Blockchain Oracles – Το κλειδί για την επεκτασιμότητα και τη διαλειτουργικότητα

μπλοκ αλυσίδας oracles είναι υπηρεσίες τρίτων που παρέχουν έξυπνες συμβάσεις με εξωτερικές πληροφορίες. Χρησιμεύουν ως γέφυρες μεταξύ μπλοκ και του εξωτερικού κόσμου.

Η επεκτασιμότητα και η διαλειτουργικότητα θεωρούνται συχνά τα δύο ιερά γράμματα του χώρου κρυπτογράφησης. Η διαλειτουργικότητα ορίζεται ως η ικανότητα διαφορετικών λογισμικών να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους αποτελεσματικά. Το Oracles είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να παρέχει διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών blockchain και να επικοινωνεί με εξωτερικές πηγές δεδομένων.

Γιατί η διαλειτουργικότητα είναι σημαντική

 • Υπάρχουν πολλά κεντρικά σημεία αποτυχίας επί του παρόντος στον αποκεντρωμένο χώρο. Π.χ. Οι ανταλλαγές λειτουργούν ως πύλη μεταξύ του κεντρικού και του αποκεντρωμένου χώρου. Ωστόσο, επειδή είναι πολύ ευάλωτοι, δέχονται πάντα επίθεση από χάκερ.
 • Για να επιτύχουν τα blockchains, πρέπει να είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με παλαιότερα συστήματα όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κ.λπ. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα ισχυρό σημείο επαφής μεταξύ των δύο.
 • Αρχικά, η κοινότητα πίστευε ότι το οικοσύστημα έξυπνων συμβάσεων θα διέπεται από τον μεγιστοτισμό της αλυσίδας, δηλαδή, μια κυρίαρχη αλυσίδα που φιλοξενεί μια δέσμη έξυπνων συμβάσεων. Ωστόσο, ήδη γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές πλατφόρμες έξυπνων συμβάσεων. Για να επιτευχθεί η μέγιστη λειτουργικότητα, είναι σημαντικό για αυτές τις πλατφόρμες να γνωρίζουν πώς να «μιλούν» μεταξύ τους.

Ταξινόμηση χρησμών

Υπάρχουν δύο είδη διαλειτουργικότητας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έργα blockchain:

 • Σε αλυσίδα
 • Εκτός αλυσίδας

Διαλειτουργικότητα On-Chain

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα τρίτο blockchain ως γέφυρα μεταξύ δύο διαφορετικών blockchain. Έργα όπως τα AION, Wanchain και ICON χρησιμοποιούν αυτήν τη μέθοδο. Οι ακόλουθες τρεις είναι οι πιο κοινές προσεγγίσεις για τη διαλειτουργικότητα στην αλυσίδα:

 • Hub and Spoke: Δημοφιλές από την AION, με αυτήν τη μέθοδο, το blockchain σύνδεσης λειτουργεί ως κεντρικό Hub στο οποίο συνδέονται οι άλλες blockchain αλυσίδες.
 • Αποκεντρωμένη ανταλλαγή: Η διαλειτουργικότητα μεταξύ δύο ξεχωριστών έργων μπορεί να δημιουργηθεί δημιουργώντας μια αποκεντρωμένη ανταλλαγή.
 • Bridges: Σε αυτήν τη μέθοδο, το blockchain λειτουργεί ως γέφυρα γενικής χρήσης μεταξύ της επικοινωνίας και της ανταλλαγής μηνυμάτων.

Διαλειτουργικότητα εκτός αλυσίδας

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί συστήματα εκτός αλυσίδας ή μεσαίου λογισμικού για τη διευκόλυνση της διαλειτουργικότητας.

 • Atomic Swaps: Τα Atomic swaps είναι μια αποκεντρωμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή δύο περιουσιακών στοιχείων χωρίς να χρειάζεται να περάσει από μια κεντρική ανταλλαγή. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα Atomic Swaps, διαβάστε το.
 • Κανάλια κατάστασης: Οι εφαρμογές Layer-2 όπως τα κανάλια κατάστασης μπορούν να επιτρέψουν αλληλεπίδραση εκτός αλυσίδας και ατομικά swaps.
 • Λειτουργικό σύστημα: Ένα λειτουργικό σύστημα blockchain επιτρέπει ανταλλαγή μηνυμάτων και ατομικών ανταλλαγών με τρέξιμο πάνω από τα μπλοκ που συμμετέχουν.
 • Oracles: Το Oracles μπορεί να επιτρέψει επίσης έναν μεγάλο βαθμό διασταυρούμενης επικοινωνίας μεταξύ των blockchain και των εταιρικών συστημάτων.

Εκτός από αυτό, μπορούμε επίσης να κατηγοριοποιήσουμε τα oracle σε oracle λογισμικού και υλικού:

 • Λογισμικό Oracle: Οι πληροφορίες που μεταδίδονται στο λογισμικό oracle προέρχονται από διαδικτυακές πηγές όπως ιστότοπους, API backend ή ακόμη και άλλες έξυπνες συμβάσεις. Ο τύπος των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ μπορεί να κυμαίνεται από τιμές μετοχών έως δεδομένα αθλητικών αγώνων.
 • Hardware Oracle: Το Oracle υλικού χρησιμοποιεί συσκευές IoT για την παρακολούθηση και την επαλήθευση δεδομένων πραγματικού κόσμου προτού τα στείλει στο έξυπνο συμβόλαιο.

Γιατί χρειαζόμαστε Blockchain Oracles?

Έξυπνα συμβόλαια έχουν σχεδιαστεί για την εκτέλεση μη αναστρέψιμων λειτουργιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πληροφορίες που παρέχονται στη σύμβαση πρέπει να προέρχονται από μια σχετικά αξιόπιστη πηγή. Γι ‘αυτό, όταν τα δεδομένα προέρχονται από εξωτερική πηγή, μπορεί να είναι λίγο δίλημμα. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, αυξάνει τον αριθμό των περιπτώσεων χρήσης εκθετικά.

Ένα μαντείο υπογράφει αξιώσεις σχετικά με την κατάσταση του κόσμου και τις ανεβάζει στο blockchain. Το Blockchains φαίνεται να ζει στην απομονωμένη τους πραγματικότητα, αποκομμένο εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα oracle μπορεί να συνδέσει το blockchain με τον πραγματικό κόσμο παρέχοντάς του σχετικές πληροφορίες. Οι πληροφορίες μπορούν να ανακτηθούν ή να συγκεντρωθούν από μία ή περισσότερες αξιόπιστες πηγές από ένα ή περισσότερα oracle. Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα για να δούμε πώς λειτουργούν οι χρησμοί.

 • Η Άλις και ο Μπομπ ποντάρουν ποιος θα κερδίσει τους τελικούς του ΝΒΑ.
 • Η Alice πιστεύει ότι οι LA Lakers θα κερδίσουν, ενώ ο Bob στοιχηματίζει στα Milwaukee Bucks.
 • Αφού συμφωνήσουν για τις πληρωμές, υπογράφουν τη συμφωνία κλειδώνοντας τα χρήματά τους σε ένα έξυπνο συμβόλαιο. Το έξυπνο συμβόλαιο απελευθερώνει χρήματα στον νικητή με βάση τα αποτελέσματα.
 • Τώρα, πώς ακριβώς θα γνωρίζει η σύμβαση ποιος ήταν ο νικητής του αγώνα; Εξαρτάται από το μαντείο για να του τροφοδοτήσει τις σχετικές πληροφορίες.
 • Το oracle ρωτά ένα αξιόπιστο API για να μάθει ποια ομάδα κέρδισε μεταδίδει αυτές τις πληροφορίες στο έξυπνο συμβόλαιο. Στη συνέχεια, το συμβόλαιο στέλνει τα χρήματα στην Αλίκη ή τον Μπομπ, ανάλογα με το αποτέλεσμα.
 • Χωρίς το μαντείο να κάνει τη δουλειά του, το έξυπνο συμβόλαιο δεν θα έχει κανένα τρόπο να γνωρίζει ποιος ήταν ο νικητής του αγώνα.

Θήκες χρήσης Blockchain

# 1 Αγορά προβλέψεων

Οι αποκεντρωμένες αγορές προβλέψεων όπως ο Augur και η Gnosis αξιοποιούν τη «γνώση του πλήθους» για να προβλέψουν τη μελλοντική κατάσταση των αγορών. Αυτές οι αγορές πρέπει να συλλάβουν τη γνώση μέσω πολλαπλών χρηστών ή συμβιβασμών εκτός αλυσίδας.

# 2 Defi

Ο συνδυασμός έξυπνων συμβάσεων και χρηματοδότησης ξεκίνησε στην εποχή του Αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi). Αυτά τα προϊόντα χρειάζονται πρόσβαση σε αξιόπιστες ροές δεδομένων, οι οποίες θα μπορούσαν να παρέχονται από την oracle.

# 3 Ασφάλειες

Θα μπορούσε να είναι δυνατή η αγορά ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του blockchain μέσω της oracle. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ζήτημα στην ασφάλιση είναι η απάτη, η αποκέντρωση του blockchain και η αξιοπιστία της oracle είναι ένας τέλειος συνδυασμός για την επίλυση αυτού του ζητήματος.

# 4 Αποστολή

Η Oracles μπορεί να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα, κεντρικά συστήματα GPS για να παρέχει αξιόπιστη χαρτογράφηση τοποθεσίας για το dApps για την παρακολούθηση αποστολών.

# 5 Βάζοντας το σταύλο στα «stablecoins»

Το Dai stablecoin του MakerDAO χρησιμοποιεί ένα δίκτυο πολλαπλών Oracles για να του αναφέρει την τιμή του Ether συνεχώς. Πρέπει να γνωρίζουν συνεχώς την τιμή, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν εάν πρέπει να ενοποιήσουν ή να ρευστοποιήσουν την ασφάλεια τους για να διατηρήσουν την τιμή της Dai σταθερή.

Πώς να διατηρήσετε την αξιοπιστία του Blockchain Oracle?

Υπάρχουν τέσσερις τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει το oracle για να διατηρήσει την αξιοπιστία της:

 • Πολλαπλές πηγές δεδομένων.
 • Πολλαπλές μαντείες.
 • Μηχανισμοί κινήτρων.
 • Αξιόπιστο περιβάλλον εκτέλεσης.

Πολλαπλές πηγές δεδομένων

Εάν το oracle σας συλλέγει πληροφορίες από πολλές πηγές δεδομένων, η πιθανότητα να λάβει λάθος πληροφορίες είναι χαμηλή. Ωστόσο, το ίδιο το μαντείο μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο αποτυχίας.

Πολλαπλές μαντείες

Μια άλλη προσέγγιση είναι η χρήση πολλαπλών χρηστών για τη συλλογή πληροφοριών που αναιρούν το πρόβλημα «μοναδικό σημείο αποτυχίας». Ωστόσο, ο κίνδυνος εδώ είναι ότι υπάρχει πιθανότητα η πλειοψηφία αυτών των χρηστών να έχει θέσει σε κίνδυνο πηγές πληροφοριών.

Μηχανισμός κινήτρων

Η Oracles μπορεί να βγάλει μια σελίδα από το πρωτόκολλο Casper και να συμπεριλάβει έναν μηχανισμό «κλοπής στοιχήματος» για να εξασφαλίσει ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν κίνητρα να ενεργούν με ειλικρίνεια. Το κλειδί εδώ είναι να ενσωματώσουμε μια μορφή tokenomics που αναγκάζει τους κόμβους στο oracle δίκτυο να εκτελούν τίμια δουλειά και να συμπεριφέρονται καλά. Εάν αποδίδουν καλά, παίρνουν μια ανταμοιβή, αν όχι, τότε μπορούν να τιμωρηθούν μέσω ενός μηχανισμού κοπής.

Αξιόπιστο περιβάλλον εκτέλεσης (TEE)

Τα TEEs επιτρέπουν σε μια εφαρμογή να εκτελείται σε ένα απομονωμένο περιβάλλον που ονομάζεται «enclave» που της παρέχει προστασία υλικού. Ο θύλακας:

 • Διασφαλίζει την ακεραιότητα του έργου.
 • Διατηρεί εμπιστευτικές τις λειτουργίες.
 • Επιτρέπει στην εφαρμογή την ανάγνωση και εγγραφή μνήμης έξω από τον θύλακα. Με άλλα λόγια, μπορεί να αποδείξει την ειλικρίνεια και την ακεραιότητα της εργασίας του χωρίς να χρειάζεται να χύσει ακριβώς αυτό που κάνουν.

Υποσχόμενα έργα blockchain oracle

Υπάρχουν τρία έργα oracle που θα βάλουμε κάτω από το μικροσκόπιο. Αυτοί είναι:

 • ΚΡΙΚΟΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.
 • Μαντεύω.
 • Πύλες RIF

ΚΡΙΚΟΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

Blockchain Oracles - Το κλειδί για την επεκτασιμότητα και τη διαλειτουργικότητα

Το ChainLink είναι ένα αποκεντρωμένο oracle δίκτυο που βασίζεται στο ethereum. Στοχεύει να είναι ένα ασφαλές ενδιάμεσο λογισμικό blockchain που σκοπεύει να συνδέσει διαφορετικά έξυπνα συμβόλαια μεταξύ blockchain. Το δίκτυο κυκλοφόρησε στις 30 Μαΐου 2019. Η εταιρεία πίσω από αυτό ονομάζεται “SmartContract”. Τον Σεπτέμβριο του 2017, το ChainLink συγκέντρωσε ένα επιβλητικό 32 εκατομμύρια δολάρια στο ICO του.

Το ChainLink σχεδιάζει τη δημιουργία έξυπνων συμβάσεων για ασφαλή αλληλεπίδραση με πόρους εκτός του blockchain, όπως κρυπτογραφικά ασφαλείς ροές δεδομένων, καθώς και διευκόλυνση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των blockchains. Το ChainLink επικεντρώνεται επί του παρόντος στη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου δικτύου oracle που είναι συμβατό με τα blockchain Bitcoin, Ethereum και Hyperledger.

Δίκτυο ChainLink: On-Chain και Off-Chain

Το πρωτόκολλο ChainLink χρησιμοποιεί τόσο εξαρτήματα όσο και εκτός αλυσίδας.

Στοιχείο On-Chain

 • Φιλτράρει τους χρησμούς βάσει των μετρήσεων που ζητά ένα μέρος ενός έξυπνου συμβολαίου.
 • Συλλέγει τους χρησμούς που αντιστοιχούν στα ερωτήματα SLA και τα ταξινομεί χρησιμοποιώντας μοντέλα φήμης και συγκέντρωσης.
 • Παρέχει ένα τελικό συλλογικό αποτέλεσμα με βάση το ερώτημα.

Στοιχείο εκτός αλυσίδας

 • Αυτό το στοιχείο αποτελείται από κόμβους oracle που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο Ethereum. Αυτοί οι κόμβοι ανταποκρίνονται ανεξάρτητα στα κατάλληλα αιτήματα εκτός αλυσίδας.
 • Οι κόμβοι εκτός αλυσίδας που πληρούν συγκεκριμένες, προκαθορισμένες απαιτήσεις, συλλέγουν τις πληροφορίες που ζητούνται από αυτά τα συμβόλαια.
 • Το ChainLink λειτουργεί ως μεσάζων χαμηλού κόστους για την εκ νέου δρομολόγηση και εκχώρηση δεδομένων.
 • Οι κόμβοι εκτός αλυσίδας ανταμείβονται με το εγγενές διακριτικό LINK για τις υπηρεσίες τους.

Μαντεύω

Blockchain Oracles - Το κλειδί για την επεκτασιμότητα και τη διαλειτουργικότητα

Το Augur είναι μια πλατφόρμα αγοράς εμπιστοσύνης, αποκεντρωμένου μαντείου και προβλέψεων. Αξιοποιεί τη σοφία του πλήθους για να εικάζεται και να αναφέρει το αντικειμενικό αποτέλεσμα κάθε εκδήλωσης.

Οι αγορές πρόβλεψης είναι κερδοσκοπικές αγορές που επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές στο αποτέλεσμα ενός συμβάντος. Ας υποθέσουμε ότι έχετε εξειδικευμένες γνώσεις σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Π.χ. Ένας αγώνας μπάσκετ. Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, στοιχηματίζετε σε ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα.

Πώς λειτουργεί το Augur?

Blockchain Oracles - Το κλειδί για την επεκτασιμότητα και τη διαλειτουργικότητα

Υπάρχουν τρία είδη ανθρώπων που χρησιμοποιούν το augur:

 • Οι Δημοσιογράφοι γνωστός ως Oracles: Αναφέρουν τα αποτελέσματα των πεδίων επιλογής τους. Όταν ένα συμβάν πλησιάζει στην ωρίμανση, αναφέρουν το αποτέλεσμα. Εάν αναφέρουν λανθασμένα ή δεν αναφέρουν καθόλου, κινδυνεύουν να χάσουν το 20% των REP τους (εγγενείς μάρκες Augur). Η αξία του augur είναι άμεσα ανάλογη με την ποιότητα των δημοσιογράφων. Γιατί; Διότι εάν πολλοί από τους δημοσιογράφους είναι ανέντιμοι, τότε κανείς δεν θα θέλει να χρησιμοποιήσει το augur, κάτι που θα μειώσει σημαντικά τη ζήτηση. Αυτό αναγκάζει όλους τους δημοσιογράφους να παραμείνουν ειλικρινείς.
 • The Wagerers: Στοιχηματίζουν στο μέλλον των αγορών με βάση τις αναφορές των δημοσιογράφων.
 • Οι δημιουργοί της αγοράς: Θα δημιουργούν τις αγορές για τους δημοσιογράφους για να αναφέρουν και να κερδίζουν τέλη αγοράς ως αποτέλεσμα.

Η περίοδος αναφοράς

Η αναφορά γίνεται σε δύο φάσεις. Εντός του πρώτου μήνα από την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, οι δημοσιογράφοι υποβάλλουν την έκθεσή τους στο δίκτυο, το οποίο είναι καλά προστατευμένο και απομακρύνεται από το κοινό. Ένα μήνα αργότερα, η δεύτερη φάση συμβαίνει όταν οι αναφορές εμφανίζονται σε ανοιχτό καθολικό, το οποίο είναι δωρεάν για όλους. Όταν γίνει αυτό, καταλήγουμε σε τελική συναίνεση.

Συνέπεια της συναίνεσης

 • Οι στοιχηματιστές λαμβάνουν την κατάλληλη ανταμοιβή τους για το στοίχημα.
 • Οι δημοσιογράφοι που ανέφεραν ειλικρινά λαμβάνουν αμοιβές από τους στοιχητές.
 • Οι δημοσιογράφοι που δεν ανέφεραν σωστά αφαιρούνται το 20% του REP τους και αυτό, με τη σειρά του, πηγαίνει στους δημοσιογράφους που ανέφεραν με ειλικρίνεια και ακρίβεια.

Πύλες RIF

Το Rootstock (RSK) είναι ένα έξυπνη πλατφόρμα συμβάσεων που συνδέεται με το blockchain του Bitcoin μέσω της τεχνολογίας sidechain. Το Rootstock σάς επιτρέπει να δημιουργείτε εφαρμογές συμβατές με το ethereum (το μοντέλο web3 / EVM / Solidity) ενώ απολαμβάνετε την ασφάλεια που παρέχεται από το blockchain του Bitcoin. Στον πυρήνα του, το Rootstock είναι ένας συνδυασμός:

 • Μια ντετερμινιστική εικονική μηχανή που βασίζεται σε πόρους Turing (για έξυπνα συμβόλαια) είναι συμβατή με το EVM του Ethereum.
 • Μια αμφίδρομη πλαϊνή αλυσίδα bitcoin (για συναλλαγές σε BTC) που βασίζεται σε μια ισχυρή ομοσπονδία.
 • Ένα πρωτόκολλο συναίνεσης συγχώνευσης εξόρυξης SHA256D (για συναίνεση ασφαλείας που βασίζεται σε ανθρακωρύχους Bitcoin) με διάλειμμα 30 δευτερολέπτων. (για γρήγορες πληρωμές).

Το Rootstock θα χρησιμοποιεί επίσης την τεχνολογική του στοίβα – το Rootstock Infrastructure Framework Open Standard (RIFOS) για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός υγιούς οικονομικού συστήματος πάνω από το Bitcoin, σαν ένα αποκεντρωμένο AWS. Θα διευκολύνει τη χρήση της τεχνολογίας blockchain καθιστώντας την όσο το δυνατόν πιο απλή για όλους. Λάβετε υπόψη τις ακόλουθες δυνατότητες όσον αφορά το RIFOS:

 • Εφόσον ένα προϊόν είναι συμβατό με τα υποκείμενα πρωτόκολλα, οι προγραμματιστές μπορούν να το ενσωματώσουν απρόσκοπτα στο οικοσύστημα RIFOS.
 • Όλα τα επιμέρους στοιχεία του RIFOS έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν τα πιθανά οφέλη για όσους θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες υποδομής τους εντός του οικοσυστήματος του πρωτοκόλλου.
 • Όλα τα στοιχεία προστατεύονται από την ασφάλεια που παρέχεται από το δίκτυο bitcoin.
 • Τα πρωτόκολλά του θα περιλαμβάνουν μηχανισμούς για την ενεργοποίηση εφέ δικτύου και οικονομιών κλίμακας.
 • Οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που εκτελούνται σε RIFOS θα καταναλώνονται χρησιμοποιώντας ένα διακριτικό (RIF).

Σύντομη επισκόπηση του RIF Gateways

Το RIF Gateways παρέχει ένα δίκτυο oracle για να επιτρέψετε ασφαλείς και αδιάβροχες αλληλεπιδράσεις με τον εξωτερικό κόσμο. Προτείνει ένα επίπεδο διασύνδεσης που ενοποιεί την πρόσβαση σε υπηρεσίες oracle και ενοποιήσεις μεταξύ αλυσίδων, παρέχοντας blockchains ένα πρωτόκολλο υλοποίησης-αγνωστικής για εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση δεδομένων. Ακολουθούν ορισμένα σημεία σχετικά με τις πύλες RIF που πρέπει να θυμάστε:

 • Χτίζει γέφυρες μεταξύ μπλοκ αλυσίδας.
 • Επιτρέπει στους παρόχους δεδομένων και στους καταναλωτές να συμμετέχουν σε ασφαλείς και τυποποιημένες μεταφορές δεδομένων.
 • Υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα μοντέλων κατανάλωσης δεδομένων, συνδρομής και πληρωμής.

Το RIF Gateways παρέχει τρεις διαφορετικές υπηρεσίες oracle:

 • Υπηρεσίες δεδομένων: Για να καταναλώσετε εξωτερικά δεδομένα από το blockchain.
 • Υπηρεσία ενεργοποίησης: Κατανάλωση εξωτερικών δεδομένων από το blockchain.
 • Υπηρεσία προγραμματιστή: Αίτημα μελλοντικής εκτέλεσης συναλλαγής blockchain.

# 1 Υπηρεσίες δεδομένων

Μια υπηρεσία δεδομένων παρέχει ένα συγκεκριμένο είδος δεδομένων εξωτερικού κόσμου. Τα εξωτερικά δεδομένα μπορούν να προέρχονται από μία μόνο πηγή δεδομένων ή από ένα δίκτυο πολλαπλών πηγών δεδομένων. Ετσι δουλεύει:

 • Ο δημιουργός και ο προσφέρων μιας υπηρεσίας δεδομένων ονομάζεται “Πάροχος υπηρεσιών δεδομένων”.
 • Οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών τύπων υπηρεσιών δεδομένων και, στη συνέχεια, να αλληλεπιδράσουν με την έξυπνη σύμβαση του αντίστοιχου παρόχου υπηρεσιών δεδομένων για τη λήψη των εξωτερικών δεδομένων.
 • Ο Πάροχος υπηρεσιών πρέπει να εφαρμόσει τις διεπαφές υπηρεσίας δεδομένων στα έξυπνα συμβόλαιά τους.
 • Ο Πάροχος πρέπει να ενημερώνει περιοδικά τα δεδομένα του, δεδομένου ότι ο καταναλωτής του μπορεί να χρειαστεί τα πιο πρόσφατα δεδομένα ή αυτά που δημοσιεύθηκαν λίγο πριν.

Πώς λειτουργεί η αλληλεπίδραση μεταξύ του παρόχου και του καταναλωτή?

Υπάρχουν δύο μέθοδοι που ένας καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καταναλώσει τα δεδομένα του Παροχέα: ένα μοντέλο άμεσης έλξης ή μια συνδρομητική υπηρεσία.

Τραβήξτε το μοντέλο

Ο καταναλωτής πληρώνει για τα δεδομένα ανά ερώτημα. Τα ζητούμενα δεδομένα λαμβάνονται απευθείας από τον πάροχο. Αυτό είναι ένα πιο ακριβό και πιο αργό μοντέλο.

Μοντέλο συνδρομής

Ένας καταναλωτής πληρώνει μια σταθερή τιμή για πρόσβαση. Η εξυπηρέτηση ενός μεμονωμένου τμήματος δεδομένων σε πολλούς πελάτες επιτρέπει στον Πάροχο υπηρεσιών να κατανείμει το κόστος ανάκτησης δεδομένων εξωτερικού κόσμου μεταξύ όλων των συνδρομητών. Το RIF παρέχει δύο μοντέλα συνδρομής:

 • Κατ ‘απαίτηση: Ο καταναλωτής ζητά από τον Πάροχο την τιμή ανάλογα με τις ανάγκες, εφόσον η συνδρομή είναι έγκυρη.
 • Push: Ο πάροχος ωθεί τα νέα δεδομένα στους συνδρομητές περιοδικά.

# 2 Υπηρεσίες ενεργοποίησης

Η υπηρεσία ενεργοποίησης επιτρέπει στον Πάροχο να προμηθεύεται πληροφορίες από το blockchain και να τις δίνει στον καταναλωτή για μια τιμή. Ο καταναλωτής μπορεί να δημιουργήσει τη δική του λύση ειδοποίησης στο API που παρέχεται από τον Πάροχο. Τα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών Trigger έχουν ως εξής.

 • Κάθε πάροχος ετικέτας πρέπει να συσχετίζεται με ένα μοναδικό όνομα τομέα. Αυτό εξασφαλίζει ευκολία προσβασιμότητας χρήστη.
 • Οι πάροχοι πρέπει να συμμορφώνονται με μια προκαθορισμένη διεπαφή που έχει σχεδιαστεί για κατανάλωση από εφαρμογές τρίτων.
 • Οι καταναλωτές έχουν την ελευθερία να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν πάροχο ή να εγγραφούν σε ένα σύνολο παρόχων.

Προκαθορισμένα σκανδάλη

Ο Πάροχος μπορεί να προσφέρει μια υπηρεσία ειδοποίησης σχετικά με ορισμένα έξυπνα συμβόλαια ή συμβάντα εντός του blockchain. Αυτό το κάνει ειδοποιώντας ένα σταθερό σύνολο γεγονότων που εκπέμπονται από τη σύμβαση που τηρείται.

Προσαρμοσμένοι κανόνες ετικέτας

Ο καταναλωτής μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια σκανδάλη ειδικά για τις δικές του ανάγκες. Πρέπει να καθορίσουν στον Πάροχο την πηγή των συμβάντων για τα οποία θέλουν να ειδοποιηθούν, π.χ. τη διεύθυνση έξυπνης σύμβασης.

 • Ακόμη και ένας μη τεχνικός χρήστης για να δημιουργήσει τη δική του υπηρεσία ειδοποιήσεων.
 • Για να ενεργοποιήσει κάποια ενέργεια, ο Πάροχος επιτρέπει στους καταναλωτές να καθορίσουν ποια ενέργεια εκτελείται μόλις ληφθεί ένα αντίστοιχο συμβάν.
 • Οι καταναλωτές έχουν την ελευθερία να ορίσουν τη λίστα των συμβάντων που θα ειδοποιηθούν από τον παροχέα Trigger.

Πώς λειτουργεί η αλληλεπίδραση μεταξύ του παρόχου και του καταναλωτή?

Η υπηρεσία σκανδάλης προσφέρει τα μοντέλα έλξης και συνδρομής

Τραβήξτε το μοντέλο

Ο καταναλωτής ζητά συγκεκριμένα μια ειδοποίηση για ένα συγκεκριμένο συμβάν.

Μοντέλο συνδρομής

Όπως και με τις υπηρεσίες δεδομένων, ένας καταναλωτής πληρώνει μια προκαθορισμένη τιμή για την υπηρεσία. Ωστόσο, οι κανόνες ετικέτας έχουν μόνο το μοντέλο συνδρομής push.

# 3 Υπηρεσίες προγραμματισμού συναλλαγών

Η υπηρεσία προγραμματισμού συναλλαγών είναι μια αποκεντρωμένη λύση που επιτρέπει στον πελάτη να προγραμματίζει μελλοντικές εκτελέσεις συναλλαγών μέσω αλυσίδας. Όπως συμβαίνει με τις υπηρεσίες δεδομένων και τις υπηρεσίες σκανδάλης, νέοι πάροχοι υπηρεσιών προγραμματισμού μπορούν να συμμετάσχουν με την εγγραφή μιας νέας υπηρεσίας προγραμματισμού που θα ανακαλυφθεί μέσω του RIF Marketplace. Οι καταναλωτές μπορεί να είναι εσωτερικοί / εκτός αλυσίδας ή εξωτερικοί / εκτός αλυσίδας.

Πώς λειτουργεί η αλληλεπίδραση μεταξύ του παρόχου και του καταναλωτή?

Η υπηρεσία προγραμματιστή μπορεί επίσης να προσφέρει μοντέλα έλξης και συνδρομής.

Τραβήξτε το μοντέλο

Ο καταναλωτής πληρώνει το απαιτούμενο ποσό αφού ζητήσει ένα πρόγραμμα συναλλαγών για μια κατ ‘εξουσιοδότηση εκτέλεση. Η εκτέλεση μπορεί να προγραμματιστεί για μια συγκεκριμένη ώρα και ένα δεδομένο “παράθυρο εκτέλεσης”.

Μοντέλο συνδρομής

Οι καταναλωτές μπορούν να εγγραφούν για να αναθέτουν την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης λειτουργίας επαναλαμβανόμενα. Ο καταναλωτής πληρώνει μια τιμή με διαπραγμάτευση για την εκτέλεση μιας λειτουργίας επαναλαμβανόμενα. Το πρωτόκολλο RIF Scheduler Services προτείνει ακριβώς τη λειτουργία συνδρομής push για εκχώρηση επαναλαμβανόμενης εκτέλεσης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map