Litecoin VS Ethereum: [Izčrpen vodnik za primerjavo]

Litecoin VS Ethereum

Litecoin in Ethereum sta dva najbolj razburljiva projekta v kripto prostoru. Oba kovanca sta dosledno v prvih petih kovancih, ko gre za tržno kapitalizacijo. Čeprav sta oba projekta izjemno priljubljena, sta njuna glavna namena povsem drugačna. V priročniku Litecoin VS Ethereum si bomo ogledali razlike in podobnosti med temi projekti.

Kratek pregled Ethereuma

November 2013: Vitalik Buterin objavlja knjigo Ethereum

Ključni poudarki

 • Januar 2014: Razvoj platforme Ethereum je bil javno objavljen. Prvotno ekipo za razvoj Ethereuma so sestavljali Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio in Charles Hoskinson.
 • Avgust 2014: Ethereum konča svoj ICO in zbere 18,4 milijona dolarjev.
 • Maj 2015: »Olimpijski« Ethereum testnet je izdan.
 • 30. julij 2015: Izšla je prva faza razvoja Ethereuma, “Frontier”.
 • 14. marec 2016: Homestead, prva “stabilna” izdaja Ethereuma, je izšla na bloku 1.150.000.
 • Junij 2016: Zgodi se kramp DAO in Eter v vrednosti 50 milijonov dolarjev, kar je bilo takrat 15% celotnega etra v obtoku.
 • 25. oktober 2016: Ethereum Classic se oddalji od prvotnega protokola Ethereum.
 • 16. oktober 2017: Zgodi se posodobitev trde vilice Metropolis Byzantium.
 • 28. februar 2019: zgodi se posodobitev trde forke Metropolis Constantinople.

Na kratko Litecoin

Ključni poudarki

 • 7. oktober 2011: Charlie Lee je na GitHubu izdal odprtokodni odjemalec Litecoin.
 • 13. oktober 2011: Omrežje Litecoin začne delovati.
 • November 2013: Litecoin doseže tržno kapitalizacijo v višini milijarde dolarjev.
 • April 2014: Začenja se različica 0.8.7.1 Litecoin, ki je odpravila več napak.
 • Maj 2017: Litecoin aktivira protokol SegWit in Lightning.
 • 28. januar 2019: Charlie Lee navaja, da bo Litecoin poskušal biti zamenljiv z vključevanjem zasebnosti.

Osredotočili se bomo predvsem na štiri glavne kategorije razlik:

 • Namen
 • Rudarstvo
 • Pristojbine za plina in transakcije.
 • Interna ekonomija.

# 1 Litecoin VS Ethereum: Namen

Ko preučujemo razlike med projekti, je ključnega pomena preučiti namen in bistveno filozofijo, ki stoji za njimi. Zakaj sta torej sploh nastala Litecoin in Ethereum? Oglejmo si.

Litecoin

Charlie Lee, ustvarjalec Litecoina, je bil vedno odločen zagovornik Bitcoinov. Po njegovem mnenju, če je Bitcoin zlato, potem je Litecoin srebro. Zakaj je bil torej ustvarjen Litecoin? Trenutno obstaja nekaj težav, ki pestijo Bitcoin. Čeprav je bil ustvarjen izključno kot način plačila in shranjevanje vrednosti, obstajajo nekateri dejavniki, zaradi katerih je za običajne transakcije nepraktičen. Če rečem, Bitcoin je počasen. Ko se velikost omrežja povečuje, traja dlje časa, da dosežemo soglasje. To skupaj z 10-minutnim časom bloka strmo pade do 7 pretokov na sekundo.

Za odpravo teh težav je Litecoin dobil čas bloka 2,5 minute, kar je povečalo njegovo pretočnost na 56 transakcij na sekundo, kar je skoraj 8-krat več kot pretok Bitcoina. Kot je dejal Lee, je bil Litecoin ustvarjen kot enostaven način plačevanja med različnimi stranmi. Litecoin je trda vilica glavnega protokola Bitcoin.

Glavni cilj: biti decentraliziran način plačila za običajne transakcije

Ethereum

Po drugi strani Ethereum ni samo plačilni sistem. Ustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin meni, da ima blockchain več koristnosti kot le ponudnik plačilnih storitev. Buterin je menil, da lahko razvijalci s pomočjo tehnologije veriženja blokov na njej ustvarijo resnične aplikacije. To lahko storijo tako, da ustvarijo pametne pogodbe in jih izvršijo na vrhu Ethereuma.

Pametna pogodba je računalniška koda, ki se izvaja na vrhu verige blokov in vsebuje sklop pravil, po katerih se udeleženci pogodbe dogovorijo za medsebojno interakcijo. Obstajajo nekatere značilnosti pametnih pogodbenih interakcij:

 • Udeleženci pametne pogodbe lahko neposredno komunicirajo med seboj brez potrebe po posredniku ali tretji osebi.
 • Vsak korak pametne pogodbe je mogoče izvesti šele po izvedbi neposrednega prejšnjega koraka.
 • Pametna pogodba deluje kot načrt za decentralizirano aplikacijo (DApp).
 • Vsa vsebina in podatki znotraj DApp niso v lasti ene same entitete.

Glavni cilj: Ethereum želi biti decentraliziran, globalni superračunalnik, ki bo razvijalcem po vsem svetu dal računalniško moč za izdelavo njihovih aplikacij

# 2 Litecoin VS Ethereum: Rudarstvo

Druga točka razlike med njima je način njihovega rudarjenja.

Litecoin rudarstvo

Ker je Litecoin trda vilica protokola Bitcoin, uporablja protokol soglasja za dokaz o delu (POW). Ideja POW je, da rudarji s svojo računsko močjo rešujejo kriptografsko trde uganke. Rudar, ki reši težavo, doda nov blok v verigo blokov in v zameno dobi blokovsko nagrado.

Bitcoin za svoje rudarske namene uporablja algoritem razprševanja SHA-256. Kmalu so rudarji odkrili, da lahko eksponentno povečajo svojo rudarsko moč s povezovanjem in oblikovanjem rudarskih bazenov z vzporedno obdelavo.

Pri vzporedni obdelavi so programska navodila razdeljena med več procesorjev. S tem se čas delovanja tega programa zmanjša in v bistvu to počnejo rudarski bazeni.

Sestavljanke SHA 256 zahtevajo veliko procesorske moči, kar je povzročilo specializirana “specifična integrirana vezja, imenovana ASIC”. Edini namen, ki so mu služili ti ASIC, je bil rudarjenje bitcoinov.

Ti rudarski bazeni bi imeli celoten pogon ASIC-ov, izrecno zasnovanih za rudarjenje bitcoinov.

 • Rudarstvo, kot ga je prvotno predvideval Satoshi, naj bi bil zelo demokratičen proces. Zamisel je bila, da bi vsak povprečen Joe lahko sedel za svoj prenosnik in prispeval k sistemu tako, da bi postal rudar. Vendar z naraščanjem obratov ASIC povprečni Joesi nimajo možnosti konkurirati velikim podjetjem.
 • Vsak bazen lahko poveča svojo rudarsko moč z nakupom več ASIC-jev. Ko bazen postane močnejši, lahko izkoplje več blokov in nato prejme več nagrad. Z nagrado lahko bazen kupi več ASIC-jev. Zdaj je to težava:

  Litecoin vs Ethereum

  Na zgornjem grafikonu je prikazana razpršenost bitkoinov v hashrate. Kot lahko vidite – BTC.com, AntPool, Poolin in SlushPool skupaj imajo 51-odstotni hashrate na trgu. Teoretično gledano lahko prevzamejo celotno verigo blokov.

Da bi preprečil to centralizacijo, Litecoin uporablja algoritem zgoščevanja Scrypt.

Kaj je Scrypt?

Scrypt je bil sprva imenovan “s-crypt”, vendar se izgovarja kot “script”. Čeprav ta algoritem uporablja algoritem SHA 256, so njegovi izračuni precej bolj serializirani kot SHA-256 v bitcoinih. Vzporeditev izračuna tako ni mogoča.

Kaj to pomeni?

Recimo, da imamo dva procesa A in B.

V bitcoinih bo ASIC-jem mogoče hkrati narediti A in B, tako da jih vzporedno vzpostavijo.

V Litecoinu pa boste morali zaporedoma narediti A in nato B. Če jih poskusite vzporediti, postane potreben pomnilnik preveč preveč primeren.

Scrypt se imenuje “težava s pomnilnikom”, saj glavni omejevalni dejavnik ni surova procesorska moč, temveč pomnilnik. Prav to je razlog, zakaj paralelizacija postane problem. Vzporedno izvajanje petih trdih pomnilniških procesov zahteva petkrat več pomnilnika. Zdaj lahko seveda obstajajo naprave, ki vsebujejo tone pomnilnika, vendar dva učinka ta učinek omilita:

 • Običajni ljudje lahko tekmujejo tako, da namesto superspecializiranih ASIC-ov kupijo preproste vsakodnevne pomnilniške kartice.
 • Pomnilnik funta za funt je dražji za izdelavo kot razpršilni čipi SHA-256.

Scrypt je bil namenoma zasnovan tako, da zagotavlja, da je rudarstvo dostopno in demokratizirano, kolikor je mogoče. Vendar pa je nedavno podjetji, kot sta Zeus in Flower Technology, uspelo ustvariti Scicpt ASIC. To bi na žalost pomenilo propad njihovih sanj o demokratiziranem rudarstvu.

Rudarstvo Ethereuma

Ethereum trenutno uporablja mehanizem soglasja POW za rudarstvo, vendar se želijo s mehanizmom Casper Protocol preusmeriti na mehanizem Proof-of-share (POS)..

Z dokazilom o vložku bo celoten rudarski postopek navidezen in rudarje zamenjal s potrjevalci.

Postopek bo deloval tako:

 • Potrjevalci bodo morali nekaj svojih kovancev zakleniti.
 • Po tem bodo začeli preverjati bloke. Pomen, ko bodo odkrili blok, za katerega menijo, da ga je mogoče dodati v verigo, ga bodo potrdili tako, da bodo nanj stavili.
 • Če se blok doda, bodo potrjevalci prejeli nagrado, sorazmerno z njihovimi stavami.

Litecoin Vs Ethereum

Kot lahko vidite, je protokol POS veliko bolj prijazen do virov kot POW. V programu POW morate zapraviti veliko virov, da bi se strinjali s protokolom, to je zapravljanje virov zaradi zapravljanja virov.

Casper je POS protokol, s katerim se je Ethereum odločil. Medtem ko je bila v njeni ekipi zasedena celotna ekipa, je Vlad Zamfir pogosto zaslužen za “Casperjev obraz”.

Zasluga za sliko: Blocknomi.

Torej, kako se Casper razlikuje od drugih protokolov Proof of Stake?

Casper je uvedel postopek, s katerim lahko kaznujejo vse zlonamerne elemente. Tako bi deloval POS pod Casperjem:

 • Preverjevalci položijo del svojih etrov kot vložek.
 • Po tem bodo začeli preverjati bloke. Pomen, ko bodo odkrili blok, za katerega menijo, da ga je mogoče dodati v verigo, ga bodo potrdili tako, da bodo nanj stavili.
 • Če se blok doda, bodo potrjevalci prejeli nagrado, sorazmerno z njihovimi stavami.
 • Če pa validator deluje zlonamerno in poskuša storiti “nič na kocki”, mu bodo takoj izrečeni opomin in celoten vložek.

Kot lahko vidite, je Casper zasnovan tako, da deluje v nezaupljivem sistemu in je bolj bizantinsko toleranten do napak.

Kdor bo ravnal zlonamerno / bizantinsko, bo nemudoma kaznovan z odrezanim vložkom. Tu se razlikuje od večine drugih POS protokolov. Zlonamerni elementi imajo kaj izgubiti, zato je nemogoče, da ne bi bilo nič na kocki.

Brezhibno izvajanje Casperja in Proof Of Stakea bo ključnega pomena, če se Ethereum namerava povečati.

# 3 Litecoin VS Ethereum – Transakcijske provizije v primerjavi s plinom

Stroški transakcij Litecoin

Torej, kako transakcija deluje v sistemu POW?

Vse transakcije so v mempolu. Rudarji lahko poberejo transakcije in jih postavijo v bloke, ki so jih minirali. V trenutku, ko je transakcija vstavljena v blok, se ta izpolni. Ker rudarji opravljajo tako kritično nalogo, je pomembno, da jih pravilno spodbudimo. Za vsako transakcijo, ki jo vstavijo v blok, bodo nagrajeni s transakcijsko provizijo.

Litecoin vs Ethereum

V povprečju na Litecoin porabite 0,05 USD za transakcijo na transakcijo.

Ethereum Gas

Ethereum pa ne uporablja provizij za transakcije, temveč plinski sistem. Plin je enota, ki meri količino računalniškega napora, potrebnega za izvedbo določenih operacij.

Vse pametne pogodbe, ki se izvajajo v EVM, so kodirane z uporabo trdnosti (Ethereum namerava v prihodnosti preiti na Vyper iz Solidity.) Vsaka vrstica kode v trdnosti zahteva določeno količino plina, da se izračuna.

Spodnja slika je vzeta s strani Ethereum Yellowpage in jo lahko uporabimo za grobo predstavo o tem, koliko določena navodila stanejo na plin.

Litecoin vs Ethereum

Vljudnost slike: Ethereum rumeni papir

Da bomo bolje razumeli, kako deluje plin v Ethereumu, uporabimo analogijo. Recimo, da se odpravite na potovanje. Preden to storite, sledite naslednjim korakom:

 • Pojdite na bencinsko črpalko in določite, koliko bencina želite natočiti v avto.
 • Ta bencin napolnite v avtu.
 • Bencinski črpalki plačate znesek, ki jim ga dolgujete za bencin.

Zdaj pa potegnimo vzporednice z Ethereumom.

Avto je operacija, ki jo želite izvesti, na primer bencin ali pametna pogodba.

Plin je v redu… .plin.

Bencinska črpalka je vaš rudar.

Denar, ki ste jim ga plačali, so provizije rudarjev.

Vse operacije, ki jih uporabniki želijo izvesti v ethereumu, morajo zagotavljati plin za naslednje:

 • Za kritje njegovih podatkov, ki so tudi notranji plin.
 • Pokriti celoten izračun.

Litecoin vs Ethereum

Povprečne provizije za transakcije na dan v Ethereumu v našem naboru podatkov znašajo 0,105 USD. 2. maja je povprečna provizija za transakcije dosegla 0,2 USD. Sicer je znašala večinoma 0,05 do 0,1 USD.

# 4 Litecoin VS Ethereum: Notranja ekonomija

V tem poglavju bomo govorili o enem najosnovnejših konceptov v ekonomiji – ponudbi in povpraševanju. Več povpraševanja in manjša ponudba več bo cena izdelka. Graf ponudbe in povpraševanja je videti nekako takole:

Litecoin vs Ethereum

Sladka točka, kjer se obe krivulji sekata, je ravnotežje. Koncept ponudbe in povpraševanja je preprost:

 • Če povpraševanje po sredstvu naraste, se cena dvigne.
 • Če se povpraševanje po sredstvu zmanjša, potem se cena zniža.
 • Če se ponudba poveča, se bo povpraševanje po sredstvu zmanjšalo, kar pomeni, da se bo cena znižala.
 • Če ponudba pade, potem povpraševanje po sredstvu naraste in cena naraste.

Litecoin

Ko je bil Bitcoin prvič izdan, je imel omejitev 21 milijard kovancev. V zgodnjih letih so rudarji zlahka kopali te kovance in dobili so nagrado v višini 50 BTC, vsakič ko so izkopali blok. Po vsakih 210.000 blokadah se nagrada prepolovi in ​​trenutno znaša 12,5 BTC.

Po drugi strani ima Litecoin največ 84 milijard kovancev. Trenutno je blokovna nagrada 25 LTC in se prepolovi na vsakih 840.000 kovancev. Ker je rudarjem lažje, je rudarstvo v omrežju eksponentno težje. Prepolovitev blokovske nagrade, ko veriga narašča, je način, da zagotovite, da dobava traja dlje časa.

Ethereum

Za razliko od Bitcoina in Litecoina Ethereum nima omejitve tržne omejitve. Ethereum poskuša biti platforma za decentralizirane storitve, zato niso imeli omejene ponudbe. Block nagrada Ethereuma se je zmanjšala s 3 ETH na 2 ETH v skladu s protokolom Ethereum-Improvement-Protocol (EIP) 1234. Ker je blokovna nagrada tako nizka v primerjavi z Litecoinom in Bitcoinom, celotna ponudba Ethereuma ne bo ušla izpod nadzora.

Dnevna cena v USD

Litecoin

Litecoin vs Ethereum

V našem naboru podatkov je povprečna cena Litecoina 75,35 USD. Cena LTC je 3. in 4. maja dvakrat presegla 77 dolarjev.

Ethereum

Litecoin vs Ethereum

Cena Ethereuma je bila v našem naboru podatkov nad 160 USD. Dvakrat je presegel 166 dolarjev. Povprečna cena etra je bila 163,78 USD.

Litecoin VS Ethereum: dnevni Hashrate v THash / s

Litecoin

Litecoin vs Ethereum

Dnevni hashrate Litecoin je v našem naboru podatkov dvakrat presegel 350 THash / s. Povprečni hashrate v našem naboru podatkov je 341,69 THash / s.

Ethereum

Litecoin vs Ethereum

Razširjeni heterat Ethereuma je od 3. maja presegel 150 THash / s. V našem naboru podatkov je hashrate 4. maja dosegel najvišjo vrednost 157,29 THash / s. Povprečni hashrate omrežja je bil 153,61 THash / s.

Čas blokade (v minutah)

Litecoin

Litecoin vs Ethereum

V našem naboru podatkov je čas blokade Litecoin trajal med 2,30 in 2,45 min. Povprečni čas bloka našega nabora podatkov je 2,48 min.

Ethereum

Litecoin vs Ethereum

Večina blokov Ethereuma je trajala med 0,224 – 0,226 min. 1. maja je čas blokade Ethereum dosegel vrh 0,24 min. Povprečni čas blokade v našem naboru podatkov je 0,228 min.

Litecoin VS Ethereum: Kovanci, poslani v zadnjih 24 urah

Litecoin

Litecoin vs Ethereum

Vsak dan je bilo v našem naboru podatkov poslanih več kot 200 milijonov Litecoinov. 6. maja je bilo poslanih 273,88 milijona Litecoinov, medtem ko je bilo 5. maja najnižjih 155,06 milijona Litecoinov. V povprečju je bilo poslanih 220,29 milijona litecoinov.

Ethereum

Litecoin vs Ethereum

Vsak dan je bilo v našem naboru podatkov poslanih več kot 300 milijonov eterjev. 6. maja je bilo poslanih 500,72 milijona eterjev. V našem naboru podatkov je bilo povprečno vsak dan poslanih 385,38 milijona.

Litecoin VS Ethereum: Število poslanih transakcij na dan

Litecoin

Litecoin vs Ethereum

Pet od šestih dni v našem naboru podatkov je imelo več kot 20.000 transakcij v 24 urah. 5. maja je bilo zabeleženih 19.099 transakcij. V našem naboru podatkov je bilo povprečno dnevno poslanih 21.943 transakcij.

Ethereum

Število transakcij je 1. in 6. maja preseglo 700.000, 6. maja pa je bilo največ 706.135. Vsak dan v našem naboru podatkov je bilo več kot 620.000 transakcij na dan. Povprečno število poslanih transakcij v našem naboru podatkov je 661.329. Kot lahko vidite, je Ethereum veliko bolj zaposlen kot Litecoin, ko gre za število transakcij na dan.

Litecoin VS Ethereum: Zaključek

Naj kupim Litecoin ali Ethereum?

Torej, katero bi morali kupiti med Litecoinom in Ethereumom? Litecoin je starejši projekt in ima več plačilnih pripomočkov kot Ethereum. Ethereum pa je pametna pogodbena platforma, ki ima več uporabnosti kot le plačilni protokol. Verjamemo, da bi morali vlagati v oboje, saj oba prinašata zanimive možnosti. Litecoin je koristen pri dnevnih transakcijah, medtem ko Ethereum pomaga pri ustvarjanju decentraliziranega ekosistema.

Litecoin vs Ethereum

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map