Bitcoin za zamenjavo zlata

V svoji razmeroma kratki življenjski dobi so Bitcoin imenovali marsikaj. Za nekatere je to učinkovit način prenosa vrednosti prek interneta, ki trenutno nima učinkovitih, neprecenljivih in poceni plačilnih medijev. Za druge je BTC programljiv denar, ki zainteresiranim stranem v svetovnem gospodarstvu omogoča, da delajo, kar jim je všeč, če le lahko kodirajo, preizkušajo in uresničujejo svoje sanje.

V očeh večine pa je BTC najboljša svetovna trgovina z vrednostmi (SoV) od takrat. Brendan Blumer, izvršni direktor Block.one, zagonskega podjetja blockchain, ki vodi razvoj bloka EOS, je nedavno na Twitterju komentiral zadevo..

V naslednjih dveh desetletjih, #Bitcoin bo nadomestil #zlato kot vodilno blago za shranjevanje vrednosti

– Brendan Blumer (@BrendanBlumer) 17. marec 2019

Izvršni direktor kripto podjetja s sedežem v Hongkongu je pripomnil, da se bo Bitcoin z njegove perspektive začel premikati glede statusa zlata na področju surovin. Blumer pravzaprav piše, da v celoti pričakuje, da bo BTC v dveh desetletjih nadomestil zlato kot najboljšo zemeljsko trgovino z vrednostmi.

Kaj je Argument?

Kakšen je torej argument za to napoved, ki bi jo kdo kdo v centralnem bančništvu obravnaval kot herezo?

Dvojčka Winklevoss, ustanovitelja sklada Gemini Trust, sta pred kratkim predstavila svoja razmišljanja o argumentu zlata in Bitcoinov. Oba vrhunska poznavalca industrije sta pojasnila, da je BTC preprosto boljša različica zlata, in dodala, da je edina stvar, ki jo ima plemenita kovina na kriptovaluti, 3000-letni zagon. Twin Cameron, ki je razčlenil argument “Bitcoin je digitalna oblika zlata”, je pripomnil, da je digitalno sredstvo, če ga zavrite, (ali je lahko) boljše pri zamenljivosti, pomanjkljivosti, prenosljivosti in deljivo kot sama plemenita kovina.

Max Keizer, vodilni zagovornik kripto & komentator proti ustanavljanju, je zadevo tudi komentiral. V tweetu je Keizer opozoril, da je Bitcoin “elektronski sistem zlata med enakovrednimi uporabniki”, ki bo omogočal spletna plačila in ne čisti elektronski gotovinski ekosistem.

Keizer in dvojčka Winklevoss nista edina komentatorja v panogi, ki trdijo, da je BTC digitaliziran. Na 47-delni niti v Twitterju Dan Helda, nekdanjega vodje izdelkov na Blockchain.com, je Satoshi Nakamoto sam ustvaril svoje kripto zamisli, tako da je v mislih postalo digitalno zlato. Held je pojasnil, da Satošijeve omembe zlata, dolgoročne rasti, pomanjkanja in statusa sredstva kot blaga “poudarjajo, da mu pomanjkanje Bitcoina daje vrednost … kot SoV”.

Namen Satoshija, da ustvari digitalno zlato, je šel dlje od zgolj norčevanja na spletnih forumih, saj je Held razbil časovni trak ustvarjalca kriptografov in pripomnil, da odločitev psevdonimnega razvijalca, da Bitcoin uvede “med finančno krizo 08”, ni bila naključna. Poleg tega je kripto podjetnik ugotovil, da Satoshi 21-milijonske zgornje meje ponudbe žetonov, desetminutnih blokov in omejitev zmogljivosti ni spremenil ali okrepil, zlasti da bi oviral pripoved o digitalnem denarju..

Ni dovolj BTC-ja, da bi šel v krog

Križarji Bitcoinov trdijo, da je glavni kandidat v boju za prehitevanje dolgoletne hegemonije zlata, ali obstaja upravičen primer, da se ga izkoristi kot trgovino z vrednostjo 21. stoletja? No ja, v primerjavi s sorazmerno obilnim zlatom ga preprosto ni dovolj za obisk.

Raziskovalec Willy Woo, ki se je skliceval na vesoljski članek, ki opisuje infantilno rudarstvo zunaj Zemlje, je opozoril, da matematično pomanjkanje, ki ga Bitcoin uvršča, “premaga zaznano pomanjkanje.” Sklicevanje na članek, ki je trdil, da bilijoni, celo kvadriljoni & V asteroidih blizu Zemlje bi lahko obstajali zlati in druge plemenite kovine v vrednosti kvintilijonov dolarjev. Woo je opozoril, da “pomanjkanje zaznavamo le zaradi današnjih tehnoloških omejitev.”

Z drugimi besedami, zdi se, da je zlato malo, ker ljudje ne vlagajo dovolj kapitala za zaščito blaga. V bistvu bi lahko človeštvo teoretično pridobilo neskončno zalogo kovine, če bi se pojavila potreba. Toda z Bitcoinom je to pomanjkanje resničnega pomanjkanja odpravljeno, saj blockchain vsakemu udeležencu ekosistema onemogoča ustvarjanje več kot 21 milijonov BTC. In s stopnjo sprejemanja kriptovalut, ki naj bi se v prihodnosti le še povečala, saj se milijonom po vsem svetu zdi dragocena kot decentralizirana gotovina, srednji prst ustanove ali podobno, bodo vlagatelji začeli videti vrednost prve na svetu „fizično“ sredstvo, ki ima strogo omejitev ponudbe.

Foto Joshua Sortino na Unsplash

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me