Το Bitcoin έχει πιασάρικα συνθήματα όπως ψηφιακό χρυσό και χρήματα στο Διαδίκτυο, αλλά τι είναι το Ethereum Blockchain; Μερικές φορές ονομάζεται παγκόσμιος υπολογιστής. Αλλά τι στον κόσμο είναι ένας «παγκόσμιος υπολογιστής»; Χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθήσετε ένα μάθημα στην επιστήμη των υπολογιστών, ακολουθεί μια απλή εξήγηση για το τι είναι πραγματικά το Ethereum:

Το Ethereum blockchain είναι η κυβέρνηση του Διαδικτύου και οι έξυπνες συμβάσεις είναι οι νόμοι της.

Για να κατανοήσουμε τις βαθιές επιπτώσεις του Ethereum, ας εξετάσουμε τη λειτουργία αυτής της νέας κυβέρνησης Διαδικτύου.

Εισαγωγή στο Ethereum Blockchain: Δημιουργία και Εφαρμογή Νόμων

Οι νόμοι στο blockchain ethereum λειτουργούν λίγο διαφορετικά από τους νόμους στις παραδοσιακές κυβερνήσεις. Πρώτον, στο Ethereum οι νόμοι μπορούν να δημιουργηθούν από οποιονδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι εσείς, ο γείτονάς σας και ο Πρόεδρος Ομπάμα είστε όλοι ίσοι.

Αυτοί οι νόμοι ονομάζονται παραδοσιακά έξυπνα συμβόλαια. Είναι γραμμένα σε κώδικα. Ο κωδικός είναι απλώς μια γλώσσα στην οποία δεν υπάρχει περιθώριο ερμηνείας, εκτός εάν υπάρχει ρητή εξουσιοδότηση. Αν μάθετε τη γλώσσα, συγχαρητήρια! Είστε πλέον μέλος του νομοθετικού κλάδου της διαδικτυακής κυβέρνησης.

Μόλις γραφτεί ένας νόμος, πρέπει να θεσπιστεί από το εκτελεστικό τμήμα της κυβέρνησης: ένα δίκτυο υπολογιστών που χρησιμοποιούν το λογισμικό ethereum. Πρέπει να πληρώσετε τους υπολογιστές εκ των προτέρων για το κόστος εκτέλεσης. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά φθηνό. Κοστίζει περίπου μισή πένα για την εκτέλεση και την επιβολή ενός νόμου. Αν λοιπόν έχετε στη διάθεσή σας μισή πένα, συγχαρητήρια! Είστε πλέον υπεύθυνοι για το εκτελεστικό τμήμα.

Τι είναι το Ethereum

Ακολουθώντας νόμους

Αλλά περίμενε! Υπάρχει μια παγίδα. Η δημιουργία νόμου δεν σημαίνει ότι όλοι θα τον ακολουθήσουν. Όλοι οι νόμοι για το ethereum είναι επιλέξιμοι. Για να εγκριθεί ο νόμος σας, θα πρέπει να πείσετε τους συμπολίτες σας ότι η τήρηση του νόμου σας είναι προς το συμφέρον τους.

Πρέπει επίσης να αποφασίσετε ποιοι νόμοι επιλέγετε να ακολουθήσετε. Οι καλοί νόμοι θα παρέχουν ξεχωριστά πλεονεκτήματα σε εκείνους που τους ακολουθούν. Επιτρέπουν συνεργατική δράση και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη εντός της ομάδας.

Ένα παράδειγμα συνεργασίας που ενεργοποιείται από τους νόμους θα μπορούσε να είναι μια υπηρεσία όπως η Uber. Οι οδηγοί θα ακολουθήσουν νόμους που τους προστατεύουν από κακούς επιβάτες και οι επιβάτες θα ακολουθήσουν νόμους που τους προστατεύουν από κακούς οδηγούς. Για να επεξηγηθεί η έννοια αυτών των νόμων περί έξυπνων συμβάσεων, δύο νόμοι της Uber θα μπορούσαν να είναι:

  1. Εάν (επιβάτης) επιτεθείτε στον οδηγό σας και το αναφέρουν, θα σας απομακρυνθούν από την υπηρεσία.
  2. Εάν έχετε αναφερθεί, αλλά υποβάλετε ανταγωγή εντός μίας ημέρας, θα διοριστεί τυχαίος διαιτητής για την επίλυση της διαφοράς.

Αυτοί οι νόμοι παρέχουν τις απαραίτητες προστασίες για την οργάνωση ομάδων με ελάχιστο κόστος.

Τι είναι το Ethereum

Αυτά τα διαγράμματα γίνονται πολύ πιο περίπλοκα όταν ένας νόμος εξαρτάται από τον άλλο. Για παράδειγμα, για να είστε οδηγός Uber πρέπει επίσης να ακολουθείτε τους ασφαλιστικούς νόμους. Αν και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να αναπαρασταθεί με χαριτωμένα φατσούλα, έτσι η κυβέρνηση του Διαδικτύου θα είναι σε θέση να χειριστεί τις πολυπλοκότητες της σύγχρονης διακυβέρνησης.

Παραβιάζοντας τους νόμους

Η κυβέρνηση του Διαδικτύου έχει μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδιότητα: είναι αδύνατο να παραβιαστούν οι νόμοι. Όλοι οι νόμοι εκτελούνται ακριβώς όπως ορίζονται. Για παράδειγμα, στο παράδειγμά μας στο Uber, η υποβολή μιας επίθεσης εναντίον ενός επιβάτη θα τους ανάγκαζε πάντα να εκδιωχθούν από την υπηρεσία. Δεν έχει σημασία αν είναι νέος χρήστης ή ο πρόεδρος και ιδρυτής της Uber. Αυτό είναι καλό για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά μερικές φορές η διαφθορά δεν είναι το πρόβλημα.

Πολλοί νόμοι είναι κακώς σχεδιασμένοι ή άδικοι. Αυτοί οι νόμοι εκτελούνται επίσης ακριβώς όπως ορίζεται. Αυτό μπορεί να φαίνεται τρομερό, αλλά είναι απαραίτητο να τα ξεριζώσουμε Είναι εύκολο να εντοπίσετε έναν κακό νόμο εάν το ακολουθείτε βλάπτει ενεργά. Θα έπαιρνα σε μια εβδομάδα αν έπρεπε να πληρώσω πρόστιμο κάθε φορά που περπατούσα.

Αν και είναι αδύνατο να παραβιάσετε νόμους, μπορείτε να επιλέξετε ρητά να μην τους ακολουθείτε. Θυμηθείτε, όλοι οι νόμοι είναι επιλέξιμοι. Αυτό παρέχει έναν απλό μηχανισμό για την εξάλειψη των κακών νόμων: απλώς παύουν να ακολουθούνται.

Διακυβέρνηση με την επιστημονική μέθοδο

Η διακυβέρνηση είναι ένα από τα αρχαιότερα αίνιγμα της ανθρωπότητας, και σε καμία περίπτωση δεν επιλύεται. Η ανισότητα, η αδικία και η διαφθορά αποτελούν καθοριστικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής. Σήμερα η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις της. Χρειαζόμαστε αποτελεσματική διακυβέρνηση εάν θέλουμε να έχουμε μια ευκαιρία.

Η κυβέρνηση του Διαδικτύου είναι ίσως το καλύτερο στοίχημά μας. Με νόμους επιλογής χαμηλού κόστους που δεν μπορούν να παραβιαστούν, για πρώτη φορά, μπορούμε εύκολα να εφαρμόσουμε την επιστημονική μέθοδο, τη δοκιμή και το σφάλμα, στη διακυβέρνηση. Οι νόμοι που επιλέγονται σημαίνει ότι υπόκεινται σε έλεγχο κάθε πολίτη. Οι νόμοι που είναι άθραυστοι μας επιτρέπουν να μετρήσουμε με ακρίβεια την αποτελεσματικότητά τους. Η δημιουργία νόμου που είναι διαθέσιμη σε όλους σημαίνει ότι νέοι νόμοι μπορούν γρήγορα να αντικαταστήσουν τους παλιούς αναποτελεσματικούς. Και μετά επαναλαμβάνουμε. Θα είμαστε σε θέση να μετατρέψουμε τη διακυβέρνηση σε μια επιστήμη και να ανακαλύψουμε νόμους που είναι αποτελεσματικοί και δίκαιοι για όλους.

Το ethereum δεν είναι μόνο η κυβέρνηση του Διαδικτύου, είναι δική σας.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε από τον Karl Floeresch, προγραμματιστή Ethereum στο Consensys και δημοσιεύθηκε αρχικά στις karl.tech στις 8 Δεκεμβρίου 2016.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me