Kaj je Semantični Ethereum?

Izjava o omejitvi odgovornosti: Mnenja in mnenja, izražena v tem članku, so mnenja avtorjev in ne odražajo nujno uradne politike ali stališča Blockgeeksa

EthOn – predstavitev semantičnega Ethereuma

EthOn je večnamenska ontologija Ethereum. Vse te pogoje blockchain, za katere ste morda že slišali (Blocks, Transakcije, Pogodbe, Nonce,…), medsebojno povezuje in daje kratke in jasne definicije.

 Kaj je Semantični Ethereum?

Pregled glavnih konceptov modeliranja EthOn

V času DAO, njegovega razbojništva in pozneje analiza dogajanja, Veliko časa sem porabil za razumevanje Ethereuma in njegovih konceptov. Prebral sem belo in rumena papirje (res sem!), plazil po izmenjavi skladov, požrl vse, kar je bilo o Ethereumu Reddit in še vedno je bilo težko ugotoviti veliko konceptov, kako je to delovalo. Ne razumite me narobe; ni dvoma, da je ethereum dobro opredeljen, težava pa je bila v tem, da informacije niso bile vedno na voljo v obliki, ki bi mi omogočila celovito razumevanje koncepta, ki me zanima.

Ker imam rad idejo o Semantičnem spletu in imam izkušnje pri ustvarjanju formalnih modelov, je moj naravni pristop opisati ethereum kot ontologijo.

Nekaj ​​prednosti, ki jih ponuja EthOn brezplačno:

  • Z EthOn neumni podatki se spremenijo v pametne podatke – če se nabor podatkov sklicuje na izraze EthOn, postanejo samoumevni
  • EthOn ponuja samodejno ustvarjen ekstenziv glosar izrazov Ethereum
  • z zagotavljanjem nedvoumnih izrazov je EthOn sredstvo za izboljšanje komunikacije med razvijalci, tehničnimi in netehničnimi ljudmi
  • EthOn je učni vir za razumevanje delovanja ethereuma in branje rumenega papirja
  • EthOn ponuja pot do formalno opisujejo artefakte Ethereuma v strojno berljivi obliki
  • EthOn ponuja zmožnost semantičnega označevanja vsebin, ki jih nudijo orodja na osnovi ethereuma in dApps (npr. Raziskovalci blokov, orodja za analizo, trgi, IPFS, …)
  • semantično sklepanje o delno opisanih artefaktih ethereuma, da bi sklepali na novo znanje
  • … uporabite za VAŠ projekt!

Kaj je ontologija?

Ontologije so formalni in shematski opisi področja znanja. Koncepti domene se zberejo v ubrani besednjak in nato organizirajo. Izrecno je mogoče opredeliti, kako se pojmi navezujejo med seboj in kakšna pravila obstajajo za njihov obstoj ter razmerja med njimi. Dokončnost pojmov in njihovih razmerij je funkcija želenega področja uporabe ontologije.

Zakaj bi obstajala ontologija za Ethereum?

ethereum je idealno področje uporabe za ontologije, ker je soglasje o semantiki vključenih konceptov predpogoj za doseganje konsenza o stanju mreže. Vsako odstopanje od tega konsenza povzroči razcep. Ontologija ethereuma lahko služi kot semantična specifikacija njegovih konceptov, ki dopolnjuje njeno tehnično specifikacijo. Je tudi učni vir za tiste, ki poskušajo razumeti rumeni papir, in temelj za semantično označevanje artefaktov ethereuma.

Kot primer v ethereumu obstaja koncept bloka. Vsi bloki morajo imeti nadrejeni in podrejeni blok. To velja z izjemo prvega bloka, ki ima samo otroka, in najnovejšega bloka, za katerega otrok še ni bil najden. Blok vsebuje tudi seznam transakcij (ki je lahko prazen). Bloki imajo pridruženega rudarja, ki prejme nagrado Block.

V ontologiji so ti domenski koncepti formalizirani v ontološkem jeziku (npr. SOVA), tako da jih je mogoče sklicevati, poizvedovati in uporabljati za sklepanje. Sklicevanje na ontologijo je lahko koristno v mnogih scenarijih. Raziskovalec blokov ethereum bi se na primer lahko skliceval na koncept bloka ontologije, da bi izjavil, da je izraz blok, uporabljen v njegovem uporabniškem vmesniku, enak tistemu, ki je opredeljen v ontologiji. API, naj bo to odjemalca ethereuma ali storitve denarnice, se lahko sklicuje na ontološke koncepte, da ugotovi skladnost s standardom. Nato se lahko z ontologijo preveri, ali API dejansko ustreza njej. Poizvedba o ontologiji je lahko koristna za iskanje definicij tehničnih izrazov, da bi ustvarili glosar. Če del podatkov pridobimo iz API-ja, ki ga identificira kot blok, lahko poizvemo o ontologiji, da izvemo o njegovi strukturi, obsegih vrednosti in odnosih z drugimi koncepti. Za sklepanje o znanju lahko uporabimo tudi ontologijo. Če blok nima starša, lahko sklepamo, da mora biti prvi blok verige blokov.

Kaj je Semantični Ethereum? Zelo kratek primer

Ta primer prikazuje, kako lahko EthOn uporabimo za opis artefaktov Ethereuma. Poleg tega obstaja veliko drugih načinov uporabe EthOn.

EthOn oblikuje ethereum Block tako:

Kaj je Semantični Ethereum?

Model bloka EthOn (poglejte tukaj za več ilustracij in tipko grafikona)

V skladu z zgornjim modelom lahko blok zdaj opišemo kot povezane podatke z uporabo Oznaka želve:

Prihodnost EthOn

EthOn je izdan z uporabo CC BY 4.0. Prispevki so zelo cenjeni! Oglejte si smernice za prispevke.

Ko se ethereum spremeni, npr. do Proof of Stake, bo to prikazano v EthOn. Če se ontologija spremeni na nezdružljiv način, se številka različice poveča.

EthOn bi lahko v prihodnosti ponovno uporabil ali referenciral koncepte iz projekta, imenovanega BLONDIE, bolj splošna blockchain ontologija.

Nadaljnji viri

Te povezave so lahko koristne, če želite izvedeti več o EthOn:

  • Skladišče EthOn GitHub:

ConsenSys / EthOn

EthOn – Ethereum Ontologygithub.com

To predavanje Tima Berners-Leeja, ki razloži svojo vizijo Semantičnega spleta

Prvotno objavljeno dne Srednje 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map