Preberite, kaj so Bitcoin vilice? [Vodnik po korakih]

Bitcoin vilice?

Posodobljeno maj 2019

TLDR: Bitcoin vilice so različno opredeljene kot spremembe protokola bitcoin omrežja ali kot situacije, ki se zgodijo, “kadar imata dva ali več blokov enako višino bloka”. A vilice vpliva na veljavnost pravil.

Hitro vprašanje, preden začnemo.

Pojdite v Google in poiščite, koliko kripto je poimenovano »Bitcoin *nekaj* «. Ne bo trajalo dolgo, bo pa izjemno razsvetljujoče. Verjetno boste naleteli na Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Private, Bitcoin Unlimited, Bitcoin XT itd.

V tem priročniku bomo razumeli to norost. Vendar pa ni dovolj samo vedeti, katere so vsake od teh vilic. Vedeti moramo, zakaj so se te vilice sploh pojavile.

Za to se moramo ponovno seznaniti z razpravo o razširljivosti.

Bitcoin vilice: popolnoma izčrpen vodnik

Če želite izvedeti več o bitcoinih, preden se lotimo tega, se udeležite našega tečaja.

Kako delujejo Bitcoin transakcije?

Bitcoin je uvedel neznani moški / ženska / skupina, ki se imenuje psevdonim Satoshi Nakamoto, v svojem, zdaj že legendarnem, raziskovalnem prispevku “Bitcoin: Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Bitcoin je zagotavljal enakovreden decentraliziran sistem digitalnih valut. Celoten sistem bitcoinov deluje zaradi dela skupine ljudi, imenovane “rudarji”.

Kaj torej počnejo ti rudarji? Dve največji dejavnosti, ki jih opravljata, sta:

 • Rudarstvo za bloke.
 • Dodajanje transakcij v bloke.

Rudarstvo za bloke

Vsi rudarji s svojo računalniško močjo iščejo nove bloke, ki jih dodajo v verigo blokov. Postopek sledi protokolu “dokaz o delu” in ko je nov blok odkrit, rudarji, odgovorni za odkritje, dobijo nagrado, ki je trenutno določena na 12,5 bitcoinov (prepolovi se po vsakih 210.000 blokih), vendar to ni edina spodbuda, ki jo imajo rudarji.

Dodajanje transakcij blokom

Ko skupina rudarjev odkrije in izkoplje nov nov blok, postanejo začasni diktatorji tega bloka. Recimo, da mora Alice Bobu poslati 5 bitcoinov, ona mu fizično ne pošilja denarja, rudarji pa morajo to transakcijo dejansko dodati v bloke v verigi in šele potem se ta transakcija šteje za končano. Za dodajanje teh transakcij v bloke lahko rudarji zaračunajo provizijo. Če želite, da se vaša transakcija hitro doda v te bloke, lahko rudarjem tako rekoč daste višjo provizijo za “cut line”.

Da je transakcija veljavna, jo je treba dodati bloku v verigi. Vendar pa takrat nastopi težava, ima blok v verigi omejitev velikosti 1 mb in naenkrat gre za toliko transakcij. To je bilo že obvladljivo, potem pa se je zgodilo nekaj, zaradi česar je bila to velika težava, bitcoin je zaslovel!

Problem razširljivosti Bitcoin, ki je prav tako pomemben?

Da, bitcoin je postal priljubljen in s tem je prišla tudi vrsta težav. Na tem grafu lahko vidite število transakcij na mesec:

Bitcoin vilice: Popolnoma izčrpen vodnik po Blockgeeksu

Vir slike: Wikipedia

Kot lahko vidite, se število mesečnih transakcij samo povečuje in s trenutno omejitvijo velikosti bloka 1 MB lahko bitcoin obvlada le 4,4 transakcije na sekundo. Ko so Bitcoin prvič ustvarili, so razvijalci načrtovali omejitev velikosti 1 MB, ker so želeli zmanjšati število neželenih transakcij, ki lahko zamašijo celotno bitcoin omrežje.

Ker pa se je število transakcij hitro povečevalo, se je povečevala tudi stopnja polnjenja blokov. Bolj pogosto kot ne, so ljudje dejansko morali počakati, da so bili ustvarjeni novi bloki, da bodo lahko njihove transakcije potekale. To je ustvarilo zaostanek transakcij, pravzaprav je edini način, da svoje transakcije razvrstite po prednostnih nalogah, plačati dovolj visoko transakcijsko provizijo, da rudarje privabite in spodbudite, da dajo prednost vašim transakcijam..

S tem je bil uveden sistem „nadomestitev s plačilom“. V bistvu tako deluje. Recimo, da Alice pošilja 5 bitcoinov Bobu, vendar transakcija zaradi zaostanka ne gre. Transakcije ne more “izbrisati”, ker se enkrat porabljeni bitcoini ne morejo več vrniti. Lahko pa opravi še eno transakcijo 5 bitcoinov z Bobom, tokrat pa s transakcijskimi provizijami, ki so dovolj visoke, da spodbudijo rudarje. Ko rudarji v transakcijo vnesejo njeno transakcijo, bo tudi prepisala prejšnjo transakcijo in jo razveljavila.

Medtem ko je sistem “nadomestilo s provizijo” donosen za rudarji, je precej neprijetno za uporabnike, ki jim to morda ni tako dobro. Pravzaprav je tukaj graf čakalne dobe, ki jo mora uporabnik prestati, če je plačal najnižje možne provizije za transakcije:

Bitcoin vilice: Popolnoma izčrpen vodnik po Blockgeeksu

Vljudnost slike: Business Insider.

Če plačate najnižje možne provizije za transakcijo, boste morali počakati na srednji čas 13 minut, da bo vaša transakcija šla skozi.

Reševanje vprašanja razširljivosti

Zdaj je vprašanje razširljivosti na papirju zelo preprosta rešitev. Če je težava v tem, da blok ni dovolj velik, da bi lahko zajel več transakcij, preprosto povečajte njegovo velikost!

Vendar pa ni tako enostavno, kot to, in to vprašanje je precej povzročilo toliko različnih bitcoin vilic. Skupnost Bitcoin je bila razdeljena na dva dela in oba sta se zavzela za in proti povečanju velikosti bloka.

Argumenti za povečanje velikosti bloka

 • Povečanje velikosti bloka dejansko koristi rudarju: povečana velikost bloka bo pomenila povečanje transakcij na blok, kar bo posledično povečalo število provizij za transakcije, ki jih lahko rudar naredi z rudarjenjem bloka.
 • Bitcoin mora rasti bolj in biti bolj dostopen “navadnemu človeku”. Če se velikost bloka ne bo spremenila, obstaja resnična možnost, da se bodo provizije za transakcije zvišale. Ko se to zgodi, ga navaden človek nikoli ne bo mogel uporabiti in ga bodo uporabljale izključno samo bogate in velike korporacije. To nikoli ni bil namen bitcoinov.
 • Spremembe se ne bodo zgodile naenkrat, sčasoma se bodo zgodile. Največji strah ljudi, ko gre za spremembo velikosti bloka, je, da bo hkrati prizadetih preveč stvari, kar bo povzročilo večje motnje. Vendar ljudje, ki se »zavzemajo za povečanje velikosti«, menijo, da je to neutemeljen strah, saj bo večina sprememb obravnavana v določenem časovnem obdobju.
 • Veliko povečanja velikosti blokov je že veliko in ljudje, ki se ne ujemajo s časom, bodo morda ostali za seboj.

Argumenti proti povečanju velikosti bloka

 • Rudarji bodo izgubili spodbudo, ker se bodo provizije za transakcije zmanjšale: Ker se bodo velikosti blokov povečale, bodo transakcije enostavno vstavljene, kar bo znatno znižalo transakcijske provizije. Obstaja bojazen, da bi to lahko spodbudil rudarje in se lahko preselili na bolj zelene pašnike. Če se število rudarjev zmanjša, bo to zmanjšalo skupno hitrost razpršitve bitcoinov.
 • Bitcoinov ne bi smeli uporabljati za vsakdanje namene: Nekateri člani skupnosti ne želijo, da se bitcoin uporablja za redne vsakdanje transakcije. Ti ljudje menijo, da imajo bitcoin večji namen kot zgolj običajna vsakodnevna valuta.
 • Povzročila bo večjo centralizacijo: Ker se bo velikost omrežja povečala, se bo povečala tudi količina procesorske moči, potrebne za rudarstvo. To bo odstranilo vse majhne rudarske bazene in dalo rudarske moči izključno velikim bazenom. To pa bo povečalo centralizacijo, kar je v nasprotju z bistvom bitcoinov.
 • Skupnost bo razdelila: Povečanje velikosti bloka bo v sistemu neizogibno povzročilo vilice, ki bodo naredile dva vzporedna bitcoina in s tem razdelile skupnost. To lahko uniči harmonijo v skupnosti. Pravzaprav je to pomembna točka, ki jo moramo preučiti že zdaj.

Dilema vilic

Eden največjih razlogov, zakaj si marsikdo ne želi, da bi se velikost bloka povečala, je dilema o vilicah. Natančneje, povečanje velikosti bloka bo vodilo do trde vilice. Ne skrbite, povedali vam bomo, kaj pomeni “trda vilica” in “mehka vilica”. Pred tem pa razumimo, kaj pomeni “vilica” v kontekstu verige blokov.

Vilica je stanje, pri katerem se stanje verige blokov spreminja v verige, kjer ima del omrežja drugačen pogled na zgodovino transakcij kot drug del omrežja. To je v bistvu tisto, kar je vilica, je razlika v perspektivi stanja verige blokov.

Kot smo že omenili, obstajata dve vrsti vilic:

 • Mehke vilice.
 • Hard Fork.

Kaj je mehka vilica?

Kadar je treba verigo posodobiti, obstajata dva načina: mehka vilica ali trda vilica. Soft fork predstavljajte posodobitev programske opreme, ki je združljiva z nazaj. Kaj to pomeni? Denimo, da v prenosnem računalniku uporabljate MS Excel 2005 in želite odpreti preglednico, vgrajeno v MS Excel 2015, jo lahko še vedno odprete, ker je MS Excel 2015 združljiv z nazaj.

AMPAK, ko sem rekel, da obstaja razlika. Vse posodobitve, ki jih lahko uživate v novejši različici, vam v starejši različici ne bodo vidne. Če se spet vrnemo k analogiji MS excel, recimo, da obstaja funkcija, ki omogoča vstavljanje GIF-jev v preglednico v različici iz leta 2015, teh GIF-ov pa ne boste videli v različici iz leta 2005. V bistvu boste videli celotno besedilo, GIF pa ne.

Kaj je trda vilica?

Glavna razlika med mehko in trdo vilico je v tem, da ni združljiva z nazaj. Ko je enkrat uporabljen, ni več nobene poti nazaj. Če se ne pridružite nadgrajeni različici verige blokov, potem ne boste dobili dostopa do nobene nove posodobitve ali komunicirali z uporabniki novega sistema. Pomislite na PlayStation 3 in PlayStation 4. V PS4 ne morete igrati iger PS3 in PS4 iger PS3..

whathappensinafork

Andreas Antonopoulos tako opisuje razliko med trdo in mehko vilico: »Če bi se vegetarijanska restavracija odločila, da bo v svoj jedilnik dodala svinjino, bi to veljalo za trdo vilico. če bi se odločili, da bodo dodali veganske jedi, bi lahko vsi, ki so vegetarijanci, jedli vegansko, ni treba, da ste veganski, da bi tam jedli, še vedno bi lahko bili vegetarijanski in tam bi jedli meso, zato je to mehka vilica . “

V redu, torej zdaj veste o različnih argumentih za in proti povečanju velikosti blokov. Poznate tudi razliko med mehko in trdo vilico.

Zdaj je čas, da vstopimo v različne Bitcoin Forks

Bitcoin jedro

Bitcoin vilice

Ključni poudarki

 • 31. oktober 2008: Objavljena knjiga o bitkoinih.
 • 3. januar 2009: Izkopan je Genesis Block.
 • 12. januar 2009: Prva Bitcoin transakcija.
 • 16. december 2009: Izšla je različica 0.2.
 • 6. november 2010: Tržna kapitalizacija presega milijon USD.
 • Oktober 2011: Bitcoin prvič vilice ustvari Litecoin.
 • 3. junij 2012: Blok 181919, ustvarjen s 1322 transakcijami. Je največji blok doslej.
 • Junij 2012: lansiranje Coinbase.
 • 27. september 2012: Ustanovljena je bitcoin fundacija.
 • 7. februar 2014: Mt. Gox kramp.
 • Junij 2015: BitLicense se vzpostavi. To je eden najpomembnejših predpisov o kriptovalutah.
 • 1. avgust 2017: Bitcoin se spet razcepi in oblikuje Bitcoin Cash.
 • 23. avgust 2017: SegWit se aktivira.

Najprej začnemo z najbolj razširjeno uporabo Bitcoina, Bitcoin Core. Po navedbah Bitcoin.org,

»Bitcoin Core je programiran za odločanje, kateri blockchain vsebuje veljavne transakcije. Uporabniki Bitcoin Core sprejemajo transakcije samo za to verigo blokov, zaradi česar je Bitcoin blockchain, ki ga želijo uporabljati vsi ostali. “

Bitcoin jedro izda programsko stranko, imenovano Bitcoin core, ki jo sestavljata tako programska oprema s polnim vozliščem za popolno preverjanje verige blokov kot tudi denarnica Bitcoin.

Ko gre za debato o velikosti blokov, je bila rešitev Bitcoin Core Segwit namesto neposrednega povečanja velikosti. Po njihovem mnenju je boljša rešitev, ker bi bila Segwit mehka vilica v nasprotju s trdo vilico..

Segwit uporablja stranske verige za shranjevanje podatkov o podpisih stran od glavne verige bitcoinov.

Sidechain je kot koncept že nekaj časa v bitcoin krogih. Ideja je zelo neposredna; imate vzporedno verigo, ki poteka skupaj z glavno verigo. Stranska veriga bo pritrjena na glavno verigo preko dvosmernega čepa.

Takole je izgledala začetna ideja Blockstreama o verigi Bitcoin in stranski verigi:

Bitcoin vilice: Popolnoma izčrpen vodnik po Blockgeeksu

Vljudnost slike: Bitcoin Magazine

Dr. Peter Wiulle, ki je bil del ekipe Blockstream, je mislil, da bo tej stranski verigi dodal dodatno funkcijo.

Ta funkcija bi vključevala podatke o podpisih vseh transakcij in jih ločevala od glavne verige v procesu. Ta funkcija bi se imenovala Ločena priča alias Segwit.

Takole bi izgledal blok, ko implementira Segwit:

spremembeinabitcoinblock

Z odstranitvijo podatkov o podpisih iz transakcij je z enim kamnom ubil dve ptici, prostor bloka se je izpraznil in transakcije so postale voljne. Vendar je bilo treba delati še na eni stvari. Aktivacija Segwita je bila mogoča le s trdo vilico, čemur so se vsi želeli izogniti. Razvijalci so želeli preučiti alternative mehkih vilic. Takrat je Luke Dashjr dosegel zlato.

Segwit kot mehke vilice

Da bi segwit uporabili kot mehko vilico, so morali razvijalci pripraviti dve genialni novosti. Ti so naslednji:

 • Podatke o podpisu razporedite v stranske verige v obliki drevesa Merkle.
 • Del podatkov o podpisu shranite v novem delu bloka.

S tem ne le zagotovili, da je bila izvedba Segwita mehka vilica, ampak je tudi povečala omejitev velikosti bloka. To je bil velik preboj, vendar niso bili vsi zadovoljni s to rešitvijo. Pravzaprav je to neposredno privedlo do nastanka Bitcoin Cash, o katerem bomo govorili kasneje.

Toda preden to storimo, moramo preveriti nekaj zgodnjih Bitcoin vilic.

Mesečna analiza BTC / USD

Po padcu s konca decembra 2017 je Bitcoin pred kratkim videl tri zaporedne bikovske mesece po šestih ravnih medvedjih mesecih. Aprila 2019 so biki prvič po novembru 2018 uspeli preseči raven 5.600 dolarjev.

Najnovejše cene BTC

bitcoin vilice

Cena BTC-ja se je v zadnjih 6 dneh gibala med 5200 in 5350 ameriškimi dolarji, preden se je 3. maja prebila čez 5.600 ameriških dolarjev.

Število transakcij na dan

bitcoin vilice

V zadnjih dneh se je število dnevnih transakcij gibalo med 350.000 in 400.000. Vendar je 2. maja število dnevnih transakcij preseglo 450.000.

Skupna vrednost transakcije na dan (v BTC)

bitcoin vilice

Skupne provizije za transakcije so 30. aprila in 3. maja presegle 80 BTC. V našem naboru podatkov so povprečne provizije za transakcije znašale 69,33 BTC, zdaj pa si oglejmo nekaj zgodnjih Bitcoin Forks.

Bitcoin XT

Bitcoin vilice: Popolnoma izčrpen vodnik po Blockgeeksu

Bitcoin XT je bil prva pomembna vilica protokola Bitcoin in se je soočil s široko medijsko pokritostjo. Mike Hearn je konec leta 2014 zagnal programsko opremo, da bi vključil nekatere spremembe, ki jih je predlagal Bitcoin Coreu. Njegov predlog za izboljšanje bitcoinov (BIP 64) je pozval k dodajanju „majhne razširitve protokola P2P, ki izvaja iskanje UTXO glede na niz izhodišč..

Preprosteje povedano, želel je povečati število Bitcoin transakcij s 7 / sek na 24 / sek in način, kako je to želel storiti, je bil tako:

 • Povečanje velikosti bloka z 1 mb na 8 mb.
 • Poskrbite, da se bo velikost bloka samodejno podvojila vsaki dve leti.

Ta vilica bi bila v celoti aktivirana, ko bi 75% rudarjev odobrilo spremembe.

XT je v zgodnjih fazah pridobil veliko zanimanja, saj je konec poletja 2015 svojo programsko opremo uporabljalo več kot 1000 vozlišč, vendar so obresti kmalu začele upadati, saj prag 75% ni bil dosežen do začetka leta 2016, najzgodnejšega datuma prehoda.

Bitcoin vilice: Popolnoma izčrpen vodnik po Blockgeeksu

Slika: Število aktivnih vozlišč Bitcoin XT prek coin.dance.

Stvari, ki jih je treba upoštevati:

 • XT je dosegel vrh 1.080 vozlišč 24. avgusta 2015.
 • Trenutno sta v omrežju le 2 vozlišči.

Bitcoin Classic

Bitcoin vilice: Popolnoma izčrpen vodnik po Blockgeeksu

Čeprav poskus Bitcoin XT ni uspel, so nekateri člani skupnosti še vedno menili, da je povečanje velikosti pot naprej. Tako je nastal Bitcoin Classic, katerega namen je bil povečati velikost blokov z 1 na 2 MB, v primerjavi z 8 MB.

Tako kot XT, je tudi Classic videl začetno zanimanje za približno 2000 vozlišč, ki uporabljajo programsko opremo, vendar je število sčasoma močno upadlo.

Bitcoin vilice: Popolnoma izčrpen vodnik po Blockgeeksu

Slika: Število aktivnih vozlišč Bitcoin Classic prek coin.dance.

10. novembra 2017 je Bitcoin Classic prenehal z delovanjem in izjavil, da „Bitcoin Cash je zdaj edino upanje, da Bitcoin postane razširljiv. “

Bitcoin Unlimited (BU)

Bitcoin vilice: Popolnoma izčrpen vodnik po Blockgeeksu

Bitcoin Unlimited, podobno kot XT in Classic, je vilica Bitcoin Core, vendar za razliko od teh dveh Unlimited nima nastavljene omejitve. Bitcoin Unlimited svojim uporabnikom daje moč, da izberejo katero koli velikost bloka, s katero želijo iti. Omejitev, ki doseže večinsko soglasje v omrežju, bi bila nova omejitev velikosti blokov.

Bitcoin Unlimited je med drugim našel podporo pri Roger Ver, Antpool, bitcoin.com, BTC.TOP, GBMiners in ViaBTC. Preverimo število aktivnih vozlišč skozi čas z uporabo Bitcoin Unlimited prek coin.dance.

Bitcoin vilice: Popolnoma izčrpen vodnik po Blockgeeksu

Kot lahko vidite, je v grafu nekaj zelo opaznih padcev. Ti padci so se zgodili zaradi nekaterih težav, ki so pestile Bitcoin Unlimited.

 • Zaradi napake v BU je Bitcoin.com 2. februarja 2017 izkopal neveljaven blok.
 • Vozlišča BU so 14. marca 2017 padla s 780 na 370, potem ko so vozli napadli zaradi hrošča.
 • 70% vozlišč BU se je zrušilo zaradi uhajanja pomnilnika 24. aprila.
 • 70% vozlišč BU je 8. maja spet odšlo brez povezave. Po besedah ​​razvijalca Andrea Suisanija se je to zgodilo zaradi protokola Xthin.

Razvijalci Bitcoin Unlimited še vedno vzdržujejo izdajo svoje programske opreme, ki deluje na Bitcoin Cash, imenovano “BU Cash”.

Bitcoin XT, Bitcoin Classic in Bitcoin Unlimited so vilice programske opreme Bitcoin Core. Kar bomo videli zdaj, so trdi viri same kriptovalute Bitcoin.

Torej, brez nadaljnjih besed, začnimo z ….

Bitcoin Gold (BTG)

Bitcoin vilice: Popolnoma izčrpen vodnik po Blockgeeksu

whathappensinafork

Bitcoin Gold je trda vilica BTC, ki se je zgodila v bloku 491407, 24. oktobra 2017. Razlog, zakaj se je ta vilica zgodila, je bila zaznana Bitcoinova rudarska centralizacija.

Bitcoin sledi protokolu Dokazilo o delu in opravlja ASIC rudarstvo. Zaradi tega imajo ljudje in organizacije, ki si lahko privoščijo hitrejše in zmogljivejše ASIC-je, običajno boljše možnosti za rudarstvo kot drugi.

Kot rezultat tega bitcoin ni tako decentraliziran, kot si želi. Preverimo graf porazdelitve hashrate:

Bitcoin vilice: Popolnoma izčrpen vodnik po Blockgeeksu

Kot lahko vidite, je več kot 50% Bitcoin hashrate v lasti samo treh rudarskih bazenov.

Zato je prišlo do Bitcoin Gold, ki namesto sha-256 uporablja algoritem trde opreme v pomnilniku kot algoritem za preverjanje dela. Zaradi te majhne prilagoditve ASIC-ji ne morejo kopati BTG, lahko pa jih preko GPU-jev.

Druga “zanimiva” stvar, ki jo je naredila ekipa BTG, je bila post-mining. Tik po vilicah so izkopali 100.000 kovancev s hitrim rudarjenjem 8000 blokov po 12,5 BTG na blok. Ti kovanci so bili uporabljeni za dva namena:

 • Večina jih je bila dana v “obdaritev” in bodo uporabljena za rast in raziskave ekosistema.
 • 5% od 100.000 kovancev je bilo namenjenih kot bonus za ekipo.

51% napad

Kljub njihovi filozofiji pa je Bitcoin Gold trpel 51-odstotni napad. Kot rezultat, so bili prisiljeni v trdo vilico, da so decentralizirali rudarsko razpršeno moč.

Mesečna analiza BTG / USD

Mesečne analize BTG / USD kažejo, da so imeli tri zaporedne bikovske seje zapored. V zadnjih treh mesecih so največ pridobili aprila.

Najnovejše cene BTG

Najnovejše cene BTG

V našem naboru podatkov je cena BTG v treh zadnjih sejah presegla 16,40 USD. Cena je bila večinoma v razponu od 16 do 17 USD. Povprečna cena v naboru podatkov je 16,33 USD.

Najnovejši hašrati BTG (v MH / s)

whathappensinafork

Kot lahko vidimo, je hashrate Bitcoin Gold bistveno nižji od Bitcoin-ovega. V našem naboru podatkov je hashrate BTG samo dvakrat presegel 3 MH / s. Povprečni hashrate BTG v našem naboru podatkov je 3,01 MH / s.

Skupne provizije za transakcije (v USD)

whathappensinafork

Zgornji graf prikazuje celoten znesek transakcijskih provizij, poslanih na dan v našem naboru podatkov v USD. Kot lahko vidimo, so skupne provizije za transakcije dvakrat presegle 3,5 USD. Povprečna skupna provizija za transakcije, poslana v našem naboru podatkov, znaša 3,08 USD.

Dnevni znesek trgovine (v BTG)

spremembeinabitcoinblock

V našem naboru podatkov je dnevni znesek trgovanja samo enkrat presegel 1000 BTG in to 3. maja. Na splošno je v štirih od šestih dni presegel 800 BTG. Povprečni znesek Bitcoin Gold, poslanega v našem naboru podatkov, je 882,17 BTG.

Bitcoin Private (BTCP)

Bitcoin vilice: Popolnoma izčrpen vodnik po Blockgeeksu

whathappensinafork

Bitcoin Private hardfork je potekal 28. februarja 2018 v bloku 511346. BTCP je združitev ZClassic in Bitcoin. ZClassic sam je vilica ZCash-a, ki jo je razvil razvijalec verig blokov Rhett Creighton.

BTCP ima dve značilnosti, zaradi katerih se precej razlikuje od Bitcoina:

 • Najprej uporablja ZClassic-ov algoritem trdega enakovrednega pomnilnika, zaradi česar je odporen na ASIC.
 • Drugič, uporabnikom omogoča, da ustvarijo javne ali zasebne naslove. Zasebni naslovi delujejo z uporabo zk-SNARKs.

Zk-Snarks je kratica za „Nič znanja, jedrnati neinteraktivni argument znanja“. Njegova uporaba v sodobni tehnologiji veriženja blokov je izjemna.

Dokazi o ničelnem znanju so nastali v osemdesetih letih prejšnjega stoletja po zaslugi raziskovalcev MIT-a Shafija Goldwasserja, Silvia Micalija in Charlesa Rackoffa. Delali so na težavah, povezanih z interaktivnimi dokaznimi sistemi, kjer si Prover izmenjuje sporočila s preveriteljem (več o preizkuševalcih in preveriteljih kasneje), da jih prepriča, da poznajo določen dokaz, ne da bi navedel, kakšno znanje je to.

Da bo dokaz o ničelnem znanju deloval, mora izpolnjevati določene parametre:

 • Popolnost: Če je trditev resnična, jo lahko poštenega preveritelja prepriča pošteni preveritelj.
 • Zvočnost: Če je preizkuševalec nepošten, preveritelja ne more prepričati v trdnost izjave z lažjo.
 • Nič znanja: Če je izjava resnična, preveritelj ne bo vedel, kaj je izjava dejansko.

BTCP Nedavne vrednosti

whathappensinafork

Cena Bitcoin Private je v veliki meri nihala med 0,20 in 0,25 USD. Edina izjema je bila 30. aprila, ko je šla vse do 0,315 USD. Povprečna cena BTCP v našem naboru podatkov je 0,23 USD.

Zadnji 24-urni zvezki

whathappensinafork

24-urni obseg BTCP močno niha. 3. maja je zabeležil kar 3.977 dolarjev, 29. aprila pa 214.123 dolarjev. V povprečju je doseženi obseg transakcij znašal 89.265,50 USD.

Nedavni hašrati (v MSol / s)

whathappensinafork

V našem naboru podatkov je hitrost razpršitve 2. in 3. maja presegla 2 MSol / s z 2,54 MSol / s oziroma 2,38 MSol / s. Povprečje hashrateja v našem naboru podatkov je 1,88 MSol / s.

Bitcoin Cash

Bitcoin vilice: Popolnoma izčrpen vodnik po Blockgeeksu

bitcoin vilice

Najuspešnejša vilica Bitcoin doslej je Bitcoin Cash.

Takole se opredeljuje spletna stran projekta Bitcoin Cash: »Bitcoin Cash je elektronski gotovinski denar za internet. Popolnoma je decentraliziran, nima centralne banke in za delovanje ne zahteva tretjih oseb, ki jim zaupajo. ” Ste opazili poudarek na besedah ​​”peer-to-peer elektronska gotovina”? To je narejeno po načrtu, ker je primarna motivacija obstoja bitcoin gotovine odvisna zgolj od izvedbe več transakcij, kot poudarja Jimmy Song v svojem članku Medium.

Bitcoin Cash (BCH) je zelo podoben Bitcoinu, vendar ima nekaj zelo opaznih razlik:

 • Velikost bloka je 8 mb.
 • Ne bo imel Segwita.
 • Ne bo imel funkcije »nadomesti s plačilom«.
 • Imel bo zaščito pred predvajanjem in brisanjem.
 • Ponuja način za prilagoditev težav z dokazovanjem dela hitreje kot običajni interval prilagajanja težav z blokom iz leta 2016, ki ga najdemo v Bitcoinu.

Ker je BCH rezultat hardforka, je vsak, ki je imel BTC, dobil enako količino kovancev v BCH, PREDLOŽENO, da ni imel svojih BTC na borzah in je imel v času hardforka svoje zasebne ključe. Zdaj pa pojdimo skozi nekatere zanimive značilnosti Bitcoin Casha.

Kako Bitcoin Cash preprečuje ponovne napade?

Ena najboljših lastnosti Bitcoin Casha je, kako obkroža eno največjih težav, s katero se lahko sooči katera koli kriptovaluta po forkingu, ponovnem napadu.

Kaj je ponovni napad?

Ponovni napad je prenos podatkov, ki se zlonamerno ponovi ali odloži. V okviru verige blokov prevzame transakcijo, ki se zgodi v enem bloku, in jo zlonamerno ponovi v drugi verigi blokov. Npr. Alice pošilja Bocu 5 BTC, v ponovljenem napadu pa mu bo poslala tudi 5 BCH, čeprav tega nikoli ni mislila storiti.

Torej, kako Bitcoin gotovina preprečuje ponovne napade? (podatki povzeti iz odgovora Andreja Chowa pri izmenjavi skladov)

 • Uporaba redefiniranega algoritma sighash. Ta algoritem sighash se uporablja samo, če je zastavica sighash nastavljena na bit 6. Te transakcije bi bile neveljavne v verigi, ki ni UAHF, saj bo drugačen algoritem označevanja povzročil neveljavne transakcije.
 • Uporaba izhoda OP_RETURN, ki ima za podatke niz »Bitcoin: Peer-to-Peer Electronic Cash System«. Vsaka transakcija, ki vsebuje ta niz, bodo bitcoin denarna vozlišča do 530.000. bloka štela za neveljavno. V bistvu lahko pred tem blokom svoje kovance razdelite tako, da najprej izvedete transakcije v verigi, ki ni UAHF, z izhodom OP_RETURN, nato pa drugo transakcijo v verigi UAHF.

Mesečni grafikon BCH / USD

whathappensinafork

Tako kot Bitcoin in Bitcoin Gold je imel Bitcoin Cash tudi tri zaporedne bikovske mesece. Februar, marec in april so bili vse bolj bikovski.

BCH nedavne cene (v USD)

Bitcoin Cash je v našem naboru podatkov dvakrat presegel 270 USD. 30. aprila je dosegel najnižjo vrednost (v našem naboru podatkov) 243,54 USD. V našem naboru podatkov je bila cena v povprečju 262,83 USD.

Povprečni hašrat Bitcoin Cash

bitcoin vilice

Povprečni hashrate je strmo padel okoli 29. in 30. aprila, nato pa se je dvignil. Trije zadnji dnevi v našem naboru podatkov so bili povpr. razpon hashrate med 2,30 in 2,32 EH / s.

Skupne transakcijske provizije na dan (v USD)

bitcoin vilice

Podatki, ki izstopajo že od samega začetka, so 29. aprila, ko je bilo poslanih neverjetnih 746,61 USD skupnih provizij za transakcije. Poleg tega skupne provizije za transakcije niti enkrat niso presegle 200 USD. Povprečna skupna provizija za transakcije, poslana v našem naboru podatkov, znaša 249,72 USD

Obseg transakcij (v milijonih)

bitcoin vilice

Skupni obseg transakcij je v štirih od šestih dni v našem naboru podatkov presegel 3 milijone. Najvišji obseg transakcij je dosegel 2. maja s 3,39 milijona dolarjev, 28. aprila pa najnižjih 2,04 milijona dolarjev. Na splošno je povprečni obseg transakcij 3,055 milijona dolarjev.

Dnevni znesek trgovine (v BCH)

whathappensinafork

Tu imamo znesek BCH, s katerim se je trgovalo na dan. Razen 28. aprila je bilo v petih od šestih dni v našem naboru podatkov več kot 40.000 BCH, s čimer je 3. maja dosegel vrh 57.053. V našem naboru podatkov je bilo povprečno dnevno poslanih 46.932,50 BCH.

Novembra 2018 se je protokol Bitcoin Cash razdelil na Bitcoin ABC (zdaj znan kot Bitcoin Cash) in Bitcoin SV.

Bitcoin SV

whathappensinafork

whathappensinafork

Kot smo že omenili, se je Bitcoin Cash razdelil na Bitcoin ABC in Bitcoin SV.

 • Bitcoin ABC: Bitcoin Adjustable Block Size Cap je taborišče, ki ga vodita Roger Ver in izvršni direktor Bitmaina Jihan Wu
 • Bitcoin SV: Bitcoin Satoshi’s Vision vodita Craig Wright (ki trdi, da je Satoshi Nakamoto) in milijarder Calvin Ayre, lastnik največjega bazena BCH, CoinGeek.

Zakaj se je zgodil ta razkol? Predvsem iz dveh razlogov:

 • Velikost bloka.
 • Spremembe Bitcoin skripta.

Velikost bloka

Bitcoin ABC želi omejitev bloka 32 mb, medtem ko Bitcoin SV želi omejitev bloka 128 mb, kar je skoraj 4-krat več kot nadgrajena velikost bloka Bitcoin ABC.

Spremembe skripta

Kot morda že veste, se Bitcoin transakcije kodirajo s pomočjo “Script”. Imamo podroben dvodelni vodnik, ki vam bo pomagal razumeti, kako deluje skript.

Nekaj, česar si morate tukaj zapomniti, je skript namensko preprost in vsestranski jezik. To ni zelo funkcionalen jezik Turing-Complete, kot je trdnost, ki se uporablja za ustvarjanje pametnih pogodb. Edini namen Scripta je, da daje obrazec Bitcoin transakcijam.

Avgusta 2018 je Bitcoin ABC v skriptu Bitcoin Cash predstavil dve novi opcode s trdimi vilicami. Te opcode so:

 • OP_CHECKDATASIG
 • OP_CHECKDATASIGVERIFY

Te opcode so v Bitcoin Cash v bistvu vnesle funkcionalnost, podobna pametni pogodbi, tako da so transakcijam omogočile preverjanje in potrjevanje podpisa na zunanjem sporočilu, ki prihaja iz zaupanja vrednega zunanjega vira podatkov ali preročišča..

Ta sprememba ni bila sprejemljiva za Bitcoin puriste.

Po njihovem mnenju te opkode in funkcionalnosti nikoli niso bile del prvotne vizije Satoshi Nakamoto. Želeli so Bitcoin Cash, ki je bil čim bližje prvotnemu načrtu. Zato se je rodil Bitcoin SV.

Bitcoin SV teh novih opcode ne bo uporabljal. Dejansko bo uporabil dve originalni optični kodi Satoshi (OP_LSHIFT in OP_RSHIFT), ki sta bili onemogočeni v novi različici Bitcoin Cash.

Aprila 2019 je Craig Wright poslal več tožb ljudem, ki so ga preizkusili, ker je trdil, da je Satoshi Nakamoto. Ta poteza je povzročila, da je Wright prejel široko kritiko, ki je sčasoma privedla do izmenjav, kot sta Binance in Kraken da jih odstranimo s seznama.

Mesečna analiza Bitcoin SV

whathappensinafork

Po bikovem mesecu februarju je BSV marca in aprila doživel dva medvedja meseca.

Najnovejše cene BSV (v USD)

whathappensinafork

Cene BSV so se v danem naboru podatkov gibale med 52,50 in 55 USD. 28. aprila je BSV dosegel vrh (v našem naboru podatkov) 54,72 USD. Povprečna cena zgoraj je 53,75 USD.

Skupno zvišanje stroškov na dan (v USD)

whathappensinafork

Graf izračuna skupne provizije za transakcije (v dolarjih) na dan. 29. aprila je bilo poslanih neverjetnih 140,73 ameriških dolarjev skupnih provizij za transakcije, kar je skoraj desetkrat več, kot so jih poslali kateri koli drugi dan (v našem naboru podatkov). Na dan je bilo poslanih povprečno 37,16 USD skupnih provizij za transakcije.

Dnevni kovanci BSV, s katerimi se trguje

whathappensinafork

Bitcoin vilice: sklep

Torej imaš.

Ta vodnik vam mora pojasniti različne projekte “Bitcoin X”, ki trenutno potekajo po trgu.

Ideja tega priročnika ni bila demonizirati nobenega konkretnega projekta. Želeli smo samo povečati zavest in zmanjšati zmedo.

Upamo, da ste v njem našli vrednost!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map