Από τότε που η Satoshi Nakamoto κυκλοφόρησε το Bitcoin whitepaper και εισήγαγε όλους στην τεχνολογία blockchain. Από τότε, η τεχνολογία blockchain φαίνεται να έχει αποκτήσει τη δική της ζωή και έχει γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος σε μια μεγάλη ποικιλία εταιρειών. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να λειτουργούν με ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στο blockchain. Σε αυτό το άρθρο, πρόκειται να μιλήσουμε για επιτυχημένες υλοποιήσεις επιχειρηματικών μοντέλων blockchain.

Παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα

Ένα επιχειρηματικό μοντέλο είναι ένας φανταστικός όρος που χρησιμοποιείται για να εξηγήσει το σχέδιο / στρατηγική που η εταιρεία πρέπει να αποφέρει κέρδος με την πώληση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Το επιχειρηματικό μοντέλο παρέχει μια περιγραφή των σχεδίων της εταιρείας να παράγει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και να το εμπορεύεται. Διαφορετικές εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Υπάρχουν τέσσερα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα:

 • Κατασκευαστής
 • Διανομέας
 • Εμπορος λιανικής
 • Προνόμιο

Κατασκευαστής

Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία του προϊόντος. Το προϊόν θα μπορούσε είτε να δημιουργηθεί από το μηδέν από φυσικούς πόρους είτε ο κατασκευαστής μπορεί να συναρμολογήσει προκατασκευασμένα εξαρτήματα για να δημιουργήσει ένα νέο προϊόν, όπως αυτοκίνητα. Μια μεταποιητική επιχείρηση μπορεί να ακολουθήσει δύο υποδείγματα. Θα μπορούσε είτε να είναι «επιχείρηση προς καταναλωτή» όπου μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.

Μια άλλη επιλογή περιλαμβάνει την εξωτερική ανάθεση της πλευράς των πωλήσεων της διαδικασίας σε μια άλλη εταιρεία, η οποία είναι γνωστή ως μοντέλο business-to-business ή B2B. Σε αυτό το μοντέλο, οι κατασκευαστές πωλούν το προϊόν τους στους εμπόρους λιανικής που φροντίζουν τις πωλήσεις.

Διανομέας

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Το επιχειρηματικό μοντέλο διανομέα αγοράζει το προϊόν από τον κατασκευαστή και στη συνέχεια είτε το πωλεί στους τελικούς χρήστες είτε σε έναν λιανοπωλητή. Σε μια τυπική αλυσίδα εφοδιασμού, οι κατασκευαστές είναι το σημείο προέλευσης, ενώ οι διανομείς είναι οι μεσάζοντες που συνδέουν τους κατασκευαστές με τους τελικούς χρήστες ή το κατάστημα λιανικής.

Εμπορος λιανικής

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Οι έμποροι λιανικής είναι καταστήματα τούβλου ή κονιάματος ή ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου που συγκεντρώνουν προϊόντα από τον κατασκευαστή είτε απευθείας είτε μέσω διανομέα. Οι έμποροι λιανικής μπορεί να είναι αλυσίδες σε εθνικό επίπεδο ή θα μπορούσαν να είναι ανεξάρτητα καταστήματα που λειτουργούν από μία οντότητα. Οι λιανοπωλητές το καθιστούν εξαιρετικά εύκολο και απλό για τους πελάτες να αγοράζουν ό, τι προϊόντα θέλουν.

Προνόμιο

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Ένα επιχειρηματικό μοντέλο franchise μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα επιχειρηματικά μοντέλα, δηλ. Κατασκευή, διανομή ή λιανικό εμπόριο. Ο καθένας μπορεί να αγοράσει ένα franchise που μπορεί να έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι ένα franchise έχει ήδη ενσωματωμένες όλες τις επιχειρηματικές διαδικασίες και πρωτόκολλα. Από την άλλη πλευρά, το κύριο μειονέκτημα είναι η έλλειψη ευελιξίας.

Αυτό θα σας δώσει μια ιδέα για τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα που υπήρχαν μέχρι στιγμής. Ωστόσο, από την έλευση της τεχνολογίας blockchain, έχουμε δει πολλά νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Λοιπόν, προτού συνεχίσουμε, ας καταλάβουμε τι είναι ένα blockchain.

Τι είναι το Blockchain?

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Ένα blockchain είναι, με τον απλούστερο όρο, μια χρονομετρημένη σειρά αμετάβλητων αρχείων δεδομένων που διαχειρίζεται ένα σύμπλεγμα υπολογιστών που δεν ανήκουν σε καμία οντότητα. Κάθε ένα από αυτά τα μπλοκ δεδομένων (δηλαδή μπλοκ) ασφαλίζεται και συνδέεται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικές αρχές (δηλαδή αλυσίδα).

Οι τρεις ιδιότητες της τεχνολογίας blockchain που πρόκειται να βοηθήσουν στην αναστάτωση του συστήματος διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι:

 • Αποκέντρωση
 • Αμετάβλητος
 • Διαφάνεια

# 1 Αποκέντρωση

Η ιδέα της αποκέντρωσης βρίσκεται στον πυρήνα της τεχνολογίας blockchain. Αυτό που σημαίνει είναι ότι τυχόν δεδομένα που αποθηκεύονται εντός του blockchain δεν ανήκουν σε μια κεντρική οντότητα αλλά κοινοποιούνται από όλους όσοι συμμετέχουν στο δίκτυο του blockchain.

# 2 Αμετάβλητο

Αμετάβλητο σημαίνει μη αλλοιωμένο. Τυχόν δεδομένα που τοποθετείτε μέσα στο blockchain δεν μπορούν να παραβιαστούν. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύτιμο είναι αυτό για τις σύγχρονες βιομηχανίες και εταιρείες που πρέπει να αναζητούν συνεχώς την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο; Το Blockchain επιτυγχάνει αμετάβλητο μέσω κρυπτογραφικών κατακερματισμών.

# 3 Διαφάνεια

Μία από τις πιο συναρπαστικές και παρεξηγημένες έννοιες στην τεχνολογία blockchain είναι η «διαφάνεια». Μερικοί άνθρωποι λένε ότι το blockchain σας παρέχει ιδιωτικό απόρρητο, ενώ κάποιοι λένε ότι είναι διαφανές. Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό?

Λοιπόν… η ταυτότητα ενός ατόμου κρύβεται μέσω σύνθετης κρυπτογραφίας και αντιπροσωπεύεται μόνο από τη δημόσια διεύθυνση του. Έτσι, αν αναζητούσατε το ιστορικό συναλλαγών ενός ατόμου, δεν θα δείτε το “Ο Bob έστειλε 1 BTC”, αλλά θα δείτε το “1MF1bhsFLkBzzz9vpFYEmvwT2TbyCt7NZJ έστειλε 1 BTC”.

Το παρακάτω στιγμιότυπο των συναλλαγών Ethereum θα σας δείξει τι εννοούμε:

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Έτσι, ενώ η πραγματική ταυτότητα του ατόμου είναι ασφαλής, θα εξακολουθείτε να βλέπετε όλες τις συναλλαγές που έγιναν από τη δημόσια διεύθυνση του. Αυτό το επίπεδο διαφάνειας δεν υπήρξε ποτέ πριν σε ένα χρηματοοικονομικό σύστημα. Προσθέτει αυτό το επιπλέον, και πολύ αναγκαίο, επίπεδο λογοδοσίας που απαιτείται από ορισμένα από αυτά τα μεγάλα ιδρύματα.

Μιλώντας καθαρά από την άποψη των κρυπτονομισμάτων, εάν γνωρίζετε τη δημόσια διεύθυνση μιας από αυτές τις μεγάλες εταιρείες, μπορείτε να την εμφανίσετε μέσα σε έναν εξερευνητή και να δείτε όλες τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει. Αυτό τους αναγκάζει να είναι ειλικρινείς, κάτι που δεν είχαν ποτέ αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Η ανάγκη για επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Με το blockchain, οι οργανισμοί μπορούν να μετατρέψουν την επιχείρησή τους σε πλατφόρμα αποκέντρωσης που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής τους. Αλλάζει τα μεμονωμένα στοιχεία, τη ροή των συναλλαγών, τα κέρδη και διασφαλίζει επίσης την ανάπτυξη. Για να πετύχουν σωστά, αυτά τα μοντέλα πρέπει να βεβαιωθούν ότι ωφελούν τόσο τους υπαλλήλους της εταιρείας όσο και τους τελικούς χρήστες.

Τώρα η ερώτηση που πρέπει να κάνετε εδώ είναι, πώς ακριβώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το blockchain στην επιχείρησή του?

 • Μπορείτε να αποθηκεύσετε δεδομένα μέσα στο blockchain τα οποία δεν μπορούν να παραβιαστούν.
 • Πολλές εταιρείες έχουν αξιοποιήσει τη διαφάνεια του blockchain για να ενισχύσουν τη λειτουργικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού τους.
 • Πολλοί έχουν ενσωματώσει το blockchain με τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν το δικό τους αποκεντρωμένο μοντέλο AI.

Τέλος, ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα επιχειρηματικά μοντέλα blockchain.

Μοντέλο # 1: Utility Token Model

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Ποιος είναι ο ορισμός του Utility; Utility σημαίνει τη συνολική ικανοποίηση που λαμβάνεται από την κατανάλωση αγαθών ή υπηρεσιών. Το μοντέλο βοηθητικών διακριτικών οδηγεί τη λειτουργικότητα στην επιχείρησή τους μέσω της χρήσης των διακριτικών. Το Ripple και το Stellar είναι εξαιρετικά παραδείγματα τέτοιων μοντέλων. Οι τράπεζες που είναι μέρος του δικτύου τους μπορούν να διευκολύνουν τη μεταφορά χρημάτων μέσω της χρήσης των XRP ή XLM tokens. Σύμφωνα με Γουίλιαμ Μουγκαγιάρ, Το βοηθητικό πρόγραμμα token έχει τρεις σημαντικές ιδιότητες:

 • Ρόλος
 • Χαρακτηριστικά
 • Σκοπός

Αυτά τα τρία είναι κλειδωμένα σε ένα τρίγωνο και μοιάζουν με αυτό:

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Κάθε ρόλος διακριτικού έχει το δικό του σύνολο δυνατοτήτων και σκοπού που περιγράφονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Ας εξετάσουμε κάθε έναν από τους ρόλους που μπορεί να αναλάβει ένα διακριτικό:

 • Σωστά: Με την κατοχή ενός συγκεκριμένου διακριτικού, ο κάτοχος αποκτά ένα ορισμένο ποσό δικαιωμάτων εντός του οικοσυστήματος. Π.χ. έχοντας στην κατοχή σας νομίσματα DAO, θα μπορούσατε να έχετε δικαιώματα ψήφου στο DAO για να αποφασίσετε ποια έργα λαμβάνουν χρηματοδότηση και ποια όχι.
 • Ανταλλαγή αξίας: Οι μάρκες δημιουργούν ένα εσωτερικό οικονομικό σύστημα εντός των ορίων του ίδιου του έργου. Τα διακριτικά μπορούν να βοηθήσουν τους αγοραστές και τους πωλητές να ανταλλάξουν αξία στο οικοσύστημα. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να κερδίζουν ανταμοιβές με την ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών. Αυτή η δημιουργία και συντήρηση μεμονωμένων, εσωτερικών οικονομιών είναι μία από τις πιο κρίσιμες λειτουργίες των μαρκών.
 • Διόδια: Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως πύλη διοδίων για να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένες λειτουργίες ενός συγκεκριμένου συστήματος. Π.χ. στο Golem, πρέπει να έχετε GNT (μάρκες golem) για να αποκτήσετε πρόσβαση στα οφέλη του υπερυπολογιστή Golem.
 • Λειτουργία: Το διακριτικό μπορεί επίσης να επιτρέψει στους κατόχους να εμπλουτίσουν την εμπειρία χρήστη εντός των ορίων του συγκεκριμένου περιβάλλοντος. Π.χ. Στο Brave (πρόγραμμα περιήγησης ιστού), οι κάτοχοι BAT (μάρκες που χρησιμοποιούνται στο Brave) θα έχουν τα δικαιώματα να εμπλουτίσουν την εμπειρία των πελατών τους χρησιμοποιώντας τα διακριτικά τους για να προσθέσουν διαφημίσεις ή άλλες υπηρεσίες που βασίζονται στην προσοχή στην πλατφόρμα Brave.
 • Νόμισμα: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη αξίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή συναλλαγών εντός και εκτός του δεδομένου οικοσυστήματος.
 • Κέρδη: Βοηθά στη δίκαιη κατανομή των κερδών ή άλλων σχετικών οικονομικών οφελών μεταξύ των επενδυτών σε ένα συγκεκριμένο έργο. Σκεφτείτε να ποντάρετε στο Cardano.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτό το μοντέλο, το εγγενές διακριτικό πρέπει να αναλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους ρόλους. Όσο περισσότερες ιδιότητες μπορεί να σημειωθεί το διακριτικό, τόσο μεγαλύτερη χρησιμότητα και αξία θα φέρει στο οικοσύστημα

Μοντέλο # 2: Blockchain ως υπηρεσία

Το blockchain και το αποκεντρωμένο οικοσύστημα, γενικά, μπορεί να είναι απίστευτα εκφοβιστικό για έναν νεοφερμένο. Το μοντέλο Blockchain-as-a-Service (BaaS) παρέχει μια υπηρεσία όπου οι πελάτες μιας επιχείρησης μπορούν να αναθέσουν σε εξωτερικούς συνεργάτες όλα τα τρομακτικά backend πράγματα ενώ εστιάζουν μόνο στο frontend. Οι προμηθευτές BaaS παρέχουν υπηρεσίες όπως έλεγχο ταυτότητας χρήστη, διαχείριση βάσης δεδομένων, απομακρυσμένη ενημέρωση και ειδοποιήσεις push (για εφαρμογές για κινητά), αποθήκευση cloud και φιλοξενία.

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Το Google Firebase και το Microsoft Azure είναι παραδείγματα παρόχων BaaS.

Κοιτάζοντας βαθύτερα το BaaS

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια διαδικτυακή επιχείρηση και έχετε δημιουργήσει έναν λαμπρό ιστότοπο που είναι βέβαιο ότι θα πάρει πολλές επιτυχίες. Εάν επιλέξετε να τον φιλοξενήσετε από τον υπολογιστή ή τον διακομιστή σας, τότε θα πρέπει είτε να κάνετε μόνοι σας όλη τη συντήρηση (που μπορεί να είναι χρονοβόρα) ή να προσλάβετε προσωπικό για να το πάρετε για εσάς (κάτι που μπορεί να είναι ακριβό).

Αντί να πάρετε τόσο άγχος, μπορείτε απλά να προμηθευτείτε τις υπηρεσίες ενός εξωτερικού παρόχου φιλοξενίας ιστοσελίδων όπως το Amazon Web Services ή το HostGator. Σε αντάλλαγμα έναντι αμοιβής, θα φροντίσουν για όλα τα θέματα υποδομής και συντήρησης.

Το BaaS λειτουργεί παρόμοιο με τη δεύτερη επιλογή και σας επιτρέπει να εστιάσετε στη βασική λειτουργικότητα του ιστότοπού σας. Η υπηρεσία τους περιλαμβάνει δραστηριότητες υποστήριξης όπως διαχείριση εύρους ζώνης, σωστή κατανομή πόρων, απαιτήσεις φιλοξενίας και δυνατότητες ασφαλείας, όπως η πρόληψη των προσπαθειών εισβολής.

Σημασία του BaaS

Δεν θα είναι μια προσπάθεια να ονομάσουμε BaaS έναν απαραίτητο καταλύτη που θα οδηγήσει σε ευρύτερη και βαθύτερη διείσδυση της τεχνολογίας blockchain σε διάφορους κλάδους και επιχειρήσεις. Σκεφτείτε το, ένας επιχειρηματίας, του οποίου η επιχείρηση απαιτεί ενσωμάτωση blockchain, είχε μόνο τις ακόλουθες επιλογές πριν από το BaaS:

 • Προσλάβετε ειδικούς blockchain. Ποιοι είναι πολύ σπάνιοι και ακριβοί.
 • Εκπαιδεύστε το υπάρχον προσωπικό σας για την τεχνολογία blockchain, η οποία θα πάρει πολύ χρόνο και χρήμα.
 • Μπορείτε απλά να το κόψετε. Τώρα αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν.

Ακόμα κι αν κατά κάποιον τρόπο καταφέρετε να ανεβάσετε το blockchain σας, θα πρέπει να ασχοληθείτε με όλη τη συντήρηση. Λοιπόν, γιατί να μην το αναθέσετε απλώς στους ειδικούς?

Πολλές αξιόπιστες εταιρείες μεγάλης κλίμακας έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους BaaS:

 • Η Microsoft διαθέτει μια μονάδα BaaS στην πλατφόρμα Azure.
 • Η IBM έχει το δικό της BaaS που επικεντρώνεται σε ιδιωτικές κοινοπραξίες
 • Η Amazon προσφέρει υπηρεσίες BaaS.
 • Η Oracle προσφέρει επίσης φιλοξενία cloud blockchain.

Μοντέλο # 3: Τίτλοι

Αυτό είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο που είναι συγκριτικά πρόσφατο. Πρόσφατα, πολλές εταιρείες έχουν υιοθετήσει το επιχειρηματικό μοντέλο τίτλων ή «προσφορών ασφαλείας». Ένα διακριτικό ταξινομείται ως ασφάλεια όταν υπάρχει προσδοκία κέρδους από την προσπάθεια άλλων. Εάν ο ICO δεν ακολουθεί συγκεκριμένους κανονισμούς, τότε ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις. Ωστόσο, εάν πληρούνται όλοι οι κανόνες, τότε αυτά τα διακριτικά έχουν εξαιρετικά ισχυρές περιπτώσεις χρήσης.

Δεδομένου ότι έχουμε ήδη καλύψει τα διακριτικά χρησιμότητας στο παρελθόν, ας δούμε τις διαφορές μεταξύ των διακριτικών χρησιμότητας και ασφάλειας.

Διακριτικά χρησιμότητας έναντι κωδικών ασφαλείας

Εντάξει, οπότε ας δούμε πώς αυτά τα δύο διακριτικά λειτουργούν από κοινού.

Διακριτικό ασφαλείας = Σύμβαση επένδυσης

Στην ουσία του, ένα διακριτικό ασφαλείας είναι ένα επενδυτικό συμβόλαιο που αντιπροσωπεύει τη νόμιμη κυριότητα ενός φυσικού ή ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου όπως ακίνητα, ETF κ.λπ. Αυτή η ιδιοκτησία πρέπει να επαληθευτεί εντός του blockchain.

Μετά την επαλήθευση της ιδιοκτησίας, οι κάτοχοι διακριτικών ασφαλείας μπορούν:

 • Ανταλλάξτε τα κουπόνια τους για άλλα περιουσιακά στοιχεία
 • Χρησιμοποιήστε τα ως εγγύηση για ένα δάνειο
 • Αποθηκεύστε τα σε διαφορετικά πορτοφόλια

Τούτου λεχθέντος, η πραγματική αξία στα διακριτικά ασφαλείας έγκειται στο πώς μπορούν να επαναπροσδιορίσουν πλήρως την έννοια της «ιδιοκτησίας». Μπορούν να εκδημοκρατίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τα διανέμουν μεταξύ ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Για να δώσουμε ένα πολύ ακατέργαστο παράδειγμα, αντί να κατέχουμε ένα χρυσό νόμισμα, το οποίο μπορεί να είναι εκτός προϋπολογισμού πολλών ανθρώπων, είναι πλέον δυνατό για 100 άτομα να κατέχουν κλάσματα αυτού του χρυσού νομίσματος.

Μοντέλο # 4: Πλατφόρμες ανάπτυξης

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Το οικοσύστημα blockchain είναι ακόμη στα σπάργανα και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί είναι εάν όλο και περισσότεροι προγραμματιστές εισέρχονται στο χώρο. Πολλή ανάπτυξη και έρευνα πηγαίνει στο blockchain καθώς οι νεοσύστατες επιχειρήσεις προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα με μοναδικό τρόπο. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των νεοσύστατων εταιρειών δημιουργούν Dapps (αποκεντρωμένες εφαρμογές) πάνω από πλατφόρμες ανάπτυξης. Έτσι, αυτό θέτει το ερώτημα.

Γιατί οι προγραμματιστές πρέπει να ασχολούνται με την τεχνολογία blockchain?

 • Βελτιώνει την ασφάλεια μέσω αποκεντρωμένων και κρυπτογραφικών συναρτήσεων.
 • Αφαιρεί το αμετάβλητο μέσω συναρτήσεων κρυπτογραφικού κατακερματισμού.
 • Βελτιώνει την τεκμηρίωση, την ιχνηλασιμότητα και τη δυνατότητα ελέγχου.
 • Σας βοηθά να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική και ανιχνεύσιμη βάση δεδομένων.
 • Αυξάνει την εμπιστοσύνη μέσω της διαφάνειας.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα διάφορα είδη πλατφορμών ανάπτυξης blockchain εκεί έξω, τότε μπορείτε να δείτε το αναλυτικός οδηγός εδώ.

Η σημασία των πλατφορμών ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον CEO της Binance, CZ, «Για να αναπτυχθεί η βιομηχανία μας, χρειαζόμαστε περισσότερους επιχειρηματίες για την κατασκευή πραγματικών έργων. “

Δεν σκέφτεται μόνος του. Τόσο ο ιδρυτής της Ethereum, Vitalik Buterin όσο και ο ιδρυτής της Tron, Justin Sun, ενθάρρυναν τις κοινότητές τους να χτίσουν πραγματικά έργα στις αντίστοιχες μπλοκ τους.

Εντάξει, έτσι μερικοί από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στο χώρο blockchain θέλουν να υπάρχει περισσότερη δημιουργία Dapp σε πλατφόρμες blockchain. Για να γνωρίζουμε τη σχέση μεταξύ δημιουργίας πιο αξιόπιστων έργων σε ένα δίκτυο και της αξίας του ίδιου του δικτύου, θα πρέπει να εξετάσουμε το νόμο της Metcalfe.

Τι είναι ο νόμος της Metcalfe?

Ο νόμος του Metcalfe είναι μια θεωρία του αποτελέσματος του δικτύου. Σύμφωνα με Βικιπαίδεια, «Ο νόμος της Metcalfe αναφέρει ότι η επίδραση ενός δικτύου τηλεπικοινωνιών είναι ανάλογη με το τετράγωνο του αριθμού των συνδεδεμένων χρηστών του συστήματος (n ^ 2).

Διατυπώθηκε από τον Bob Metcalfe, τον εφευρέτη του Ethernet και συνιδρυτή της 3Com.

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Πιστωτική εικόνα: Άντριου Τσεν

Εντάξει, λοιπόν, τι σημαίνει αυτό και γιατί είναι πολύτιμο; Με απλά λόγια, ο νόμος της Metcalfe δηλώνει ότι όσο περισσότερα άτομα εμπλέκονται σε ένα δίκτυο, τόσο πιο πολύτιμο θα είναι.

Ας επιστρέψουμε στο παράδειγμα των τηλεφώνων μας.

Εάν μόνο ένα άτομο είχε ένα τηλέφωνο, τότε δεν θα είναι καθόλου πολύτιμο. Ωστόσο, εάν δύο ή περισσότερα άτομα κατέχουν ένα τηλέφωνο, τότε είναι αμέσως πιο πολύτιμο, καθώς μπορούν πλέον να συνδέονται και να μοιράζονται πληροφορίες.

Στην πραγματικότητα, μπορούμε να το ελέγξουμε μέσω του ακόλουθου διαγράμματος:

Επιχειρηματικά μοντέλα Blockchain

Πιστωτική εικόνα: Wikipedia.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα παραπάνω:

 • Εάν έχετε δύο τηλέφωνα στο δίκτυο, τότε μπορείτε να πραγματοποιήσετε μόνο μία σύνδεση.
 • Εάν υπάρχουν 5 τηλέφωνα, τότε μπορείτε να πραγματοποιήσετε 10 συνδέσεις.
 • Ωστόσο, εάν υπάρχουν 12 τηλέφωνα στο δίκτυο, μπορείτε να πραγματοποιήσετε 66 συνδέσεις.

Αυτή είναι μια αρκετά εντυπωσιακή εκθετική ανάπτυξη!

Επιπλέον, ένα ακόμη πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάτε για τα δίκτυα είναι ότι τείνουν να έχουν τη δική τους ζωή. Δηλαδή, καθώς όλο και περισσότερα άτομα τα χρησιμοποιούν, καταφέρνουν να προσελκύσουν όλο και περισσότερους χρήστες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα επιτυχημένα δίκτυα τείνουν να απολαμβάνουν ακραία εκθετική ανάπτυξη.

Εντάξει, έτσι γνωρίζουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι Dapps και τι μπορούν να κάνουν για το οικοσύστημα blockchain. Ωστόσο, όταν πρόκειται για καθαρά επιχειρηματικά μοντέλα, πώς μπορούν να φέρουν αξία στον χώρο κρυπτογράφησης; Υπάρχουν τρία συγκεκριμένα μοντέλα στα οποία θέλουμε να επικεντρωθούμε:

 • Τέλη δικτύου
 • Έλεγχος.
 • Αλλες υπηρεσίες.

Ας αντιμετωπίσουμε αυτά τα ένα προς ένα.

Χρέωση δικτύου

Αυτό είναι ένα θεμελιώδες επιχειρηματικό μοντέλο που χρησιμοποιούν αυτές οι πλατφόρμες ανάπτυξης. Π.χ. Όταν δημιουργείτε ένα Dapp στο Ethereum, θα πρέπει να πληρώσετε «τέλη αερίου» που είναι σαν φόρος διοδίων που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα. Ομοίως, στο NEO πρέπει να πληρώσετε για το Dapp σας με μάρκες GAS. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις πλατφόρμες, ακόμη και οι Dapps μπορούν να χρεώσουν μια ονομαστική χρέωση δικτύου. Στο Golem, πρέπει να έχετε GNT (μάρκες golem) για να αποκτήσετε πρόσβαση στα οφέλη του υπερυπολογιστή Golem. Αυτές οι μικρές αποχρώσεις βοηθούν στην ενίσχυση της ισχύος των εγγενών κουπονιών.

Έλεγχος

Ο Έξυπνος έλεγχος συμβολαίων είναι μια από τις πιο κρίσιμες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει κάποιος εντός του οικοσυστήματος. Δεδομένου ότι αυτά τα Dapps ασχολούνται με πολλά χρήματα, είναι επιτακτική ανάγκη ο κώδικάς τους να λειτουργεί σωστά. Οποιοδήποτε μικρό σφάλμα ή σφάλμα μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή. Π.χ. Ένα απλό σφάλμα στο έξυπνο συμβόλαιο DAO έκανε την κοινότητα του Ethereum να χωριστεί σε Ethereum και Ethereum Classic. Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο:

 • Οι προγραμματιστές προσλαμβάνουν μια εταιρεία ελέγχου για να εξετάσουν το έξυπνο συμβόλαιο για αυτούς.
 • Οι προγραμματιστές έβαλαν μια γενναιοδωρία στο συμβόλαιό τους και αρκετοί ανεξάρτητοι ελεγκτές και προγραμματιστές μπορούν να αναζητήσουν τον κώδικα και να αναζητήσουν ελαττώματα.

Αλλες υπηρεσίες

Η εκκίνηση blockchain απαιτεί πολλή δουλειά. Χρειάζονται έναν καλό ιστότοπο, καλό περιεχόμενο, καλά πλαίσια κ.λπ. Για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, αυτές οι νεοσύστατες εταιρείες προσλαμβάνουν ελεύθερους επαγγελματίες ή πρακτορεία για να φροντίσουν αυτές τις υπηρεσίες για αυτούς.

συμπέρασμα

Λοιπόν, το έχετε. Αυτά είναι τα επιχειρηματικά μοντέλα που υπάρχουν σήμερα σε εταιρείες που βασίζονται σε blockchain. Έχουμε χάσει κάποια μοντέλα; Εάν ναι, ενημερώστε μας στα παρακάτω σχόλια.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me