Kaj je Monero? [Najobsežnejši vodnik po korakih]

Glede na Monerovo spletno mesto: Monero je varen, zaseben in neizsledljiv valutni sistem. Monero uporablja posebno vrsto kriptografije, s katero zagotavlja, da vse njegove transakcije ostanejo stoodstotno nepovezljive in neizsledljive. V vedno bolj preglednem svetu lahko vidite, zakaj lahko kaj takega kot Monero postane tako zaželeno. V tem priročniku bomo videli mehaniko, ki stoji za Monerom, in videli, kaj ga naredi tako posebnega.

Izvor Monero XMR

Julija 2012 se je začel izvajati Bytecoin, prva izvedba CryptoNote v resničnem življenju. CryptoNote je protokol aplikacijske plasti, ki poganja različne decentralizirane valute. Čeprav je podoben aplikacijski plasti, ki v mnogih pogledih poganja bitcoin, se na številnih področjih med seboj razlikuje.

Medtem ko je bytecoin obljubljal, so ljudje opazili, da se dogaja veliko senčnih stvari in da je 80% kovancev že objavljenih. Tako je bilo odločeno, da bo aprila 2014 bytecoin blockchain razcepljen, novi kovanci v novi verigi pa se bodo imenovali Bitmonero, ki je bil sčasoma preimenovan v Monero, kar pomeni “kovanec” v esperantu. V tej novi verigi blokov se bo miniral blok in dodal vsaki dve minuti.

Monero vodi osrednja razvojna skupina 7 razvijalcev, od katerih se jih je 5 odločilo, da ostanejo anonimni, medtem ko sta dva javno izšla. To sta – David Latapie in Riccardo Spagni alias “Fluffypony”. Projekt je odprtokoden in financiran iz množičnega financiranja.

Kaj je Monero? Vodnik za končne začetnike

Vljudnost slike: Coinsutra

Posebnosti Monero XMR

Torej, kaj je pri Moneru tako vroče in povpraševanje po njem. Katere so edinstvene lastnosti, ki jih daje algoritem CryptoNote? Preverimo.

Lastnost št. 1: Vaša valuta je vaša

Imate popoln nadzor nad svojimi transakcijami. Odgovorni ste za svoj denar. Ker je vaša identiteta zasebna, nihče ne bo mogel videti, za kaj trošite svoj denar.

Nepremičnina št. 2: Je zamenljiva

Druga zanimiva lastnost, ki jo dobi zaradi svoje zasebnosti, je, da je resnično zamenljiva. Kaj je zamenljivost? Investopedia opredeljuje zamenljivost na naslednji način:

“Zamenljivost je dobrina ali zamenljivost sredstva z drugim posameznim blagom ali sredstvi iste vrste.”

Torej, kaj je zamenljivo in kaj ne.

Recimo, da ste si od prijatelja izposodili 20 USD. Če mu denar vrnete z DRUGIM računom v višini 20 USD, je popolnoma v redu. Dejansko jim lahko celo vrnete denar v obliki bankovca za 10 USD in 2 USD 5 računov. Še vedno je v redu. Dolar ima zamenljive lastnosti (čeprav ne ves čas).

Če pa bi si nekdo izposodil avto za konec tedna in se vrnil ter mu v zameno dal kakšen drug avto, potem bo ta oseba verjetno udarila po obrazu. Pravzaprav, če ste odšli z rdečo Impalo in se vrnili z drugo rdečo Impalo, potem tudi to ni končana stvar. V tem primeru so avtomobili neopredmeteno sredstvo.

Torej, kakšen je dogovor z zamenljivostjo, ko gre za kriptovalute?

Poglejmo na primer bitcoin. bitcoin se ponaša z odprto knjigo in odprto knjigo. Kar pa pomeni tudi, da lahko vsi vidijo transakcije v njem in kar je še pomembneje, vsi lahko vidijo sled te transakcije. To v bistvu pomeni, da predpostavimo, da ste lastnik bitcoina, ki je bil nekoč uporabljen v neki nezakoniti transakciji, npr. nakup drog, bi bil za vedno vtisnjen v podrobnosti transakcije. To v bistvu naredi, da vam “umaže” bitcoin.

Pri nekaterih ponudnikih in menjalnicah bitcoinov ti “umazani” kovanci nikoli ne bodo vredni toliko kot “čisti” kovanci. To ubija zamenljivost in je ena najpogosteje uporabljenih kritik proti bitcoinom. Navsezadnje, zakaj bi trpeli, če ga je eden od prejšnjih lastnikov vašega bitcoina uporabil za nekaj nezakonitih nakupov?

Tu nastopi Monero. Ker so vsi njihovi podatki in transakcije zasebni, nihče ne more vedeti, skozi katere transakcije je že šel vaš Monero, niti ne ve, kaj je bilo uporabljeno za nakup z vašim Monerom. Ker njegove zgodovine transakcij nikoli ni mogoče poznati, to pomeni tudi, da sled “transakcije” ne obstaja. Kot rezultat tega koncepta “umazanega” Monera in “čistega” Monera ne obstajata, zato sta zamenljiva!

Lastnost št. 3: Dinamična razširljivost

Vprašanje razširljivosti bitcoinov je bilo v zadnjih mesecih zelo vroča tema v kripto krogih. Torej, da vam vsem povem bistvo situacije, je bil Bitcoin ustvarjen z lastno omejitvijo velikosti bloka 1 Mb. V zgodnjem razvoju bitcoin ni imel omejitve velikosti blokov, vendar je bila za preprečitev neželenih transakcij uveljavljena omejitev velikosti.

Monero uporablja mehanizem brezplačne velikosti bloka brez “vnaprej nastavljene” velikosti. Vendar to tudi pomeni, da lahko zlonamerni rudarji sistem zamašijo z nesorazmerno velikimi bloki. Da se to ne bi zgodilo, je v sistem vgrajena kazen blokovne nagrade. Tako deluje:

Najprej se vzame mediana velikosti zadnjih 100 blokov, ki se imenuje M100. Zdaj predpostavimo, da so rudarji izkopali nov blok in ima določeno velikost, ki se imenuje “NBS” ali nova velikost bloka. Če NBS > M100, nato se nagrada bloka zmanjša v kvadratni odvisnosti, koliko NBS presega M100.

To pomeni, da če je NBS [10%, 50%, 80%, 100%] večja od M100, se nagrada bloka zmanjša za [1%, 25%, 64%, 100%]. Bloki, večji od 2 * M100, na splošno niso dovoljeni in bloki <= 60kB so vedno brez kazni za nagrado.

Lastnost # 4: Odporna na ASIC (integrirano vezje, specifično za aplikacijo)

V redu, preden začnemo, samo odstranimo to s poti. Monero ni ravno “odporen na ASIC”, vendar bi bili stroški izdelave ASIC-ov za Monero tako visoki, da se preprosto ne bi splačali. Zakaj je temu tako? Se spomnite, ko smo rekli, da Monero temelji na sistemu CryptoNote, zaradi česar se bistveno razlikuje od bitcoinov? No, algoritem zgoščevanja, ki se uporablja v sistemih, ki temeljijo na CryptoNote, se imenuje “CryptoNight”.

Cryptonight je bil ustvarjen za izgradnjo pravičnejšega in bolj decentraliziranega valutnega sistema. Kriptovalut, ki vključujejo Cryptonight, ni mogoče kopati z uporabo. Upali so, da bo to preprečilo ustvarjanje rudarskih bazenov in omogočilo bolj enakomerno porazdelitev valute.

Kakšne lastnosti so torej CryptoNight, zaradi česar je odporen na ASIC? (Naslednje je vzeto iz odgovora »user36303« v monero.stackexchange.com).

 • Cryptonight za delovanje potrebuje 2 MB hitrega pomnilnika. To pomeni, da je vzporedno razprševanje zgoščenosti omejeno s tem, koliko pomnilnika je mogoče strpati v čip, hkrati pa je dovolj poceni, da je vredno. 2 MB pomnilnika potrebuje veliko več silicija kot vezje SHA256.
 • Cryptonight je zasnovan tako, da je primeren za CPU in GPU, ker je zasnovan tako, da izkorišča prednosti ukazov AES-Ni. V bistvu je nekaj dela, ki ga je opravil Cryptonight, že opravljeno v strojni opremi, ko teče na sodobnih potrošniških strojih.
 • Govorili so o prehodu Monera z algoritma za dokazovanje dela na “Cuckoo Cycle” (drugačna oblika razprševanja dokazov o delu). Če se zgodi takšno stikalo, potem količina dela, porabljenega v R&D Monero prijaznih ASIC bi bil nesmiseln.

Lastnost št. 5: Več ključev

Eden bolj zmedenih vidikov Monera so številni ključi. V bitcoinih, ethereumu itd. Imate samo en javni in en zasebni ključ. Vendar v sistemu, kot je Monero, ni tako preprosto.

Tipke za ogled: Monero ima ključ za javni pogled in ključ za zasebni pogled.

 • Ključ za javni pogled se uporablja za ustvarjanje enkratnih prikritih naslovov, kamor bodo sredstva poslana prejemniku. (več o tem kasneje).
 • Ključ zasebnega pogleda sprejemnik uporablja za skeniranje verige blokov in iskanje sredstev, ki so jim bila poslana.

To je splošni pregled postopka.

Ključ za javni pogled je prvi del naslova Monero.

Tipke za porabo: če je bil ključ pogleda večinoma prejemnik transakcije, je ključ porabe v pošiljatelju. Kot zgoraj, obstajata dva ključa porabe: javni ključ porabe in zasebni ključ porabe.

 • Ključ javne porabe bo pošiljatelju pomagal sodelovati pri transakcijah z zvonjenjem in preveriti podpis slike ključa. (več o tem kasneje)
 • Ključ zasebne porabe pomaga pri ustvarjanju tiste ključne slike, ki jim omogoča pošiljanje transakcij.

Ključ za javno porabo je drugi del naslova Monero.

Naslov Monero btw je niz z 95 znaki, sestavljen iz ključa javne porabe in javnega pogleda.

To je trenutno lahko zelo zmedeno, vendar te podatke imejte v glavi in ​​z naslednjimi razdelki bodo jasnejše.

Kaj je kriptografija, ki jo vključuje Monero?

Kako deluje transakcija v kriptovaluti?

Vsaka transakcija ima dve strani, vhodno in izhodno stran. Recimo, da mora Alice poslati nekaj bitcoinov Bobu, kako bo to videti?

Vnos transakcije

Da bi se ta transakcija lahko zgodila, mora Alice dobiti bitcoine, ki jih je prejela iz različnih predhodnih transakcij. Ne pozabite, kot smo že omenili, da se v bitcoinih vsak kovanec obračuna prek zgodovine transakcij. Tako lahko Alice izhode svojih prejšnjih transakcij naredi vhod nove transakcije. Kasneje, ko govorimo o “izhodih”, zlasti v razdelku s podpisom zvonjenja, mislimo na izhode stare transakcije, ki postanejo vhodi nove transakcije.

Recimo, da mora Alice vleči bitcoin iz naslednjih transakcij, ki jih bomo imenovali TX (0), TX (1) in TX (2). Te tri transakcije bodo seštete in to vam bo dalo vhodno transakcijo, ki jo bomo imenovali TX (Input).

Diagramoma bo videti tako:

Torej, to je to z vhodne strani, poglejmo, kako bo videti izhodna stran.

Izhod transakcije

V izhodu bo v bistvu število bitcoinov, ki jih bo imel Bob po transakciji, in morebitne preostale spremembe, ki bodo preostale, nato pa bodo poslane nazaj Alice. Ta sprememba nato postane njena vhodna vrednost za vse prihodnje transakcije.

Slikovna predstavitev izhodne strani je videti takole:

Kaj je Monero? Vodnik za končne začetnike

Zdaj je to zelo preprosta transakcija, ki ima samo en izhod (razen SPREMEMBE), obstajajo transakcije, ki so možne z več izhodi.

Vljudnost slike: predstavitev FluffyPony.

Kaj je Monero? Vodnik za končne začetnike

Bitcoin transakcije se zgodijo zaradi kriptografije z javnimi ključi. Če želite razumeti, kako to deluje, si oglejte ta diagram:

Uporabnik bitcoinov najprej izbere svoj zasebni ključ. Javni ključ je nato matematično izpeljan iz zasebnega ključa. Javni ključ se nato zgosti, da se ustvari javni naslov, ki je odprt za svet. Torej, če bi Alice poslala Bobu nekaj BTC-jev, jih mora preprosto poslati na njegov javni naslov.

Zdaj je težava s tem sistemom. Javni nagovor je dobro … javen! Kdorkoli na

blockchain lahko ve, komu pripada ta naslov, in posledično preveri njihovo celotno zgodovino transakcij in tudi številne bitcoine, ki jih imajo v lasti! Medtem ko Bitcoin odlično opravlja vlogo decentralizirane kriptovalute, v resnici ni odličen del sistema zasebnih valut.

To je “elektronski denarni trikotnik”, kot pravi ekipa Monero:

To je “elektronski denarni trikotnik”, kot pravi ekipa Monero:

Kaj je Monero? Vodnik za končne začetnike

Vljudnost slike: predstavitev FluffyPony.

Kot pravijo, bi idealna elektronska gotovina morala izpolnjevati tri zahteve:

 • Moral bi biti elektronski.
 • Moral bi biti decentraliziran.
 • Moral bi biti zaseben.

Z Monero poskušajo izpolniti vsa tri merila.

Osnovna filozofija Monera je popolna zasebnost in nepreglednost.

 • Zasebnost pošiljatelja vzdržuje Zvočni podpisi.
 • Zasebnost prejemnika vzdržuje Stealth Addresses.
 • Zasebnost transakcije vzdržuje Ring CT aka Ring Confidential Transaktions.

Kriptografija Monero št. 1: Podpisi zvonjenja

Da bi razumeli, kaj so obročni podpisi in kako pomagajo ohranjati zasebnost pošiljatelja, vzemimo hipotetični primer iz resničnega življenja. Ko nekomu pošiljate ček, ga morate podpisati s svojim podpisom, kajne? Zaradi tega pa lahko vsak, ki vidi vaš ček (in ve, kako izgleda vaš podpis), pove, da ste oseba, ki ga je poslala.

Zdaj pa pomisli na to.

Recimo, da pobereš 4 naključne ljudi z ulice. In svoje podpise združite s temi štirimi osebami, da ustvarite edinstven podpis. Nihče ne bo mogel ugotoviti, ali je res vaš podpis ali ne.

V bistvu tako deluje podpis zvonjenja. Poglejmo njegov mehanizem v kontekstu Monera.

Recimo, da mora Alice poslati Bobu 1000 XMR (XMR = Monero), kako bo sistem uporabil obročaste podpise, da bo skril njeno identiteto? (Zaradi poenostavitve pred začetkom izvajamo primer izvedbe … več o tem kasneje).

Najprej bo določila svojo “velikost obroča”. Velikost obroča so naključni izhodi, vzeti iz monero mreže, ki ima enako vrednost kot njen izhod, imenovan 1000 XMR. Večja kot je velikost obroča, večja je transakcija in s tem višje transakcijske provizije. Nato te izpise podpiše s svojim zasebnim ključem za porabo in jih pošlje v verigo blokov. Upoštevati je treba še to, da Alice ni treba vprašati lastnikov teh prejšnjih transakcij za dovoljenje za uporabo izhodov.

Recimo, da Alice izbere velikost obroča 5, tj. 4 izhode vab in lastno transakcijo, tako da bo za tujca videti tako:

Kaj je Monero? Vodnik za končne začetnike

Vljudnost slike: Monero Youtube kanal.

Pri transakciji z obročastim podpisom je katera koli vaba, odvzeta iz monero omrežja, verjetnost, da bo rezultat kot dejanska proizvodnja, zaradi katere nobena nenamerna tretja oseba (vključno z rudarji) ne bo mogla vedeti, kdo je pošiljatelj.

To nas zdaj pripelje do težave.

Ena izmed mnogih pomembnih vlog, ki jo imajo rudarji, je preprečevanje “dvojne porabe”. Dvojna poraba v bistvu pomeni porabo popolnoma istega kovanca za več transakcij hkrati. Ta problem je obkrožen zaradi rudarjev. V verigi blokov se transakcije zgodijo le, ko rudarji transakcije postavijo v bloke, ki so jih minirali.

Predpostavimo torej, da naj bi A poslal 1 bitcoin B-ju, nato pa isti kovanec pošlje C-ju, rudarji bi v bloku vnesli eno transakcijo in v tem primeru prepisali drugo, s čimer bi preprečili dvojno porabo. Toda to je mogoče šele, ko rudarji dejansko vidijo, kakšni vložki transakcije so v resnici in kdo je pošiljatelj. V Moneru je vse to skrito in prikrito zaradi prstanastih podpisov. Torej, kako preprečiti dvojno porabo?

Odgovor je v bolj iznajdljivi kriptografiji.

Vsaka transakcija v Moneru ima svojo edinstveno sliko ključa. (matematiko za ključno sliko bomo videli kasneje). Ker je ključna slika edinstvena za vsako transakcijo, jo lahko rudarji preprosto preverijo in vedo, ali se kovanec Monero porabi dvakrat ali ne.

Torej, tako Monero ohranja zasebnost pošiljatelja z uporabo obročnih transakcij. V nadaljevanju bomo videli, kako Monero ščiti identiteto svojega sprejemnika z uporabo prikritih naslovov.

Kriptografija Monero št. 2: Stealth naslovi

Eno največjih USP Monero je nepovezljivost transakcij. V bistvu, če vam nekdo potem pošlje 200 XMR, nihče ne bi smel vedeti, da ta denar prihaja na vaše naslove. V bistvu, če bi Alice pošiljala denar Bobu, bi le Alice morala vedeti, da je Bob prejemnik njenega denarja in nihče drug.

Torej, kako Monero zagotavlja Bobovo zasebnost?

Ne pozabite, da ima Bob dva javna ključa, javni pogled in javni ključ za pošiljanje. Za izvedbo transakcije bo Aliceina denarnica uporabila Bobov ključ za javni pogled in ključ za javno porabo za ustvarjanje edinstvenega enkratnega javnega ključa.

To je izračun enkratnega javnega ključa (P).

 • P = H (rA) G + B

V tej enačbi:

 • r = naključni skalar, ki ga je izbrala Alice.
 • A = ključ Bobovega javnega pogleda.
 • G = kriptografska konstanta.
 • B = ključ Bobove javne porabe.
 • H () = Keccakov algoritem zgoščevanja, ki ga uporablja Monero.

Izračun tega enkratnega javnega ključa ustvari enkratni javni naslov, imenovan “prikriti naslov” v verigi blokov, kamor Alice pošlje svoj Monero, namenjen Bobu. Zdaj, kako bo Bob odklenil svojega Monera iz naključne distribucije podatkov?

Ne pozabite, da ima Bob tudi zasebni ključ za porabo?

Tu pride do izraza. Ključ za zasebno porabo v bistvu pomaga Bobu, da skenira verigo blokov za svojo transakcijo. Ko Bob naleti na transakcijo, lahko izračuna zasebni ključ, ki ustreza enkratnemu javnemu ključu, in pridobi svoj Monero. Tako je Alice plačala Bobu v Moneru, ne da bi kdo spoznal.

Izračun ključnih slik (majhen ovinek)

Preden nadaljujemo, se vrnimo na ključne slike. Torej, kako se izračuna ključna slika (I)?

Zdaj vemo, kako je bil izračunan enkratni javni ključ (P). In imamo ključ zasebne porabe pošiljatelja, ki ga bomo imenovali “x”.

 • I = xH (P).

Stvari, ki jih je treba opozoriti iz te enačbe.

 • Enkratnega javnega naslova P ni mogoče izpeljati iz ključne slike “I” (to je lastnost kriptografske zgoščevalne funkcije), zato identiteta Alice ne bo nikoli razkrita.
 • P bo vedno dal enako vrednost, ko je zgoščena, kar pomeni, da bo H (P) vedno enak. Kaj to pomeni, ker je vrednost “x” za Alice konstantna, nikoli ne bo mogla ustvariti več vrednosti “I”. Kar naredi ključno sliko edinstveno za vsako transakcijo.

Kriptografija Monero št. 3: Zvonjenje zaupnih transakcij

Zdaj smo videli, kako lahko zapravljavca ostane anonimen, in videli smo, kako je prejemnik anonimen. Kaj pa sama transakcija? Ali je mogoče zagotoviti, da je sam znesek transakcije skrit??

Pred izvajanjem Ring CT so se transakcije dogajale takole:

Če bi morala Alice poslati 12,5 XMR na bob, se izhod razdeli na 3 transakcije po 10,2 in .5. Vsaka od teh transakcij bo dobila svoje lastne podpise in jih nato dodala v verigo blokov:

Vljudnost slike: Monero Youtube

Čeprav je to varovalo zasebnost pošiljatelja, je to, da je transakcije omogočilo vsem.

Za reševanje tega vprašanja je bil izveden Ring CT, ki je temeljil na raziskavi Gregoryja Maxwella. Kaj naredi RingCT je preprosto, skriva zneske transakcij v verigi blokov. To tudi pomeni, da nobenih vhodov za transakcije ni treba razčleniti na znane apoene, denarnica lahko zdaj pobere člane obroča iz katerega koli izhoda Ring CT.

Pomislite, kaj to vpliva na zasebnost posla?

Ker obstaja toliko več možnosti za izbiro obročev in vrednost sploh ni znana, je zdaj nemogoče vedeti za katero koli določeno transakcijo.

Ti trije dejavniki delujejo usklajeno in ustvarjajo sistem, v katerem je zagotovljena popolna zasebnost. Toda to še vedno ni bilo dovolj za razvijalce Monero. Potrebovali so dodaten nivo varnosti.

Kovri in I2P

I2p ali nevidni internetni projekt je usmerjevalni sistem, ki aplikacijam omogoča zasebno pošiljanje sporočil brez kakršnega koli zunanjega vmešavanja. Kovri je C ++ izvedba I2P, ki naj bi bila integrirana s kodo Monero.

Če uporabljate Monero, bo Kovri vaš internetni promet skril tako, da pasivno spremljanje omrežja ne bo razkrilo, da Monero sploh uporabljate. Da bo to delovalo, bo ves vaš promet Monero šifriran in usmerjen skozi vozlišča I2P. Vozlišča so kot slepi vratarji. Vedeli bodo, da se vaša sporočila prenašajo, vendar ne bodo vedeli, kam točno gredo in kakšna je njihova vsebina.

Upamo, da bo odnos med I2P in Monero enkrat simbiotik, ker:

 • Monero bo dobil dodatno plast zaščite.
 • Število vozlišč, ki se uporabljajo v I2P, se bo po uvedbi znatno povečalo.

Kovri je še v fazi razvoja (od pisanja) in še ni bil izveden.

Monero vrednost in zgornja meja transakcije

Monerova rast je bila precej neverjetna za opazovanje. Oglejte si njihov graf:

Vljudnost slike: Coinmarketcap

Po pisanju je v obtoku 15.054.759 XMR, vsak Monero pa je vreden 114,83 USD. Skupna tržna kapitalizacija Monera znaša 1.728.798.235 USD.

Skupaj je 18,4 milijona XMR, rudarstvo pa naj bi trajalo do 31. maja 2022. Po tem je sistem zasnovan tako, da vanj neprekinjeno dovaja 0,3 XMR / min. To je bilo storjeno zato, da bi imeli rudarji spodbudo, da nadaljujejo z rudarjenjem in jim ne bo treba biti odvisni le od provizij za transakcije, potem ko bodo izkopali ves Monero.

Kako shraniti kriptovaluto Monero XMR?

Najenostavnejši način za shranjevanje Monera je, da obiščetemymonero.com

1. korak: kliknite »Ustvari nov račun«

Kaj je Monero? Vodnik za končne začetnike

2. korak: Zapišite si svoj zasebni prijavni ključ

Kaj je Monero? Vodnik za končne začetnike

3. korak: Vpišite svoj zasebni prijavni ključ, da se prijavite in poiščete svoj javni naslov!

Kaj je Monero? Vodnik za končne začetnike

In končali ste!

Preprosto, kajne?

Pazite, da nikoli ne razkrijete svojega zasebnega prijavnega ključa.

Če kdaj pozabite svoj ključ, kliknite Račun in nato »Pregled prijavnega ključa«.

Kaj je Monero? Vodnik za končne začetnike

In si lahko ogledate zasebni prijavni ključ:

Kaj je Monero? Vodnik za končne začetnike

Kako enostavno je to?

Monero vs Bitcoin

Torej, primerjavam se očitno ni mogoče izogniti. Poglejmo, kako sta oba kovanca zložena.

bitcoin se ponaša s svojo odprto preglednostjo. Blockchain je dobesedno odprta knjiga, do katere lahko kdor koli in kjer koli dostopa do blockchaina in prebere vse pretekle transakcije. Do bitcoinov je relativno enostavno dostopati in jih uporabljati.

Monero pa je zasnovan za popolno in popolno zasebnost. Vse transakcije so popolnoma tajne. Monero je lahko malo zapleten za razumevanje in dostop za začetnike.

Naslednja tabela avtorja Lindia Xie v svojem članku Medium naredi fino primerjavo med bitcoinom in Monero:

Kaj je Monero? Vodnik za končne začetnike

Uredi: Trenutna tržna kapitalizacija za BTC je 68.242.637.715 USD, trenutna tržna kapitalizacija za Monero pa 1.728.798.235 USD

Prednosti in slabosti Monera

Prednosti

 • Ena najboljših funkcij zasebnosti v kateri koli kriptovaluti.
 • Transakcije niso povezane.
 • Transakcije in naslovi niso sledljivi.
 • Blockchain nima omejitve blokov in je dinamično razširljiv.
 • Tudi ko bo zaloge Monero zmanjkalo, bo neprekinjeno dovajanje 0,3 XMR / min za spodbujanje rudarjev.
 • Je selektivno pregleden. Vsakdo lahko svoje transakcije naredi viden svoji osebi, npr. revizorja, tako da jim da njihov ključ zasebnega pogleda. Zaradi tega je Monero tudi mogoče slišati
 • Ima zelo sposobno in močno razvojno ekipo, ki vodi naboj.

Slabosti

 • Čeprav je bil Monero ASIC odporen na preprečevanje centralizacije, je ~ 43% hašrata Monero v lasti treh rudarskih bazenov:

Kaj je Monero? Vodnik za končne začetnike

Vljudnost slike: Monero Hash.

 • Monero transakcije so zaradi obsega šifriranja bistveno večje kot druge kripto, kot je bitcoin.
 • Monero nima veliko združljivosti z denarnico z digitalnimi valutami.
 • Ni prijazen do začetnikov in ni bil tako splošno sprejet in sprejet.
 • Ker ne gre za kriptovaluto, ki temelji na bitcoinih, se je Monero soočal s težkimi težavami v smislu, da ji je težje dodati stvari.

monero pod pokrovom motorja

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map