ICO – Penawaran Syiling Permulaan – menjadi kenderaan baru untuk mengumpulkan dana. Ini benar-benar merevolusikan proses crowdfunding dan mengganggu cara tradisional mengumpulkan dana dari kapitalis teroka.

Konsep ICO telah diperkenalkan ke dunia dengan munculnya Blockchain dan token ekonomi beberapa tahun yang lalu.

Wikipedia menyatakan:

Penawaran syiling awal (ICO) adalah kaedah crowdfunding yang kontroversial melalui penggunaan cryptocurrency, yang boleh menjadi sumber modal bagi syarikat permulaan. Dalam ICO, peratusan cryptocurrency / token yang baru dikeluarkan dijual kepada pelabur sebagai pertukaran untuk tender sah atau cryptocurrency lain seperti Bitcoin atau Ethereum.

Penjualan token awal diadakan oleh Mastercoin pada bulan Julai 2013 dan Ethereum dan Karmacoin pada tahun 2014, tetapi ICO “arus perdana” bermula dengan pemaju aplikasi pesanan Kik pada bulan September 2017.

Untuk pemahaman yang lebih terperinci, baca catatan saya di ICO.

  • Apa itu ICO (Penawaran Syiling Permulaan) & Mengapa Mereka Baik Untuk Anda?

ICO pastinya alat atau kenderaan yang baik yang membuka jalan untuk crowdfunding yang terdesentralisasi tetapi akan menjadi naif jika tidak membicarakan kekurangan dan cabarannya.

Desentralisasi, seperti sifat inti ICO semacam itu, ada kemungkinan besar pelabur mungkin kehilangan wang mereka akibat reaksi pasaran atau penipuan. Namun, ini tidak menunjukkan bahawa semua ICO adalah penipuan atau akan gagal tetapi percayalah kebanyakan mereka akan gagal suatu masa nanti.

Oleh itu, pelabur seperti kami yang meletakkan BTC atau ETH kami dalam ICO sedemikian perlu melakukannya dengan cara yang bijak. Ikuti 5 petua untuk menilai ICO sebelum melabur di dalamnya.

5 Petua Pintar Untuk Melabur Dalam ICO

1. Baca kertas putih dan nilai kes penggunaan

Membaca kertas putih dan menilai kemungkinan kes penggunaan yang dituntut oleh pasukan ICO harus menjadi langkah pertama.

Selalu baik jika projek ini mempunyai MVP yang siap tetapi ia tidak akan selalu berlaku. Oleh itu, yang terbaik adalah memahami konsep mereka secara menyeluruh dan cuba mengemukakan seberapa banyak soalan yang anda boleh.

Seterusnya, anda boleh bergabung dengan pelbagai saluran media sosial mereka seperti Reddit dan Telegram untuk berinteraksi dengan pasukan berkenaan dan menggilap penemuan anda secara senyap-senyap tanpa membuat banyak suara dalam kumpulan mereka. Dengan cara ini, anda akan mendapat pemahaman yang baik mengenai sama ada projek itu patut diperhatikan atau hanya skema menjana wang untuk mereka.

Setelah anda melakukan semua ini dan merasainya, cari calon pesaing yang boleh dimiliki oleh projek ICO tersebut. Didik diri anda lebih jauh dan buat kajian kes buatan sendiri yang merangkumi semua aspek positif dan negatif. Saya akan memberitahu anda apa yang perlu dilakukan dengan kajian ini lebih lanjut dalam artikel.

2. Cari tahu semua perkara mengenai pasukan projek

Selidiki dengan teliti laman web mereka untuk mengetahui tentang ahli pasukan.

Periksa LinkedIn, Twitter, Facebook dan profil ahli pasukan lain untuk mengesahkan sama ada mereka benar-benar wujud. Anda kemudian dapat mengesahkan setiap rakan sepasukan melalui carian google secara rawak dan juga mencuba mencari barang yang relevan di forum seperti Bitcoin Talk dan Reddit.

Anda perlu melakukannya untuk mengetahui sama ada ahli pasukan projek atau pengasasnya mempunyai sejarah yang boleh dipersoalkan.

Saya melakukan perkara yang sama semasa saya menilai CoinDash ICO dan akhirnya, setelah mengetahui mengenai pengasasnya, saya memutuskan untuk tidak mengambil bahagian.

CoinDash

Anda juga boleh melakukannya sekiranya anda menemui sesuatu yang boleh dipersoalkan mengenai sejarah perniagaan atau perniagaan mereka. Juga, cubalah memahami kualiti pasukan untuk memahami apakah mereka sesuai untuk projek ini.

3. Saksikan pengumuman mereka di pelbagai forum

Contoh Pengumuman

Anda mesti selalu mengawasi pengumuman pertama mereka di pelbagai saluran mengenai ICO mereka.

Anda akan mendapat banyak pengumuman seperti itu Forum Perbincangan Bitcoin di mana rentetan projek besar akan menyusul.

Cubalah membaca dan mengukur sentimen orang dalam urutan dan perhatikan juga tingkah laku anggota pasukan perwakilan yang mengurus urutan.

Gunakan kajian kes yang dibuat sendiri dan ajukan soalan yang relevan di forum. Juga, lihat bagaimana orang yang berbeza dan moderator pasukan projek bertindak balas terhadap soalan tersebut.

Adakah mereka proaktif dan berminat? Adakah mereka mengelakkan soalan anda? Sudahkah mereka melarang anda bertanya?

Sekiranya anda dilarang, selamat! Anda baru sahaja menyelamatkan diri dari SCAM ICO. Sekiranya tidak, teruskan interaksi.

Setelah menjalani latihan ini, anda akan memahami lebih banyak mengenai projek mereka dan juga akan menghilangkan keraguan anda.

4. Ikuti pakar bidang tertentu yang berkaitan dengan ICO

Juga, ikuti orang pakar dalam bidang yang sama.

Dengan bidang yang sama, maksud saya blockchain dan bidang di mana teknologi blockchain digunakan.

Sebagai contoh, andaikan projek ICO cuba menyelesaikan beberapa masalah pengurusan rantaian bekalan untuk pelabuhan. Dalam senario seperti itu, anda harus mencari pakar yang juga mempunyai pengetahuan mengenai blockchain!

Anda harus mengikuti orang-orang seperti itu untuk mendapatkan pandangan mereka di bahagian aplikasi yang juga akan membolehkan anda menilai jika benar-benar masuk akal dalam menerapkan teknologi ini ke niche tertentu.

5. Fahami matriks taburan duit syiling dan jumlah bekalan mereka

pembahagian token-contoh

Akhir sekali, fahami ekonomi token projek.

Saya percaya bekalan duit syiling yang besar dan projek pra-tambang yang besar biasanya dipersoalkan. Namun, anda dapat menyelam lebih mendalam untuk memahami dan menganalisis lebih lanjut.

Tetapi jika bekalan token mereka sangat besar dan tidak ada model pasaran di sekitarnya untuk benar-benar membantunya berkembang, anda pasti harus berfikir dua kali sebelum melabur di dalamnya.

Sekiranya bekalan token mereka meningkat secara berterusan dengan kadar yang sangat besar, saya akan mengesyorkannya.

Anda juga harus memeriksa sama ada bekalan duit syiling tetap. Memahami nisbah perkongsian dan mengetahui di mana kawalan untuk baki dana juga sangat penting.

Soalan seperti sama ada mereka dilindungi atau dilindungi dalam teknologi multi-sig juga harus dilontarkan kepada pemilik projek sebenar untuk mendapatkan lebih jelas.

Kesimpulan: Melabur dalam ICO

Penipuan ICO hanya meningkat dan sifat penipuan ini juga terus berkembang.

Oleh itu, sangat disarankan agar seseorang tidak melabur sehingga seseorang yakin. Bukan hanya itu, seseorang juga tidak boleh melabur lebih banyak daripada apa yang mereka akan rugi.

Lebih-lebih lagi, jika anda mendapati sesuatu yang tidak memuaskan semasa menganalisis ICO berdasarkan 5 petunjuk, saya mengesyorkan anda menjauhinya.

Sebilangan daripada anda mungkin akan menyingkirkan saya sebagai selamat. Tetapi percayalah apabila saya mengatakan bahawa perkara mungkin salah walaupun mengikuti petua yang disebutkan di atas.

Lihat kisah mengenai ICO Tezos– ia mengumpulkan sekitar $ 232 juta tetapi para pelabur dan pihak berkepentingan berada di perairan dalam kerana ia gagal dengan sangat baik walaupun ICO sangat berjaya dan pasukan yang bagus.

Saya harap itu memberi anda pandangan yang lebih baik.

Itu sahaja dari pihak kami dalam artikel ini. Kami ingin mendengar dari anda di bahagian komen mengenai strategi yang anda ikuti sebelum melabur dalam ICO.

Suka siaran ini? Jangan lupa untuk berkongsi!

Berikut adalah beberapa artikel terpilih yang mesti anda baca untuk meningkatkan pengetahuan anda mengenai Cryptocurrencies:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me