V tem priročniku bomo preučili podjetniške verige verig. Natančneje bomo preučili:

 • Kaj je tehnologija veriženja blokov?
 • Značilnosti tehnologije veriženja blokov, ki bo rešila nekatere večje poslovne težave.
 • Javne in zasebne verige blokov.
 • Primeri podjetniških verig verig.

Tehnologija veriženja blokov je do zdaj že postala izraz gospodinjstva. Mnogi ljudje napačno mislijo, da je uporaba tehnologije Blockchain le v kriptovalutah. Kot bomo kmalu videli, je tehnologija veriženja blokov veliko bolj vsestranska.

Kaj je tehnologija Blockchain?

Blockchain je veriga blokov, kjer vsak blok vsebuje podatke o vrednosti brez kakršnega koli centralnega nadzora. Je kriptografsko varen in nespremenljiv. Blockchain uporablja dve pomembni podatkovni strukturi: kazalce in povezane sezname.

Kazalci

Kazalci so spremenljivke pri programiranju, ki shranijo naslov druge spremenljivke. Običajno spremenljivke v katerem koli programskem jeziku shranjujejo podatke.

Npr. int a = 10, pomeni, da obstaja spremenljivka “a”, ki shranjuje celoštevilčne vrednosti. V tem primeru shranjuje celoštevilčno vrednost, ki je 10. To je običajna spremenljivka.

Kazalci pa bodo namesto shranjevanja vrednosti shranili naslove drugih spremenljivk. Zato jih imenujemo kazalci, ker dobesedno kažejo na lokacijo drugih spremenljivk.

Povezani seznami

Povezani seznam je eden najpomembnejših elementov v podatkovnih strukturah. Takole je videti povezan seznam:

To je zaporedje blokov, od katerih vsak vsebuje podatke, ki so prek kazalca povezani z naslednjim blokom. Kazalna spremenljivka v tem primeru vsebuje naslov naslednjega vozlišča v njem in s tem je vzpostavljena povezava. Kot vidite, ima zadnje vozlišče ničelni kazalec, kar pomeni, da kazalec nima vrednosti.

Pomembno je omeniti, da kazalec znotraj vsakega bloka vsebuje naslov naslednjega bloka. Tako dosežemo usmerjanje. Zdaj se morda sprašujete, kaj to pomeni za prvi blok na seznamu? Kje ostane kazalec prvega bloka?

Prvi blok se imenuje “blok geneze”, njegov kazalec pa leži v samem sistemu. Izgleda nekako takole:

Kaj so verige podjetij?

Vljudnost slike: Coursera

Če se sprašujete, kaj pomeni “kazalnik zgoščevanja”, je to kazalec, ki vsebuje zgoščevanje prejšnjega bloka.

(Več o zgoščenkah v kratkem)

Kot ste že uganili, na tem temelji struktura verige blokov. Blockchain je v bistvu povezan seznam in izgleda nekako takole:

Kaj so verige podjetij?

Blockchain je povezan seznam, ki vsebuje podatke in kazalnik zgoščevanja, ki kaže na prejšnji blok, s čimer ustvarja verigo. Kaj je kazalnik zgoščevanja? Kazalec zgoščevanja je podoben kazalcu, vendar namesto da vsebuje samo naslov prejšnjega bloka, vsebuje tudi razpršitev podatkov znotraj prejšnjega bloka. Ta majhen poteg je tisto, zaradi česar so verige blokov tako neverjetno zanesljive in privlačne.

Zapomnite si to točko, ker se bomo kmalu vrnili k njej.

Zdaj pa poglejmo nekaj najbolj zaželenih lastnosti tehnologije veriženja blokov, ki bi si jih podjetja želela.

Značilnosti tehnologije Blockchain

V tem poglavju bomo govorili o vseh značilnostih tehnologije veriženja blokov, ki bi jih velika podjetja želela vključiti v svoj sistem.

# 1 Decentralizacija

Najbolj očitna lastnost, ki bi si jo podjetje želelo od verig blokov, je decentralizacija. Običajna omrežna struktura je struktura “odjemalec-strežnik”.

Kako to deluje??

Kaj so verige podjetij?

Obstaja centraliziran strežnik. Vsi, ki se želijo povezati s strežnikom, lahko pošljejo poizvedbo, da dobijo zahtevane informacije. Internet deluje skoraj tako. Ko želite nekaj Googlati, pošljete poizvedbo Googlovemu strežniku, ki se vrne z zahtevanimi rezultati. Torej, to je sistem odjemalec-strežnik. V čem je težava tega modela??

Ker je vse odvisno od strežnika, je nujno, da strežnik ves čas deluje, da sistem deluje. To je ozko grlo. Zdaj pa predpostavimo, da bo glavni strežnik ne glede na razlog prenehal delovati, kar bo prizadeto. Poleg tega obstajajo tudi varnostni pomisleki. Ker je omrežje centralizirano, strežnik sam obravnava veliko občutljivih informacij o odjemalcih. To pomeni, da lahko vsakdo vdre v strežnik in pridobi te podatke. Poleg tega je tu še vprašanje cenzure. Kaj pa, če se strežnik odloči, da določen element (film, pesem, knjiga itd.) Ni prijeten in se odloči, da ga ne bo razširjal v svojem omrežju?

Torej, za nasprotovanje vsem tem težavam je nastala drugačna vrsta omrežne arhitekture. To je mreža, ki razdeli celotno delovno obremenitev med udeležence, ki so vsi enako privilegirani in se imenujejo “vrstniki”. Osrednjega strežnika ni več, zdaj obstaja več porazdeljenih in decentraliziranih vrstnikov. To je omrežje peer-to-peer.

Kaj so verige podjetij?

Vljudnost slike: InfoZones

Zakaj ljudje uporabljajo omrežje peer-to-peer?

Ena glavnih načinov uporabe enakovrednega omrežja je skupna raba datotek, imenovana tudi torrenting. Če želite za nalaganje uporabiti model odjemalca in strežnika, je običajno zelo počasen in v celoti odvisen od zdravja strežnika. Poleg tega je, kot smo rekli, nagnjen k cenzuri.

Vendar v sistemu peer-to-peer ni osrednjega organa in zato, če celo eden izmed vrstnikov v mreži izstopi iz dirke, imate še vedno več vrstnikov, s katerih lahko prenesete. Poleg tega zanj ne veljajo idealistični standardi centralnega sistema, zato ni nagnjen k cenzuri.

Če bi primerjali oba:

Kaj so verige podjetij?

Vljudnost slike: Quora

To je na kratko, kako tehnologija veriženja blokov dobi svojo decentralizirano naravo.

# 2 Nespremenljivost za zmanjšanje goljufij / korupcije

Kaj je nespremenljivost?

Nespremenljivost v kontekstu verige blokov pomeni, da ko je nekaj vneseno v verigo blokov, tega ni mogoče spreminjati.

Si predstavljate, kako dragoceno bo to za podjetja?

Predstavljajte si, koliko primerov poneverbe je mogoče uničiti, če ljudje vedo, da ne morejo “delati knjig” in se petljati po računih podjetij.

Razlog, zakaj blockchain dobi to lastnost, je kriptografska zgoščevalna funkcija.

Poenostavljeno povedano pomeni, da zgoščevanje pomeni, da vzamemo vhodni niz poljubne dolžine in damo izhod fiksne dolžine. V kontekstu kriptovalut, kot je bitcoin, se transakcije jemljejo kot vhod in se izvajajo skozi algoritem zgoščevanja (bitcoin uporablja SHA-256), ki daje izhod fiksne dolžine.

Poglejmo, kako deluje postopek razprševanja. Vnesli bomo določene vložke. Za to vajo bomo uporabili SHA-256 (algoritem varnega razprševanja 256).

Kaj so verige podjetij?

Kot lahko vidite, bo v primeru SHA-256 ne glede na to, kako velik ali majhen je vaš vhod, izhod vedno imel fiksno dolžino 256 bitov. To postane kritično, ko imate opravka z ogromno količino podatkov in transakcij. V bistvu si lahko, namesto da bi se spomnili vhodnih podatkov, ki bi bili lahko ogromni, zapomnite zgoščeno in sledite.

Kriptografska zgoščevalna funkcija je poseben razred zgoščevalnih funkcij, ki ima različne lastnosti, zaradi česar je idealna za kriptografijo. Obstajajo nekatere lastnosti, ki jih mora imeti kriptografska zgoščevalna funkcija, da se lahko šteje za varno. O njih lahko podrobno preberete v našem priročniku o zgoščevanju.

Obstaja samo ena lastnost, na katero se želimo osredotočiti danes. Imenuje se “Učinek plazu”.

Kaj to pomeni?

Tudi če vnesete majhno spremembo, bodo spremembe, ki se bodo odražale v zgoščeni obliki, velike. Preizkusimo z uporabo SHA-256:

Kaj so verige podjetij?

Vidiš to? Čeprav ste pravkar spremenili veliko črko prve abecede vnosa, poglejte, koliko je to vplivalo na izhodno razpršitev. Zdaj pa se vrnimo k prejšnji točki, ko smo gledali arhitekturo blokov. Rekli smo:

Blockchain je povezan seznam, ki vsebuje podatke in kazalnik zgoščevanja, ki kaže na prejšnji blok, s čimer ustvarja verigo. Kaj je kazalnik zgoščevanja? Kazalec zgoščevanja je podoben kazalcu, vendar namesto da vsebuje samo naslov prejšnjega bloka, vsebuje tudi razpršitev podatkov znotraj prejšnjega bloka.

Ta majhen poteg je tisto, zaradi česar so verige blokov tako neverjetno zanesljive in privlačne.

Zamislite si to za trenutek, heker napade blok 3 in poskuša spremeniti podatke. Zaradi lastnosti hash funkcij bo rahla sprememba podatkov drastično spremenila hash. To pomeni, da bodo kakršne koli manjše spremembe v bloku 3 spremenile zgoščevanje, ki je shranjeno v bloku 2, zdaj pa bodo spremenile podatke in zgoščevanje bloka 2, kar bo povzročilo spremembe v bloku 1 in tako naprej in tako naprej . To bo popolnoma spremenilo verigo, kar je nemogoče. Natanko tako blockchains dosežejo nespremenljivost.

# 3 Preglednost za povečanje odgovornosti

Eden najbolj zanimivih in napačno razumljenih konceptov v tehnologiji veriženja blokov je “preglednost”. Nekateri pravijo, da vam blockchain daje zasebnost, drugi pa, da je pregleden. Zakaj misliš, da se to zgodi??

No … identiteta osebe je skrita s kompleksno kriptografijo in jo predstavlja samo njen javni naslov. Torej, če bi iskali zgodovino transakcij osebe, ne boste videli »Bob je poslal 1 BTC«, temveč »1MF1bhsFLkBzzz9vpFYEmvwT2TbyCt7NZJ poslal 1 BTC «.

Naslednji posnetek transakcij z ethereumom vam bo pokazal, kaj mislimo:

Kaj so verige podjetij?

Čeprav je resnična identiteta osebe varna, boste še vedno videli vse transakcije, opravljene z njenim javnim naslovom. Ta raven preglednosti v finančnem sistemu še ni obstajala. Dodaja še dodatno in zelo potrebno raven odgovornosti, ki jo zahtevajo nekatere od teh največjih institucij.

Če poznate javni naslov enega od teh velikih podjetij, ga lahko preprosto prikažete v raziskovalcu in si ogledate vse transakcije, s katerimi so se ukvarjale. nekaj, s čimer se še nikoli niso ukvarjali.

Vendar to ni najboljši primer uporabe. Prepričani smo, da večina teh podjetij ne bo opravljala transakcij z uporabo kriptovalut, in tudi če to storijo, ne bodo opravila VSEH transakcij z uporabo kriptovalut. Kaj pa, če bi bila tehnologija veriženja blokov integrirana … recimo v njihovo dobavno verigo?

Odličen primer tega je živilska industrija. Če je kdaj obstajala panoga, ki zahteva preglednost, je to prehrambena industrija. Eno najbolj temeljnih vprašanj, ki bi si ga morali zastaviti vsakič, ko zaužijemo kateri koli živilski izdelek, je: “Od kod prihaja moja hrana?”

Vse več ljudi postaja vse bolj brezbrižnih do vira njihove hrane, kar povzroča veliko težav ne samo potrošnikom, temveč tudi dobaviteljem

Z uporabo verige blokov lahko spremljamo, od kod točno prihaja hrana in kdo so vsi vpleteni posredniki, ki skrbijo za našo hrano. Na ta način, če se določena serija posevkov okuži ali pokvari, bo lažje in hitreje najti in določiti vir okužbe.

# 4 Blockchain je cenejši

Da bi razumeli to točko, si oglejmo bančno industrijo. Harvard Business Review rekel to. “Blockchain bo storil finančnemu sistemu tisto, kar je internet storil medijem.”

Toda zakaj je temu tako? Poglejmo si eno največjih krajev, kjer banke izgubijo veliko denarja, predpisi KYC (Spoznaj svoje stranke). Tukaj je nekaj precej šokantnih statističnih podatkov, ki smo jih dobili iz tega članka.

 • Povprečna banka letno porabi 40 milijonov funtov za skladnost s KYC. Nekatere banke lahko porabijo do 300 milijonov funtov
 • JP Morgan naj bi za svoj oddelek za skladnost porabil do neverjetnih 1,6 milijarde funtov in zaposloval več kot 13.000 ljudi, da bi spremljali regulativne spremembe
 • 70% od 722 dopisnikov podjetij, ki so sodelovali v anketi agencije Reuters, je reklo, da lahko vkrcanje strank traja do dva meseca, medtem ko 10% trdi, da lahko traja celo štiri mesece.

Glavna krivca sta:

 • Neprestano spreminjajoče se ureditvene politike.
 • Drakonske metode, ki jih nekatere banke še vedno upoštevajo. Nekatere banke še vedno izvajajo postopek skladnosti s papirji.

Torej, kako bo tehnologija veriženja blokov spremenila ta prostor? No, to lahko deluje na dva načina.

Prvič, obstaja koncept samostojne identitete. Samo suverenost je ideja, da je posameznikova moralna pravica imeti lastništvo nad lastnim telesom in življenjem. Samo-suverena identiteta (SSI) je zdaj bolj kot kdaj koli prej kritična, saj ima vsako podjetje in subjekt spletno prisotnost. Toliko založenih identitet močno poveča možnosti za spletno prevaro ali slabo upravljanje identitete.

Z nalaganjem svoje identitete v verigo verig imate popoln in popoln nadzor nad sabo. Torej, kako bo to pomagalo pri KYC? Denimo, da morate odpreti račun v banki, vas bo banka preprosto prosila za dostop do vaše identitete namesto centralizirane tretje osebe.

Drugič, banke so lahko del lastnega zasebnega omrežja in verige blokov (več o tem kasneje). Recimo, da je Alice pri banki A izpolnila predpise KYC, nato pa lahko preprosto naložijo podrobnosti na verigo blokov. Ker veriga blokov ni v lasti osrednjega skladišča, lahko kdor koli, ki je del omrežja, naloži informacije in jih deli z vsemi ostalimi.

Recimo, da želi Alice odpreti račun v banki B. Namesto da bi začeli celoten postopek skladnosti iz nič, lahko preprosto dostopajo do verige blokov in dobijo zahtevane podatke KYC.

Protokol KYC v verigi blokov lahko pomaga pri delovanju znotraj bank in medbančnimi funkcijami:

 • Intra-Bank: KYC, ki ga je izvedla banka, lahko uporablja druga podružnica iste banke. To vodi do nemotenega prenosa storitev.
 • InterBank: KYC, ki ga izvaja ena banka, lahko druga banka enostavno uporabi.

Po poročilu, katerega soavtor je Santander, se ocenjuje, da bi tehnologija blockchain lahko samo zmanjšala infrastrukturne stroške bank do 20 milijard dolarjev na leto.

# 5 Blockchain je hitrejši

Opomba: Seveda razumemo, da je razširljivost in pretočnost velika težava pri verigi verig in kriptovalutah, kasneje pa jo bomo obravnavali, zakaj to ne bi smelo biti težava pri verigah podjetij..

Charley Cooper, generalni direktor konzorcija R3, meni, da je tržno financiranje idealen sektor, ki ga lahko veriga moti. Rekel je:

»Trgovinsko financiranje je očitno področje tehnologije veriženja blokov. Tako stara je, da jo uporabljajo s telefaksi in potrebujete fizični žig na papirju. “

Pravzaprav obstaja delujoči PoC o tem, kako lahko tehnologija veriženja blokov eksponentno zmanjša čas transakcij na teh območjih.

SAP je pred kratkim sodeloval z ATB Financial in fintech zagonskim podjetjem Ripple, da je poslal prvo mednarodno blockchain plačilo iz Alberte v Kanadi ReiseBank v Nemčiji. Banka je uporabila oblačno platformo SAP HANA in aplikacijo SAP Payment Engine, da bi izkoristila pionirsko omrežje blockchain Ripple.

Plačilo z blockchain v vrednosti 1000 USD (667 EUR), ki bi običajno trajalo od dva do šest delovnih dni, je bilo končano v približno 20 sekundah. Dokazilo o konceptu se je od takrat izboljšalo in transakcije lahko zaključimo v samo 10 sekundah.

Od 2-6 delovnih dni do 10 sekund. Zdaj je to motnja!

Javno vs zasebno Blockchains

Torej, zdaj, ko veste, zakaj bi podjetja morala preučiti integracijo verige blokov, moramo preučiti, kakšne verige verig naj bi integrirali. Obstajata dve vrsti verig blokov:

 • Javni blockchains
 • Zasebni blockchains

Preden se lotimo posameznih definicij in vidimo, kaj jih ločuje, pojdimo na podobnosti. Torej, kakšne so podobnosti med javnimi in zasebnimi verigami blokov:

 • Ker sta obe omrežji enakovrednih, obe ponujata decentraliziran ekosistem.
 • Vsako posamezno sodelujoče vozlišče mora prenesti kopijo verige blokov.
 • Blockchain je posodobljen s konsenznimi protokoli.
 • Obe verigi blokov zagotavljata nespremenljivost.

Javne verige

Vsi blockchaini, ki jih poznamo, so javni blockchain. Bitcoin in eter sta precej zagovarjala vzrok javnih verig blokov. Gotovo ste že uganili, zakaj se imenujejo javni blockchains.

So popolnoma odprti ekosistemi, kjer lahko v ekosistemu sodeluje vsakdo. V omrežje je vgrajen tudi spodbudni mehanizem, ki nagrajuje udeležence za temeljitejše sodelovanje v sistemu.

V redu, do zdaj se sliši kar dobro. Izkazalo pa se je, da so javni blockchaini izjemno nepraktični za poslovne namene. Naj vam povemo, zakaj.

 • Prvič, kot je bilo zelo dobro dokumentirano, imajo bloki v bitcoinih in ethereumu težave s shranjevanjem. bitcoin ima nekaj več kot 1 MB prostora na blok, kar preprosto ni dovolj za izvajanje vrste transakcij in shranjevanje podatkov, ki jih podjetja potrebujejo.
 • Potem imamo težave s pretokom, ki so bile precej dobro dokumentirane. bitcoin komaj upravlja 7-8 transakcij na sekundo. Čas potrditve bloka je 10 minut, kar samo poveča zakasnitev. Velika podjetja se morajo spopadati z milijoni transakcij na dan s skoraj 0 zakasnitvami.
 • Javne verige blokov, zlasti tiste, ki sledijo protokolu dokazovanja dela, kot je bitcoin, zahtevajo ogromno računske moči za reševanje težkih ugank.
 • Nazadnje je odprtost javnih verig sama po sebi v škodo. Premisli. Če imate podjetje, ki deluje na verigi blokov, do katere lahko dostopajo zlonamerni akterji in troli, ali bi resnično želeli vključiti tak sistem?

Zaradi teh razlogov javni blockchains niso praktična metoda za napredovanje podjetij.

Zasebne verige

Za razliko od javnih verig blokov veriga zasebnih verig ni odprta za vse. Ljudje, ki želijo sodelovati v zasebni verigi, morajo pridobiti dovoljenje. To je razlog, zakaj se te nekako verige verig imenujejo tudi »verige dovoljenj«.

Zaradi tega obstajajo omejitve glede vrste ljudi, ki lahko dejansko sodelujejo pri soglasju. Dostop za nove udeležence bi lahko omogočil:

 • Obstoječi udeleženci, ki sodelujejo v ekosistemu.
 • Regulirani organ.
 • Konzorcij.

Ko se subjekt pridruži ekosistemu, lahko igra vlogo pri vzdrževanju omrežja. Hyperledger Fabric Linux Foundation je primer dovoljenega izvajanja ogrodja verig blokov in eden izmed projektov Hyperledger, ki ga gosti Linux Foundation. Zasnovan je bil tako, da ustreza tem zahtevam podjetja.

Te zasebne verige so bile posebej zasnovane za potrebe podjetij in ponujajo veliko funkcij.

Zahtevane lastnosti Enterprise Blockchains

Oglejmo si nekatere značilnosti podjetja, ki jih bodo potrebovale za pravilno delovanje.

# 1 Visoka zmogljivost

Kot smo že povedali, se javne verige niti ne približujejo 100 transakcijam na sekundo. Če upoštevate dejstvo, da večina podjetij, kot so telekomunikacijski in kreditni procesorji, potrebuje 10.000 – 100.000 tps, to v resnici ni najbolj idealen scenarij.

Da bi dosegli tiste ravni tps, morajo verige blokov sprejeti arhitekturni pristop, ki:

 • Učinkovito ločuje različne naloge.
 • Uporablja asinhrone tokove.
 • Uporablja hitrejše konsenzne protokole.
 • Uporablja paralelizacijo
 • Izvede se v optimiziranih okoljih.

Hyperledger Fabric, projekt fundacije Linux, je že uveljavil nekatera od teh arhitekturnih načel. Zaupanja vredna strojna oprema, imenovana SGX, je tudi druga pot, ki jo je treba preučiti.

Obstaja še ena stvar, ki jo morajo imeti v mislih podjetniške verige blokov. Večina teh podjetniških PoC je imela med testnimi vožnjami le ducat udeležencev. Upoštevati je treba, da bo morala ustrezna dovoljena veriga sprejeti 100 udeležencev. Kot tak mora imeti učinkovit postopek vkrcanja.

# 2 Visoka odpornost

Podjetniške verige blokov morajo biti sposobne vrniti se iz izpadov in scenarijev potencialnih okvar. Da bi zagotovili visoko razpoložljivost, se morajo izogibati težavam, ki lahko vodijo do večjih izpadov. Da bi imel to stopnjo odpornosti, bi moral sistem domnevati, da se okvare zagotovo zgodijo, in mora biti pripravljen, da sistem v teh situacijah deluje..

Pomislite, kako tradicionalna poslovna programska oprema preživi sistemske okvare. Pogosto uporabljajo replikacijo in redundanco storitev, da se prepričajo, da ne pridejo do nizke razpoložljivosti. Podobno bi morale poslovne verige uvajati odvečna enakovredna vozlišča, storitve naročanja v gruče in posnemati druge delujoče mrežne komponente blokovne verige, da bi delovale brezhibno brez napak..

# 3 Zasebnost

Zasebnost in varnost sta očitno velika potreba po verigah blokov na ravni podjetja. Ker gre za verige dovoljenj, so vsi člani znani subjekti in so skrbno preverjeni, preden vstopijo v ekosistem.

V skladu s tem člankom Coindesk:

»Digitalni podpisi, ki se uporabljajo za vsa omrežna sporočila, omogočajo vsem vozliščem in odjemalcem, da preverijo pošiljatelja in potrdijo celovitost sporočila. To je povezano z varnostjo prevoza za preverjanje pristnosti komunikacijskih končnih točk in šifriranje prometa sporočil.

Poleg tega samodejna uporaba šifriranja za shranjene podatke dopolni najboljše postopke za šifriranje podatkov med prenosom in mirovanjem. Ko se ta temelj uporablja pregledno in vsesplošno za vse varne komunikacije in shranjene podatke iz glavne knjige, je to velik korak naprej pri ohranjanju celovitosti in varnosti omrežja blockchain, s čimer se prepreči večina hekerskih napadov.

Primeri podjetij, ki uporabljajo podjetniške verige blokov

Oglejmo si nekatere vodilne v panogi, ki želijo uvesti podjetniške verige verig.

Številne finančne institucije, kot so Santander, RBC, JP Morgan, Citibank, BNY Mellon in Goldman Sachs, izvajajo več prizadevanj, povezanih z blockchainom. Zaradi težav z regulacijo se testiranje verig blokov izvaja na merjen način.

Zainteresirane banke sodelujejo s konzorcijem R3, ki je namenjen bančništvu, več pa jih je tudi v konzorciju Hyperledger in ethereum Enterprise Alliance (EEA).

Torej, kaj pa plačilni procesorji, ki jih vprašate? Izkazalo se je, da so tudi pri izvajanju PoC blockchain globoki.

American Express želi uvesti program nagrajevanja strank, ki uporablja verigo blokov. Tudi novembra 2017 so napovedali, da bodo z Rippleom pomagali strankam pri pošiljanju sredstev iz ameriških bank britanskim podružnicam v Santanderju.

Visa je prav tako razkrila, da nameravajo uvesti svojo storitev plačevanja med podjetji, ki temelji na blockchain, imenovano “B2B Connect”. Mastercard je že maja 2016 zaprosil za patent za hitrejšo obdelavo plačil na osnovi verige blokov.

Da ne bi zaostala, se zdi, da je tudi avtomobilska industrija zelo navdušena nad izvajanjem verige blokov.

Volkswagen Financial Services in Renault sta leta 2017 vodila PoC-je, ki so testirali sledenje telematike vozil. To je izjemno zanimiv primer uporabe, ker se izkaže, da je tretjina prodanih rabljenih avtomobilov v Nemčiji manipulirala s števci kilometrov.

Zato sledijo podatkom o kilometrini vozila, zgodovini uporabe motorja, zgodovini popravil in vzdrževanja ter jih dajo na verigo blokov. To v bistvu zagotavlja, da ljudje natančno poznajo zgodovino in dejavnost vozila.

Zdi se, da je tudi letalska industrija nad blockchainom precej navdušena. Spomladi 2017 je Airbus skupaj z Blockchainom v Berkeleyju izvedel PoC za sledenje delov reaktivnega letala.

Zaključek: Enterprise Blockchains

Zdi se, da bodo podjetniške verige verig tu ostale. Vse več podjetij z različnih platform želi uveljaviti delujoč PoC, da bi motil njihove prostore. Če pogledamo ogromno pozitivnih sprememb, ki jih lahko ustvari blockchain, je enostavno razumeti, zakaj. Trenutno je treba opraviti še stroga testiranja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me