Odkar je Satoshi Nakamoto izdal Bitcoin knjigo in vsem predstavil tehnologijo veriženja blokov. Od takrat se zdi, da je tehnologija veriženja blokov pridobila svoje življenje in je postala predmet zanimanja najrazličnejših podjetij. Številna podjetja so začela poslovati z novim poslovnim modelom, ki temelji na verigi blokov. V tem članku bomo govorili o uspešnih implementacijah blockchain poslovnih modelov.

Tradicionalni poslovni modeli

Poslovni model je modni izraz, ki se uporablja za razlago načrta / strategije, da mora podjetje ustvariti dobiček s prodajo izdelka ali storitve. Poslovni model vsebuje oris načrtov podjetja za proizvodnjo izdelka ali storitve in njegovo trženje. Različna podjetja bodo uporabila poslovni model, ki najbolj ustreza njihovim potrebam. Obstajajo štirje tradicionalni poslovni modeli:

 • Proizvajalec
 • Distributer
 • Prodajalec
 • Franšiza

Proizvajalec

Ta poslovni model se vrti okoli ustvarjanja izdelka. Izdelek je lahko ustvarjen iz nič iz naravnih virov ali pa lahko proizvajalec sestavi montažne komponente za izdelavo novega izdelka, na primer avtomobilov. Proizvodno podjetje lahko sledi dvema podmodeloma. Lahko je bodisi „od podjetja do potrošnika“, kjer lahko svoje izdelke prodajajo neposredno potrošnikom.

Druga možnost vključuje oddajo prodajnega vidika postopka drugemu podjetju, ki je znano kot model med podjetji ali B2B. V tem modelu proizvajalci prodajo svoj izdelek trgovcem, ki skrbijo za prodajo.

Distributer

Blockchain poslovni modeli

Poslovni model Distributer izdelek kupi od proizvajalca in ga nato proda končnim uporabnikom ali prodajalcu. V tipični dobavni verigi so proizvajalci izvor, medtem ko so distributerji posredniki, ki proizvajalce povežejo s svojimi končnimi uporabniki ali trgovino na drobno..

Prodajalec

Blockchain poslovni modeli

Trgovci na drobno so trgovine z opeko in malto ali spletna mesta za e-trgovino, ki zbirajo izdelke proizvajalca neposredno ali prek distributerja. Trgovci na drobno so lahko verige po vsej državi ali pa so lahko samostojne trgovine, ki jih upravlja en sam subjekt. Trgovci strankam zelo enostavno in enostavno kupujejo izdelke, ki jih želijo.

Franšiza

Blockchain poslovni modeli

Franšizni poslovni model lahko vključuje katerega koli od zgoraj omenjenih poslovnih modelov, tj. Proizvodnjo, distribucijo ali prodajo na drobno. Vsakdo lahko kupi franšizo, ki ima lahko prednosti in slabosti. Glavna prednost je, da ima franšiza v sebi že vse poslovne procese in protokole. Na drugi strani je glavna pomanjkljivost pomanjkanje prilagodljivosti.

To bi vam moralo predstaviti tradicionalne poslovne modele, ki so obstajali doslej. Vse od pojava tehnologije veriženja blokov pa smo videli številne nove poslovne modele. Torej, preden nadaljujemo, razberemo, kaj je veriga blokov.

Kaj je Blockchain?

Blockchain poslovni modeli

Blockchain je, najpreprosteje rečeno, časovno žigosana serija nespremenljivih zapisov podatkov, ki jih upravlja skupina računalnikov, ki niso v lasti nobenega subjekta. Vsak od teh blokov podatkov (tj. Blok) je zavarovan in vezan drug na drugega s pomočjo kriptografskih načel (tj. Verige).

Tri lastnosti tehnologije veriženja blokov, ki bo pomagala motiti sistem upravljanja dobavne verige, so:

 • Decentralizacija
 • Nespremenljiv
 • Preglednost

# 1 Decentralizacija

Ideja decentralizacije je v samem bistvu tehnologije veriženja blokov. To pomeni, da vsi podatki, ki so shranjeni znotraj verige blokov, niso v lasti ene centralizirane enote, ampak jih delijo vsi, ki so del omrežja te verige blokov.

# 2 Nespremenljivost

Nespremenljivost pomeni nedotakljivost. Podatkov, ki jih vstavite v verigo blokov, ni mogoče spreminjati. Si predstavljate, kako dragoceno je to za sodobno industrijo in podjetja, ki morajo biti ves čas pozorna na kibernetsko varnost? Blockchain doseže nespremenljivost s pomočjo kriptografskih zgoščevalnih funkcij.

# 3 Preglednost

Eden najbolj vznemirljivih in napačno razumljenih konceptov v tehnologiji veriženja blokov je “preglednost”. Nekateri pravijo, da vam blockchain daje zasebnost, drugi pa, da je pregleden. Zakaj misliš, da se to zgodi??

No … identiteta osebe je skrita s kompleksno kriptografijo in jo predstavlja samo njen javni naslov. Torej, če bi iskali zgodovino transakcij osebe, ne boste videli »Bob je poslal 1 BTC«, temveč »1MF1bhsFLkBzzz9vpFYEmvwT2TbyCt7NZJ poslal 1 BTC«.

Naslednji posnetek transakcij Ethereum vam bo pokazal, kaj mislimo:

Blockchain poslovni modeli

Čeprav je resnična identiteta osebe varna, boste še vedno videli vse transakcije, opravljene z njenim javnim naslovom. Ta raven preglednosti v finančnem sistemu še ni obstajala. Dodaja še dodatno in zelo potrebno raven odgovornosti, ki jo zahtevajo nekatere od teh velikih institucij.

Če poznate javni naslov enega od teh velikih podjetij, ga lahko zgolj z vidika kriptovalut vstavite v raziskovalec in si ogledate vse transakcije, s katerimi so se ukvarjali. To jih prisili, da so pošteni, nekaj s katerimi se še nikoli niso imeli opravka.

Potreba po poslovnih modelih Blockchain

Z blockchainom lahko organizacije spremenijo svoje poslovanje v platformo za decentralizacijo, ki lahko spremeni način njihovega poslovanja. Spreminja posamezne elemente, tok transakcij, dobička in zagotavlja tudi rast. Za pravilen uspeh morajo ti modeli zagotoviti, da koristijo tako zaposlenim v podjetju kot končnim uporabnikom.

Zdaj se moramo vprašati, kako natančno lahko uporabimo verigo blokov v svojem poslu?

 • V verigi blokov lahko shranite podatke, ki jih ni mogoče spreminjati.
 • Številna podjetja so izkoristila preglednost verige blokov, da bi povečala funkcionalnost svojih dobavnih verig.
 • Mnogi so verigo blokov povezali z umetno inteligenco, da bi ustvarili svoj decentraliziran model umetne inteligence.

Na koncu si oglejmo še nekatere poslovne modele blockchain.

Model # 1: Model uporabnega žetona

Blockchain poslovni modeli

Kakšna je opredelitev pripomočka? Uporabnost pomeni skupno zadovoljstvo, ki ga prejme poraba blaga ali storitev. Model uporabnega žetona poganja funkcionalnost njihovega poslovanja z uporabo žetonov. Ripple in Stellar sta odlična primera tovrstnih modelov. Banke, ki so del njihove mreže, lahko olajšajo prenos sredstev z uporabo žetonov XRP ali XLM. Glede na William Mougayar, uporabnost žetona ima tri pomembne lastnosti:

 • Vloga
 • Lastnosti
 • Namen

Ti trije so zaprti v trikotnik in izgledajo takole:

Blockchain poslovni modeli

Vsaka vloga žetona ima svoj nabor funkcij in namena, ki so podrobno opisani v naslednji tabeli:

Blockchain poslovni modeli

Oglejmo si vsako vlogo, ki jo lahko prevzame žeton:

 • Prav: Z lastništvom določenega žetona imetnik dobi določeno količino pravic znotraj ekosistema. Npr. če bi imeli v lasti kovance DAO, bi lahko imeli znotraj DAO glasovalne pravice, da bi se odločili, kateri projekti bodo financirani in kateri ne.
 • Izmenjava vrednosti: Žetoni ustvarjajo notranji gospodarski sistem v okviru samega projekta. Žetoni lahko kupcem in prodajalcem pomagajo pri trgovanju z vrednostjo znotraj ekosistema. To uporabnikom omogoča pridobitev nagrad po zaključku določenih nalog. To ustvarjanje in vzdrževanje posameznih notranjih gospodarstev je ena najpomembnejših funkcij žetonov.
 • Cestnina: Prav tako lahko deluje kot cestninski prehod za uporabo posebnih funkcij določenega sistema. Npr. v Golemu morate imeti GNT (golemske žetone), da dobite dostop do prednosti superračunalnika Golem.
 • Funkcija: Žeton lahko imetnikom tudi omogoči, da obogatijo uporabniško izkušnjo v okviru določenega okolja. Npr. V Brave (spletni brskalnik) bodo imetniki BAT (žetoni, ki se uporabljajo v Brave) dobili pravice za obogatitev izkušnje strank z uporabo njihovih žetonov za dodajanje oglasov ali drugih storitev, ki temeljijo na pozornosti na platformi Brave..
 • Valuta: Lahko se uporablja kot hranilec vrednosti, ki se lahko uporablja za izvajanje transakcij znotraj in zunaj določenega ekosistema.
 • Zaslužki: Pomaga pri pravični porazdelitvi dobička ali drugih s tem povezanih finančnih koristi med vlagatelji v določenem projektu. Pomislite na vložke bazenov v Cardanu.

Da bi ta model učinkovito deloval, mora izvorni žeton prevzeti čim več vlog. Več kot lahko žeton označi, več uporabnosti in vrednosti bo vnesel v ekosistem

Model # 2: Blockchain kot storitev

Blockchain in decentralizirani ekosistem sta na splošno lahko zastrašujoča za novinca. Model Bloachain-as-a-a-service (BaaS) ponuja storitev, pri kateri lahko stranke podjetja vse strašne zaledne stvari oddajo zunanjim izvajalcem, medtem ko se osredotočajo samo na zunanjo stran. Ponudniki BaaS ponujajo storitve, kot so preverjanje pristnosti uporabnikov, upravljanje zbirk podatkov, oddaljeno posodabljanje in potisna obvestila (za mobilne aplikacije), shranjevanje v oblaku in gostovanje.

Blockchain poslovni modeli

Google Firebase in Microsoft Azure sta primera ponudnikov BaaS.

Pogled globlje v BaaS

Blockchain poslovni modeli

Blockchain poslovni modeli

Recimo, da imate spletno podjetje in ste ustvarili briljantno spletno mesto, ki bo zagotovo dobilo veliko zadetkov. Če se odločite za njegovo gostovanje iz računalnika ali strežnika, boste morali bodisi sami opraviti vsa vzdrževalna dela (kar je lahko dolgotrajno) bodisi najeti osebje, ki vam ga lahko naredi (kar je lahko drago).

Namesto toliko stresa lahko preprosto nabavite storitve zunanjega ponudnika spletnega gostovanja, kot sta Amazon Web Services ali HostGator. V zameno za plačilo bodo poskrbeli za vsa vprašanja glede infrastrukture in vzdrževanja.

BaaS deluje podobno kot druga možnost in vam omogoča, da se osredotočite na svojo osnovno funkcionalnost spletnega mesta. Njihove storitve vključujejo podporne dejavnosti, kot so upravljanje pasovne širine, pravilno dodeljevanje virov, zahteve glede gostovanja in varnostne funkcije, kot je preprečevanje poskusov vdora.

Pomen BaaS

BaaS ne bo težko poklicati kot potrebnega katalizatorja, ki bo privedel do širšega in globljega prodora tehnologije veriženja blokov v različnih industrijskih sektorjih in podjetjih. Pomislite, podjetnik, katerega posel zahteva integracijo verige blokov, je imel pred BaaS samo naslednje možnosti:

 • Najem strokovnjakov za veriženje blokov. Ki so zelo redki in dragi.
 • Izobražite svoje obstoječe osebje o tehnologiji veriženja blokov, kar vam bo vzelo veliko časa in denarja.
 • Lahko preprosto nehate. Zdaj to v resnici ne bo nikomur pomagalo.

Tudi če vam še vedno uspe dvigniti verigo blokov, se boste morali ukvarjati z vsem vzdrževanjem. Torej, zakaj ga preprosto ne bi dodelili strokovnjakom?

Mnoga velika verodostojna podjetja so že začela ponujati svoje storitve BaaS:

 • Microsoft ima na svoji platformi Azure modul BaaS.
 • IBM ima svoj BaaS, ki je osredotočen na verige zasebnih konzorcijev
 • Amazon ponuja storitve BaaS.
 • Oracle ponuja tudi gostovanje v oblaku blockchain.

Model # 3: Vrednostni papirji

To je poslovni model, ki je razmeroma nov. V zadnjem času se je veliko podjetij lotilo poslovnega modela vrednostnih papirjev ali ponudbe varnostnih žetonov. Žeton je razvrščen kot varnost, če pričakujemo dobiček od truda drugih. Če ICO ne upošteva posebnih predpisov, jih lahko kaznujejo. Če pa so vsa pravila pravilno izpolnjena, imajo ti žetoni izjemno zmogljive primere uporabe.

Ker smo že prej pokrivali pomožne žetone, poglejmo razlike med uporabnimi in varnostnimi žetoni.

Utility žetoni vs varnostni žetoni

V redu, poglejmo, kako se ti dve žetoni obneseta.

Varnostni žeton = investicijska pogodba

V bistvu je varnostni žeton naložbena pogodba, ki predstavlja zakonito lastništvo fizičnega ali digitalnega sredstva, kot so nepremičnine, ETF itd. To lastništvo je treba preveriti znotraj verige blokov.

Po preverjanju lastništva lahko imetniki varnostnih žetonov:

 • Zamenjajte njihove žetone za druga sredstva
 • Uporabite jih kot zavarovanje posojila
 • Shranite jih v različne denarnice

Ob tem je resnična vrednost varnostnih žetonov v tem, kako lahko popolnoma na novo opredelijo pomen lastništva. Premoženje lahko demokratizirajo in razdelijo med ljudi po vsem svetu. Če navedemo zelo surov primer, namesto da bi imeli v lasti zlati kovanec, ki morda ni v velikem proračunu ljudi, je zdaj možno, da 100 ljudi drži delčke tega zlatnika.

Model # 4: Razvojne platforme

Blockchain poslovni modeli

Ekosistem blockchain je še vedno v povojih in edini način, kako lahko raste, je, če v prostor vstopa vedno več razvijalcev. Veliko razvoja in raziskav gre v verigo blokov, saj start-upi poskušajo probleme rešiti enolično. Velika večina teh zagonskih podjetij ustvarja Dapps (decentralizirane aplikacije) na vrhu razvojnih platform. Torej, to postavlja vprašanje.

Zakaj bi se razvijalci mučili s tehnologijo veriženja blokov?

 • Izboljša varnost z decentralizacijo in kriptografskimi funkcijami.
 • Odstrani nespremenljivost s pomočjo kriptografskih zgoščevalnih funkcij.
 • Izboljša dokumentacijo, sledljivost in preverljivost.
 • Pomaga vam zgraditi učinkovito in sledljivo bazo podatkov.
 • Poveča zaupanje s preglednostjo.

Če želite izvedeti več o različnih vrstah platform za razvoj verig blokov, potem si lahko ogledate našo poglobljen vodnik tukaj.

Pomen razvojnih platform

Po besedah ​​izvršnega direktorja Binance CZ, “Da bi naša industrija rasla, potrebujemo več podjetnikov za gradnjo resničnih projektov. “

V takšnem razmišljanju ni sam. Tako ustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin kot ustanovitelj Tron Justin Sun spodbujata svoje skupnosti, naj na svojih blokovnih verigah gradijo resnične projekte.

V redu, zato nekateri najpametnejši ljudje v blockchain prostoru želijo, da bi bilo več ustvarjanja Dappa na blockchain platformah. Da bi poznali razmerje med ustvarjanjem verodostojnejših projektov v omrežju in vrednostjo samega omrežja, bomo morali preučiti zakon Metcalfe.

Kaj je Metcalfeov zakon?

Metcalfejev zakon je teorija mrežnega učinka. Po navedbah Wikipedija, “Metcalfeov zakon določa, da je učinek telekomunikacijskega omrežja sorazmeren kvadratu števila povezanih uporabnikov sistema (n ^ 2).

Oblikoval ga je Bob Metcalfe, izumitelj Etherneta in soustanovitelj podjetja 3Com.

Blockchain poslovni modeli

Kreditna slika: Andrew Chen

Ok, kaj to pomeni in zakaj je to dragoceno? Poenostavljeno povedano Metcalfejev zakon določa, da več ljudi, kot je vpletenih v mrežo, bolj bo dragoceno.

Vrnimo se k našemu primeru telefonov.

Če je imel telefon samo ena oseba, potem to sploh ne bo dragoceno. Če pa imata telefon dva ali več ljudi, je ta takoj bolj dragocen, saj se zdaj lahko povežejo in delijo informacije.

Pravzaprav lahko to preverimo s pomočjo naslednjega diagrama:

Blockchain poslovni modeli

Zasluge za slike: Wikipedia.

Kot kaže diagram zgoraj:

 • Če imate v omrežju dva telefona, lahko vzpostavite samo eno povezavo.
 • Če obstaja 5 telefonov, lahko vzpostavite 10 povezav.
 • Če pa je v omrežju 12 telefonov, lahko vzpostavite 66 povezav.

To je dokaj impresivna eksponentna rast!

Poleg tega pa še ena stvar, ki je ne smete pozabiti na omrežja, je, da imajo običajno svoje življenje. Kar pomeni, da jim vedno več ljudi uspe privabiti vse več uporabnikov. To je razlog, zakaj najbolj uspešna omrežja ponavadi uživajo izjemno eksponentno rast.

Ok, torej vemo, kako pomembni so Dapps in kaj lahko naredijo za blockchain ekosistem. Vendar, ko gre za povsem poslovne modele, kako lahko prinesejo vrednost v kripto prostor? Obstajajo trije posebni modeli, na katere se želimo osredotočiti:

 • Omrežne pristojbine
 • Revizija.
 • Druge storitve.

Odpravimo se teh posamezno.

Provizija za omrežje

To je temeljni poslovni model, ki ga uporabljajo te razvojne platforme. Npr. Ko ustvarite Dapp na Ethereumu, boste morali plačati “pristojbine za plin”, kar je kot davek na cestnino, ki vam omogoča uporabo platforme. Podobno morate v NEO za Dapp plačati z žetoni GAS. To ne velja le za platforme, tudi Dapps lahko zaračuna nominalno omrežnino. V Golemu morate imeti GNT (golemske žetone), da dobite dostop do prednosti superračunalnika Golem. Ti majhni odtenki pomagajo povečati moč izvornih žetonov.

Revizija

Pametno revidiranje pogodb je ena najpomembnejših storitev, ki jih lahko ponudimo v ekosistemu. Ker se ti Dappi ukvarjajo z veliko denarja, je nujno, da njihova koda deluje pravilno. Vsaka manjša napaka ali napaka lahko privede do popolne katastrofe. Npr. Preprosta napaka v pametni pogodbi DAO je povzročila, da se je skupnost Ethereuma razdelila na Ethereum in Ethereum Classic. Ta model lahko deluje na dva načina:

 • Razvijalci najamejo revizijsko podjetje, da zanje preuči pametno pogodbo.
 • Razvijalci so dali pogodbo za nagrado in več neodvisnih revizorjev in razvijalcev lahko poišče kodo in poišče napake.

Druge storitve

Zagon blockchaina zahteva veliko dela. Potrebujejo dobro spletno stran, dobro vsebino, dobre okvire itd. Da bi prihranili čas in denar, ti startupi bodisi najemajo samostojne podjetnike ali agencije, ki zanje skrbijo za te storitve..

Zaključek

Torej, tu ste. To so poslovni modeli, ki so trenutno prisotni v podjetjih s sedežem v blockchainu. Smo zamudili nekatere modele? Če je odgovor pritrdilen, nam to sporočite v spodnjih komentarjih.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me