Cara Memulakan Dagangan Cryptocurrency: Panduan Dagangan Crypto untuk Pemula

Adakah anda mahu memulakan perdagangan crypto?

Dan, mengapa tidak, kerana banyak pemula yang mempelajari seni perdagangan crypto menjadi kaya. Dan, pada masa yang sama, terdapat pedagang pemula, yang kehilangan pendapatan panjang dalam perdagangan kripto.

Perbezaan antara yang menang dan yang kalah adalah, pemenang, tahu apa yang mereka lakukan, dan mereka mengikuti kebijaksanaan pengurusan risiko. Manakala yang kalah kebanyakannya, datang dengan mentaliti perjudian, dan mereka membiarkan emosi seperti ketamakan, ketakutan mengambil alih diri mereka yang terbaik.

Dalam panduan ini untuk berdagang kripto, saya akan membantu anda mempelajari cara pemenang, dan kekayaan.

Mari belajar asas-asasnya untuk memastikan anda tidak melakukan kesalahan yang dilakukan orang lain. Dan, jana kekayaan besar dari perdagangan kripto juga.

Sebelum semua yang lain,

Izinkan saya mengucapkan tahniah kepada anda sekiranya anda telah memutuskan untuk memulakan perdagangan cryptocurrency. Ini adalah era permulaan yang baru, dan anda mungkin salah satu dari kumpulan pertama dalam kumpulan sosial anda yang berfikir di luar kotak.

Ini pasti datang dengan risiko yang tidak diketahui, tetapi jika satu perkara yang diajarkan oleh sejarah kepada kita, kekayaan dan kuasa datang kepada mereka yang mengambil risiko yang lebih besar.

Meninggalkan falsafah saya, dan izinkan saya menolong anda memasuki dunia perdagangan crypto.

Apakah jenis perdagangan crypto?

Terdapat dua jenis perdagangan crypto utama:

1. Fiat ke crypto:

Dalam jenis ini, fiat (USD, GBP, SGD, INR) adalah mata wang asas, dan anda memperdagangkannya dengan cryptocurrency seperti Bitcoin, Ethereum dan lain-lain. Tujuannya di sini adalah untuk mengumpulkan wang fiat anda dan terus menempah keuntungan secara berkala.

Di bahagian selanjutnya dalam panduan ini, saya telah berkongsi contoh perdagangan fiat ke crypto.

2. Crypto to crypto trading: (Perdagangan Altcoin)

Ini adalah bentuk perdagangan kripto yang paling tidak difahami dan paling menguntungkan. Dalam jenis ini, anda menggunakan crypto sebagai asas, dan berdagang dengan cryptocurrency lain (altcoin) untuk mengembangkan koin asas. Sebagai contoh, anda memulakan dengan 0.1 BTC dan memperdagangkannya dengan syiling lain seperti ETH, BNB untuk mengembangkan pegangan BTC anda dari 0.1.

Ini juga dikenali sebagai perdagangan altcoin. Pada masa pasaran bull, ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk meningkatkan pegangan Bitcoin anda.

Banyak pemula berpegang teguh Fiat ke perdagangan kripto, kerana nampak senang dan biasa. Walau bagaimanapun, liga lain yang menggunakan crypto ke perdagangan crypto, memperoleh keuntungan yang besar dari masa ke masa.

Apakah perbezaan antara Trading Vs. Melabur?

Perkara penting lain yang perlu diketahui pada peringkat ini adalah, adakah anda ingin menjadi peniaga crypto day atau pelabur crypto diam. Keputusan ini bergantung kepada banyak faktor seperti:

 • Profesion anda yang ada?
 • Risiko anda mengatasi selera makan
 • Gaya perdagangan anda
 • Keadaan emosi jangka panjang anda
 • Berapa lama anda mengikuti pasaran crypto

Dua yang terakhir adalah yang paling kritikal, dan merupakan faktor penentu yang penting.

Walau bagaimanapun, dengan masa dan latihan, anda dapat mempelajari pengurusan emosi dan tingkah laku, yang merupakan kunci kepada ace dalam perdagangan cryptocurrency. Saya akan berkongsi sedikit petunjuk mengenai perkara ini di bahagian selanjutnya.

Ramai orang yang memasuki cryptocurrency pada masa awal, kini menikmati gabungan pelaburan dan perdagangan. Sebab yang sama adalah turun naik harga kripto, yang membawa peluang besar bagi seseorang untuk mengembangkan pegangan kripto mereka dengan strategi.

Perdagangan jangka pendek

Perdagangan jangka pendek adalah membeli cryptocurrency untuk jangka masa yang pendek, seperti hari, minggu atau bulan untuk memperoleh keuntungan. Banyak orang memasuki perdagangan hari, di mana mereka membeli dan menjual crypto pada hari yang sama atau beberapa hari.

Perhatikan, dalam perdagangan jangka pendek (perdagangan sehari atau lebih), anda akan menang beberapa hari, dan anda akan mengalami kerugian beberapa hari. Stop loss akan menjadi strategi pengurusan risiko terbaik anda, untuk memastikan anda tidak kehilangan sebahagian besar. Namun, jika anda berasal dari latar belakang perdagangan saham, logik stop loss biasa tidak akan berlaku untuk perdagangan crypto, kerana turun naik yang tinggi.

Perdagangan jangka panjang

Perdagangan jangka panjang juga boleh dianggap sebagai pelaburan dalam crypto. Oleh kerana anda baru, anda harus mengetahui mengenai istilah pop crypto yang dipanggil HODL. Ini bermaksud “Peganglah kehidupan tersayang”. Setelah membeli crypto seperti Bitcoin, anda menyimpannya untuk jangka masa yang panjang (tahun), dan kemudian menjualnya untuk keuntungan yang besar.

Ini disyorkan bagi mereka yang mempercayai cryptocurrency tertentu seperti Bitcoin, Ethereum dan lain-lain akan pergi ke bulan, dan pelaburan mereka akan meningkat berganda.

Kelebihan perdagangan jangka panjang adalah, anda kebal terhadap turun naik jangka pendek, dan anda tidak perlu mengikuti carta perdagangan secara berkala. Sebaliknya, anda boleh melihat asasnya untuk merancang strategi perdagangan anda. Ini sesuai untuk hanya syiling cip biru seperti Bitcoin, Ethereum, duit syiling Binance untuk beberapa nama.

Sekarang, mari kita lihat cara anda boleh memulakan perdagangan cryptocurrency:

Apa yang anda perlukan sebelum anda memulakan perdagangan cryptocurrency?

Untuk memulakan, anda memerlukan perkara berikut:

1. Dana:

Terdapat dua cara popular untuk membiayai akaun perdagangan crypto anda:

 • Bitcoin
 • Fiat seperti USD, GBP, AUD, INR

Idea asas di sini adalah membeli Bitcoin, dari bursa tempatan anda, dan kemudian memindahkan Bitcoin ke mana-mana platform perdagangan crypto.

Anda boleh memutuskan sejumlah dana yang ingin anda masukkan untuk perdagangan kripto. Seperti yang dikongsi oleh banyak peniaga kripto yang bijak, anda harus memasukkan wang itu hanya untuk diperdagangkan, dan anda pasti rugi.

2. Laman web perdagangan Cryptocurrency:

Anda memerlukan pertukaran crypto yang menawarkan kecairan tinggi dan alat canggih untuk berdagang kripto. Oleh kerana anda perlu membeli Bitcoin atau kripto lain untuk memulakannya, ini semestinya menawarkan pilihan untuk membolehkan anda membeli crypto dari fiat.

Binance adalah laman web perdagangan kripto # 1 sejak beberapa tahun kebelakangan ini untuk perdagangan kripto. Salah satu sebabnya adalah, ia menawarkan banyak cryptocurrency, dan salah satu enjin perdagangan terbaik. Ia menyokong jenis perdagangan berikut:

 1. Perdagangan spot
 2. Perdagangan margin
 3. Perdagangan arbitraj
 4. Dagangan niaga hadapan

Ia juga berfungsi sebagai bank, kerana anda dapat memperoleh bunga dari dana terbiar. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenainya di panduan ulasan Binance kami.

3. Analisis teknikal:

Sekarang, ini adalah kemahiran yang dapat anda kembangkan ketika anda maju dalam perdagangan crypto. Walau bagaimanapun, mempunyai pemahaman asas tentang bagaimana melihat carta, petunjuk teknikal seperti RSI, MACD, band Bollinger akan banyak membantu anda pada hari-hari akan datang.

Belajar tentang membuat peta, dan petunjuk teknikal tidak memerlukan banyak masa, dan dengan latihan biasa, anda dapat mengasah kemahiran anda. Sebilangan besar laman web perdagangan ini menawarkan carta analisis teknikal bersepadu. Anda juga boleh menggunakan sesuatu seperti Tradingview untuk memeriksa carta TA.

4. Pengurusan risiko:

Ini adalah satu perkara yang sangat saya cadangkan agar anda segera belajar. Sebilangan besar orang pintar akhirnya kehilangan semua wang mereka dalam perdagangan kerana mereka terlalu yakin dengan tidak mengikuti prinsip pengurusan risiko asas. Ingatlah, anda tidak akan memenangi semua perdagangan yang anda lakukan, dan dengan pengurusan risiko yang betul, anda akan mengurangkan kerugian anda.

Catatan untuk pengguna maju: Sekiranya anda berasal dari latar belakang perdagangan saham tradisional, anda mungkin akan terkejut dengan perubahan pergerakan harga crypto. Jadi tahap rintangan dan sokongan tradisional setiap jam atau harian, mungkin tidak berlaku di sini. Ini adalah satu sebab, saya sangat mengesyorkan anda mencuba perdagangan kertas sebelum anda meletakkan wang sebenar.

5. Perdagangan kertas:

Alternatif yang baik sebelum anda memasukkan wang sebenar ke dalam perdagangan crypto adalah, dengan menggunakan perdagangan Kertas. Dalam ini, anda mempraktikkan perdagangan kripto sebelum anda memasukkan wang sebenar. Dengan cara ini, anda sentiasa dapat memeriksa kemahiran perdagangan anda, sebelum anda mula memasukkan wang anda dengan susah payah.

3Commas adalah platform yang menawarkan perdagangan kertas secara percuma. Baca ulasan 3Commas untuk mengetahui lebih lanjut.

Cara Memulakan perdagangan cryptocurrency:

Sekiranya anda berjaya sampai di sini, anda harus memberi tepukan yang bagus di punggung anda. Anda bukan sahaja bermotivasi tetapi juga berminat untuk membuat perbezaan dalam kehidupan kewangan anda dengan perdagangan kripto.

Di bahagian ini, saya akan membantu anda untuk memulakan perdagangan Fiat hingga crypto. Setelah anda memahami perkara ini, anda boleh menggunakan logik yang sama untuk perdagangan crypto hingga crypto.

Baiklah, ini dia:

Pergi ke Binance.com, dan buat akaun menggunakan alamat e-mel dan kata laluan anda. Binance tidak memerlukan KYC jika anda mengeluarkan dana kurang dari 2 BTC / hari

Membiayai akaun anda:

Anda boleh terus memasukkan BTC dari mana-mana laman web atau dompet lain ke Binance. Anda juga boleh membeli BTC di platform Binance untuk membiayai akaun. Saya percaya anda menyedarinya, jika tidak, berikan komen dan saya akan memanjangkan bahagian ini untuk memasukkan video.

Untuk membiayai, klik pada Wallet > Spot wallet, untuk melihat alamat dompet Bitcoin anda

Sebagai pilihan, anda juga boleh mengklik “Beli cryptos” di kiri atas laman web Binance, dan pilih jumlah yang anda ingin beli Bitcoin atau altcoin lain.

Cara perdagangan cryptocurrency:

Sekarang, klik pada perdagangan > Asas dan pilih pasaran di mana anda ingin berdagang.

Contohnya, saya ingin berniaga USDT: BTC berpasangan. Saya hanya akan memilih pasaran USDT dan BTC (Seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah)

Catatan: Perhatikan bintang kuning di sebelah pasangan BTC / USDT. Anda boleh memilih pasangan mana pun, dan menandakan bintang menjadi kuning akan menambahkannya ke tab kegemaran.

Sekarang, anda sudah bersedia untuk memulakan perdagangan cryptocurrency. Pada halaman terminal perdagangan yang sama, anda boleh membeli / menjual sepasang pilihan anda.

Harga secara lalai adalah harga pasar: Harga yang diperdagangkan saat ini.

Walau bagaimanapun, anda boleh menukarnya ke harga pilihan lain, dan setelah Bitcoin (dalam contoh ini) mencapai harga tersebut, pesanan anda akan dipenuhi.

Perkara penting yang perlu diketahui mengenai perdagangan kripto:

1. Bayaran perdagangan:

Ini adalah faktor penting untuk dipertimbangkan untuk mengira keuntungan perdagangan crypto. Beberapa pertukaran sangat tinggi ketika datang ke yuran, dan keuntungan besar anda menjadi kecil setelah menolak yuran. Banyak platform menawarkan syiling khusus platform, yang memberi anda rebat untuk membayar yuran perdagangan anda dalam koin platform. Sebagai contoh, Binance mempunyai syiling platform yang disebut BNB, dan ia menawarkan potongan 50% untuk yuran perdagangan apabila anda membayar menggunakan duit syiling BNB.

2. Syiling yang stabil:

Satu lagi perkara menarik mengenai perdagangan kripto adalah, anda boleh menggunakan duit syiling stabil seperti USDT, USDC untuk menyimpan dana anda dalam USD. Koin stabil ini disatukan dengan USD, dan mereka adalah kaedah terbaik untuk berdagang secara maya. Ketahui lebih lanjut mengenai stablecoin terbaik di sini.

3. Pengiraan keuntungan:

Inilah kaedah lain yang lebih baik untuk memikirkan pengiraan keuntungan crypto ini dari perdagangan:

Sekiranya anda melabur katakanlah $ 10000 dan ini bermaksud dengan nilai pasaran semasa, anda seharusnya dapat membeli 1.1 BTC

Sekarang, ada dua cara untuk berfikir ke hadapan:

 1. Nilai keseluruhan aset anda harus lebih dari $ 10000 setelah berdagang selama berbulan-bulan atau ufuk waktu yang anda tetapkan.
 2. Nilai keseluruhan aset anda harus lebih dari $ 10000, dan semestinya membolehkan anda membeli lebih dari 1.1 BTC, setelah berdagang selama berbulan-bulan atau ufuk waktu yang anda tetapkan .. Jika tidak, maka membeli dan menahan BTC adalah pilihan yang lebih baik.

Apakah Risiko perdagangan kripto?

Berikut adalah beberapa risiko perdagangan kripto terkenal yang harus anda ketahui:

 1. Beberapa teknologi akan hilang: Banyak cryptocurrency (Altcoins) akan hilang dalam masa yang singkat. Sudah banyak kali berlaku, dan anda harus berhati-hati dalam hal ini. Kadang-kadang, beberapa duit syiling kelihatan terlalu menjanjikan, tetapi di bawah kerangka, itu adalah bitcoin (Istilah kripto yang popular).
 2. Kekurangan analisis Fundamental: Sekiranya anda ingin melakukan perdagangan seharian sebagai profesion, adalah idea yang baik untuk belajar tentang analisis asas mengenai duit syiling. Walaupun untuk perdagangan sehari, adalah baik untuk bertaruh pada duit syiling, yang mempunyai asas yang kuat. Jika tidak, tidak biasa melihat duit syiling kehilangan lebih dari 70% nilainya dalam beberapa waktu.
 3. Kekurangan isi padu: Anda ingin memastikan bahawa crypto yang anda jual, mempunyai jumlah yang besar. Jika tidak, anda mungkin menghadapi risiko pembubaran.
 4. Memahami teknologi: Sekiranya anda mahir berteknologi, ia akan membantu anda berkembang. Walau bagaimanapun, jika tidak, belajar mengenai amalan terbaik keselamatan, dompet perkakasan, dan 2FA akan membantu anda membina kerjaya di pasaran cryptocurrency.
 5. Cegah diri anda dari penipuan: Suka atau tidak, pasaran cryptocurrency seperti pasaran kewangan lain penuh dengan penipu. Yang lebih teruk di sini adalah, cryptocurrency masih sangat tidak terkawal, dan seorang peniaga yang tidak sedar mungkin jatuh untuk beberapa penipuan crypto terkenal. Anda harus berhati-hati kepada kumpulan yang memberikan isyarat beli / jual crypto. Sebilangan besar dari mereka hanyalah mekanisme pembuangan / pam, dan anda menghadapi risiko besar dengan kumpulan penipuan tersebut. Sebilangan besar dari mereka juga akan meminta bayaran untuk membolehkan anda menyertai kumpulan (menawarkan janji-janji hebat), dan anda harus menahan diri dari kumpulan seperti itu.

Berikut adalah beberapa FAQ popular yang berkaitan dengan perdagangan Crypto:

⭐️Bagaimana mata wang kripto diperdagangkan

Cryptocurrency paling banyak diperdagangkan di platform perdagangan Crypto atau kadang-kadang melalui broker OTC untuk jumlah yang besar.

⭐️Betapa selamatnya perdagangan cryptocurrency??

Perdagangan cryptocurrency tergolong dalam kategori berisiko tinggi dan ganjaran tinggi. Oleh kerana pertukaran cryptocurrency belum diatur sebagaimana mestinya, terdapat banyak risiko yang terlibat. Satu peraturan utama perdagangan kripto adalah, jangan menyimpan banyak dana di bursa. Peraturan lain adalah, gunakan platform berkualiti seperti Binance atau Bybit untuk berdagang.

⭐️Adakah cryptocurrency mempunyai waktu perdagangan?

Perdagangan cryptocurrency boleh didapati 24 Jam sehari, 7 hari seminggu.

Sekarang, anda seharusnya dapat memulakan perdagangan crypto mengikuti tutorial ini. Pada masa akan datang, saya akan memperluas panduan ini dengan lebih banyak video, dan anekdot untuk membantu anda menguasai kripto perdagangan. Buat masa ini, jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila tanya saya di bahagian komen di bawah.

Untuk bacaan selanjutnya:

 • 13 Alat Dagangan Crypto (Pilihan pakar)
 • Kaedah Teratas untuk menjana wang dari Cryptocurrencies
 • Pertukaran perdagangan Margin Terbaik
 • 3 bot perdagangan Crypto Terbaik
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map