Vlade iz cijelog svijeta zagrijavaju potencijal slučajeva korištenja blockchaina. Kao takvi, više nije iznenađujuće vidjeti da sve više projekata surađuje s vladama. U ovom ćemo vodiču razmotriti četiri različita projekta – Algorand, ICON, Power Ledger i RSK i vidjeti na kojim sve uzbudljivim implementacijama trenutno rade.

Algorand

Osnovao ga je dobitnik Turingove nagrade Silvio Micali, Algorand je jedinstveni open-source, bez dozvola i čisti dokazni ulog blockchain koji se ne račva i idealan je za stvaranje financijskih proizvoda sljedeće generacije. SFB Technologies udružit će se s blockchainom Algorand radi razvoja CBDC-a (digitalne valute središnje banke) Marshallovih otoka nazvanog Marshallese Sovereign (SOV). SFB Technologies odabrao je protokol Algorand zbog svoje brzine, skalabilnosti i sigurnosti.

Suosnivač i glavni tehnički direktor SFB Technologies, Jim Wagner, napomenuo je:

“Algorand je odabran nakon opsežnog istraživanja tržišta među vodećim opcijama protokola. Tvrtka je već pokrenula nekoliko uobičajenih slučajeva upotrebe, a zahvaljujući svojim jedinstvenim značajkama platforma ima funkcionalnost potrebnu za izdavanje, upravljanje i distribuciju SOV-a na globalnoj razini. “

CBDC je digitalni oblik fiat novca koji će generirati središnja banka te se može koristiti kao zakonsko sredstvo plaćanja. Kako svijet prihvaća tehnologiju i bezgotovinski pristup, nekoliko središnjih banaka širom svijeta istražuje mogu li izdati CBDC kao dodatak gotovini. Mnogo je blagodati upotrebe CBDC-a:

 • Dvije će strane moći izravno međusobno poslovati, bez potrebe da prolaze kroz posrednike poput banke.
 •  Svakom građaninu može se pružiti osnovna adresa za držanje kovanica. To može puno pomoći u bankarstvu s nebankarima.
 • Budući da se CBDC temelji na blockchainu, transakcije su transparentne i svaki se novčić može pratiti do samog njegovog izvora.

Nekoliko zemalja poput Kine, Francuske, Tajlanda itd. Radi na vlastitim verzijama CBDC-a. Posebno se osvrćući na SOV, vlada Marshallovih otoka nadgledat će ga i njegova će ponuda rasti po fiksnoj stopi od 4% svake godine kako bi se inflacija kontrolirala. SOV će omogućiti Marshallovim otocima da učinkovito djeluju u globalnom gospodarstvu cirkulirajući zajedno s američkim dolarom.

IKONA

ICON je decentralizirana mreža kojoj je cilj povezati više blokova iz cijelog svijeta i riješiti problem interoperabilnosti u svemiru. Planira to učiniti putem svoje tehnologije “Loopchain” i postići besprijekornu međusobnu komunikaciju putem pametnih ugovora u stvarnom vremenu. Sve zajednice koje će postati dio ICON republike bit će međusobno povezane pametnim ugovorima.

ICON je jedan od glavnih projekata u Južnoj Koreji. Kao što ste vjerojatno svjesni, Južna Koreja jedna je od najprogresivnijih kripto / blockchain zemalja na svijetu. Zbog toga ne čudi da je ICON prilično dobre veze s vladom. Kao što je istaknuto u ovome srednji post, ICON ima radni odnos s vladom od 2016. ICON je vladin vodeći blockchain tehnološki partner i radi na nekoliko projekata koje osigurava država u osiguranju, zdravstvu, carinskoj službi i obrazovanju, a državno financiranje dobilo je i od Ministarstva Stvaranje i znanost i Ministarstvo znanosti, ICT-a i budućeg planiranja.

Korejski nacionalni izborni odbor

U srpnju 2018. ICON je odabran za savjetnika za blockchain tehnologiju za ‘Izgradnju izbornog sustava sljedeće generacije temeljen na obavještajnoj informacijskoj tehnologiji’, koji je pokrenula Korejska nacionalna agencija za informacijsko društvo i nadgledala Korejsko nacionalno izborno povjerenstvo (NEC). Kao savjetnik, ICON je ponudio stručnost u izgradnji sustava glasovanja i brojanja glasačkih listića temeljenog na blockchainu.

ICON i seulska gradska vlada

ICON i gradonačelnik Seula Park Won-uskoro razgovarali su o ideji stvaranja Seulskog novca ili S-novca. Novčić će se koristiti u upravama gradske vlade Seula. Vlada Seula također je naručila projekt nazvan “Demonstracijski projekt blokchain-a u Seulu”, od kojih je ICON odabran za operatora.

IKONA i lanac

ICON i Cyberdigm surađivali su na razvoju Chain Sign, ugovorne platforme temeljene na blockchainu koja omogućuje digitalno potpisivanje pravno obvezujućih ugovora. Pokreće ga loopchain i dokazao je svoju isplativost i zaštitu od neovlaštenog ponašanja na popisu klijenata, uključujući vladino regulatorno tijelo, Službu za financijski nadzor (FSS) i Samsung Electronics. Zapravo, kad je gradska vlada Seula pokrenula laboratorij Fintech u Seulu, njegovo potpisivanje Memoranduma o razumijevanju obavili su gradonačelnik Seula i direktor Službe za financijski nadzor putem Lančane oznake..

Ostale vladine inicijative

ICON je dva puta dobio sredstva od vlade Južne Koreje:

 • U svojoj provedbi obrazovanja U-coin od strane Ministarstva kreacije i znanosti u travnju 2017. godine.
 • U svom projektu osiguranja od strane Ministarstva znanosti, ICT-a i budućeg planiranja također u travnju 2017.

Ministarstvo informacija i komunikacija i Korejska agencija za internetski razvoj (KISA) najavili su da bi se lančani lanci mogli implementirati za obradu procesa otpreme sve južnokorejske uvozne robe e-trgovine.

Moćna knjiga

Australijski Power Ledger osnovan je 2016. godine i pruža platformu za trgovanje energijom za decentraliziranu prodaju i kupnju obnovljivih izvora energije. Vlasnički softver Power Ledger trenutno se koristi u više zemalja, uključujući Australiju, Tajland, Indiju, Japan i Sjedinjene Države.

Power Ledger i Tajland

Power Ledger udružio se s tajlandskim poduzećem za obnovljive izvore energije BCPG i tajlandskim komunalnim poduzećem Metropolitan Electricity Authority (MEA) radi trgovanja solarnom energijom na krovu između međunarodne škole, stambenog naselja, trgovačkog centra i zubarske bolnice u Bangkoku. Prema Reuters, ovaj sustav ima ukupnu proizvodnu snagu od 635 KW.

Direktor Power Ledgera, David Martin, rekao je:

„Omogućujući trgovinu obnovljivom energijom, zajednica ispunjava vlastite energetske potrebe, što dovodi do nižih računa za kupce, boljih cijena za prodavače i manjeg ugljičnog otiska za sve. Potaknut će više potrošača da se prebace na obnovljivu energiju, jer se trošak može nadoknaditi prodajom viška energije susjedima. “

Platforma Power Ledger prati i vizualizira za svakog sudionika generiranje, potrošnju i trgovinsku poziciju te pruža podatke o Izjavi o korištenju za potrebe fakturiranja.

Power Ledger i Australija

Razvojni programer za zemlju vlade WA, WA, udružit će se s Power Ledgerom, Sveučilištem Curtin i australskom vladinom inicijativom Smart Cities za stvaranje 100% rezidencijalnog razvoja iz obnovljivih izvora energije. Ovaj razvoj događaja dio je inicijative za pametne gradove i predgrađa australske vlade

Knutsford, East Village od DevelopmentWA-a bit će izlog za energetski učinkovit razvoj stambenih ispuna. Sadrži mrežu za opskrbu vodom i električnom energijom i 670 kWh bateriju na licu mjesta. Suosnivač Power Ledgera, David Martin, rekao je:

„Vlasnička industrija u jedinstvenoj je poziciji da pokreće promjene energije od temelja. Ovaj projekt naglašava kako programeri mogu donijeti pametnije i učinkovitije odluke kada su u pitanju domovi. “

Ova inicijativa ilustrirat će mogućnosti pristupačnog i održivog života u zapadnoj Australiji. Potrošnja energije pratit će se i procijeniti u laboratoriju koji živi na licu mjesta.

RSK

Rootstock (RSK) je pametna ugovorna platforma koji je povezan s Bitcoin blockchainom putem sidechain tehnologije. Rootstock je rođen da bude kompatibilan s Ethereumovim aplikacijama (model web3 / EVM / Solidity), ali koristeći bitcoin kao temeljnu kriptovalutu. Ideja iza stvaranja RSK bila je kako bi Bitcoin blockchain dobio pametne ugovorene funkcionalnosti. U svojoj osnovi, Rootstock je kombinacija:

 • Turingov cjeloviti deterministički virtualni stroj (za pametne ugovore) kompatibilan s Ethereum-ovim EVM-om.
 • Dvosmjerno vezani Bitcoin bočni lanac (za trgovinu denominiranu u BTC-u) zasnovan na snažnoj federaciji.
 • Konsenzusni protokol za spajanje rudarenja SHA256D (za sigurnost konsenzusa koji se oslanja na Bitcoin-ove rudare) s blokovskim intervalom od 30 sekundi. (za brze uplate).

Budući da je jedan od poznatijih projekata u svemiru, ne čudi da je RSK uključen u nekoliko vladinih projekata. Jednostavno rečeno, RSK koristi blockchain tehnologiju za vlade na mnogo različitih načina.

RSK i Centralna banka Argentine

Središnja banka Argentine (BCRA) je Trenutno radim na dokaznom konceptu (PoC) koji pokreće RSK tehnologija i omogućava cjelovitu sljedivost zahtjeva za terećenje računa. PoC je u okviru Okruglog stola za financijske inovacije BCRA za 2019. godinu, a gradit će ga Blockchain Group, koji se sastoji od IOV Labs, Sabra Group, Banco de la Provincia de Córdoba, BBVA, ICBC, Banco Santander, BYMA, Interbanking , i Red Link.

Ovaj PoC zahtijeva radno partnerstvo između različitih industrijskih aktera, poput banaka, klirinških kuća, financijskih agenata i davatelja ove tehnologije. Sudionici opsežno testiraju rješenje kako bi se vidjelo da održivost tehnologije rješava probleme integracije procesa u stvarnom vremenu između banaka i aktera sustava. Nakon testiranja utvrdit će se može li se više banaka pridružiti mreži ili ne. Nadamo se da će kroz praktično eksperimentiranje ova inicijativa pomoći industriji da bolje razumije blockchain tehnologiju i njen pravi potencijal.

RSK i Gasnet

Argentinski nacionalni regulator plina, Enargas, dao je Gasnoru, distributeru prirodnog plina s više od 2 milijuna korisnika, dozvolu za pilotiranje pametna platforma za ovjeru na temelju ugovora. IOV Labs surađivao je s graditeljem softvera Grupo Sabra kako bi pokrenuo odobrenu blockchain platformu nazvanu “Gasnet”. Gasnet će raditi na poslovnoj verziji RSK mreže pametnih ugovora i dizajniran je da osigura i ubrza argentinske postupke certificiranja plina.

U okviru Gasnetove konzorcijske mreže, i Gasnor i Enargas vode mrežni čvor, a dokumenti o potvrdi i detalji transakcije mogu lako letjeti između njih. I IOV Labs i Grupo Sabra vjeruju da, iako će sustav započeti samo certificiranjem, Gasnetov zajednički ekosustav može olakšati bilo koji broj usluga. Baza podataka može se koristiti za nepromjenjivo pohranjivanje vjerodajnica Gasnet tehničara, što može biti od velike pomoći u sigurnoj instalaciji plina. Gasnet na kraju planira postati zajednička baza podataka za cjelokupni argentinski ekosustav distribucije plina, za svih devet reguliranih tvrtki u Argentini.

Otkako je razvoj započeo 2019. godine, Gasnet je proces ugradnje učinio za 25% vremenski učinkovitijim i očekuje uštedu vremena od 40% nakon što svi dionici dignu glavu s tehnologijom. Osim toga, IOV Labs vjeruje da će argentinsko gospodarstvo imati neizmjernu korist od neizbježne uštede troškova. Plin predstavlja 57% energetskog sektora i ima “izravan utjecaj na razvoj opskrbe i na troškove pretpostavljene potražnjom”.

RSK i OS City

OS City je govtech tvrtka koja stvara i liječi softversku tehnologiju za poticanje održivije urbane budućnosti kroz digitalnu transformaciju vlada. Tvrtku su osnovali doktori znanosti u politologiji i umjetnoj inteligenciji i koristi najnovije tehnologije kako bi:

 • Poboljšati vladinu učinkovitost i povjerenje.
 • Izgradite održiviju budućnost.

Ova inicijativa dobila je podršku i priznanje poput UNICEF-ovih inovacija, Sveučilišta Singularity, WEF-a, Google-a itd. Pomoći će njegovanju sljedeće generacije pametnih gradova u zemljama kao što su Meksiko, Argentina, Čile, Brazil i Kolumbija.

OS City nastao je zbog usitnjene strukture svjetskih vlada. Zbog nedostatka interoperabilnosti u vladinim uredima, oni postaju usko grlo za okolišni, socijalni i ekonomski prosperitet. OS City odabrao je suradnju s RSK-om jer:

 • Kombinira prednosti najsigurnije mreže s vrlinama jake organizacije.
 • Pomaže organizacijama da izgrade svoju IT infrastrukturu, istodobno izbjegavajući zaključavanje dobavljača, smanjujući troškove i stvarajući prilagodljivo i održivo IT okruženje.

Prednosti OS City-a:

 • Omogućuje vladama da povrate procijenjenih 20% propuštanja prihoda.
 • Povećava produktivnost globalnih državnih radnika kako bi uštedio do 3,5 tona godišnje.
 • Ponuditi objedinjeno i bolje iskustvo za radnike i birače kako bi se povećalo zadovoljstvo birača i prihodi države do 10% u gospodarstvima u razvoju.

Zaključak: Slučajevi vladine uporabe blockchaina

Vlade iz cijelog svijeta zagrijale su se za perspektivu integriranja blockchain tehnologije i decentralizacije. To je presudno za uobičajeno usvajanje tehnologije. Projekti poput RSK, ICON, Power Ledger i Algorand otvorili su put za veću suradnju vlade i blockchaina..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me