Medtem ko vrhunski vodstveni delavci po vsem svetu eksperimentirajo z blockchainom in so za ta izraz slišali praktično vsi, jih je veliko manj slišalo za „blockchain operacijski sistem“. Tako kot so operacijski sistemi, kot so Windows, Linux in macOS, postali sestavni deli centraliziranega tehnološkem svetu, zato bodo operacijski sistemi blockchain postali kritični sestavni deli spleta 3.0.

Običajni operacijski sistemi

Tradicionalni operacijski sistem (OS) je le ogromen program, na katerem temelji vse ostalo. Je povezava med strojno in programsko opremo, saj mora vsaka aplikacija, ki jo uporabljate, naj bo Google Chrome ali Minesweeper, dostop do virov strojne opreme..

Namesto da bi morali neposredno programirati na strojni opremi, vam operacijski sistem omogoča programiranje na tem sistemu, ki zagotavlja vse, kar potrebujete, od fizičnih virov, kot sta pomnilnik in obdelava, do miške in tipkovnice.

Še vedno smo imeli računalnike, preden so bili izumljeni operacijski sistemi, in ti stroji iz 1940-ih so bili programirani v strojnem jeziku. Operacijski sistemi so izšli v Petdeseta leta z GMOS, Windows pa je bil prvič predstavljen desetletja pozneje, leta 1985, kar je izgledalo takole:

Kaj je operacijski sistem Blockchain? Globoko - potopite se

Danes obstajajo dobro več kot milijardo osebni računalniki po vsem svetu, da ne omenjamo skoraj štiri milijarde pametnih telefonov, ki so znatno presegli celo število vozil na svetu.

Jasno je, da so operacijski sistemi postali ena najuspešnejših tehnologij vseh časov. To zgodovinsko ozadje je pomembno, ker kaže, da lahko celo nesporno revolucionarna tehnologija traja desetletja, da postane svetovni pojav. Blockchain in blockchain operacijski sistemi se ne razlikujejo, zato trditev o “neuspehu”, preden so imeli čas, da dosežejo zrelost, ne vsebuje vode.

Predstavljamo operacijske sisteme Blockchain

Tako kot pri običajnem operacijskem sistemu tudi blokchain operacijski sistem pod programsko opremo uvede sloj za lažje povezovanje s “strojno opremo”. V tem primeru je “strojna oprema” blockchain. Navsezadnje je blockchain v bistvu globalni superračunalnik.

Tudi domnevno kvantni računalniki ne bi mogel razbiti verige blokov, saj gre za še močnejši superračunalnik. Namesto da bi se povezal s strojno opremo v enem računalniku, operacijski sistem blockchain vstopi v strojno opremo vseh vozlišč, ki so osnova omrežja, ki skupaj tvorijo blockchain.

Podobno kot tradicionalni operacijski sistemi, pred blockchain operacijskimi sistemi je bil edini način za vmesnik z blockchain neposredno programiranje na njem.

Povedano drugače, OS blockchain zajame uporabnikove ukaze, vendar jih izvrši na blockchainu. Če ste kdaj programirali na verigi blokov, na primer za izdelavo DApp ali decentralizirane aplikacije, boste v primerjavi z izdelavo tradicionalnih aplikacij poznali grozljivo razvojno izkušnjo.

Blockchain operacijski sistemi nameravajo olajšati lažji razvoj, a na koncu tudi boljšo uporabniško izkušnjo. Ni jasno, kaj je bil prvi operacijski sistem blockchain, čeprav vam bo hitro iskanje Googla za »prvi blockchain operacijski sistem« pokazalo, da številna podjetja upajo, da bodo zahtevala ta naslov.

Trg operacijskega sistema Blockchain

Medtem ko je običajni prostor operacijskega sistema, ki se je pred desetletjem ustvarjal desetletja, videl, da se pojavljajo operacijski sistemi blockchain za mobilni prostor v osebni računalniški prostor globalno trgovino in finance, vse v zadnjih nekaj letih.

Kot rečeno, je pred temi operacijskimi sistemi dolga pot. Kot vemo, so se tradicionalni operacijski sistemi pojavili pred več kot 60 leti, zato ne moremo pričakovati, da bodo blockchain operacijski sistemi nenadoma ukrali znaten tržni delež. To bo dolgo, mukotrpno potovanje, vendar ne toliko drugačno od blockchain potovanja na splošno.

Kot to Blockchain graf od števila uporabnikov blockchain denarnice kaže, da se je rast začela počasi, vendar je eksplodirala v le nekaj letih:

Kaj je operacijski sistem Blockchain? Globoko - potopite se

Zanimivo je, da uporabnikov denarnic praktično ni bilo do približno leta 2013, štiri leta po začetku delovanja Bitcoin omrežja v začetku leta 2009.

Če upoštevamo, da so se v preteklem letu res pojavili ne-mobilni blockchain operacijski sistemi, potem je trg OS blockchain zelo zgodaj.

Zgodba je videti podobno, če pogledamo število edinstveni naslovi Ethereum skozi čas:

Kaj je operacijski sistem Blockchain? Globoko - potopite se

Opazimo lahko veliko hitrejšo rast kot pri Bitcoinih, saj so ljudje do tega trenutka že skoraj desetletje spoznali idejo blockchain. Kljub temu je bil Ethereum predstavljen leta 2015 in je do leta 2017 resno eksplodiral.

Glede na novost na trgu blockchain OS nimamo dovolj podatkov, da bi lahko zanesljivo napovedali sprejetje, če pa so na voljo lestvice drugih blockchain, potem lahko pričakujemo, da bodo operacijski sistemi blockchain široko sprejeti pred letom 2030.

Kot smo že razpravljali, se je trg operacijskega sistema dolgo vzpenjal in zgodnje različice so bile izjemno primitivne. Upoštevajoč to si oglejmo nekatere trenutne operacijske sisteme blockchain.

ConsenSys Codefi

ConsenSys Codefi se opisuje kot blockchain OS za globalno trgovino in finance. Od pisanja tega članka je bil predstavljen pred štirimi meseci.

ConsenSys ima dolgo zgodovino v vesolju, saj ga je leta 2014 ustanovil soustanovitelj Ethereuma Joseph Lubin. Na njihovi strani podjetja LinkedIn je skoraj 800 zaposlenih, zaradi česar je vodilno podjetje na področju blockchain rešitev. Poleg tega iščejo vrednotenje v višini milijarde dolarjev.

Vse to pomeni: Ko se ConsenSys premakne, je pametno biti pozoren.

Codefi je paket izdelkov z “modularno sposobnostjo digitalizacije finančnih instrumentov.” V bistvu je osredotočen na tokenizacijski sistem, ki je enostaven za uporabo, vključno s plačilnimi sistemi, analitiko podatkov in še več.

Kaj je operacijski sistem Blockchain? Globoko - potopite se

Za razliko od nekaterih drugih blokchain operacijskih sistemov na tem seznamu je Codefi na trgu v živo, z več študijami primerov, ki segajo od nepremičnin do plačil za kripto naročnino za podjetja.

Glede na močan položaj ConsenSys v industriji in njegove težke stranke, kot sta Svetovna banka in Santander, Codefi je vreden pozornosti kot potencialni Windows za verigo blokov.

EOS

The najzgodnejši zapis operacijskega sistema blockchain, ki ga najdem, je 3-letni članek Steemit o EOS-u, “Epic (blockchain) operacijski sistem.” Ja, tisti EOS, tisti, ki je zbral 4 milijarde dolarjev brez živega izdelka (to je več kot BDP mnogih držav!).

Članek trdi, da EOS ponuja vse od baz podatkov do dovoljenj za račune do razporejanja in še več. Kot pri vseh OS blockchain namerava decentraliziran računalnik (blockchain) povezati z aplikacijami.

Kaj je operacijski sistem Blockchain? Globoko - potopite se

Medtem članek je nekoliko mesnata (in prodajna), ta slika lepo povzema, kaj želi ponuditi EOS:

Kaj je operacijski sistem Blockchain? Globoko - potopite se

Na žalost EOS pesti a nešteto vprašanj, od preveč centralizacije do nizke zmogljivosti. Ker EOS nima enake stopnje primerov kot operacijski sistemi, kot je ConsenSys Codefi, se EOS kljub 4 milijardam dolarjev ICO verjetno ne bo obrnil na bolje.

LibertyOS

Na tem seznamu, LibertyOS je verjetno najbolj blizu “operacijskemu sistemu” na način, na katerega večina od nas misli nanj. Čeprav trdijo, da so “prvi operacijski sistem na svetu blockchain” (to boste še slišali), njihova ciljna stran zahteva naložbe in ne prenose operacijskega sistema. To pa zato, ker še niso izdali svoje produkcijsko pripravljene različice na voljo je beta različica.

LibertyOS spominja na Ubuntu, saj je minimalističen, s poudarkom na zasebnosti in varnosti. Na voljo je celo z brskalnikom TOR, LibertyOS pa ne spremlja vedenja uporabnikov, zato je zelo podoben Linuxu s kripto okusom.

“Blockchain” del njegovega operacijskega sistema prihaja v glavnem z žetonom LIB, njegovo izvorno valuto, ki jo oglaševalci lahko kupijo, da dobijo oglasni prostor, uporabniki pa lahko zaslužijo z ogledom teh oglasov. S tem namerava LibertyOS biti finančno samozadosten sistem, OS pa lahko brezplačno prenesete.

Trdi, da je zelo lahek in njegove minimalne sistemske zahteve to odražajo, kar vključuje 1 GB RAM-a in CPU Pentium 4 1,6 GHz (ti so izšli leta 2000).

Glede na to, da veriga blokov nikakor ni učinkovit sistem, se zastavlja vprašanje: Kako so naredili OS domnevno tako zmogljiv? Po navedbah njihov bel papir, gre za nekaj stvari. Prvič, to je preprostejši OS kot kaj podobnega Windowsu, saj verjamejo, da bodo njihovi uporabniki bolj odvisni od spleta, ne pa da bodo potrebovali popolno, vseobsegajoče namizno okolje.

To je podobno pristopu Googlov OS Chrome, ki se uporablja na Chromebookih z nižjo zmogljivostjo, vendar zelo hitrih.

Drugič, trdijo, da so veliko bolj učinkoviti pri načrtovanju niti, tako da trdijo, da je “tri generacije pred Windowsom 10 v algoritmih in procesih načrtovanja niti”. Čeprav bi bilo to težko preveriti, LibertyOS seveda ne ovirajo Microsoftovi procesi v ozadju (ki so precej težki).

Vendar slednje velja tudi za kateri koli drug blokchain OS. V bistvu lahko vzrok za večjo hitrost LibertyOS povzamemo z eno besedo: preprostost.

Ker se drugi operacijski sistemi, kot je Chrome OS in celo macOS, osredotočajo na preprostost, medtem ko se operacijski sistemi, kot je Ubuntu, osredotočajo na zasebnost in varnost, LibertyOS žal verjetno ne bo naklonjen širšemu trgu, verjetno pa bo dosegel priljubljenost med množico kripto pravočasno.

Prevelik

Overledger naj bi bil “prvi operacijski sistem blockchain na svetu.”Osredotoča se na medsebojno povezovanje verig blokov, čeprav to v resnici ni definicija” operacijskega sistema “. Navsezadnje tradicionalni operacijski sistemi niso namenjeni povezovanju Linuxa, macOS in Windows. So funkcionalni in dragoceni kot lasten sistem.

Zanimivo je, da njihov uvodni članek Medium pojasnjuje, kako operacijski sistemi zagotavljajo “interoperabilnost med napravami strojne opreme in programsko opremo”, nato pa nadaljujejo, da Overledgerjev “blockchain OS” združuje vse različne verige blokov.

Kaj je operacijski sistem Blockchain? Globoko - potopite se

Overledger dobi omembo, vendar se zdi, da nima legitimne možnosti v vojni blokovnih operacijskih sistemov.

TRON

TRON trdi, da je “eden največjih blokovnih operacijskih sistemov na svetu.” Čeprav je to prvi opis TRON-a na njihovi uradni strani, se zdi, da preostanek pojasnjuje TRON kot blockchain, ne kot operacijski sistem blockchain.

Njegova glavna prednost naj bi bila visoka TPS in pretočnost. Spletno mesto opisuje tudi TRON Wallet in TRON mainnet, oba kazalca, da je TRON blockchain, ne blockchain OS.

aelf

Da, prav ste slišali, ta blockchain OS se imenuje “aelf” (vse z malimi črkami), ki namerava zagotoviti “operacijski sistem, podoben Linuxu”. Čeprav ni jasno, kaj točno počnejo ( Ciljna stran opisuje kot “decentralizirano omrežje blockchain za računalništvo v oblaku”), so še vedno navedeni na številnih borzah.

GemOS

GemOS je mišljen kot poslovni blockchain OS, osredotočen na povečanje “kolektivne inteligence” ali “IQ podatkov” predhodno zaprtih podatkov. Podobno kot aelf je tudi negotovo, kaj točno zagotavljajo in kakšen je napredek, vendar jih omenjajo, ker je prostor tako nov.

Zaključek: Blockchain operacijski sistem

Od začetka leta 2020 je prostor operacijskega sistema blockchain še vedno v začetku. Medtem ko je bil EOS pred skoraj tremi leti napovedan kot “blockchain OS”, s številnimi drugimi podobnimi oblekami, se je zdelo, da prostor šele pred nekaj meseci izpusta ConsenSys Codefi nikamor ni prišel.

Glede na primerjalno točko bi lahko operacijski sistemi blockchain vzleteli kjer koli med naslednjimi nekaj leti in naslednjim desetletjem. Navsezadnje so trajala desetletja, da so tradicionalni operacijski sistemi vzleteli, približno pet let, da je Bitcoin dobil oprijem, in dve leti, da je Ethereum vzletel.

To dokazuje, da je stopnja tehnološkega sprejemanja vedno narašča, in to še posebej velja v blokovnem prostoru, ki naj bi šel hitreje kot celo IoT in AI. Verjetno je, da bo, ko bomo priča rasti blockchain OS, vključeval takšne komplementarne tehnologije, od IoT do AI do decentralizirane samostojne identitete, kot je napovedal Gartner.

Na koncu bomo v bližnji prihodnosti zagotovo videli veliko razburljivih razvojnih sistemov blockchain. Upajmo, da bomo nekega dne vzporedno primerjali Windows, macOS, Linux in blockchain OS. Zadnji kandidat bo še določen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me