Sejak Bitcoin (BTC) memperoleh daya tarikan di pentas kewangan global, sebahagian besar penyokong pasaran warisan konservatif ragu-ragu untuk memuji cryptocurrency. Mereka (ingin) percaya bahawa aset digital hanya digunakan untuk tindakan jenayah, seperti pencucian wang, sebagai medium pertukaran barang selundup, dan sebagainya dan sebagainya. Bahkan mereka yang mengetepikan narasi ini tetap berpegang pada skrip spekulasi, yang sinis memanfaatkan untuk memalukan para pelabur.

Dan sementara Wall Street membicarakan permainan besar tentang tetap patuh dengan badan perundangan kewangan nasional dan supranasional, jumlah itu menunjukkan bahawa institusi dapat sama terlibat dalam jenayah seperti penjahat. Pencipta Bitcoin Satoshi Nakamoto sendiri nampaknya mengakui ini, memasukkan tajuk utama mengenai Kemelesetan Hebat tahun 2008 ke dalam pangkalan syiling blok pertama.

Tetapi adakah kritikan sardonik cryptocurrency terhadap bankir yang sombong relevan? Adakah mereka mempunyai kepercayaan?

Fines On Buffett-Diluluskan Wells Fargo Spark Bitcoin Hype 

Barry Silbert, bekas ketua SecondMarket (sekarang menjadi sebahagian daripada Nasdaq) dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Mata Wang Digital semasa, mendakwa bahawa ya, komen ini adalah relevan. Dalam tweet baru-baru ini, ketua konglomerat cryptocurrency yang berpusat di New York (memiliki CoinDesk, Grayscale Investments, Genesis – melabur dalam apa sahaja di bawah cahaya crypto), menjelaskan bahawa Wells Fargo jauh dari malaikat yang diberikan Tuhan yang dilukis oleh beberapa Wall Streeters ia menjadi.

Silbert menyatakan bahawa sejak tahun 2000, bank beribu pejabat di San Francisco, yang dilaburkan oleh Warren Buffett (seorang skeptis Bitcoin yang menyebut BTC sebagai “khayalan untuk para penipu” minggu lalu), telah didenda berbilion-bilion sejak tahun 2000. Sebenarnya, industri besar mengatakan bahawa syarikat itu telah dihukum denda $ 14.8 bilion dalam 19 tahun terakhir, yang terjadi disebabkan oleh lebih dari 93 tuduhan penipuan dan “penyalahgunaan lain.”

Wells Fargo, pelaburan Buffett, telah didenda 93 kali kerana penipuan dan penyalahgunaan lain, dengan jumlah denda $ 14.8 bilion sejak hanya tahun 2000

Saya akan mengambil bitcoin "penipu" lebih dari itu setiap hari https://t.co/9OZkzxgQ7x

– Barry Silbert (@barrysilbert) 9 Mac 2019

Dalam beberapa kes, bank membenarkan pembuatan berjuta-juta akaun palsu, hanya untuk memenuhi kuota yang dikenakan oleh siapa di institusi tersebut. Kes penipuan ini bukan tanpa mangsa mereka, Bitcoinist laporan lebih 20,000 kereta mereka diambil semula kerana tindakan jahat Wells Fargo. Dan walaupun nampaknya sudah cukup buruk, syarikat itu mungkin membuat lebih banyak daripada yang didenda, terutamanya memandangkan eksekutif dan pekerja melakukan perkara yang dipersoalkan berulang kali.

Anthony “Pomp” Pompliano meletakkan angka Wells Fargo didenda dalam perspektif yang sangat diperlukan, kerana apa-apa di atas $ 1 bilion adalah angka yang tidak dapat difahami oleh anda atau saya. Pengasas Morgan Creek Digital menjelaskan bahawa firma Amerika itu membayar 20% daripada cap pasaran Bitcoin dalam denda “dalam 19 tahun terakhir kerana aktiviti penipuan mereka.”

Cukup mengasyikkan, Wells Fargo adalah bank yang Kevin Pham, seorang bankir menjadi penyokong anti penubuhan, mula mengecewakan media arus perdana tahun lalu. Selepas kempennya, dengan tepat bertajuk “Hold Wells Fargo Accountable”, Pham mula memuji kelebihan Bitcoin, dan baru-baru ini, rangkaian Satoshi’s Vision.

Walaupun begitu, ini hanyalah puncak gunung es. Alec Ziupsnys, seorang penyelidik industri terkemuka, mengingatkan pembaca mengenai tweet Silbert bahawa Wells Fargo hanya satu roda dalam mesin penyabar iaitu kewangan Amerika. Dia menyatakan bahawa Bank of America didenda $ 58.4 bilion selama dua dekad yang lalu, JP Morgan mendenda $ 29.7 bilion, dan seterusnya dan seterusnya.

Pendapat: Standard Double

Menariknya, ini telah menjadi standard ganda di ruang ini sejak akhir-akhir ini. Walaupun ada yang menyatakan bahawa institusi adalah syaitan, namun, optimis mendakwa bahawa organisasi seperti itu akan menghidupkan semula ruang cryptocurrency pada umumnya.

Ketika disoal mengenai hal ini, paling banyak diperhatikan bahawa pengambilan pemain institusi hanyalah jalan keluar dari suatu cara, dan bukannya kuda trojan, jika anda mahu. Adakah ini akan menjadi kenyataan? Bolehkah ekonomi yang terdesentralisasi dibangun dengan Big Brother mengawasi kita?

Ya dan tidak. Saya percaya bahawa untuk mencapai interintermediasi arus perdana, baik dalam data maupun kewangan, perlu ada beberapa bentuk penglibatan institusi yang luas. Tetapi, kemungkinan terdapat garis yang sangat baik antara terlalu sedikit dan terlalu banyak pemain pasaran tradisional, yang bermaksud bahawa usahawan dan pelabur cryptocurrency perlu berjalan ringan pada tahun-tahun akan datang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me