Τι είναι το Cardano Blockchain; [Ο πιο περιεκτικός οδηγός βήμα προς βήμα]

Τι είναι το Cardano;…

TLDR: Το Cardano φιλοξενεί το Ada cryptocurrency, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή και τη λήψη ψηφιακών χρημάτων. Αυτά τα ψηφιακά μετρητά αντιπροσωπεύουν το μέλλον των χρημάτων, καθιστώντας δυνατή γρήγορες, άμεσες μεταφορές που είναι εγγυημένες ότι είναι ασφαλείς μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα που έχουν κυκλοφορήσει είναι το Cardano. Παρόμοια με το Ethereum, το Cardano είναι μια έξυπνη πλατφόρμα συμβάσεων, ωστόσο, το Cardano προσφέρει επεκτασιμότητα και ασφάλεια μέσω αρχιτεκτονικής με στρώσεις.

Η προσέγγιση του Cardano είναι μοναδική στον ίδιο τον χώρο, δεδομένου ότι βασίζεται στην επιστημονική φιλοσοφία και στην ακαδημαϊκή έρευνα από ομοτίμους. Σε αυτόν τον οδηγό, θα κάνουμε μια λεπτομερή μελέτη για το Cardano και θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες καινοτομίες που φέρνει στο τραπέζι. Εάν ενδιαφέρεστε περισσότερο να μάθετε πώς να φτιάξετε το δικό σας Cardano – ρίξτε μια ματιά στα μαθήματα blockchain.

Contents

Η προέλευση του Cardano

Ο Cardano αντιλήφθηκε από τον Charles Hoskinson ο οποίος είναι ένας από τους συνιδρυτές του Ethereum.

Εικόνα παραπάνω: Charles Hoskinson. Πιστωτική εικόνα: IOHK.

Ενώ η Ethereum κάνει μια αξιοθαύμαστη δουλειά ως έξυπνη πλατφόρμα συμβολαίων, σύμφωνα με τον Hoskinson είναι ένα blockchain δεύτερης γενιάς (περισσότερα σε αυτό αργότερα) και χρειάζεται εξέλιξη. Αυτό που κάνει το Cardano εξαιρετικά αξιοσημείωτο είναι η τεράστια φροντίδα που χρειάζεται για τη συντήρησή της. Υπάρχουν τρεις οργανισμοί που εργάζονται με πλήρη απασχόληση για την ανάπτυξη και τη φροντίδα του Cardano.

Αυτοί είναι:

 • Το Ίδρυμα Cardano.
 • IOHK.
 • Εμούργκο.

Το Cardano Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι ο θεματοφύλακας του Cardano. Η κύρια λειτουργία τους είναι «τυποποίηση, προστασία και προώθηση της τεχνολογίας Cardano Protocol».

Το 2015, μαζί με τον Jeremy Wood, ο Hoskinson βρήκε το IOHK (Input Output Hong Kong). Η IOHK είναι μια «εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης που έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί τις καινοτόμες τεχνολογίες blockchain για την οικοδόμηση προσβάσιμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για όλους». Έχουν συμβληθεί να κατασκευάσουν, να σχεδιάσουν και να συντηρήσουν το Cardano έως το 2020.

Τέλος, έχουμε τον Emurgo. Η Emurgo είναι μια ιαπωνική εταιρεία που «αναπτύσσει, υποστηρίζει και επωάζει εμπορικές επιχειρήσεις που θέλουν να φέρουν επανάσταση στις βιομηχανίες τους χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain». Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της IOHK προέρχεται από μια πενταετή σύμβαση με την Emurgo.

Αυτοί οι τρεις οργανισμοί συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξη του Cardano συνεχίζεται με καλό ρυθμό. Λοιπόν, τώρα πιθανότατα σκέφτεστε γιατί το Cardano απαιτήθηκε αρχικά. Ο Cardano περιγράφεται ως blockchain 3ης γενιάς. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό?

Οι τρεις γενιές του Blockchain

Σύμφωνα με τον Charles Hoskinson, έχουμε περάσει από τρεις γενιές μπλοκ αλυσίδων.

Generation 1: Bitcoin και μεταφορά χρημάτων

Το Bitcoin δημιουργήθηκε επειδή όλοι έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις.

Θα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια μορφή χρημάτων που μπορεί να μεταφερθεί μεταξύ δύο ατόμων χωρίς μεσάζοντα?

Θα είναι δυνατή η δημιουργία αποκεντρωμένων χρημάτων που μπορούν να λειτουργήσουν σε κάτι σαν το blockchain?

Ο Satoshi Nakamoto απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις όταν δημιούργησε το bitcoin. Είχαμε τελικά ένα αποκεντρωμένο νομισματικό σύστημα που μπορεί να μεταφέρει χρήματα από ένα άτομο σε άλλο.

Ωστόσο, υπήρχε πρόβλημα με το bitcoin που είναι πρόβλημα με όλα τα blockchain πρώτης γενιάς. Επιτρεπόταν μόνο για νομισματικές συναλλαγές, δεν υπήρχε τρόπος να προσθέσετε όρους σε αυτές τις συναλλαγές.

Η Αλίκη μπορεί να στείλει το Bob 5 BTC, αλλά δεν μπορούσε να επιβάλει όρους σε αυτές τις συναλλαγές. Π.χ. Δεν μπορούσε να πει στον Μπομπ ότι θα πάρει τα χρήματα μόνο αν εκτελούσε συγκεκριμένες εργασίες.

Αυτές οι συνθήκες θα απαιτούσαν εξαιρετικά περίπλοκα scripting. Κάτι απαιτείται για να γίνει η διαδικασία πιο απρόσκοπτη.

Generation 2: Ethereum και έξυπνα συμβόλαια

Και ότι «κάτι» ήταν ένα έξυπνο συμβόλαιο.

Τι είναι ένα έξυπνο συμβόλαιο?

Τα έξυπνα συμβόλαια σάς βοηθούν να ανταλλάσσετε χρήματα, ακίνητα, μετοχές ή οτιδήποτε άλλο αξίας με διαφανή τρόπο, χωρίς συγκρούσεις, αποφεύγοντας παράλληλα τις υπηρεσίες ενός μεσάζοντος.

Το Ethereum του Vitalik Buterin είναι εύκολα ο αρχηγός αυτής της γενιάς. Έδειξαν στον κόσμο πώς το blockchain μπορεί να εξελιχθεί από έναν απλό μηχανισμό πληρωμής σε κάτι πολύ πιο νόημα και ισχυρό.

Ωστόσο, αυτή η γενιά είχε και κάποια προβλήματα.

Καθώς όλο και πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις χρήσης του blockchain βγήκαν, γινόταν όλο και πιο αποδεκτή.

Το πρόβλημα ήταν όμως ότι αυτές οι γενιές blockchain δεν είχαν πραγματικά καλές προβλέψεις για επεκτασιμότητα. Μαζί με αυτό, το σύστημα διακυβέρνησης αυτών των blockchain δεν ήταν πραγματικά τόσο καλά μελετημένο. Για παράδειγμα, ο διαχωρισμός Ethereum και Ethereum Classic, σύμφωνα με τον Hoskinson, είναι ένα κλασικό παράδειγμα κακής διακυβέρνησης.

Εδώ μπαίνει η τρίτη γενιά.

Γενιά 3: Cardano

Ο Hoskinson γνώριζε ότι το blockchain έπρεπε να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Πήρε τα θετικά στοιχεία από τις δύο πρώτες γενιές του blockchain και πρόσθεσε κάποια δικά του στοιχεία. Αυτό που προέκυψε από αυτό ήταν το Cardano.

Τα τρία στοιχεία που ήθελε να λύσει ο Cardano ήταν:

 • Επεκτασιμότητα.
 • Διαλειτουργικότητα.
 • Βιωσιμότητα.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Cardano είναι μοναδικό με την έννοια ότι βασίζεται στην επιστημονική φιλοσοφία και στην ακαδημαϊκή έρευνα από ομοτίμους. Όλη η εφαρμοσμένη μηχανική έχει τον τελικό στόχο να είναι «Κώδικας Υψηλής Διασφάλισης». Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πίστη στην ποιότητα του κώδικα που χρησιμοποιείται (περισσότερα σε αυτό αργότερα όταν στην ενότητα “Haskell and Plutus”). Αυτό, σύμφωνα με τον Hoskinson, θα αποτρέψει μελλοντικές περιπτώσεις όπως η διάσπαση ETH-ETC.

Έτσι, προτού προχωρήσουμε περισσότερο, ας εξερευνήσουμε τη φιλοσοφία του Cardano.

Η φιλοσοφία του Cardano

Η ομάδα Cardano θέλει να τηρήσει ένα σύνολο αρχών και φιλοσοφιών. Δεν ξεκίνησαν με έναν κατάλληλο χάρτη πορείας ή μια λευκή βίβλο. Αντ ‘αυτού, επικεντρώθηκαν στο να αγκαλιάσουν μια «συλλογή αρχών σχεδιασμού, βέλτιστων πρακτικών μηχανικής και δρόμων για εξερεύνηση»

Ακολουθούν αυτές οι αρχές και λαμβάνονται απευθείας από τον ιστότοπο της Cardano.

 • Διαχωρισμός λογιστικής και υπολογισμού σε διαφορετικά επίπεδα.
 • Εφαρμογή βασικών στοιχείων σε πολύ αρθρωτό λειτουργικό κώδικα
 • Μικρές ομάδες ακαδημαϊκών και προγραμματιστών που ανταγωνίζονται με έρευνα από ομοτίμους
 • Βαριά χρήση διεπιστημονικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης χρήσης εμπειρογνωμόνων του InfoSec
 • Απαιτείται γρήγορη επανάληψη μεταξύ των Λευκών Βιβλίων, εφαρμογή και νέα έρευνα για τη διόρθωση ζητημάτων που ανακαλύφθηκαν κατά την αναθεώρηση
 • Ενίσχυση της δυνατότητας αναβάθμισης συστημάτων μετά την ανάπτυξη χωρίς καταστροφή του δικτύου
 • Ανάπτυξη αποκεντρωμένου μηχανισμού χρηματοδότησης για μελλοντικές εργασίες
 • Μια μακροπρόθεσμη άποψη για τη βελτίωση του σχεδιασμού των κρυπτονομισμάτων ώστε να μπορούν να λειτουργούν σε κινητές συσκευές με μια λογική και ασφαλή εμπειρία χρήστη
 • Προσέγγιση των ενδιαφερομένων με τις λειτουργίες και τη συντήρηση του κρυπτονομίσματός τους
 • Αναγνωρίζοντας την ανάγκη λογαριασμού πολλαπλών στοιχείων στο ίδιο καθολικό
 • Περίληψη συναλλαγών για να συμπεριληφθούν προαιρετικά μεταδεδομένα, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των παλαιών συστημάτων
 • Μαθαίνοντας από σχεδόν 1.000 altcoins αγκαλιάζοντας λειτουργίες που έχουν νόημα
 • Υιοθετήστε μια διαδικασία βάσει προτύπων εμπνευσμένη από την Ομάδα Μηχανικής του Διαδικτύου χρησιμοποιώντας μια ειδική βάση για να κλειδώσετε τον τελικό σχεδιασμό πρωτοκόλλου
 • Εξερευνήστε τα κοινωνικά στοιχεία του εμπορίου
 • Βρείτε ένα υγιές μέσο για την αλληλεπίδραση των ρυθμιστικών αρχών με το εμπόριο χωρίς να διακυβεύετε ορισμένες βασικές αρχές που κληρονομούνται από το Bitcoin.

Τώρα που έχουμε δει τη φιλοσοφία, ας ρίξουμε μια ματιά στα τρία στοιχεία που σκοπεύει να λύσει ο Cardano.

Στοιχείο # 1: Επεκτασιμότητα

Όταν οι άνθρωποι λένε «επεκτασιμότητα» σκέφτονται πάντοτε τις συναλλαγές που υποβάλλονται σε επεξεργασία ανά δευτερόλεπτο ή απόδοση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Hoskinson, αυτό είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Η απόλυτη επεκτασιμότητα είναι μια υδρία τριών κεφαλών. Κάποιος πρέπει να φροντίσει τρία ξεχωριστά στοιχεία:

 • Συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο / Απόδοση
 • Δίκτυο.
 • Κλιμάκωση δεδομένων.

# 1 Απόδοση

Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί σχετικά με την έλλειψη απόδοσης σε Bitcoin και Ethereum. Το Bitcoin διαχειρίζεται 7 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο και το Ethereum διαχειρίζεται 15-20. Αυτό δεν είναι απολύτως αποδεκτό για ένα χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο Cardano ελπίζει να λύσει αυτό το πρόβλημα με τον μηχανισμό συναίνεσης, Ouroboros. Είναι ένας αποδεδειγμένα ασφαλής αλγόριθμος απόδειξης πονταρίσματος. Το Ouroboros εξετάστηκε από ομοτίμους και εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του Crypto 2017.

Το Ouroboros, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι ένας αλγόριθμος απόδειξης πονταρίσματος. Πριν μπαίνουμε βαθύτερα στον μηχανισμό, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η απόδειξη του πονταρίσματος.

Bitcoin και Ethereum (για τώρα τουλάχιστον) ακολουθεί το πρωτόκολλο απόδειξης εργασίας.

Η απόδειξη της εργασίας ως διαδικασία έχει τα παρακάτω βήματα:

 • Οι ανθρακωρύχοι λύνουν κρυπτογραφικά παζλ για να «ορυχείω» ένα μπλοκ για να το προσθέσουμε στο blockchain.
 • Αυτή η διαδικασία απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας και υπολογιστική χρήση. Τα παζλ έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που το καθιστά δύσκολο και φορολογεί το σύστημα.
 • Όταν ένας ανθρακωρύχος λύνει το παζλ, παρουσιάζουν το μπλοκ τους στο δίκτυο για επαλήθευση.
 • Η επαλήθευση εάν το μπλοκ ανήκει στην αλυσίδα ή όχι είναι μια εξαιρετικά απλή διαδικασία.

Αυτό είναι, στην ουσία, αυτό που είναι το σύστημα απόδειξης εργασίας. Η επίλυση του παζλ είναι δύσκολη, αλλά ο έλεγχος αν η λύση είναι πραγματικά σωστή ή όχι είναι εύκολη. Αυτό είναι το σύστημα που χρησιμοποιούν το Bitcoin και το Ethereum (μέχρι τώρα). Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα θεμελιώδη ελαττώματα στο σύστημα.

Το πρόβλημα με την απόδειξη της εργασίας.

Όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν αρκετά προβλήματα με την απόδειξη της εργασίας.

 • Πρώτα απ ‘όλα, η απόδειξη της εργασίας είναι μια εξαιρετικά αναποτελεσματική διαδικασία λόγω της τεράστιας δύναμης και ενέργειας που καταναλώνει.
 • Οι άνθρωποι και οι οργανισμοί που μπορούν να αντέξουν οικονομικά ταχύτερα και πιο ισχυρά ASIC έχουν συνήθως περισσότερες πιθανότητες εξόρυξης από τους άλλους.
 • Ως αποτέλεσμα αυτού, το bitcoin δεν είναι τόσο αποκεντρωμένο όσο θέλει. Ας δούμε το γράφημα κατανομής hashrate:
 • Πιστωτική εικόνα: Blockchain.info

Όπως μπορείτε να δείτε, το ~ 75% του hashrate χωρίζεται μόνο σε 5 δεξαμενές εξόρυξης!

 • Θεωρητικά, αυτές οι μεγάλες ομάδες εξόρυξης μπορούν απλά να συνεργαστούν μεταξύ τους και να ξεκινήσουν ένα 51% στο δίκτυο bitcoin.

Έτσι, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, η Ethereum εξέτασε το Proof of Stake ως λύση.

Τι είναι η απόδειξη διακυβεύσεων?

Η απόδειξη πονταρίσματος θα κάνει ολόκληρη τη διαδικασία εξόρυξης εικονική και θα αντικαταστήσει τους ανθρακωρύχους με επικυρωτές.

Έτσι λειτουργεί η διαδικασία:

 • Οι επικυρωτές θα πρέπει να κλειδώσουν μερικά από τα νομίσματά τους ως στοίχημα.
 • Μετά από αυτό, θα αρχίσουν να επικυρώνουν τα μπλοκ. Δηλαδή, όταν ανακαλύπτουν ένα μπλοκ που πιστεύουν ότι μπορεί να προστεθεί στην αλυσίδα, θα το επικυρώσουν τοποθετώντας ένα στοίχημα σε αυτό.
 • Εάν το μπλοκ προσαρτηθεί, τότε οι επικυρωτές θα λάβουν ανταμοιβή ανάλογη με τα στοιχήματά τους.

Τι είναι το Cardano Blockchain; Οδηγός βήμα προς βήμα

Τώρα που γνωρίζουμε πώς φαίνεται το POS, ας δούμε τον μηχανισμό πίσω από το Ouroboros.

Cardano: Ouroboros Underne the Hood

Το Ouroboros εξετάζει τη διανομή των διακριτικών στο οικοσύστημα και από μια πηγή τυχαίων αριθμών, χωρίζει τον κόσμο σε εποχές. Στη συνέχεια κάθε εποχή χωρίζεται σε κουλοχέρηδες. Κάθε εποχή διαρκεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα ~ 20 δευτερόλεπτα.

Τι είναι το Cardano Blockchain; Οδηγός βήμα προς βήμα

Πιστωτική εικόνα: Cardano Docs

Κάθε κουλοχέρης παίρνει στη συνέχεια το δικό του ηγέτη κουλοχέρη, ο οποίος επιλέγεται τυχαία.

Τι είναι το Cardano Blockchain; Οδηγός βήμα προς βήμα

Το Slot leader ενεργεί όπως οι ανθρακωρύχοι σε ένα πρωτόκολλο POW με την έννοια ότι αυτοί επιλέγουν τα μπλοκ που προστίθενται στο blockchain. Μπορούν, ωστόσο, να προσθέσουν μόνο ένα μπλοκ.

Τι είναι το Cardano Blockchain; Οδηγός βήμα προς βήμα

Εάν ένας αρχηγός κουλοχέρη κατά κάποιο τρόπο χάσει την ευκαιρία του και δεν επιλέξει το μπλοκ, χάνει την ευκαιρία του και θα πρέπει να περιμένει έως ότου γίνουν ξανά ηγέτες κουλοχέρηδων. Είναι εντάξει για μία ή περισσότερες υποδοχές να παραμείνουν κενές (χωρίς δημιουργημένα μπλοκ), αλλά η πλειονότητα των μπλοκ (τουλάχιστον 50% + 1) πρέπει να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια μιας εποχής.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι ηγέτες κουλοχέρηδων έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν στο οικοσύστημα. Για να θεωρηθεί κανείς προκριματικός, πρέπει να κατέχει ποσοστό 2% στο Cardano. Αυτοί οι ενδιαφερόμενοι ονομάζονται εκλογείς και αυτοί επιλέγουν τους ηγέτες των κουλοχέρηδων για την επόμενη εποχή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εποχής. Όσο περισσότερο συμφέρον έχει ο ενδιαφερόμενος στο σύστημα, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα εκλεγούν ως ηγέτες κουλοχέρηδων.

Τώρα, δεδομένου ότι οι ηγέτες των κουλοχέρηδων έχουν μεγάλη δύναμη, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε οι εκλογές να είναι όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτες. Πρέπει να υπάρχει κάποια τυχαιότητα. Γι ‘αυτό γίνεται ένας υπολογισμός πολλαπλών μερών (MPC) για να επιτευχθεί κάποια μορφή τυχαιότητας.

Σε αυτήν την προσέγγιση MPC, κάθε εκλογέας εκτελεί μια τυχαία ενέργεια που ονομάζεται «ρίψη νομισμάτων» και μετά από αυτό μοιράζεται τα αποτελέσματά τους με άλλους εκλογείς. Αν και τα αποτελέσματα παράγονται τυχαία από κάθε εκλογέα, τελικά συμφωνούν για την ίδια τελική τιμή.

Οι εκλογές χωρίζονται σε τρεις φάσεις:

 • Φάση δέσμευσης.
 • Αποκαλύψτε τη φάση
 • Φάση ανάκτησης.

Ας διερευνήσουμε τι συμβαίνει σε κάθε φάση.

Φάση δέσμευσης

Πρώτον, ένας εκλέκτης δημιουργεί μια μυστική τυχαία τιμή και στη συνέχεια σχηματίζει μια «δέσμευση». Η δέσμευση είναι ένα μήνυμα που περιέχει κρυπτογραφημένα κοινόχρηστα στοιχεία (λάβετε υπόψη αυτό για τη φάση ανάκτησης) και μια απόδειξη μυστικού.

Μετά από αυτό, ένας εκλέκτης υπογράφει τη δέσμευση με το ιδιωτικό κλειδί του και καθορίζει τον αριθμό εποχής και επισυνάπτει το δημόσιο κλειδί του. Κάτι τέτοιο επιλύει δύο σκοπούς:

 • Όλοι μπορούν να ελέγξουν ποιος δημιούργησε αυτήν τη δέσμευση (δεδομένου ότι έχει συνημμένο το δημόσιο κλειδί).
 • Μπορούν να ελέγξουν σε ποια εποχή ανήκει.

Αφού γίνει αυτό, ο εκλογέας στέλνει τις δεσμεύσεις του σε άλλους εκλογείς. Τελικά, κάθε εκλέκτης συλλέγει τις δεσμεύσεις του άλλου εκλογέα (Οι δεσμεύσεις μπαίνουν στο μπλοκ και γίνονται μέρος του blockchain).

Αποκαλύψτε τη φάση

Η δεύτερη φάση είναι η φάση αποκάλυψης.

Σκεφτείτε δεσμεύσεις σαν ένα κλειδωμένο κουτί που έχει ένα μυστικό σε αυτό και υπάρχει μια ειδική τιμή που ξεκλειδώνει το κουτί. Αυτή η ειδική τιμή ονομάζεται «άνοιγμα». Αυτή είναι η φάση, οι εκλογείς στέλνουν το «άνοιγμα» τους. Αυτά τα ανοίγματα τοποθετούνται επίσης στο μπλοκ και στη συνέχεια γίνεται μέρος του blockchain.

Φάση ανάκτησης

Τέλος, έχουμε τη φάση ανάκαμψης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, ένας εκλέκτης έχει δεσμεύσεις και ανοίγματα. Ωστόσο, ορισμένοι εκλογείς ενδέχεται να ενεργούν κακόβουλα και να δημοσιεύουν τη δέσμευσή τους χωρίς το άνοιγμα. Βασικά, δώστε το κλειδωμένο πλαίσιο χωρίς τη φράση πρόσβασης.

Για να το περιηγηθείτε αυτό, οι ειλικρινείς εκλογείς μπορούν να δημοσιεύσουν όλες τις κρυπτογραφημένες μετοχές (όπως αναφέρεται στη φάση δέσμευσης) και απλά να ανακατασκευάσουν τα μυστικά. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν ορισμένοι εκλογείς ενεργούν με κακόβουλο τρόπο, το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Ouroboros παίρνει την ανοχή του βυζαντινού σφάλματος.

Τελικά, ένας εκλέκτης επαληθεύει ότι οι δεσμεύσεις και τα ανοίγματα ταιριάζουν και όταν συμβαίνει αυτό, εξάγονται τα μυστικά από τις δεσμεύσεις που σχηματίζουν ένα σπόρο. Ο σπόρος είναι μια τυχαία συμβολοσειρά byte.

Όλοι οι εκλογείς διαθέτουν τώρα αυτό το σπόρο.

Ας σταματήσουμε λοιπόν για λίγο και ελέγξτε πού βρισκόμαστε τώρα.

Εκλέγουμε ηγέτες κουλοχέρηδων για την επόμενη εποχή. Για να βεβαιωθούμε ότι οι εκλογές είναι όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτες χρειαζόμαστε κάποιο είδος τυχαιότητας. Ο «σπόρος» μας παρέχει αυτήν την τυχαιότητα. Τώρα είναι καιρός να επιλέξετε το Slot Leaders.

Για να το κάνουμε αυτό θα χρησιμοποιήσουμε τον αλγόριθμο Follow the Satoshi (FTS).

Cardano: Ο αλγόριθμος FTS

Το όνομα του αλγορίθμου προέρχεται από τον Satoshi Nakamoto, τον άγνωστο δημιουργό του Bitcoin.

Τι είναι το Cardano Blockchain; Οδηγός βήμα προς βήμα

Πιστωτική εικόνα: Cardano Docs

Το FTS επιλέγει βασικά ένα τυχαίο νόμισμα από το στοίχημα. Όποιος κατέχει αυτό το νόμισμα γίνεται ο αρχηγός του κουλοχέρη. Είναι τόσο απλό!

Γι ‘αυτό, όσο περισσότερο ποντάρετε στο σύστημα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να κερδίσουν αυτήν την κλήρωση.

Οι ηγέτες κουλοχέρηδων θα έχουν επίσης τη δύναμη να επιλέξουν όχι μόνο τα μπλοκ στην κύρια μπλοκ αλυσίδας αλλά και να επιλέξουν μπλοκ σε άλλα μπλοκ εντός του οικοσυστήματος Cardano επίσης.

# 2 Δίκτυο

Λοιπόν, πώς το Δίκτυο επηρεάζει την επεκτασιμότητα?

Απλό… εύρος ζώνης.

Οι συναλλαγές μεταφέρουν δεδομένα. Έτσι, καθώς ο αριθμός των συναλλαγών αυξάνεται, το ίδιο ισχύει και για την απαίτηση για πόρους δικτύου.

Η ιδέα είναι αρκετά απλή: Εάν ένα σύστημα πρόκειται να κλιμακώσει έως και εκατομμύρια χρήστες, το δίκτυο θα χρειαστεί 100 δευτερόλεπτα terabyte ή exabytes πόρων για να διατηρήσει τον εαυτό του.

Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να διατηρηθεί μια ομοιογενής τοπολογία δικτύου. Τι σημαίνει αυτό?

Στην ομοιογενή τοπολογία δικτύου, κάθε κόμβος στο δίκτυο μεταδίδει κάθε μήνυμα. Το Skype είναι ένα παράδειγμα ενός τέτοιου δικτύου όπου το μεγαλύτερο μέρος της αξίας προέρχεται από μία μόνο κατηγορία χρηστών που ενδιαφέρονται όλοι να πραγματοποιήσουν μια τηλεφωνική κλήση.

Ωστόσο, σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, αυτό μπορεί να γίνει πρακτικό για την αναβάθμιση. Όλοι οι κόμβοι ενδέχεται να μην έχουν τους πόρους που απαιτούνται για την αναμετάδοση των πληροφοριών με αποτελεσματικό τρόπο.

Για να λύσει αυτό το ζήτημα, η Cardano εξετάζει έναν νέο τύπο τεχνολογίας που ονομάζεται RINA, Recursive Inter-Network Architecture που δημιουργήθηκε από τον John Day. Είναι ένας νέος τύπος δομής δικτύων χρησιμοποιώντας πολιτικές και έξυπνες αρχές μηχανικής.

Ο στόχος της RINA είναι να δημιουργήσει ένα ετερογενές δίκτυο που υπόσχεται να δώσει:

 • Μυστικότητα.
 • Διαφάνεια.
 • Επεκτασιμότητα.

Αυτό το κάνει με τρόπο που μπορείτε να μαντέψετε πώς θα οργανωθεί το δίκτυο με επίσημη χωρητικότητα. Ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει απρόσκοπτα με πρωτόκολλα TCP / IP. Ο Cardano ελπίζει να το εφαρμόσει εν μέρει έως το 2018 και εντελώς έως το 2019.

Σύμφωνα με Βικιπαίδεια, «Η RINA υποστηρίζει εγγενώς την κινητικότητα, το multi-homing και την ποιότητα της υπηρεσίας χωρίς την ανάγκη επιπλέον μηχανισμών, παρέχει ένα ασφαλές και προγραμματιζόμενο περιβάλλον, παρακινεί για μια πιο ανταγωνιστική αγορά και επιτρέπει την ομαλή υιοθέτηση».

# 3 Κλιμάκωση δεδομένων

Τέλος, έχουμε κλίμακα δεδομένων.

Σκέψου το.

Το Blockchains αποθηκεύει τα πράγματα για την αιωνιότητα. Κάθε μικρό κομμάτι δεδομένων, σχετικά ή όχι αποθηκεύεται στο blockchain για πάντα. Καθώς, το σύστημα αυξάνεται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν, με την καθαρή εισροή δεδομένων, το blockchain γίνεται όλο και πιο ογκώδες.

Τώρα, θυμηθείτε ότι ένα blockchain λειτουργεί επειδή αποτελείται από κόμβους. Κάθε κόμβος είναι ένας χρήστης που αποθηκεύει ένα αντίγραφο του blockchain στο σύστημά τους.

Βλέπετε πού είναι το πρόβλημα?

Καθώς το blockchain γίνεται πιο ογκώδες, θα απαιτήσει περισσότερο χώρο και αυτό είναι παράλογο για έναν κανονικό χρήστη με έναν κανονικό υπολογιστή.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Cardano θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα είναι με την εφαρμογή μιας απλής φιλοσοφίας: “Δεν χρειάζονται όλοι όλα τα δεδομένα.”

Π.χ. Εάν η Άλις και ο Μπομπ συμμετάσχουν σε μια συναλλαγή, ενδέχεται να μην σχετίζονται με κανέναν άλλο στο δίκτυο. Το μόνο που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι η συναλλαγή έγινε και ότι ήταν νόμιμη.

Οι τεχνικές που εξετάζει το Cardano είναι:

 • Κλάδεμα.
 • Συνδρομές
 • Συμπίεση.

Εάν εφαρμόζονται συνεργικά, τότε μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει ουσιαστικά την ποσότητα δεδομένων που χρειάζεται ένας χρήστης.

Μαζί με αυτό, υπάρχει επίσης η έννοια της Διαμέρισης. Αυτό που σημαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι αντί να έχει ένα ολόκληρο blockchain, ένας χρήστης μπορεί απλά να έχει ένα κομμάτι του blockchain και να μειώσει σημαντικά την ποσότητα δεδομένων που χρειάζονται για να αποθηκεύσουν. Τι ελπίζουν να κάνουν μέσω πλευρικών αλυσίδων (περισσότερα σε αυτό αργότερα).

Στόχος της Cardano εδώ είναι να χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις πληροφορίες για να συμπιέσει τα δεδομένα που πρέπει να καταναλώσουν οι χρήστες χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια ή οι διαβεβαιώσεις ότι οι συναλλαγές τους έχουν περάσει σωστά. Η έρευνα σχετικά με αυτό έχει ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Στοιχείο # 2: Διαλειτουργικότητα

Τώρα έχουμε δει πώς λειτουργεί η πλευρά κλιμάκωσης του Cardano, ερχόμαστε τώρα στον δεύτερο πυλώνα: Διαλειτουργικότητα. Η μακρά και σύντομη διαλειτουργικότητα είναι, όπως το θέτει ο Charles Hoskinson, δεν θα υπάρχει ούτε ένα σύμβολο που να τους κυβερνά όλα.

Ας δούμε το τρέχον οικοσύστημα. Στην κρυπτοσφαιρία, έχουμε διαφορετικά νομίσματα κρυπτογράφησης όπως Bitcoin, Ethereum, Litecoin κ.λπ. Ομοίως, στον κληρονομικό χρηματοοικονομικό κόσμο, έχουμε συστήματα όπως οι παραδοσιακές τράπεζες που χρησιμοποιούν SWIFT, ACH κ.λπ..

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για αυτές τις μεμονωμένες οντότητες να επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι δύσκολο για το bitcoin να γνωρίζει τι συμβαίνει στο Ethereum και αντίστροφα. Αυτό γίνεται διπλά δύσκολο όταν οι τράπεζες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τα cryptos.

Γι ‘αυτό, τα κρυπτονομίσματα, τα οποία παρέχουν μια πύλη μεταξύ κρυπτογράφησης και τραπεζών γίνονται τόσο ισχυρά και σημαντικά. Ωστόσο, υπάρχει από μόνο του ένα πρόβλημα. Οι ανταλλαγές δεν είναι αποκεντρωμένη οντότητα και είναι εξαιρετικά ευάλωτες.

 • Μπορούν να παραβιαστούν.
 • Μπορούν να μαυρίσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα για την αναβάθμιση του συστήματος. Αυτό βασικά συνέβη Binance πρόσφατα.

Επιπλέον, υπάρχει ένας άλλος τομέας όπου αυτή η εσφαλμένη επικοινωνία μεταξύ του κόσμου κληρονομιάς και του κόσμου κρυπτογράφησης μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικό αποτέλεσμα: ICO.

Στα ICOs, μια οντότητα παίρνει εκατομμύρια δολάρια σε αντάλλαγμα για τα κουπόνια τους, ωστόσο, η αποθήκευση αυτών των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μπορεί να γίνει δύσκολη. Οι τράπεζες θα ήθελαν προφανώς να μάθουν από πού προήλθαν όλα αυτά τα χρήματα και ποιοι ήταν αυτοί που παρείχαν αυτά τα χρήματα που είναι σχεδόν αδύνατο να παράσχουν.

Χρειάστηκε μια πιο κομψή και χωρίς κίνδυνο λύση στη διαλειτουργικότητα.

Ένα κέρμα κρυπτογράφησης τρίτης γενιάς πρέπει να παρέχει ένα οικοσύστημα στο οποίο κάθε μεμονωμένο blockchain μπορεί να επικοινωνεί με ένα άλλο blockchain και με εξωτερικά χρηματοοικονομικά συστήματα παλαιού τύπου.

Ας δούμε λοιπόν πώς σχεδιάζει το Cardano να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα τόσο στον κόσμο της κρυπτογράφησης όσο και στον κληρονομικό κόσμο.

The Crypto World: Επικοινωνία μεταξύ αλυσίδων και SideChains

Το όραμα του Cardano είναι να δημιουργήσει ένα «Διαδίκτυο των blockchains». Φανταστείτε ένα οικοσύστημα όπου το Bitcoin μπορεί να ρέει στο Ethereum και το Ripple μπορεί να ρέει απρόσκοπτα στο Litecoin χωρίς να χρειάζεται να περάσετε από κεντρικές ανταλλαγές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μεταφορές μεταξύ αλυσίδων είναι κάτι που η Cardano θέλει να εφαρμόσει χωρίς μεσάζοντες

Ένας τρόπος με τον οποίο ο Cardano θέλει να το κάνει αυτό είναι η εφαρμογή πλευρικών αλυσίδων.

Το Sidechain ως έννοια βρίσκεται στους κύκλους κρυπτογράφησης εδώ και αρκετό καιρό. Η ιδέα είναι πολύ απλή. έχετε μια παράλληλη αλυσίδα που λειτουργεί μαζί με την κύρια αλυσίδα. Η πλευρική αλυσίδα θα συνδεθεί στην κύρια αλυσίδα μέσω ενός αμφίδρομου γόμφου.

Το Cardano θα υποστηρίξει πλευρικές αλυσίδες με βάση την έρευνα των Kiayias, Miller και Zindros (KMZ) που περιλαμβάνει «μη διαδραστικές αποδείξεις απόδειξης εργασίας».

Σύμφωνα με τον Hoskinson, η ιδέα των πλευρικών αλυσίδων προέρχεται από δύο πράγματα:

 • Λήψη μιας συμπιεσμένης έκδοσης ενός blockchain.
 • Δημιουργία διαλειτουργικότητας μεταξύ αλυσίδων.

Σε ποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί το Cardano?

Όσον αφορά την αύξηση της διαλειτουργικότητας με τον κόσμο της κληρονομιάς, ο Cardano θέλει να επικεντρωθεί στα τρία εμπόδια που κάνουν τον κόσμο κρυπτογράφησης ασυμβίβαστο με τον κόσμο της κληρονομιάς:

 • Μεταδεδομένα.
 • Απόδοση.
 • Συμμόρφωση.

Εμπόδιο # 1: Μεταδεδομένα

Μεταδεδομένα σημαίνει την ιστορία πίσω από τη συναλλαγή.

Εάν η Alice ξόδεψε 50 USD, τα μεταδεδομένα αυτού θα μπορούσαν να έχουν ως εξής:

 • Σε τι δαπάνησε η Αλίκη τα χρήματα?
 • Σε ποιον έδωσε αυτά τα χρήματα η Αλίκη?
 • Πού ξόδεψε τα χρήματα?

Αν και αυτό δεν είναι τόσο καλά σχεδιασμένο στον χώρο κρυπτογράφησης, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον κληρονομικό τραπεζικό κόσμο. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι περισσότερες οντότητες αγωνίζονται μετά τις ICO. Απλώς δεν έχουν τα μεταδεδομένα που απαιτούνται για την παροχή τραπεζών.

Στον κόσμο της κληρονομιάς, τα μεταδεδομένα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Εδώ είναι οι σκοποί που εξυπηρετεί:

 • Ανακάλυψη και αναγνώριση πόρων.
 • Αποτελεσματική οργάνωση ηλεκτρονικών δεδομένων.
 • Μας λέει πώς ανταλλάσσονται δεδομένα μεταξύ διαφόρων συστημάτων και ως εκ τούτου βελτιώνει τη διαλειτουργικότητα.
 • Πολύ χρήσιμο στην προστασία των πόρων. Βοηθά στον εντοπισμό των χαρακτηριστικών και της συμπεριφοράς των δεδομένων ώστε να αναπαράγονται εάν χρειάζεται.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τα μεταδεδομένα είναι ότι είναι εξαιρετικά προσωπικό και δεδομένου ότι τα δεδομένα αποθηκεύονται στο blockchain σε μόνιμη και διαφανή βάση, έχουμε μια κατάσταση όπου εξαιρετικά ιδιωτικές πληροφορίες μπορούν να τοποθετηθούν μόνιμα στο blockchain.

Ένα από τα κύρια πράγματα στα οποία ερευνά ο Cardano είναι πώς να συνδέσετε επιλεκτικά μεταδεδομένα στην αλυσίδα.

Εμπόδιο # 2: Απόδοση

Παρόμοια με τα μεταδεδομένα, μέσω της αναγνώρισης γίνονται γνωστά τα ονόματα των ατόμων που εμπλέκονται στις συναλλαγές. Βασικά, σε ποιον όλοι αποδίδεται μια συγκεκριμένη συναλλαγή?

Εάν το blockchain επιδιορθώσει μόνιμα την απόδοση στον εαυτό του, θα υπονομεύσει σε μεγάλο βαθμό το απόρρητο των ατόμων που εμπλέκονται.

Ως εκ τούτου, η Cardano σχεδιάζει να ενδυναμώσει τους χρήστες τους να διανέμουν απόδοση όπως και όταν απαιτείται.

Εμπόδιο # 3: Συμμόρφωση

Το τρίτο εμπόδιο είναι η «Συμμόρφωση».

Η συμμόρφωση περιλαμβάνει παράγοντες όπως: KYC (Know Your Customer), AML (Anti Money Laundering), ATF (Anti Terrorist Financing) κ.λπ..

Η συμμόρφωση χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της νομιμότητας μιας συναλλαγής. Βασικά, εάν η Άλις πληρώνει τον Μπομπ $ 50, η συμμόρφωση χρησιμοποιείται για να διασφαλιστεί ότι η συναλλαγή δεν πραγματοποιείται για κακόβουλους σκοπούς.

Ενώ ο κόσμος της κρυπτογράφησης δεν έχει κάνει πραγματικά πολλά σε αυτό το μέτωπο, είναι εξαιρετικά κρίσιμο στον τραπεζικό κόσμο όπου πρέπει να είναι γνωστή η ιστορία και η νομιμότητα κάθε συναλλαγής.

Αυτό που ερευνά η Cardano είναι πώς να χρησιμοποιούν τα Μεταδεδομένα και το Attribution σε συνδυασμό με τη Συμμόρφωση για να βοηθούν τους χρήστες τους όποτε χρειάζεται να αλληλεπιδρούν με τις τράπεζες.

Στοιχείο # 3: Βιωσιμότητα

Τέλος, φτάνουμε στον τρίτο πυλώνα, τη βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με τον Hoskinson, αυτό είναι το πιο δύσκολο να επιλυθεί. Βασικά σημαίνει, πώς σχεδιάζει η Cardano να πληρώσει για τη μελλοντική ανάπτυξη και ανάπτυξή της?

Συνήθως, όταν πρέπει να γίνει κάποια ανάπτυξη στο σύστημα και απαιτούνται επιχορηγήσεις, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να συμβούν:

 • Προστασία.
 • ICO

Ωστόσο, και οι δύο έχουν πρόβλημα.

Με την προστασία, έχετε το πρόβλημα μιας πιθανής συγκέντρωσης. Εάν μια μεγάλη εταιρεία δίνει ένα τεράστιο ποσό επιχορήγησης σε μια εταιρεία blockchain, μπορεί να κατευθύνει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι εξελίξεις στο σύστημα.

Με τους ICOs, είναι σαν μια ξαφνική κρούση χρημάτων χωρίς κανένα βιώσιμο μοντέλο και προσθέτει ένα εντελώς περιττό σύμβολο στο οικοσύστημα.

Κάτι διαφορετικό και πιο βιώσιμο πρέπει να γίνει.

Υπό αυτήν την έννοια, ο Cardano σχεδιάζει να εμπνεύσει τον Dash και να δημιουργήσει ένα θησαυροφυλάκιο.

Πώς θα λειτουργήσει το ταμείο?

Κάθε φορά που ένα μπλοκ προστίθεται στην αλυσίδα, ένα μέρος αυτής της επιβράβευσης μπλοκ θα προστίθεται στο ταμείο.

Έτσι, εάν κάποιος θέλει να αναπτύξει και να φέρει κάποιες αλλαγές στο οικοσύστημα, υποβάλλει ψηφοφορία στο Υπουργείο Οικονομικών για να ζητήσει επιχορηγήσεις.

Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι του οικοσυστήματος Cardano ψηφίζουν και αποφασίζουν εάν πρέπει να δοθεί ή όχι.

Εάν το κάνουν, ο υποψήφιος λαμβάνει την επιχορήγηση για ανάπτυξη.

Αυτό το σύστημα έχει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • Το ταμείο συνεχίζει να γεμίζει καθώς όλο και περισσότερα μπλοκ ανακαλύπτονται.
 • Είναι άμεσα ανάλογο με το μέγεθος του δικτύου. Όσο μεγαλύτερο είναι το δίκτυο, τόσο περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι και το σύστημα ψηφοφορίας καθίσταται επίσης πιο αποκεντρωμένο.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημαντικά εμπόδια στον τρόπο πριν χρησιμοποιηθεί αυτό.

 • Πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκαιο σύστημα ψηφοφορίας.
 • Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν κίνητρο να ψηφίσουν και να συμμετάσχουν στο σύστημα.
 • Η ψηφοφορία όλων πρέπει να έχει κάποια αξία, ώστε να μην συμβεί μια κατάσταση τύπου «Tragedy of Commons».
 • Η διαδικασία υποβολής ψηφοφοριών θα πρέπει να είναι εύκολη και απλή.
 • Η όλη διαδικασία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποκεντρωμένη.

Από τώρα, η Cardano έχει εντοπίσει ένα σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιήσει, το οποίο συνδυάζει την υγρή δημοκρατία με ένα μοντέλο κινήτρων.

Cardano: πώς λειτουργεί η υγρή δημοκρατία?

Είναι ένα σύστημα που μεταβαίνει ρευστά μεταξύ της άμεσης δημοκρατίας και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Τι είναι το Cardano Blockchain; Οδηγός βήμα προς βήμα

Η διαδικασία έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Οι χρήστες μπορούν να ψηφίσουν απευθείας τις πολιτικές τους.
 • Οι άνθρωποι μπορούν να αναθέσουν τις ευθύνες ψήφου τους σε έναν εκπρόσωπο που μπορεί να ψηφίσει τις πολιτικές τους για αυτούς.
 • Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι μπορούν να αναθέσουν τις ευθύνες ψήφου τους σε έναν άλλο εκπρόσωπο ο οποίος μπορεί να ψηφίσει για λογαριασμό τους. Αυτή η ιδιότητα στην οποία ένας εκπρόσωπος μπορεί να διορίσει τον δικό του εκπρόσωπο ονομάζεται μεταβατικότητα.
 • Εάν ένα άτομο, που έχει εκχωρήσει την ψήφο του, δεν του αρέσει η ψήφος που επέλεξαν οι εκπρόσωποί του, τότε μπορεί απλώς να πάρει πίσω την ψήφο του και να ψηφίσει για την ίδια την πολιτική.

Λοιπόν, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υγρής δημοκρατίας?

 • Η γνώμη κάθε ατόμου μετράει και παίζει ρόλο στην τελική χάραξη πολιτικής.
 • Για να γίνει αντιπρόσωπος, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός ατόμου. Δεν χρειάζεται να ξοδέψουν εκατομμύρια δολάρια σε ακριβές εκλογικές εκστρατείες. Εξαιτίας αυτού, το εμπόδιο εισόδου είναι σχετικά χαμηλό.
 • Λόγω της επιλογής ταλαντώσεων μεταξύ άμεσης και κατ ‘εξουσιοδότηση δημοκρατίας, οι μειονοτικές ομάδες μπορούν να εκπροσωπούνται πιο δίκαια.
 • Τέλος, έχει ένα επεκτάσιμο μοντέλο. Όποιος δεν έχει το χρόνο να ψηφίσει για τις πολιτικές του μπορεί απλά να εκχωρήσει τις ευθύνες ψήφου του.

Haskell και Plutus

Η κωδικοποίηση του Cardano γίνεται στο Haskell, ενώ τα έξυπνα συμβόλαιά τους θα κωδικοποιούνται στο Plutus. Για να καταλάβουμε γιατί είναι μια τέτοια μοναδική προσέγγιση, πρέπει να κατανοήσουμε κάποια βασικά στοιχεία για τις γλώσσες προγραμματισμού.

Όταν πρόκειται για γλώσσες, ανήκουν σε δύο οικογένειες:

 • Επιτακτικός
 • Λειτουργικός.

Εντυπωσιακές γλώσσες προγραμματισμού

Σε μια επιτακτική προσέγγιση, ο κωδικοποιητής πρέπει να καθορίσει όλα τα βήματα που χρειάζεται ο υπολογιστής για να επιτύχει έναν στόχο. Όλες οι παραδοσιακές γλώσσες προγραμματισμού μας, όπως C ++, Java και ακόμη και το Solidity είναι επιτακτικές γλώσσες προγραμματισμού. Αυτό το είδος προσέγγισης προγραμματισμού ονομάζεται επίσης αλγοριθμικός προγραμματισμός.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα του τι εννοούμε με αυτό. Ας δούμε το C ++. Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να προσθέσουμε 5 και 3.

 • int a = 5;
 • int b = 3;
 • int γ;
 • c = a + b;

Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε, η διαδικασία προσθήκης αναλαμβάνει πολλά βήματα και κάθε βήμα αλλάζει συνεχώς την κατάσταση του προγράμματος καθώς όλα εκτελούνται με τη σειρά τους ξεχωριστά.

Μια διαδικασία προσθήκης έλαβε τέσσερα βήματα και τα βήματα είναι:

 • Δήλωση ακέραιου α και εκχώρηση της τιμής 5 σε αυτόν.
 • Δήλωση ακέραιου β και εκχώρηση της τιμής 3 σε αυτόν.
 • Δήλωση ακέραιου γ.
 • Προσθήκη των τιμών και b και αποθήκευση τους στο c.

Λειτουργικές γλώσσες προγραμματισμού Cardano

Η δεύτερη οικογένεια γλωσσών προγραμματισμού είναι Λειτουργικές γλώσσες. Αυτό το στυλ προγραμματισμού δημιουργήθηκε για να δημιουργήσει μια λειτουργική προσέγγιση για την επίλυση προβλημάτων. Αυτό το είδος προσέγγισης ονομάζεται δηλωτικός προγραμματισμός.

Λοιπόν, πώς λειτουργεί ο λειτουργικός προγραμματισμός?

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια συνάρτηση f (x) που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για τον υπολογισμό μιας συνάρτησης g (x) και στη συνέχεια θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε για να λειτουργήσουμε με μια συνάρτηση h (x). Αντί να επιλύουμε όλα αυτά σε μια σειρά, μπορούμε απλά να τα συνδυάσουμε όλα σε μια λειτουργία όπως αυτή:

h (g (f (x)))

Αυτό καθιστά τη λειτουργική προσέγγιση ευκολότερη στη λογική μαθηματικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα λειτουργικά προγράμματα υποτίθεται ότι είναι μια πιο ασφαλής προσέγγιση για τη δημιουργία έξυπνων συμβάσεων. Αυτό βοηθά επίσης στην απλούστερη επίσημη επαλήθευση που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να αποδείξετε μαθηματικά τι κάνει ένα πρόγραμμα και πώς λειτουργεί. Αυτό δίνει στην Cardano την ιδιότητα «High Assurance Code».

Ας πάρουμε ένα πραγματικό παράδειγμα αυτού και ας δούμε γιατί μπορεί να γίνει εξαιρετικά κρίσιμο και ακόμη και σωτήριο σε ορισμένες συνθήκες.

Ας υποθέσουμε, κωδικοποιούμε ένα πρόγραμμα που ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η κωδικοποίηση ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί υψηλό βαθμό ακρίβειας και ακρίβειας. Δεν μπορούμε απλώς να κωδικοποιήσουμε τυφλά κάτι και να ελπίζουμε για το καλύτερο όταν κινδυνεύουν οι ζωές των ανθρώπων. Σε καταστάσεις όπως αυτές, χρειαζόμαστε έναν κώδικα που μπορεί να αποδειχθεί ότι λειτουργεί σε υψηλό βαθμό μαθηματικής βεβαιότητας.

Γι ‘αυτόν ακριβώς τον λόγο η λειτουργική προσέγγιση είναι τόσο επιθυμητή.

Και αυτό είναι ακριβώς που η Cardano χρησιμοποιεί το Haskell για να κωδικοποιήσει το οικοσύστημα τους και τον Plutus για τις έξυπνες συμβάσεις τους. Τόσο το Haskell όσο και το Plutus είναι λειτουργικές γλώσσες.

Ο ακόλουθος πίνακας συγκρίνει την Imperative προσέγγιση με τη λειτουργική προσέγγιση.

Τι είναι το Cardano Blockchain; Οδηγός βήμα προς βήμα

Πιστωτική εικόνα: Docs.Microsoft.com

Ας δούμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα της λειτουργικής προσέγγισης:

 • Βοηθά στη δημιουργία κωδικού υψηλής διασφάλισης επειδή είναι πιο εύκολο να αποδείξετε μαθηματικά πώς θα συμπεριφέρεται ο κώδικας.
 • Αυξάνει την αναγνωσιμότητα και τη συντηρησιμότητα, επειδή κάθε λειτουργία έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία. Οι λειτουργίες είναι επίσης ανεξάρτητες από το κράτος.
 • Ο κώδικας είναι πιο εύκολος στη διάθλαση και οι αλλαγές στον κώδικα είναι πιο απλές στην εφαρμογή. Αυτό διευκολύνει την επαναληπτική ανάπτυξη.
 • Οι μεμονωμένες λειτουργίες μπορούν να απομονωθούν εύκολα, γεγονός που τους καθιστά ευκολότερους να δοκιμάσουν και να εντοπίσουν σφάλματα.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα, υπάρχει επίσης ένα μειονέκτημα σε αυτήν την προσέγγιση:

Ειναι καινουργιο.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να βρεις έναν προγραμματιστή Haskell από το να βρεις έναν προγραμματιστή C ++ και Java και πρέπει να δοκιμαστεί εκτενώς σε καταστάσεις πραγματικής ζωής.

Το Cardano ICO

Το Cardano ICO συγκέντρωσε περίπου 62 εκατομμύρια δολάρια.

Το διακριτικό του Cardano ονομάζεται Ada μετά την Ada Lovelace, μαθηματικός του 19ου αιώνα που αναγνωρίστηκε ως ο πρώτος προγραμματιστής υπολογιστών και κόρη του ποιητή Λόρδου Μπάιρον.

Η πρώτη μεγάλη κυκλοφορία του Cardano, με την ονομασία Byron, κυκλοφόρησε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, με την παρουσίαση του κεντρικού δικτύου Cardano.

Τέλη Cardano

Τα τέλη μεταφοράς ADA ποικίλλουν καθορίζονται από την ακόλουθη εξίσωση:

 • τέλος μεταφοράς = a + b * μέγεθος.

Που:

 • a = Μια σταθερά που επί του παρόντος ισούται με 0.155381 ADA
 • b = Μια άλλη σταθερά που σήμερα ισούται με 0,000043946 ADA / byte
 • size = Το μέγεθος της συναλλαγής (σε bytes0.

Αυτό σημαίνει ότι η ελάχιστη συναλλαγή που θα πληρώνετε είναι 0,158381 ADA και θα αυξηθεί κατά 0,000043946 ADA για κάθε αύξηση byte του μεγέθους της συναλλαγής σας.

Σε κάθε εποχή, τα τέλη συναλλαγών συλλέγονται σε μια ομάδα και δίνονται στους κατάλληλους αρχηγούς κουλοχέρηδων.

Οδικός χάρτης του Cardano

Σύμφωνα με τον χάρτη πορείας, το Cardano θα κυκλοφορήσει σε 5 στάδια:

 • Byron: Επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν και να μεταφέρουν την Ada. Κυκλοφόρησε επίσης το mainnet Cardano.
 • Shelley: Διασφαλίζει ότι η τεχνολογία είναι σε θέση να γίνει ένα πλήρως αποκεντρωμένο και αυτόνομο σύστημα
 • Goguen: Θα δει την ενσωμάτωση έξυπνων συμβάσεων.
 • Basho: Με επίκεντρο τις βελτιώσεις απόδοσης.
 • Voltaire: Το IOHK θα προσθέσει ένα σύστημα ταμείου και μια διακυβέρνηση.

Cardano: Συμπέρασμα

Το Cardano δεν βασίζεται μόνο στη σταθερή φιλοσοφία, αλλά και στη σκληρή επιστήμη. Αυτό από μόνο του δίνει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του. Επιπλέον, το γεγονός ότι κάποιος σαν τον Charles Hoskinson ηγείται του δρόμου προσθέτει μόνο περισσότερη αξιοπιστία. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε μέχρι το 2019 εάν μπορούν πραγματικά να εκπληρώσουν όλες τις υψηλές υποσχέσεις τους.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map