Adalah sukar untuk memahami teknologi blockchain. Terutamanya, sukar untuk mengembangkan pemahaman teknologi yang kukuh tentang bagaimana protokol seperti Bitcoin dan Ethereum berfungsi. Kedua, teknologi itu sendiri masih dalam peringkat awal dan terus berkembang seiring dengan industri yang berkembang pesat. Ketiga, sukar untuk dihargai mengapa teknologi ini dilihat oleh banyak orang sebagai pengubah permainan atau mengapa ia berpotensi untuk memperkenalkan anjakan paradigma.

Teknologi transformatif seperti pembukuan kemasukan dua kali, mesin cetak dan Internet telah memperkenalkan perubahan besar dalam masyarakat. Pergeseran ini tidak berlaku dalam semalam tetapi mengalami perjalanan yang tidak stabil dan panjang. Akhirnya, mereka mencapai penerapan arus perdana dan telah menjadi di mana-mana. World Wide Web baru berusia 25 tahun, namun sebahagian besar aktiviti seharian kita bergantung padanya, sama ada kita menyedarinya atau tidak.

Untuk mula menghargai apa kesan teknologi blockchain yang harus dimiliki seseorang mesti mengkaji masa lalu. Di bawah ini kami telah mengumpulkan sepuluh buku bukan Blockchain yang kami rasa dapat membantu meletakkan teknologi mengganggu ini dalam konteks yang lebih besar. Buku-buku berikut melihat kembali sifat teknologi transformasi, kewangan, wang, dan evolusi organisasi sosial.

10 Buku Tanpa Rangkaian Untuk Menenggelamkan Gigi Anda.

10 Buku Bukan Blockchain Untuk Membantu Anda Memahami Blockchain

1) Wang: Biografi Tidak Sah oleh Felix Martin

10 Buku Bukan Blockchain Untuk Membantu Anda Memahami Blockchain

Sekiranya kita ingin memahami teknologi blockchain kita harus bermula dengan wang. Apa itu, bagaimana ia berfungsi, dan dari mana asalnya? Oleh itu, hanya sedikit orang yang berhenti untuk menanyakan soalan-soalan ini dan yang kita fikir harus mempunyai jawapan, seperti ahli ekonomi, tidak menumpukan perhatian kepada perkara ini dengan cara yang bermakna. Martin melakukan tugas yang hebat dalam menentukan dan menganalisis wang sebagai teknologi sosial. Dia membimbing kita melalui sejarahnya dan menunjukkan sejumlah kajian kes sejarah yang menarik yang membantu mengungkap sifat wang. Buku ini memandang wang sebagai fenomena sosial dan menunjukkan bagaimana ia dan akan terus berkembang dari masa ke masa.

2) Dilema Innovator oleh Clayton M. Christensen

10 Buku Bukan Blockchain Untuk Membantu Anda Memahami Blockchain

Ini adalah satu membaca klasik untuk sesiapa sahaja di ruang teknologi, terutamanya jika anda berfokus pada perusahaan. Ia mengkaji sifat syarikat yang mapan dan bertujuan untuk memahami mengapa syarikat yang diurus dengan baik gagal melakukan inovasi dan terus mengalami gangguan. Paling relevan dengan ruang blockchain, ia memfokuskan pada perkembangan teknologi gangguan yang muncul dari masa bayi mereka hingga adopsi arus perdana dan melihat peranan yang dimainkan oleh pengadopsi dan petahana awal. Ini adalah buku yang bagus untuk mulai memahami cabaran yang dihadapi oleh penguasa ketika mengembangkan strategi blockchain mereka.

3) Akhir Alkimia: Perbankan, Ekonomi Global dan Masa Depan Wang oleh Mervyn King

10 Buku Bukan Blockchain Untuk Membantu Anda Memahami Blockchain

Mervyn King adalah Gabenor Bank of England dari tahun 2003-2013. Dia memberi gambaranbagaimana kewangan moden dan perbankan pusat menavigasi perairan yang tidak tersusun. King berpendapat bahawa kita masih berusaha memahami dan mengatur sektor kewangan dengan betul. Dia percaya bahawa banyak dasar kita gagal menangani masalah ketidakpastian radikal. Untuk menghargai teknologi blockchain sebagai sistem alternatif untuk kewangan tradisional, seseorang harus mulai memahami apa masalah semasa dengan sektor kewangan kita dan bagaimana (atau jika) teknologi blockchain dapat mengatasinya.

4) Individu Berdaulat: Menguasai Peralihan ke Paparan Zaman Maklumat oleh James Dale Davidson dan Lord William Rees-Mogg

10 Buku Bukan Blockchain Untuk Membantu Anda Memahami Blockchain

Pengarang ini menunjukkan bahawa organisasi sosial mengalami perubahan mendasar dan akhirnya negara bangsa akan ditumbangkan dan atau dimusnahkan. Ini didorong atau dimungkinkan oleh kemajuan teknologi komputer dan maklumat. Pendekatan metodologi penulis yang digunakan untuk membuat sejumlah ramalan berani berakar pada penilaian mereka terhadap peristiwa makro-sejarah yang mereka sebut sebagai ‘kajian megapolitik’ dan teori mereka mengenai peranan keganasan. Mereka melihat susunan sosial lama Perindustrian ditandai dengan tadbir urus komando dan kawalan besar-besaran, menguasai negara-negara dan konglomerat korporat akan berakhir dan meramalkan era baru individu berdaulat. Ini adalah impian bitcoiner.

5) Syarikat: Sejarah Ringkas Idea Revolusi oleh Adrian Wooldridge dan John Micklethwait

10 Buku Bukan Blockchain Untuk Membantu Anda Memahami Blockchain

Tdia Syarikat adalah sebuah buku yang indah yang mencatat sejarah syarikat perbadanan terhad, suatu inovasi dengan sendirinya yang telah mengubah perjalanan sejarah manusia. Buku ini sangat sesuai kerana ia menceritakan timbulnya bentuk hubungan sosial baru yang mempunyai kesan mengejutkan dan tidak dijangka. Idea-idea ini sangat menarik dari perspektif bagaimana projek crypto baru dibiayai dan bagaimana pelbagai pihak berkepentingan diberi insentif dalam era blockchain dan tokenisasi. ICO (Penawaran Syiling Permulaan) baru yang memacu projek seperti Ethereum mungkin merupakan lelaran terbaru organisasi korporat.

6) Sifat Teknologi: Apa itu dan Bagaimana Ia Berkembang oleh W. Brian Arthur

10 Buku Bukan Blockchain Untuk Membantu Anda Memahami Blockchain

Buku ini percubaan untuk merumuskan pemahaman asas mengenai teknologi dan menilai sifat fraktal bagaimana teknologi baru dibina berdasarkan inovasi sebelumnya Penulis mengembangkan definisi yang menarik melalui penilaiannya mengenai pelbagai teknologi dan evolusi mereka. Buku ini membuktikan bahawa teknologi adalah fenomena sosial yang pelbagai dan adaptif tetapi mempunyai beberapa ciri asas dan konsisten yang boleh kita percayai semasa mempelajarinya. Ini akan membantu mengingatkan pembaca bahawa teknologi blockchain bukanlah entiti kaku atau tunggal, tetapi teknologi bervariasi yang dibentuk oleh pemaju, penggunanya, dan pasar sasarannya.

7) Hutang – 5,000 Tahun Pertama oleh David Graeber

10 Buku Bukan Blockchain Untuk Membantu Anda Memahami Blockchain

Buku ini, ditulis oleh ahli antropologi David Graeber, berusaha untuk menjelaskan asal usul dan sejarah hutang dalam semua bentuknya. Penulis berpendapat bahawa hutang ada sebelum penciptaan wang, dan bahawa terdapat beberapa ideologi dan moral yang mendasari yang masih meresap dalam pengurusan hutang hingga ke hari ini. Sekiranya anda ingin memahami sistem kewangan semasa, sangat penting untuk memahami secara menyeluruh tentang hutang – kerana ia penting untuk proses mencipta wang moden. Selain itu, buku ini mengungkapkan betapa pentingnya peranan hutang dalam banyak institusi sosial termasuk perkahwinan, pemerintah, dan agama. Teknologi blockchain ditempatkan untuk berpotensi meningkatkan akses ke instrumen kewangan moden yang melanggar institusi kewangan tradisional. Implikasinya boleh lebih meluas daripada yang diyakini pada mulanya.

8) Antifragile – Perkara-Perkara Yang Diperolehi oleh Gangguan oleh Nassim Taleb

10 Buku Bukan Blockchain Untuk Membantu Anda Memahami Blockchain

Nassim Taleb adalah bekas peniaga pilihan yang menjadi ahli falsafah dan mempunyai perspektif yang sangat unik dan berharga untuk ditawarkan. Antifragile menganalisis cara sistem kewangan, sosial dan biologi yang kompleks bertindak balas terhadap kejutan yang tidak dijangka atau mendalam. Dia memperkenalkan konsep antifragile, yang merupakan milik sesuatu yang mendapat faedah daripada kejutan dan menjadi lebih kuat sebagai hasilnya, seperti derivatif kewangan tertentu seperti kontrak opsyen. Sistem tertentu kuat ketika menghadapi kejutan rawak sementara sistem lain rapuh dan sangat menderita. Sistem yang antifragile di sisi lain, mendapat manfaat daripada kejutan. Protokol blockchain, seperti protokol internet, dirancang secara teknikal untuk tahan lasak dan mereka telah diperkuat melalui pelbagai kejutan dan lelaran inovatif. Dalam kes protokol blockchain awam seperti bitcoin dan Ethereum, mereka menawarkan gudang nilai alternatif yang tinggal di luar sistem kewangan tradisional kami. Peristiwa seperti krisis kewangan atau ketidakpastian di sekitar krisis mata wang China yang menjulang boleh (atau telah) mewujudkan permintaan untuk kenderaan pelaburan alternatif seperti yang tinggal di luar sistem kewangan kita yang ada.

9) Maklumat: Sejarah, Teori, Banjir oleh James Gleick

10 Buku Bukan Blockchain Untuk Membantu Anda Memahami Blockchain

James Gleick’s karya besar menceritakan kisah bagaimana maklumat telah menentukan era moden kita. Buku ini menganalisis pelbagai peringkat di mana manusia terus meningkatkan kemampuan kita untuk merekod dan menyebarkan maklumat, sama ada budaya, ketenteraan atau kewangan. Buku ini sangat penting untuk memahami teknologi blockchain kerana wang (terutamanya wang moden) hanyalah maklumat – kredit dan debit pada beberapa lejar. Wawasan cemerlang yang memicu pergerakan blockchain melibatkan imaginasi semula kerangka kerja teknikal, politik dan sosial yang kita gunakan untuk memikirkan nilai dan penghantaran maklumat yang memegang nilai ini.

10) Wang Orang Lain: Perniagaan Kewangan Sebenar oleh John Kay

10 Buku Bukan Blockchain Untuk Membantu Anda Memahami Blockchain

Buku ini adalah buku Financial Times tahun 2015 pada suatu sebab. Penulis, John Kay, menganalisis tujuan sektor kewangan – mengapa kita memerlukannya dan apa yang dilakukannya? Setelah krisis kewangan 2008, Kay memberikan gambaran keseluruhan sistem kewangan yang rumit yang menyebabkan kemalangan dan membantu pembaca memahami bahawa keadaan hampir tidak berubah dalam 9 tahun sejak “kemelesetan besar”. Ini adalah buku penting yang teliti, namun boleh didekati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me