Μια ματιά στο σύστημα διακυβέρνησης του Decred

Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα, οι ανθρακωρύχοι Bitcoin δεν καταλήγουν σε απόφαση σχετικά με τη συζήτηση κλιμάκωσης. Θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική λύση συναίνεσης?

Συζήτηση κλιμάκωσης Bitcoin

Αν και το Bitcoin συζήτηση κλιμάκωσης έχει γίνει πιο έντονη την τελευταία μερικές βδομάδες, είναι ένα που συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Αυτή η διχαστική συζήτηση έχει χωρίσει αυτό που κάποτε ήταν μια ενοποιημένη κοινότητα σε διάφορες φατρίες και ήταν μια ατέλεια στη φήμη του Bitcoin ως παγκόσμιου και απολιτικού νομίσματος..

Η αλήθεια είναι ότι ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι κανόνες συναίνεσης του Bitcoin δεν πρέπει ποτέ να αλλάξουν, αυτή είναι μια στάση που δεν επιτρέπει στο Bitcoin να αναπτυχθεί και να προσαρμοστεί στον μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω του. Ωστόσο, η αλλαγή έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη όταν πρόκειται για το Bitcoin με βασικό μηχανισμό συναίνεσης έγκριση ανθρακωρύχου.

Η κοινοτική συναίνεση είναι προφανώς απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθεί η αποκρυπτογράφηση κρυπτογράφησης. Έργα όπως Αιθέριο είναι βεβαίως στο στάδιο της ανάπτυξης και ως εκ τούτου δεν έχουν κανένα πρόβλημα να λάβουν συναίνεση σχετικά με τις ενημερώσεις. Αλλά ακόμη και το Ethereum είχε προβλήματα όταν αφορούσε το αμφιλεγόμενο DAO επιστροφή χρημάτων σκληρό πιρούνι και κατέληξε να χωριστεί σε δύο ξεχωριστά blockchain.

Στο Bitcoin, μόνο οι ανθρακωρύχοι μπορούν να ψηφίσουν για σημαντικές αποφάσεις, αλλά οι ανθρακωρύχοι δεν έχουν πάντα το καλύτερο συμφέρον του δικτύου και μπορεί να ενεργούν αποκλειστικά σύμφωνα με τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει με το SegWit, όπου η διόρθωση της ευελιξίας συναλλαγών έχει προκαλέσει στους ανθρακωρύχους να ανησυχούν για τη μελλοντική εφαρμογή των καναλιών πληρωμών που θα εκτρέψουν τα τέλη συναλλαγής από αυτούς. Οι ανθρακωρύχοι ψηφίζουν άλλες λύσεις ή απέχουν από την ψηφοφορία στο SegWit, παρόλο που θα βελτιώσει την ικανότητα συναλλαγών του δικτύου.

Αυτό το πρόβλημα διακυβέρνησης έχει προκαλέσει άλλα έργα κρυπτογράφησης να αναζητήσουν εναλλακτικούς μηχανισμούς συναίνεσης που επιτρέπουν στο δίκτυο να αποφασίζει γρήγορα σχετικά με πιθανές ενημερώσεις ή αλλαγές. Αυτό συμβαίνει με Αποκλεισμένο (DCR), ένα υβρίδιο κρυπτογράφησης PoW / PoS του οποίου πρωταρχικός στόχος είναι η βελτίωση του κώδικα συναίνεσης του Bitcoin.

Διακυβευμένη διακυβέρνηση Blockchain

Σε Αποκλεισμένο, οι ενδιαφερόμενοι (συνεισφέροντες PoS) έχουν περισσότερη δύναμη. Αυτό διασφαλίζει ότι μπορούν αποτελεσματικά να παρακάμψουν τους ανθρακωρύχους εάν το 60% ή περισσότερο των ενδιαφερόμενων μερών ψηφίσουν εναντίον ενός συγκεκριμένου μπλοκ που δημιουργείται από έναν ανθρακωρύχο, καθιστώντας το εν λόγω μπλοκ άκυρο και αφαιρώντας τον ανθρακωρύχο του από την ανταμοιβή μπλοκ ως ποινή για κακόβουλη ή ανεύθυνη συμπεριφορά. Σε αυτό το σενάριο, οι ενδιαφερόμενοι προστατεύουν την επένδυσή τους προστατεύοντας το δίκτυο και ανταμείβονται με μέρος της αποκλειστικής ανταμοιβής που το κάνουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τον απόλυτο λόγο σε ό, τι συμβαίνει στο δίκτυο. Αυτό ισχύει για την ενεργοποίηση του μαλακού ή σκληρά πιρούνια, για παράδειγμα.

Προκειμένου να ψηφίσουν, οι κάτοχοι συμβολαίων πρέπει να αγοράσουν εισιτήρια με Decred (DCR) τα οποία στη συνέχεια εγγράφονται σε λαχειοφόρο αγορά. Τα πέντε εισιτήρια που έχουν κερδίσει έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στο προηγούμενο μπλοκ και να στείλουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τυχόν προτάσεις που επί του παρόντος ψηφίζονται. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής λαχειοφόρων αγορών, τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν κλειδώσει τα νομίσματά τους και δεν μπορούν να κάνουν συναλλαγές μαζί τους. Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 28 ημέρες.

Αν και αυτό το σύστημα φαίνεται υπερβολικά περίπλοκο, διασφαλίζει ότι εταιρείες όπως ανταλλαγές και πάροχοι πορτοφολιών δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία και να έχουν δυσανάλογο λόγο στο δίκτυο, δεδομένου ότι αυτά πρέπει να μετακινούν κέρματα για να λειτουργήσουν.

Γιατί τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να έχουν περισσότερη δύναμη; Οι ενδιαφερόμενοι είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τυχόν αλλαγές στο δίκτυο. Σε αντίθεση με τους ανθρακωρύχους PoW, τα οικονομικά τους συμφέροντα ευθυγραμμίζονται άμεσα με αυτά του δικτύου. Παρόλο που αυτό θα μπορούσε επίσης να ισχύει για τους ανθρακωρύχους PoW, η επένδυσή τους δεν είναι στο ίδιο το δίκτυο, αλλά μάλλον στο υλικό που τους επιτρέπει να το εξορύξουν σε αυτό. Αυτό το υλικό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξόρυξη άλλων κρυπτονομισμάτων.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως πραγματικοί τελικοί χρήστες. Το άτομο για το οποίο έχει δημιουργηθεί το σύστημα και στην περίπτωση αποκεντρωμένου δικτύου όπως κρυπτογράφηση, ο τελικός / χρήστης θα πρέπει να έχει την απόλυτη γνώμη.

Στο Drecred, οι ανταμοιβές μπλοκ κατανέμονται με τον ακόλουθο τρόπο: το 60% πηγαίνει στους ανθρακωρύχους PoW, το 30% πηγαίνει στους ενδιαφερόμενους που συνεισφέρουν στο PoS και το 10% προορίζεται για ένα ταμείο ανάπτυξης. Πριν ξεκινήσει το έργο ανάπτυξης για πιθανά αμφιλεγόμενα ζητήματα, η ομάδα ανάπτυξης του Decred θα ζητήσει τη συμβολή των χρηστών θέτοντας την απόφαση σε ψηφοφορία. Αυτό επιτρέπει στην ομάδα να εργάζεται μόνο σε ενημερώσεις που είναι επιθυμητές από την κοινότητα.

Αυτό που μένει είναι ένα σύστημα αυτοχρηματοδότησης που προστατεύεται τόσο από τους Proof of Work όσο και από τους Proof of Stake ανθρακωρύχους και που επιτρέπει στους τελικούς χρήστες του να ψηφίζουν για το μέλλον της πλατφόρμας, αντί να εμπιστεύονται τυφλά τους ανθρακωρύχους ή τις εταιρείες με μεγάλες εκμεταλλεύσεις για να το πράξουν.

Πρέπει το Bitcoin να χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό σύστημα λήψης αποφάσεων που μοιάζει με αυτό του Decred; Ο χρόνος θα δείξει.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map