevsiljiv del programske opreme v Sawtooth Lakeu.

Druga novost Sawtooth Lake je gradnja in širjenje transakcij. Naročnik gradi transakcije in jih pošlje validacijskim podjetjem. S tem transakcije, ki jih dobijo, zavijejo v paket in jih v celoti predajo državi. To je podoben, vendar ne enak postopek kot takrat, ko rudarji kriptovalut zavijejo transakcije v blok. S tem paketom Sawtooth rešuje problem varnega preverjanja medsebojno odvisnih transakcij.

Do danes je Sawtooth preizkušen v več aplikacijah. Preizkušen je za snemanje potovanja morskih sadežev od oceana do mize s pomočjo senzorjev IoT ter sledenje lastništvu, posesti in parametrom skozi celotno dobavno verigo, od ribiča do supermarketa. Kupec lahko dostopa do popolnega in nezaupljivega zapisa celotne žive verige morskih sadežev. Ta primer uporabe v dobavni verigi in zgodovini izdelkov se vse pogosteje obravnava pri Blockchains.

Sawtooth je tudi preizkušen, da poenostavi postopek prenosa obveznic. Razvijalci so ustvarili uporabniški vmesnik za sledenje in prenos obveznic. S tem lahko uporabniki upravljajo celoten portfelj obveznic na verigi blokov. Drug primer uporabe Sawtooth, ki je trenutno preizkušen, so digitalna sredstva. Razvijalci so zgradili platformo za upravljanje lastništva digitalnega premoženja na verigi blokov Sawtooth, ki bi lahko upravljala široko paleto digitalnih sredstev. Zdi se, da je povezovalna točka med to aplikacijo Sawtooth trg za digitalna sredstva katere koli vrste, ki je vgrajena v verigo blokov in že ima grafični vmesnik za uporabnike.

Medtem ko ti preskusi potekajo in Sawtooths uživa širok industrijski interes, se zdi, da ima projekt manj oprijema kot IBM-ov prispevek k Hyperledgerju.

Tkanina Hyperledger

Mogoče najbolj zanimiv projekt v družini Hyperledger je IBM-ova tkanina. Fabric je namesto enega bloka osnova za razvoj rešitev, ki temeljijo na verigi blokov, z modularno arhitekturo. Izdelava različnih komponent Blockchains, kot so konsenz in storitve članstva, lahko postane plug-and-play. Fabric je zasnovan tako, da zagotavlja okvir, s katerim lahko podjetja sestavijo lastno, posamezno omrežje verig blokov, ki se lahko hitro poveča na več kot 1.000 transakcij na sekundo.

Kaj je Hyperledger? Kako Linux Foundation gradi odprto platformo okoli blockchain projektov Intela in IBM-a

Kaj je tkanina in kako deluje? Okvir se izvaja v Go. Izdelan je za omogočanje konzorcijskih blokovnih verig z različnimi stopnjami dovoljenj. Fabric v veliki meri sloni na pametnem pogodbenem sistemu, imenovanem Chaincode, ki ga vsak vrstnik omrežja izvaja v Dockerjevih vsebnikih. Pregled tehnologije Fabric najdete v priročnik.

Fabric sicer ni popolnoma in splošno dovoljen, vendar podjetjem omogoča, da delajo verigo blokov, če ne celo vse, dovolijo. Udeleženci se običajno morajo registrirati, da dobijo dovoljenje za pridružitev in izdajo transakcij v verigi blokov na osnovi Fabric. Za učinkovitejšo uporabo virov ima Fabric manj vozlišč kot javna veriga in vzporedno masivno izračunava podatke, zaradi česar je Fabric veliko boljši kot javni blockchains. Njegova osnovna arhitektura podpira tudi zaupne podatke, s čimer člani dobijo več zasebnosti, kot jo najdejo v javni verigi blokov.

Morda je najpomembnejše ločevanje med tako imenovanimi „podporniki“ in „vozlišči s konsenzom“. Če poznate kriptovalute, kot je bitcoin, boste prepoznali ločitev med rudarji in vozlišči. Podporniki imajo stanje in gradijo, potrjujejo in širijo transakcije in verižno kodo, medtem ko vozlišča Consensus naročajo že potrjene transakcije. Medtem ko ta ločitev ni bila koncept prvega koncepta blockchain-a Satoshi Nakamoto, ampak je postala nezaželena resničnost v večini kriptovalut, je Fabric med prvimi, ki je to ločitev oblikoval kot princip. To podjetju Fabric na primer omogoča boljšo delitev dela, tako da ni treba vsakemu vrstniku omrežja opraviti vsakega dela.

Čeprav nima domače valute, Fabric uporabniku omogoča, da sredstva opredeli s strani odjemalca in jih uporabi s Fabric Composerjem. Okvir pametnih pogodb Fabric Chaincode je podoben Ethereumu: verižna koda določa poslovno logiko sredstev, pravila za branje in spreminjanje tako imenovanega stanja sredstev. Tako kot Ethereum Fabric ne vzdržuje nabora neporabljenih izhodov, kot ohranja bitcoin, temveč stanje blokovne verige, ki ni omejeno na transakcijske podatke.

Razen javnih blokovnih verig kriptovalut Fabric udeležencem omogoča, da zgradijo ločen kanal za svoje premoženje in tako izolirajo in ločijo transakcije ter knjigo. Pri tej metodi bo verižna koda, potrebna za branje in spreminjanje stanja sredstva, nameščena samo na vrstnike, ki sodelujejo v tem določenem poslovnem primeru. Tako kot v dobrih programih za klepet, tudi verige verig Fabric uporabniku omogočajo sodelovanje v odprtih in zasebnih interakcijah.

Poleg tega IBM predlaga alternativno zasnovo za javne verige blokov in verig brez dovoljenj. Fabric uporablja infrastrukturo javnega ključa za generiranje kriptografskih potrdil, povezanih z organizacijami in uporabniki. Tako je mogoče nekaterim akterjem omejiti dostop do podatkov in kanal.

Zdi se, da je moč tkanine visoka stopnja prilagodljivosti pri dovoljenjih in zasebnosti, hkrati pa omogoča visoko razširljivost s pomočjo naprednejše delitve dela udeležencev omrežja.

Za IBM Fabric služi kot vodilni projekt za razvoj verige blokov. IT velikan uporablja Fabric za različne lastne projekte in za sodelovanje z več poslovnimi partnerji.

Marca 2017 je IBM lansiral IBM Blockchain, storitev, ki razvijalcem omogoča, da “hitro gradijo in gostijo varnostno bogata proizvodna omrežja blockchain v IBM Cloud.” S to potezo IBM dohiteva Microsoft, ki je dolgo integriral verige blokov v svoj Azure Cloud.

Čeprav je Microsoft zgolj gostitelj v oblaku za več zunanjih verig blokov, IBM za številne primere močno promovira lastno ogrodje verig blokov Fabric. Natixis in Trafigure sta konec marca na primer sodelovala z IBM-om, da bi uporabila verigo verig na osnovi Fabric za financiranje trgovine z blagom za ameriške transakcije s surovo nafto. Vsi glavni koraki v transakciji surove nafte so digitalizirani na verigi blokov, kar močno izboljša preglednost, učinkovitost in varnost.

Aprila je IBM objavil več novih blockchain projektov, ki temeljijo na Fabric: Podjetje je sodelovalo s Sichuan Heijia za izgradnjo platforme oskrbovalne verige, ki temelji na blockchain, za farmacevtska naročila. Istega meseca je IBM začel sodelovati z japonsko finančno skupino Mizuho in banko Mizuho, ​​da bi ustvaril platformo za financiranje trgovine, ki temelji na verigi blokov. Cilj teh projektov je poenostaviti trgovinske operacije in izboljšati učinkovitost dobavne verige.

V drugem projektu, ki je bil razkrit aprila 2017, je IBM sodeluje z Nacionalno univerzo v Singapurju razviti modul o finančni tehnologiji za izboljšanje študentove izobrazbe na tem področju. Maja 2017 je bil IBM izbran za partnerja TenneT, Sonnen in Vandebron za razvoj verige blokov za upravljanje električnega omrežja na Nizozemskem in v Nemčiji.

Hrbtenica nedenarne, industrijske tehnologije veriženja blokov?

Čeprav je o Sawtooth in Fabric na voljo veliko informacij, je o drugih projektih manj znanega. Mogoče morajo ti projekti najprej zrasti in dozoreti, da bodo predmet medijskih objav, testov in resničnih aplikacij. Toda najbolj znana projekta, Sawtooth in Fabric, sta zanimiva in zdi se, da ga podpirajo močna IT-podjetja. Zanimivo bo ugotoviti, ali Hyperledgerjem uspe povezati te verige blokov, na primer z razvojem orodij, ki se lahko uporabljajo z vsemi ogrodji verig blokov Hyperledger..

Hiperledger: Zaključek

Medtem ko se večina drugih blockchain projektov osredotoča na kriptovalute in žetone, projekti okoli Hyperledgerja izkazujejo močan potencial za izgradnjo hrbtenice nedenarnih in obsežnih industrijskih aplikacij blockchain tehnologije. Z zanimivimi koncepti in vodilnimi v tehnološki tehnologiji Hyperledge nima najslabših možnosti za osvojitev te nagrade.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map